blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa latihanICT

8 Des 2014

Cara Cara Membaiki Err Name Not Resolved di Chrome

Tiba tiba malam ni keluar error ERR NAME NOT RESOLVED, rasa nya macam kena malware virus pada rangkaian network atau DNS infected, akhirnya jumpa penyelesaianya error seperti ini banyak berlaku di pelayar Chrome, manalah tahu tiba tiba korang dapat error. Penyelesaiannya, Cara Cara Membaiki Err Name Not Resolved di Chrome ialah seperti tutorial yang disediakan dibawah ini, 

Pergi di butang start, taip CMD (command prompt) dan seterusnya taip ipconfig/flushdns , selepas itu, tekan butang enter di command prompt.

Cara Cara Membaiki Err Name Not Resolved di Chrome yang kedua ialah , Pergi ke control panel, lepas tu ke system and security dan cari administrator, dan seterusnya tekan sekali pada services, dan cari DNS Client dan restart, ataupun jika di Windows 7 go to Start seterusnya type services.msc ya dan cari DNS Client. Right click pada DNS Client and click Restart. Selepas selesai proses tersebut, tutup pelayar tingkap anda  dan buka semula pelayar chrome. (lihat gambar 1&2).



Cara Cara baiki ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome
gambar1

Cara Cara baiki ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome
gambar2
Harap tutorial Cara Cara Membaiki Err Name Not Resolved di Chrome ini boleh membantu korang yang menghadapi error seperti ini, semoga berjaya dan berhasil, Sesuai juga digunakan kalau nak reset dns khususnya apabila bertukar dari rangkaian ke rangkaian yang lain, macam clear cache jugalah cara cara ini.

Anda Mungkin Meminati :

5 komentar:

  1. thankss ya. kekadang selalu kena macam nie. padahal line ok je. :D

    BalasHapus
  2. ohooo aku rasa ini kot problem aritu kat pc site mmber aku.
    nanti aku soh dia try la buat bnda ni kot2 berhasil hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. ada banyak kaedah ana..

      1) cuba reset dan clear browsing history di chrome
      2) lepas tu buka cmd--> taip ipconfig/flushdns
      3) lepas tu...cuba pergi dkt admnistrative dan network di control panel dan cari services. then..cari DNS Client...tekan restart...lepas tu tutup chrome dan buka balik

      Hapus
  3. ok, maklumat baru. terima kasih. aku pernah gak kena macam ni. tapi pastu ok balik.

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih