blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa latihanICT

27 Nov 2014

Macam mana nak buat Freeze Panes di Microsoft excel?

Apa itu Freeze Panes? Pergertian aku Freeze Panes ini digunakan untuk membekukan (Freeze) heading dari tidak bergerak, ia adalah tools yang sangat berguna, terutamanya ketika anda ingin membentangkan laporan berbentuk figure seperti belanjawan, maklumat data dan sebagainya, Freeze Panes ini boleh di dapati di Microsoft Excel..

Untuk memudahkan dan tidak mengelirukan pembaca dengan laporan yang di bentangkan,  anda patut menggunakan Freeze panes ini.

Di bawah ini adalah langkah-langkah mudah membuat Freeze pane ini,


Freeze panes
gambar 1
1) (lihat gambar 1), di atas adalah table maklumat anda, untuk permulaan maklumat yang di tunjukkan dalam jumlah yang sedikit.


2) Bila anda skrol ke bawah, untuk melihat maklumat selanjutnya, tanpa header yang di freeze, mungkin akan menyusahkan orang yang melihat maklumat kita. kita akan belajar cara cara membekukan heading menggunakan Freeze Panes (warna hijau) (lihat gambar 1).

3) Untuk melakukan Freeze Panes, secara Horizontal (melintang), anda perlu menambah row (lihat gambar 2), biasanya di bawah heading. Ataupun cara paling mudah yang kedua. (Lihat gambar 2) highlight kan row di no bilangan 1 dan pergi ke tab menu view dan tekan freeze panes..

Freeze panes
gambar 2
4) Selepas selesai proses 3, pergi ke menu VIEW, dan tekan Freeze Panes. (lihat gambar 3), dan paparan popup akan keluar (lihat gambar 3-1)

Freeze Panes
gambar 3
Freeze Panes
gambar 3-1

5) Seterusnya, pilih Freeze Panes.  dan cuba scroll table maklumat anda, lihat apa yang terjadi. :), heading saya telah pun di Freeze! kan heee (lihat gambar 4).Freeze Panes
gambar 4
6) Untuk nampak lebih sempurna tanpa menunjukkan Row Freeze Panes, cuba kecilkan row tersebut, atau right click-hide Semoga berjaya

Anda Mungkin Meminati :

4 komentar:

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih