banner-2017-mcj biznes shopee IKLAN SEWA Pengedar Shaklee Bangi

8 Desember 2014

Macam mana nak baiki ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome?

Tiba tiba malam ni keluar error code: ERR_NAME_NOT_RESOLVED, rasa nya macam kena malware pada line network dan DNS infected, akhirnya aku jumpa juga penyelesaianya..isu ini banyak berlaku di browser Chrome, manalah tahu tiba tiba korang kena macam ni kan..keluar error seperti the webpage is not available. Penyelesaiannya, ada banyak cara..ermm

Solusi pertama, pergi dekat start, taip CMD (command prompt) dan taip



Selepas itu, tekan enter..kaedah yang kedua

Pergi ke control panel, lepas tu ke system and security dan cari administrator, dan seterusnya tekan sekali pada services, dan cari DNS Client dan restart, ataupun jika di Windows 7 go to Start>type "services.msc" without quotes and look for "DNS Client". Right click "DNS Client" and click Restart. Once finished, close Chrome and reopen the webpage. (lihat gambar 1 & 2)

Macam mana nak baiki  ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome?
gambar1

Macam mana nak baiki  ERR_NAME_NOT_RESOLVED di Chrome?
gambar2


Selesai akhirnya, semoga berjaya dan berhasil....heee

Anda Mungkin Meminati :

5 komentar:

  1. thankss ya. kekadang selalu kena macam nie. padahal line ok je. :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. Network infected malware maybe...hee..cuba lah...

      Hapus
  2. ohooo aku rasa ini kot problem aritu kat pc site mmber aku.
    nanti aku soh dia try la buat bnda ni kot2 berhasil hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. ada banyak kaedah ana..

      1) cuba reset dan clear browsing history di chrome
      2) lepas tu buka cmd--> taip ipconfig/flushdns
      3) lepas tu...cuba pergi dkt admnistrative dan network di control panel dan cari services. then..cari DNS Client...tekan restart...lepas tu tutup chrome dan buka balik

      Hapus
  3. ok, maklumat baru. terima kasih. aku pernah gak kena macam ni. tapi pastu ok balik.

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih