Kod Iframe tidak dapat di indeks atau di baca oleh google dan HTML 5, bagi anda yang mementingkan Search engine optimizations (SEO) terhadap kandungan blog, penggunaan kod iFrame harus di elakkan di blog. Salah satu contoh penggunaan iFrame ialah seperti chat box Cbox, video Youtube dan Facebook page like. 

Namun begitu anda masih boleh memasukkan video dari youtube, caranya dengan menukar menukar kod Iframes kepada object old embed code. 

Ini adalah contoh kod iframe video yang diambil dari youtube.



Apa yang perlu anda buat, adalah dengan dengan copy kod object dibawah dan paste kan pada kod iframe diatas, ataupun boleh terus masukkan kod object di bawah, cara nak masuk kan kod object old embed ini, paste (tampal) kod di bawah ini di ruangan HTML, dan hanya perlu tukar Video ID tersebut kepada id video dari link url youtube. Macamana nak dapatkan id video youtube? (Lihat gambar 1b)

<object width="425" height="350">
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Video ID" />
<param name="wmode" value="transparent" />
<embed src="http://www.youtube.com/v/Video ID"
      type="application/x-shockwave-flash"
      wmode="transparent" width="425" height="350" />
</object>

Cara menukar I Frame code kepada Old embed Code

Video ID dari youtube ialah seperti contoh yang di tunjukkan di bawah(lihat gambar 1B). hanya perlu copy & paste id dari video url youtube di dalam kod object old embed tersebut.

Cara menukar I Frame code kepada Old embed Code
gambar 1B


safirulamar telok mas

Cara menukar kod ifram kepada old embed


Semoga berjaya..dan berhasil!!

7 Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI atau Tanpa Nama), tidak akan di approve serta akan di remove serta merta oleh pihak penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, Terima Kasih.

  1. ilmu lg nih. mekaseh cikgu hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ana...seo blog pun kena jaga juga..cuba baiki...
      Baru carian google terindeks blog kita...aku pun masih belajar lagi ...heee

      Hapus
  2. the tick ni indie band kan? macam pernah dengar nama band. hehe. sedap gak lagu ni.

    nak tanya, kalau tiap kali nak masukkan video dr youtube, kena paste coding tu la ye?

    BalasHapus
  3. Ermm masukkan script object dkt html post entri...lps tu ambil id youtube sahaja dan paste dkt koding object tu..

    BalasHapus
    Balasan
    1. aku dah try dan berjaya :)

      so, kalau ada cbox kat blog ada effect pape ke dekat seo?

      Hapus
    2. cuba check kat chkme.com
      kurangkan penggunaan ifame dan di setiap image masukkan alt="pengenalan gambar" title="pengenalan gambar" atau tekan sekali pada gambar, di properties cuma masukkan di ruangan alt dan title. hee

      Hapus

Posting Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI atau Tanpa Nama), tidak akan di approve serta akan di remove serta merta oleh pihak penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, Terima Kasih.