Dulu, perkara pertama sekali kalau nak membeli mainan atau terima alat permainan, tengok buatan (made in) dulu dari mana, kalau Made In China, taknak mainan tu, tapi kalau Made In Jepun, memang sayang gila la pada mainan tu. Hehe

Barang Murah Tidak Semestinya Tiada Kualiti, baru baru ini, sedikit kecewa, bila pemberian kita di tertawakan dengan alasan dilihat seperti jam murah pasar malam. Sebenarnya aku tak nyatakan berapa pun harganya, memang harga asalpun berberapa ratus, dan nak di jadikan cerita sempena sale, dan ada duit lebih sedikit, jadi, belilah, tapi, sedih bila pemberian itu di ketawakan penerima begitu sahaja, dah macam lirik lagu roti gardienier kan, begitu saja. Kecewa Pemberian Tidak Di Hargai

Tak suka tak apa lah, barang tu boleh dijual semula di shopee, atau boleh beri sahaja pada makcik yang jual keropok di tepi kaki lima jalan tu, sekurang kurangnya dapat pahala.
Barang Murah Tidak Semestinya Tiada Kualiti
Nasihat aku, terima lah setiap pemberian yang di berikan itu seadanya dan berikan senyuman dan penghargaan, walaupun tak suka dengan hadiah itu, ucapkan lah terima kasih sebagai tanda menghargai, kerana kita tidak tahu, bertapa susahnya dia mengumpulkan wang untuk membeli hadiah itu, bukan senang hendak cari duit di masa kini,  jangan esok nanti bila seseorang itu tiada lagi didunia, baru lah terkial kial nak belajar menghargai.

Ada seorang kawan, dia beritahu aku yang tunangnya kata, dia tak kisah pun pasal cincin kahwin, belikan yang mainan pun tak kisah, dia memahami katanya, beriya iya minta belikan cincin mainan, tapi bila kawan aku belikan cincin mainan dan beri pada tunang dia, tunang dia merajuk dan taknak cakap apa apa lagi dengan dia, hahaha

5 Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI atau Tanpa Nama), tidak akan di approve serta akan di remove serta merta oleh pihak penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, Terima Kasih.

  1. tahnia ada pembelian..saya tak sempat nak beli..pelbagai urusan membatasi nak shopie

    BalasHapus
    Balasan
    1. saya pun sekadar membeli yang murah murah satu barang sahaja cikgu...sebenarnya tak berapa minat membeli online..lebih prefer face to face..sbb risiko membeli online...di gambar lain, bila terima lain

      Hapus
  2. tapi baca dekat FB ramai cakap harganya sama ja..naikkan sedikit lepas tu konon-konon buat potongan harga

    BalasHapus
    Balasan
    1. kena berhati hati...ada peniaga yang menaikkan harga tinggi..selepas tu, letak diskaun 80-90%...sedangkan harga sebenar dan untung dah siap kira..

      Hapus
  3. Jenis tak reti bersyukurlah tu.
    Dah orang belikan pun untung lagi nak demand kansss....

    BalasHapus

Posting Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari anonymous (TIDAK DI KENALI atau Tanpa Nama), tidak akan di approve serta akan di remove serta merta oleh pihak penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa, Terima Kasih.