banner-2017-mcj IKLAN SEWA UA SIGNATURE

Senin, Agustus 29, 2016

Perlindungan Data Peribadi

Isu isu seperti gangguan dari orang yang tidak di kenali, data dan maklumat peribadi kita di gunakan oleh orang orang yang tidak bertanggungjawab, dan banyak lagi jenayah jenayah terutamanya jenayah siber berleluasa dan terlalu banyak ketika ini. Maklumlah di zaman ICT segala galanya tidak mustahil dan terlalu terbuka dan terdedah.

Bagus juga bila menyertai seminar perlindungan data peribadi ini, dan sebenarnya lebih kurang je punca kejadiannya, lebih kurang seperti isu cyber security. Puncanya banyak melalui media sosial seperti Facebook. Ada oranng yang semua perbuatannya nak di beritahu di facebook, check in di situ la, di sinilah, dan tahukah sebenarnya yang perkara perkara ini boleh mengundang kepada jenayah?

Semuanya bermula dari kita sendiri, yang mana sikap kita sendiri yang terlalu nak menunjukkan kebahagiaan, kesedihan dan kalau boleh semua hal hendak beritahu semua orang di seluruh dunia. Dan dengan wujudnya akta perlindungan data peribadi, anda boleh menggunakan hak anda.

Pihak agensi perlindungan data peribadi akan menyediakan khidmat konsultansi dan memberi pendapat mengikut kategori kes aduan anda. Anda boleh melayari laman web rasmi ini http://www.pdp.gov.my. Pihak yang berwajib dan berkaitan akan mengambil kira aduan anda. 

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi