Maaf ye cicak aku ini memang pantang kalau ada cicak berlegar legar dekat dalam rumah, masa dulu kecik kecik, Pantang Lihat Cicak Berlegar Legar,  arwah atuk aku selalu cakap, kalau sesiapa dapat bunuh cicak, atuk akan beri duit, kalau seekor, akan dapat Rm 0.50 sen, wah kalau 2 ekor, dah Rm 1.00, target aku kena dapat sekuran kurangnya 20 ekor sebab nak beli kereta Audi Tamiya (tengah popular) pada masa tu, sekotak kereta tamiya je dah berharga RM 9.80 sen. memang best wei zaman kecik kecik, ada sahaja aktiviti, dari mandi sungai, memancing, bermain kereta tamiya dan macam macam lagi lah.  

Haritu, ketika aku di dapur, tiba tiba isteri menjerit pula, kuat pula tu, rupa rupanya ada cicak atas siling, hurm, apa lagi, terus aku capai gunduk, dan lastik lah, tepat pada badan, terus rebah. Untuk membuat gunduk, korang boleh lihat cara cara nak buat gunduk tu di siniSenang je nak buat buat gunduk, kalau kena tepat pada cicak, comfirm memang tak bangun lagi lah, terus jalan. Hehe, Sebenarnya, banyak kelebihan membunuh cicak, lihat sini, dapat pahala, boleh baca kisah cicak di zaman nabi, yang mana, nabi hampir hampir dibunuh kerana di sebabkan bunyian cicak.

Hukum membunuh cicak

Kalau beli bungkusan makanan yang ikat getah, ataupun beli air yang ada ikat guna getah, seeloknya getah tersebut jangan lah dibuang, korang boleh guna untuk buat Gunduk, anak anak sekarang sudah pasti tak kenal pun gunduk.  

2 Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI atau Tanpa Nama), tidak akan di approve serta akan di remove serta merta oleh pihak penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, Terima Kasih.

  1. Ingat kan apa benda jangan buang getah ..betul lah tu guna untyk lastik cicak..

    BalasHapus
  2. Mama Ada byk ni getah Dan cicak Di rumah. Dah le mama x suka cicak. Meh la tlg clear kan hihi

    BalasHapus

Posting Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI atau Tanpa Nama), tidak akan di approve serta akan di remove serta merta oleh pihak penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, Terima Kasih.