blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa

1 Des 2014

Membuat halaman Landscape dan Potrait dalam satu dokumen di Microsoft word

Haaa..pernah tak korang mengalami kesulitan dalam memasukkan dua jenis halaman landscape dan potrait dalam satu dokumen di Microsoft Word? kebiasaannya kita menggunakan format potrait dimana dalam posisi menegak dalam membina surat, kertas kerja, tugasan dan sebagainya dan kadang kadang..anda memerlukan format jenis melintang (landscape) didalam dokumen anda (lihat gambar 1), khususnya bagi menunjukkan table (jadual) yang lebih terperinci yang mana memerlukan space (ruang) yang banyak. 

Macam mana nak masukkan halaman potrait dan landscape dalam satu dokumen
gambar 1
Macam mana nak masukkan halaman potrait dan landscape dalam satu dokumen di MICROSOFT OFFICE WORD? Berikut adalah cara cara membuat halaman Landscape dan Potrait dalam satu dokumen di Microsoft word. Langkahnya mudah..tutorial ini dibuat di dalam microsoft versi 2010. namun, anda boleh menggunakan memperaktikkan dengan menggunapakai keyword keyword yang tertentu seperti page setup atau page layout. 


1) Sebagai contoh, dalam tugasan kita (lihat gambar 1), ada dua muka surat..dan di muka surat ke dua, anda mahu menunjukkan jadual (table), dan memerlukan page setup di dalam mode landscape.

2) Pergi ke page kedua (yang kita nak tukar ke mode landscape tu), selepas itu pergi ke menu tab dan cari page layout, dan seterusnya ke page setup. (lihat gambar 2 dan gambar 2-1).

Macam mana nak masukkan halaman potrait dan landscape dalam satu dokumen
gambar 2
Macam mana nak masukkan halaman potrait dan landscape dalam satu dokumen
gambar 2-1


3) Seterusnya tekan sekali pada page setup, dan paparan seperti di bawah akan muncul (lihat gambar 3)

Macam mana nak masukkan halaman potrait dan landscape dalam satu dokumen
gambar 3
4) Rujuk pada (gambar 3), selepas anda menekan page setup, paparan seperti di gambar 3 akan muncul, dan untuk menukar page orientation bagi muka surat 2 kepada jenis landscape, anda dikehendaki menaip sebarang perkataan di muka surat 2, sebagai contoh JADUAL atau ANGGARAN KOS atau sebagainya, mengikut kesesuaian anda, dan highlight terlebih dahulu teks di muka surat 2 tersebut sebelum anda ke langkah 5.

5) Di page setup ini, anda perlu pilih jenis orientation page anda kepada landscape, dan di BAHAGIAN BAWAH, ada fungsi APPLY TO, anda perlu pilih SELECTED TEXT.

6) Selepas anda selesai di proses langkah 5, sila tekan butang OK, dan lihat hasilnya.


Untuk makluman anda, di microsoft power point tidak boleh membuat kaedah 2 page orientation seperti ini, melainkan anda cipta fail baru, dan lakukan hyperlink ke fail baru yang page orientationnya berbeza tersebut



Anda Mungkin Meminati :

9 komentar:

  1. oooo...nice sharing...cenggitu ehhh...nanti sy nk try...hihihhi

    BalasHapus
  2. ha...TQ..haritu ada orang ajar tapi lupa dah camne nak buat sebab tak catit

    BalasHapus
  3. ok, tak pernah buat :)
    kalau akan dtg kena buat memang aku dtg sini balik ^^

    BalasHapus
  4. memula dlu pnya jenuhla godek explore sendiri cara utk buat bnda ni.. masa tu googling (intenet) baru nk naik je so xde la sempat nk googling2 bagai kikiki

    BalasHapus
  5. Perkongsian yang sangat berguna :)

    BalasHapus
  6. kalau microsoft power point boleh tak buat macam ni.. page 1 nak buat potraite page 2 buat landskap

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dak aten: rasa nya tak boleh..kena buat dua file format ppt...url link kan

      Hapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, terima kasih.

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih