banner-2017-mcj bkecik-skytech

Thursday, July 28, 2016

Jaga Diri Sendiri Lebih Elok

Perangai tu biarlah elok dan imbangkan situasi semasa rakan rakan kita, kadang kadang manalah tahu rakan kita ada masalah ke, janganlah pula berlebihan, bila di tegur, pandai pula marah. Ada orang sibuk melihat apa yang kita lakukan, dan sentiasa banyak persoalan sebagai contoh, kenapa gemuk sangat? kenapa kurus sangat? kenapa tak berak lagi? ermm satu je yang aku nak cakap dengan mahluk istimewa macamni...Yang kau sibuk pasal aku kenapa? kau ada bagi aku makan ke? 

Kalau nak menegur orang atau pun 'menasihati' kononnya, tegur lah di tempat yang betul, janganlah pula di tempat orang ramai, kenapa perlu menjerit, meninggi suara di tempat yang orang ramai? 

Dan satu lagi nasihat dari aku, jaga diri sendiri lebih elok dan enak, dan sebelum nak menilai orang lain, cuba lihat diri sendiri dulu, kalau diri sendiri perfect, cantik, kurus, dan suci bersih, hah...bagus lah...ini tak, diri sendiri pun 'berlemak', muka tak cantik...ada hati nak 'bergurau' dengan orang lain.

Orang macamni, kena tegur sarkastik baru dia faham.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi