Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Monday, May 25, 2015

Cium mulut ke cium duit?

Kecoh dekat Facebook pasal cium duit untuk ambil aura, bagi aku kan, biarlah diorang nak cium ke apa ke, kita takde kat situ, hanya mereka mereka yang ada di situ sahaja yang tahu situasi cium duit tu, bukan cium mulut kan?...cium duit je pun. 

Yang korang semua marah sangat kenapa? tak faham la aku! Sekurang kurangnya diorang tu ada lah juga inisiatif nak menuju kekayaan, bukan la tercongok depan komputer tak buat apa apa, main facebook je, tunggu mak bapak bagi duit? Apela..

Ada yang komen, syirik la, rosak akidah lah, orang kita ni tanpa asal usul periksa asyik negative, negative dan negative..cium duit je pun, tak payahlah nak judge orang macam orang tu melakukan dosa besar pula.

Budak budak sekolah ni kadang kadang kalau bagi komen, kurang ajar. memang tak hormat orang. kalau aku cepok kepala kau..baru kau tahu erti penyesalan.

Baucar Buku 1 Malaysia

Di sebabkan sikap berberapa parasit dan perosak bangsa yang meyalahgunakan baucar buku, kini BB1M terhad kepada pembelian buku dan novel sahaja, tidak bagi stationary (alat tulis) dan segala yang bukan buku, walaupun barang (bukan buku) tersebut di jual di kedai buku.

Tahun lepas aku gunakan BB1M untuk beli kamus Besta, ok lah alhamdulillah sekurang kurangnya dapatlah membantu aku dalam menyiapkan assignment. Tapi tahun ni, bila aku beli barang barang seperti alat tulis dan majalah yang di jual di kedai buku, kena tolak dan tak boleh guna baucar buku, cashier tu kata hanya buku sahaja, betul ke sekarang BB1M dah terhad kepada buku sahaja? atau di sesetengah kedai sahaja..?

Kalau betullah hanya buku sahaja...susahlah macamni, alat tulis, magazine juga banyak membantu dalam pembelajaran, tapi yang pelik..buku masakan aku beli lepas lak...? ok la tu daripada takde langsung kan. Terima kasih kerajaan atas pemberian ini.

Spesis drakula kah?

Adakah aku spesis dari Dracula? sejak akhir akhir ini, aku semakin tak suka dengan cahaya...haha, ape taknya, pergi kerja gelap, balik kerja pun gelap, so memang darkness betul lah. hehe, kalau kena silau sekarang, macam nak terbakar kulit..

Adakah aku spesis Dracula? oh.... tapi yang jenis baik nya la, menghadap komputer dan tak makan darah. Kalau tidur pun, tak suka buka lampu sekarang, macam panas dan rimas.. hahaha

Menuju Wawasan 2020

Alamak...nak notification kat sistem pulaaaakkk dah. cepat aku kena stroke macam ni, jabatan lain asyik order je nak sistem la, nak apps la, nak email sms la, sistem sms la..woi korang ingat aku ni anak buah mark zuckerberg ke?

Tak boleh nak buat kerja atau tak buka email, sebab takde SMS beritahu..oh??? kenapa nak kena beritahu sedangkan itu tugas hakiki kamu? apa lah salahnya pagi pagi datang office, buka email dulu, kenapa nak menyusahkan proses yang mudah? 

Mana tahan macam ni, tekanan aku di buatnya, bila berjaya sesuatu sistem tu, takde pula orang hargai orang IT ni, bila fail sistem di sebabkan kecuaian dan kebebalan end user itu, yang kena maki ITTTTTTTTTTTTTTTTTTTT juga..! namun walau bagaimanapun, boleh bincang elok elok kan.

Orang IT ni tak pernah di hargai, serius! orang sekeliling terutamanya di tempat kerja, menganggap orang IT ni duduk melepak je, yelah takde kerja kan..tapi bila ada masalah, kejap kejap panggil orang IT..sampaikan repair printer pun nak panggil orang IT...padahal IT lah yang membantu melancarkan sistem operasi dan perkhidmatan di sesebuah organisasi besar mahupun kecil...

Melakukan pengiraan mudah di Microsoft Excel

Untuk melakukan pengiraan secara mudah, anda bolehlah menggunakan microsoft excel, dimana perisian ini di hasilkan khas untuk pengiraan (calculation), table, lejar dan segala galanya yang melibatkan akaun, kewangan dan pengiraan (calculation).

Microsoft word atau lebih dikenali sebagai perisian memproses perkataan (word processor), membenarkan formula pengiraan di dalam excel seperti tambah, tolak, bahagi dan darab dengan menggunapakai simbol dan formula seperti ini (+, -, *, dan /).

Contoh pengiraan dan penggunaan formula/simbol yang dibenarkan didalam excel.

Jadilah pengguna yang bijak

Semua bising pasal GST, tapi bila shopping, penuh pasaraya...berdedai dedai orang membeli belah, ada yang borong barang macam esok dah kiamat, ada yang tengok tengok (window shopping) dan ada yang beli 1,2 barang, lepas tu beratur panjang dan ada yang datang kompleks membeli belah, semata mata nak makan dekat kedai kegemaran dan sebagainya.

Asyik complain pasal GST.....! tapi dekat mana mana pasaraya penuh! terutamanya bangsa bangsa kiasu..kalau report kepada kpdnkk, mereka akan jawab, semuanya terletak kepada kuasa pengguna dan kuasa membeli, so, jadilah pengguna yang bijak...

Terkena buasir

Keputusan peperiksaan semester kali ini menyelamatkan aku dari terkena buasir, memuaskan juga ye..haha, walaupun tak jawab sangat soalan peperiksaan, sebab takde masa nak study, study pun 2-3 jam sebelum exam.

Itupun belajar dari kawan kawan senior yang dah lama di OUM...antara tips yang aku ingat, teknik teknik membaca buku ketika musim peperiksaan ialah, kalau ada 10 bab/topik, soalan yang akan keluar dari bab 5 hinggalah ke bab 10. dan sejak aku dari sem 1 lagi, style menjawab soalan memang dari topik tengah dan hujung hujung.

Dan kerana kesuntukan masa di sebabkan leka bermain candy crush, haha, menggunakan teknik ini, dan hasilnya boleh lahhhh....ermm umph!

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi