banner-2017-mcj skytechcreative bizness shopee

7 Januari 2020

Gembira Kena Puji

Wah, hari ini gembira  lain macam si Zeref masa ke tadika pagi tadi, urmm, itupun selepas buat dia happy, layan berborak jap sebelum hantar dia ke tadika, untuk pengetahuan korang, anak anak ni, dia ada 'ego' dia sendiri terutamanya anak lelaki, kena cakap lemah lembut, belajar ambil hati dan kena puji selalu (ye kot) untuk tujuan memujuk. Sebelum ke sekolah, kena pastikan dia kenyang, tidur nya dalam keadaan tenang dan happy, buatkan sarapan sebelum ke sekolah. Kalau tidurnya terganggu sebab sedih, susah pagi nanti merajuk, rosak satu hari, takde mood. Macam kita la, tu sebab pagi pagi sebelum pergi kerja, kena senyum, niat pada Allah pergi kerja nak cari rezeki, kalau pagi buta dah mengamuk, macam mana kita nak berhadapan dengan tugasan di pejabat, bukan sekejap, tapi satu hari suntuk di pejabat nanti, nak mengadap bos lagi..kan ?  

Jadi sepanjang perjalanan ke tadika tadi, kena puji dan terus puji, haha, Zeref hensem lah, zeref power, zeref bagus, very good, maka senyumlah dia sepanjang ke tadika. Sebagai ibu bapa, kena rendahkan sedikit 'ego' tetapi janganlah sampai anak tidak hormat pada kita. Ada teknik dan caranya, cara cara untuk memujuk. Lain ibu bapa, lain caranya, terpulang lah, mengikut kesesuaian dan keselesaan. 


Di waktu malam, sebelum tidur kami akan bermain playing card seperti UNO, dan kena pastikan Zeref menang , walaupun dia main campak campak je ( tak reti main) pun!, bila dia menang, esok pagi dia akan happy sepanjang masa dan act as a winner. Like father, like sonKalau Buat apa sekalipun aktiviti, mesti nak menang je..haha, daddy is always right, but for now, daddy is always wrong. Urmm..So, daddy , bertabahlah, kena bersabar selalu...hahaha.

Sebenarnya aku jarang bercakap dengan anak, mak dia je yang banyak bercakap dengan anak. Kalau tanya pun, tanya sepatah jawab pun sepatah, ada suatu hari tu, ketika aku berdecit mulut, (tak menyokong perbuatan dia), menangis dia..dia kata daddy marah saya. Huishh...itu belum bercakap lagi tu, baru berdecit...! So, untuk next, bila kita mula bercakap dengan dia, ajak berbual, dia akan 'pelik' dan rasa lebih di sayangi dan di hargai...begitu lah pendekatan aku pada anak anak.

Begitu juga, pendekatan aku dengan kakitangan di pejabat, agak kurang mengucapkan kata kata penghargaan pada kakitangan, bukan tiada, ada juga lah, cuma kurang, kalau dah selalu mengucapkan, bagi aku, akan tiada value (nilai) penghargaan di situ. Bila sekali sekala mengucapkan kata kata penghargaan, penghargaan itu akan menjadi lebih bermakna dan menyentuh hati sehingga menangis tapi untuk kes Zeref di atas tu berbeza ya, sebab nak memujuk kan, kena cakap hari hari..haha

Gembira Sakan Ke Tadika
Nampak gembira semacam kan? sebab apa gembira ? Sebabnya kena puji, hensem, pandai, power, sebab main UNO menang malam tadi, game dia main di tablet pun, menang je, sebab game dia senang, tak macam DOTA dan Mobile Legends...hehe, anak anak dalam fasa ini, elakkan dari menengking anak, demi tumbesaran dan pembangunan otak nya. Boleh baca kisah Zeref di Hilang Segala Penat Kerja.

Anda Mungkin Meminati :

3 komentar:

  1. musti ikut perangai daddy kan? kan? kan? hehehe

    salam tahun 2020 amar sekeluarga. maaf baru sempat nak jenguk hehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Salam tahun 2020 juga ana. Ya faham, sibuk, sama la dengan aku...busy

      Hapus
  2. Pada mama elok la dia as keinginan utk mendapat yg terbaik insy Allah boleh jadi org yg berjaya ni

    BalasHapus

Sila gunakan bahasa dan ayat yang mudah di fahami dan sila guna nama yang sebenar, sebarang komen dari ANONYMOUS (TIDAK DI KENALI), akan di remove serta merta oleh penulis.

Tolong jangan meletakkan hyperlink (hidup) di ruangan komen. Untuk Mengelakkan dari Crawl Error atau Broken Link. Terima kasih, kerana memberikan pandangan, komen, kritikan dan teguran.

Akan ditambah baik dari semasa ke semasa

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih