banner-2017-mcj skytechcreative bizness shopee

19 Desember 2019

Akhirnya Telah Perbaharui Sijil

Huh, sebelum ini aku ada buat artikel pasal perbaharui sijil perniagaan SSM (suruhanjaya syarikat Malaysia), baca sini, tapi baru tersentak dari lamunan yang sijil syarikat aku dah hampir lima (5) bulan tak perbaharui renew. haha aduh ! ...minta tolong kawan yang kebetulan runner , minta tolong tanyakan status sama ada sudah out from the system, runner kan ? jumlah kadar denda lewat dan masih boleh renew kah ?

Alhamdulillah, masih ada dalam sistem mereka, dan kadar denda lewat 5 bulan, ermmm....pedih..! Yang sebenarnya, aku terlupa untuk renew, sebab sijil ssm, tak selalu di tangan, di gunakan bila perlu sahaja, certificate ni bukan macam lesen memandu untuk bawa ke mana mana, dah macam sijil tamat sekolah menengah !!, di pendekkan cerita ok begini, senang cakap  pendapatan down, ada, tapi tak banyak, kalau ada , bayaran pun secara tunai....hahaha, satu lagi, berkenaan tamat ke lagi seminggu nak tamat ke, tiada pemberitahuan sms atau emel ye ! Bukan macam toyota service centre yang ada sistem sms yang canggih!

Job ada,  tapi volume nya kecil, Malaysia baru katanya, belanja itu ini, habis dah...ekonomi lembab sikit, harga barang lebih tinggi dari pendapatan.  Kembali ke inflasi!

Renewal SSSM Certificate
Renewal SSSM Certificate

Ya, yang penting sijil syarikat telah renew...kepada korang yang ada syarikat kecil kecilan yang berdaftar dengan SSM, jangan lewat untuk perbaharui, sebab ada denda lewat, lagi korang diam buat tak tahu, lagi diorang (SSM) suka! haha..jangan harap lah notification nak sampai, sendiri punya tarikh tamat, sendiri mahu ingat lah! 

Kan bagus sijil tukar style macam lesen memandu, lagi berberapa hari nak menuju tahun 2020, ubahlah....sepatutnya lebih smart pocket, bukan macam sijil tamat sekolah menengah. 

Anda Mungkin Meminati :

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih