banner-2017-mcj bkecik-skytech

Thursday, November 27, 2014

Fungsi red eye tools di adobe photoshop

Ok, pernah tak korang, bila ambil gambar bersama rakan rakan, keluarga, nenek, teman wanita atau sebagainya dan bila tengok output gambar yang di ambil ada yang matanya berwarna merah (Red eye)? Mungkin kesan dari pantulan cahaya flash ataupun cahaya di sekeliling. Sayang sekali, bila gambar yang kita nak abadikan dan gantung di rumah, tak berapa 'sempurna'. 

Tapi jangan lah risau..adobe photoshop ada tools yang boleh membuang kesan pantulan cahaya tersebut, segala galanya tidak mustahil. haha..masalah red eye akan dapat di atasi! Ikuti langkah langkah mudah di bawah..


Red eye
Red eye

1) Buka adobe photoshop.
2) Lihat tools di sebelah kiri anda, jika tidak di paparkan, pergi ke menu Window, dan tekan sekali pada Tools (lihat gambar 1)

Red eye
gambar 1
3) Setelah, Tools di paparkan. cari tools Red eye (ada di area spot healing brush) tekan lama lama di icon healing brush, dan anda akan dapat melihat tools Red eye. (lihat gambar 2).

Red eye
gambar 2
4) Tekan sekali pada tools Red eye, dan gerakkan kursor ke mata yang berwarna merah tersebut dan tekan sekali! tapi sebelum tu baca bismillah terlebih dahulu. dan hasilnya..(lihat gambar 3)

Red eye
gambar 3
Selamat mencuba dan semoga berjaya. trial and error is the best solution.


4 comments:

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan GUNA NAMA SEBENAR, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI) dan tidak berdaftar, akan di remove serta merta oleh ADMIN.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link.Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi