blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa

21 Sep 2018

Cara Cara Buat Tulisan Jawi

Tiba tiba customer minta tambah tulisan jawi dalam di artwork design, nasib tahu macam mana Cara Cara Buat Tulisan Jawi ini, memang mudah sebenarnya, cuma bagi yang tiada keyboard jawi, kena cuba setiap huruf di keyboard, kena cuba satu satu huruf, nasib baik emak masukkan kelas mengaji dan kelas agama setiap petang lepas sekolah pagi.

Proses untuk menghasilkan tulisan jawi mudah sahaja, boleh lihat pada artikel yang ditulis sebelum ini di SINI .Sebenarnya tidak lah susah mana pun, hanya perlu ikut langkah langkah satu persatu Cara Cara Buat Tulisan Jawi ini, tak perlu lah nak muat turun font jawi di internet, hanya lakukan berberapa setting didalam komputer anda sahaja. Sebagai contoh, aku boleh memilih font jawi jenis maghribi, boleh pilih tulisan jawi gaya dari negara mana,  yang penting orang ramai faham apa mesej yang cuba hendak disampaikan.

Biasanya, didalam kelas Microsoft Word ataupun di dalam kelas grafik design, aku akan mengajar topik berkaitan penulisan jawi ini juga. Pernah juga, ada sebuah agensi yang meminta membuat kelas photoshop semata mata nak tahu bagaimana mahu buat tulisan jawi, tujuan utama, nak memartabatkan bahasa jawi, dan meletakkan di papan tanda di tepi tepi jalan raya,


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih