Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit UA SIGNATURE SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Friday, September 21, 2018

Membuat Tulisan Jawi

Fuh tiba tiba kena tambah tulisan jawi dalam design...dah lupa word jawi di keyboard, kena la cuba satu satu, nasib baik masa kecik kecik dulu, mak hantar pergi mengaji muqaddam, at least faham dan tahu juga ayat jawi dan bagaimana mahu membina ayat...

Banyak juga proses untuk menghasilkan font jawi..boleh cuba lihat pada artikel yang aku tulis sebelum ini di http://www.safirulamar.com/2014/09/install-font-cara-mudah-tanpa-perlu.html

Sebenarnya tidak lah sesusah mana pun, hanya perlu ikut step by step how to installation jawi yang sedia ada terpasang di dalam komputer anda, korang tak perlu lah nak download font jawi di free font download dan sebagainya, sebagai contoh, aku memilih font jawi jenis morocco.....kalau korang nak pilih jawi style arab saudi pun boleh, yang penting audien faham apa korang cuba nak sampaikan...

safirulamar_fontjawi
Pernah juga, ada agensi yang meminta aku membuat kelas photoshop semata mata untuk nak tahu bagaimana mahu membuat font jawi, kerana mereka perlu membuat signage / signboard papan di tepi tepi jalan raya, katanya perlu ada tulisan jawi....

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi