Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE IKLAN UA SIGNATURE SKYTECH CREATIVE

Monday, December 04, 2017

Cara Membuat Banner Ukuran Sebenar

Hari ini aku nak share cara - cara nak buat banner mengikut ukuran yang sebenar dalam bentuk feet ataupun nama lain nya KAKI, sebagai contoh, 3 kaki lebar(W) x 10 kaki tinggi (H), tutorial ini aku fokuskan pada pekerja kerajaan terutamanya yang bekerja di bahagian teknologi maklumat, kadang kadang aku 'tergelak' dengan mereka, asalkan boleh je hantar softcopy banner yang telah mereka siapkan...persepsi mereka, yang penting nampak saiz sama seperti banner sudah cukup......! sedangkan jika print out hasilnya sangat menyedihkan...ukuran nya pula di dalam bentuk Pixels sebenarnya...resolution ? ah...jangan cakap lah....72! dan sepatutnya maximum 300 px...supaya hasil selepas print lebih jelas. Ada tu yang hantar dalam bentuk power point pun ada....kata nya design / softcopy banner tu ada di dalam power point...!! Banner dan bunting yang mereka tu, maybe boleh jadi banner blog, bukan nya untuk percetakan, kerana tidak sesuai...

Rahsia We Chat

Tutorial ini sangat asas dan mudah..so selepas ini, korang sudah boleh menjimatkan kos dan tidak perlu membayar upah tambahan design pada syarikat pencetak, hanya perlu membayar pada kos yang minimum sahaja...

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi