Banner blog safirulamar 2020 skytechcreative Pengedar Shaklee Bangi

29 September 2017

Kenapa Perlu Kedekut

Pelik dengan sikap peniaga yang terlalu berkira (kedekut) terutamanya bila bercerita nak kembangkan perniagaan mereka supaya lebih berdaya saing dan bertahan lama. Sebenarnya perkara ini sudah lama berlaku, dan yang terbaru, dapat lagi panggilan dari seorang peniaga, katanya nak buat iklan burger bergerak gerak (ala ala video animated) macam iklan iklan syarikat besar franchise buat , dan mahu meletakkan di media sosial.

Kata nya lagi, nak buat gempak gila siap tunjuk lagi contoh contoh video montage dari syarikat besar, Ya Allah, demand macam macam, takut aku dengar, tapi aku layan dan dengar je la sampai habis dia cakap, dan aku tunjukkan contoh contoh yang aku telah buat, sebenarnya boleh guna pelbagai kaedah sama ada guna pelbagai perisian video, sama ada adobe photoshop, flash, powerpoint, ulead video studio, adobe primier dan sound forge. Cuma satu je aku minta beri gambar gambar dan teks berkaitan, data kena beri, kalau takde data, macam mana nak buat video ?

Bersemangat peniaga tu bercakap, berwawasan dan  bercita cita tinggi, kagum sekejap, nak itu, nak ini, suasana senyap sekejap, aku pun minum air dan lepas minum , aku pun mula bercakap, boleh buat! dan bagi masa seminggu untuk siapkan, dan harga nya ? harga ialah, kawan kawan punya pasal  RM 600, dan selepas tawar menawar , dan harga 'adik beradik'  jadi RM 350. Susah juga nak buat video ni, itu dah murah dah tu, dengan high resolution, dengan masa yang di bazirkan untuk buat video ni, guna laptop pun guna elektrik, yang kena bayar bil bila sampai hujung bulan.

jangan kedekut untuk memajukan diri sendiri


Peniaga tu setuju dan dalam masa yang sama, katanya akan hantar gambar menu dalam masa yang terdekat, dan sampai ke sekarang enyap dan langsung tak berbunyi. Macam dalam gua senyap sunyi, menunjukkan tanda tak berminat..hehe. Aku mesej dia (peniaga tu) , cakap dengan dia jadi tak, dia reply, mahal lah, takpe terima kasih. Adoi!



Anda Mungkin Meminati :

27 September 2017

Kursus Joomla Bagi Penjawat Awam Melaka

Pada 18-19 September 2017, dijemput untuk mengajar subjek pembangunan asas laman web Joomla, untuk semua penjawat awam di negeri melaka yang bertempat di inkubator K-Ekonomi, Melaka,  kelas berlangsung selama dua (2) hari berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah, dan rata rata semua peserta berjaya membina laman web masing masing menngikut kritera yang ditetapkan. 

Antara topik yang aku ajar ialah seperti installation joomla, fix error database loading, add article, create menus & submenu , CSS, edit templates, installation plug in, setup layout preview module position, module dan component dan banyak lagi lah. 

Sebenarnya tersangat lah mudah nak bina sebuah laman web, tak sampai 15 minit pun, hanya semudah makan kacang, yang penting fokus dan bijak ambil peluang yang terhidang (jika terdapat kursus sebegini), ayuh sertai..


Anda Mungkin Meminati :

Perlawanan Bola Liga Super

Salam semua dan selamat sejahtera, hari ini 29 Julai 2017 ada perlawanan bola sepak liga super di mana Melaka united akan menentang Selangor, ermm kalau ikutkan hati memang malas nak tengok, sebab sakit hati, bila tengok bola sepak ni, rasa macam kena sakit jantung, bola dah ada depan mata pun, susah nak jaring gol !  lari macam itik, terhegeh hegeh, ending nya mesti kalah, tapi apa nak di katakan, itulah perlawanan, ada menang dan ada kalah. Itu pasti,  tapi yang tak tahan nya, kalah memanjang je ni...haha.

Aku tak minat bola ni sebenarnya, minat, tapi bukan tempatan la, minat bola sepak eropah, tapi sebab ada orang menaja tiket bola Perlawanan Bola Liga Super, aku datang tengok la, percuma kan apa lagi, aku datang stadium lah, bukan apa, dapatlah santai santai dan merehatkan minda, sekali sekala kena reward diri dengan aktiviti riadah macam ini, asyik sibuk kerja je manjang, sampaikan takde masa untuk diri sendiri. Jom tengok bola Perlawanan Bola Liga Super

Pergi kerja pagi, balik malam, lepas tu rehat, tidur, esok pergi kerja lagi...seperti biasa. Langsung tiada masa nak rehat kan diri, asal balik rumah je stress...


Anda Mungkin Meminati :

26 September 2017

Gurau Sikit Pun Tak Boleh

Haritu semasa pulang dari kerja, ketika dalam perjalanan, ternampak seekor anjing yang tengah melepak di tepi jalan, Gurau sikit pun tak boleh, di fikiran aku memang takde fikir apa apa, cuma fikir macam mana nak selesaikan isu coding error system yang di bangunkan dan hal pejabat, pening kepala memikirkan, memang kelam kabut la fikiran ni. 

Dalam perjalanan dalam taman menuju ke rumah, ternampak anjing tenang je, di tepi jalan macam best je anjing tu melepak sambil pandang kiri kanan melihat kenderaan lalu lalang, tapi apa yang terjadi, bila sampai je motor dekat berhampiran anjing tu, eh dia pandang motor aku bawa, kelihatan macam nak suruh berhenti, ajak berbual ?, Sekali....nah kau! terus mengamuk bangun terus kejar aku, sambil menyalak gong gong gong, masa ni aku pandu skuter, nampak macam laju, padahal semput, belum service lagi, nak speed pun ambil masa, menyalak sambil kejar, peh, sikit lagi dia nak gigit kaki aku, haha nasib baik anjing tu tak dapat gigit.. Oh mungkin dia berdendam...

Kisahnya ...Gurau Sikit Pun Tak Boleh, apa lah si anjing ni....relaks la!


Anda Mungkin Meminati :

25 September 2017

Cuma Nak Bagitahu

Alhamdullillah result exam semester dah keluar, aku lulus dengan jayanya, risau aku, sebab carrymark rendah, tersalah sent assignment, bagi yang tak lengkap, tu yang markah pun tak lengkap, hehe, diam tak diam lagi 1 semester, lepas tu merdeka!! im free like eagle fly free, sekejap je masa berlalu, 4 tahun dah. Susah betul bila belajar sambil bekerja ni, apa pun, ada masam, pahit dan manis ketika masih awal belajar. Susah senang kepayahan hanya aku yang tahu, betapa struggle nya aku...kena korbankan masa.

Kepada korang semua yang rasa rasa otak dah tepu tu, cuba test diri korang semua, better sambung belajar, tak kira lah diploma, master, degree dan sebagainya..mula mula macam tak yakin nak sambung belajar, ape taknya, lepas 8 tahun dapat diploma, baru nak sambung...diam tak diam ..dah nak habis dah..macam tak percaya pun ada..apa pun, cuma nak bagitau korang...nak bagitahu sikit lah..

Aku dapat iklan baru CPUV lagi! haha ....dah mula meriah nuffnang, kalau tak, hidup segan,mati tak mahu..harap harap melekat lah lebih lama, supaya dapatlah aku membayar duit belajar...haha

cuma nak bagitahu

Anda Mungkin Meminati :

21 September 2017

Transfer You Data

You ever had problem transfer data your Smartphone into usb sandisk dual storage ? Normally every smartphone have their function to setting, thats why you cannot directly plug and make instant transfer. Actually, you need to go to setting and enable some function.

Nowadays, we have many brand where they invent smart devices such as oppo, vivo, samsung, apply and others which is more cheaper with higher storage capacity, sometime, usage storage full when too many friend share video, picture and audio in apps such as whats app, wechat, facebook or others. for the media social, maybe you can setting to set off auto download when using data or wifi. hehe

For the vivo 5 plus or others vivo smartphone maybe, you can use this proper way to transfer you data into USB Sandisk dual, you can go to ;



Anda Mungkin Meminati :

19 September 2017

Cara Cara Membaiki Loading Installing Joomla 3

Salam semua, tutorial kali ini adalah berkenaan pembangunan laman web menggunakan aplikasi joomla iaitu Cara Cara Membaiki Loading Installing Joomla 3 , di versi yang terbaru ini, terdapat sedikit masalah, kerana isu loading di bahagian database configuration. 

Penyelesaiannya Cara Cara Membaiki Loading Installing di versi 3 ini ialah di bahagian bawah ini , sangat mudah dan berguna buat saya, hanya perlu ikut langkah satu persatu,  proses installation hanya tiga langkah mudah sahaja, berbeza dengan versi terdahulu yang mana banyak proses. Kalau tidak silap versi sebelum ada tujuh langkah untuk installation proses, tapi di versi terbaru ini ada tiga langkah sahaja. Mungkin masih di peringkat beta.


Anda Mungkin Meminati :

13 September 2017

Dapatkan Sijil Perniagaan SSM Secara Online

Sijil SSM hilang ? Tak dapat di kesan ?  Jangan risau, tidak perlu ke cawangan SSM lagi dan menunggu giliran, kini korang boleh mendapatkan sijil perniagaan ssm (bussiness certificate) hanya secara online (atas talian), dah tak perlu lagi nak ke cawangan SSM yang jauh dan beratur panjang, buang masa dan kos sahaja! kini, hanya online sahaja, sudah boleh mendapatkan sijil perniagaan!

Bayaran untuk mendapatkan sijil perniagaan hanya dalam lebih kurang Rm 21, termasuk service fee, GST dan lain lain. lebih kurang dalam RM 22.00 camtu lah, sediakan duit cukup cukup dalam kaaun bank, jika nak buat pembayaran melalui online banking.

rahsia aiskrim

So, lepas ni kalau sijil hilang, tak perlu risau dan panik. Boleh dapatkan kembali dan boleh cetak semula sijil tersebut, semua proses hanya dalam aplikasi MyData ini.

Ok, cara cara untuk mendapatkan sijil perniagaan SSM secara online ialah seperti di bawah, hanya ikut proses yang dinyatakan.



Anda Mungkin Meminati :

6 September 2017

Makan Keledek Lebih Baik

Zaman sekarang semakin mencabar, harga barang dan kos sara hidup lebih tinggi  dari pendapatan, itu di namakan inflasi, kepada korang semua berhati hati dengan syarikat yang dalam diam diam menaikkan kadar harga (tolak dari Online Banking) tanpa memberitahu customer mereka terlebih dahulu, dan seterusnya, mengeluarkan laporan tunggakan, jika tunggakan sudah terkumpul banyak mungkin akaun akan menjadi tidak aktif, dan seterusnya tidak boleh membuat tuntutan bayaran.

Bagi yang membuat potongan secara online banking, berhati hati dan sentiasa lah menyemak transaksi akaun bank anda. Jangan jadi macam aku, potongan setiap bulan tolak dari akaun, lepas tu sampai masa dapat mesej mengatakan ada tunggakan berbulan bulan.

Rekod transaksi pula 3 bulan sebelum sahaja....aku ambil keputusan untuk terminate sahaja. Banyak akal syarikat insuran ni...orang melaka panggil keledek lebih! Awal awal je, support customer, bila dah bertahun, di buangnye terbiar macam tu je tanpa ada apa apa pemberitahuan penting.  

Makan keledek lebih baik, silap aku maybe sebab tak baca agreement yang akan ada increment bila keadaan semasa mendesak! ermmm

Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih