blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa latihanICT

27 Nov 2014

Fungsi red eye tools di adobe photoshop

Ok, pernah tak korang, bila ambil gambar bersama rakan rakan, keluarga, nenek, teman wanita atau sebagainya dan bila tengok output gambar yang di ambil ada yang matanya berwarna merah (Red eye)? Mungkin kesan dari pantulan cahaya flash ataupun cahaya di sekeliling. Sayang sekali, bila gambar yang kita nak abadikan dan gantung di rumah, tak berapa 'sempurna'. 

Tapi jangan lah risau..adobe photoshop ada tools yang boleh membuang kesan pantulan cahaya tersebut, segala galanya tidak mustahil. haha..masalah red eye akan dapat di atasi! Ikuti langkah langkah mudah di bawah..


Red eye
Red eye

1) Buka adobe photoshop.
2) Lihat tools di sebelah kiri anda, jika tidak di paparkan, pergi ke menu Window, dan tekan sekali pada Tools (lihat gambar 1)

Red eye
gambar 1
3) Setelah, Tools di paparkan. cari tools Red eye (ada di area spot healing brush) tekan lama lama di icon healing brush, dan anda akan dapat melihat tools Red eye. (lihat gambar 2).

Red eye
gambar 2
4) Tekan sekali pada tools Red eye, dan gerakkan kursor ke mata yang berwarna merah tersebut dan tekan sekali! tapi sebelum tu baca bismillah terlebih dahulu. dan hasilnya..(lihat gambar 3)

Red eye
gambar 3
Selamat mencuba dan semoga berjaya. trial and error is the best solution.Anda Mungkin Meminati :

4 komentar:

 1. Ingatkan red eye yang dimaksudkan ialah conjunctivitis.
  Hehe..

  BalasHapus
 2. ohh baru tahu function red eye ni. hahaha

  BalasHapus
 3. haha. seram betul mata awek tu.

  BalasHapus
 4. tudia dah mcm mata vampire pulak. kikiki

  BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih