Banner blog safirulamar 2020 skytechcreative bizness shopee

31 Oktober 2014

Berpantun pantun ye...


Bila memandang muka laut...emm sedap pantun nye...berpantun pantun OUM sekarang ni... tahulah aku ada outstanding payment...haha..jangan kata pandang laut..dah pandang kebawah dari tingkat 25 dah ni, tunggu nak terjun je ni!! Haha...assignment pun tak siap lagi..buku langsung tak baca...bowling apanya..hahaha...sedap pantun ni..haha

Anda Mungkin Meminati :

Berdiri pun boleh..

sofiyyah

Amboi, berdiri pun boleh tidur, entah apa yang mengantuk sangat!! Alahai...banyak fikir hal negara ni, tuh yang penat sangat! Padahal baru lepas berbual....hehe

Anda Mungkin Meminati :

Latihan dalaman Asas internet dan komputer

Pagi ni, 31/10/2014 kena beri latihan dan taklimat pada staff yang banyak terlibat dengan kerja kerja pentadbiran khususnya kepada pembantu tadbir pasal asas komputer dan internet.

Antara modul yang akan di ajar seperti burn data, shortcut key, hidden file,browser setting, clear cache dan cookies, zip dan unzip file, defragment disk, folder add, print setting, microsoft office, protect data, setting internet option, repair virus shortcut, enable and disable function dan sebagainya yang berkaitan dengan internet.

Tengah siapkan modul untuk diorang ni!! Dah hujung tahun, baru nak apply kursus, sebab tak cukup jumlah kursus 7 hari setahun!! Ni nak bagitau, kalau korang tak sempat nak apply kursus atau sibuk sangat sampai tak sempat nak apply kursus, korang boleh apply epsa. Apa itu epsa? Korang search dalam blog aku! Taip je EPSA! bagus epsa ni..boleh kursus walaupun berada di kedai mamak!! EPSA ni untuk pekerja gomen je..


Anda Mungkin Meminati :

Ikut Perangai Siapa La Ini.

Ikut Perangai Siapa La NI

Alahai si anak sulung ni, kenapa kamu berperangai sedemikian rupa? Haha..lagi sekali buat macam ni, nanti daddy babab! Si abang buat macam ni, esok si adik lak mengikut...!Muka tak puas hati, sebab tak dapat main game kat laptop aku, aku dah belikan tab untuk diorang, tapi diorang tak nak main game dalam tu..nak juga main daddy punya game!!

Aku sendiri pun main dinner dash dan solitair je, itu je game yang ada kat laptop ni!! Daddy nak buat assignment la korang pergilah tengok cerita mr oss ke, upin ipin ke, cerita korea ke, atau perfect macth vivo!!...tangan sorang sorang dah la macam JCB!! Habis di geledahnya!! nanti korang tekan macam macam takut terdelete data data dalam tu lak nanti......

Budak budak sekarang ni dalam proses membesar, dia mengikut apa yang orang dewasa buat...tapi yang korek hidung ni, aku tak tahu dia ikut sapa!! Haha..aku suka pakai kemeja, baik malam atau siang..anak anak pun mengikut sekali..nak pakai baju yang ada collar dan poket..siap nak ada pen lagi! Haha..Tak suka bila buat kerja anak anak datang..sebab bila aku buat kerja, aku suka hisap rokok, baru ada idea..

Anda Mungkin Meminati :

30 Oktober 2014

JDT atau pahang?

Dah lama tak tengok bola liga Malaysia ni...tahu tahu dah sampai final je? Emm kalau team dalam malaysia ni, aku pilih johor la! Sebab masakan orang johor sedap sedap, so secara tak langsung, aku sokong bola sepak johor!! Haha

Johor lawan pahang kan? Emm dua dua kuat tu..tapi johor ada asam pedas, pahang plak ada gulai patin!! Aku tak makan ikan darat! Emm ..aku harap johor menang 2-0. Oleh kerana team pahang kuat, 2 goal johor tu, adalah penalti minit ke 102. Score by pablo aimar..haha

Benggang dengan era fm ni, dalam satu jam berapa kali kau putarkan lagu ale ale ale tu! Kalau boleh 10 kali kau nak putar kan lagu ale ale tu lah!!! Sudah sudah la buka lagu tu, bukalah lagu sweet charity ke, metallica ke, sm salim pun takpelah juga!...dulu epl pun sama, kejap kejap kau buka lagu manchester united...syok sendiri ke apa era fm ni...ale ale...! Mentang mentang johan sokong pahang!!! Ah peduli apa aku! apa apa pun...chelsea and ac milan forever!!!

Anda Mungkin Meminati :

Gambar Ini Bukan Edit

Zaman serba canggih ni, semua kata kata kena disertakan gambar sebagai bukti, kalau tak nanti orang tak percaya, sama macam dengan situasi seperti gambar di bawah ini, sebagai contoh seperti melalui sms ni : 'Bos, saya masuk lewat sikit ya, tayar kereta saya pancit, hantar kedai jap', bos reply mesej kita, 'ok, kau jangan tipu saya, mana gambar', dan situasi yang kedua, 'Bos, saya cuti kecemasan hari ini, sebab nenek saya meninggal', bos membalas mesej, alahai, tahun ini, sudah enam (6) kali nenek kau meninggal, kau ada berapa orang nenek ni ? 

Itu situasi yang biasa kita dengar, situasi aku pula, lagi sedih, iyelah kerja sebagai web designer, dan kerja bab-bab manipulasi gambar memang 'makanan', kadang kadang bila kita bersama rakan-rakan bercerita pasal sesuatu hal yang kebetulan kita pun pernah melaluinya dan kebetulan ada ambil gambar sebagai kenang-kenangan dalam telefon, saja je nak kongsi dengan rakan rakan untuk tatapan! bila tunjuk gambar, kita rasa macam bangga gila lah wei, maknanya kita takdelah cakap kosong! tapi yang kesiannya, rakan rakan cakap itu gambar edit ke? bohong la!
 

Gambar Ini Bukan Edit



Anda Mungkin Meminati :

Melawat..

Dapat tahu melalui whats app, adik kawan di kampung, kemalangan dan meninggal dunia di tempat kejadian. Kemalangan ni disebabkan kecuaian pemandu kereta yang suka suka je keluar simpang tak pandang kiri kanan!!. Aku memang kenal arwah ni, dulu masa buat program komuniti, selalu juga arwah join, tak kisah lah program apa pun, memang aktif la arwah ni.

Sesungguhnya ajal maut di tangan Tuhan. Segala galanya telah tercatat, hanya menunggu masa di ambil nyawa oleh Nya, hanya cepat atau lambat sahaja.

Baru balik melawat, Berhati hati lah semasa memandu. Salam takziah, Al Fatihah buat arwah..

Anda Mungkin Meminati :

29 Oktober 2014

Baiklah..saya faham!

faham

Saya tak makan ayam, saya telah tukar dari makan ayam, kepada makan sayur..sebab sayur lebih murah, kerana saya bercucuk tanam, macam macam saya tanam, kangkung, sawi, cili padi, tak lupa juga, saya juga menternak cacing, dimana cacing yang saya bela tu, saya boleh jual di kedai memproses baja dan kadang kadang melepaskan cacing cacing tersebut berkeliaran riang di ladang tauke buah berbangsa cina.

Tujuannya ialah menyuburkan tanah tanah di ladang mereka. Saya mengambil upah dengan melepaskan cacing tersebut, ada banyak jalan untuk menambah pendapatan... terima kasih ya Menteri yang perihatin.

Takpela, syukur lah, malaysia masih aman...

Anda Mungkin Meminati :

Duduk lama lama sikit eh..

duduk

Kalau korang jumpa iklan keluar, jangan lupa tolong klik ye..haha..nanti aku bagi hadiah! tapi kena angkat tangan la, siapa yang dah klik iklan kat blog aku ni..haha

Terima kasih kerana melayari blog aku yang entah apa apa ni, boleh lah dari takde, CPC pun running, CPUV pun makin bertambah!

Anda Mungkin Meminati :

Kegunaan internet pejabat...

Internet di pejabat digunakan untuk buka sistem, email rasmi dan segala hal yang berkaitan kerja. Bukan untuk buka harakah daily, barisan nasional online, berita harian, utusan malaysia, air asia, portal genting highland, youtube, blogger, facebook dan twitter. 

Bila sistem di tempat kerja dan internet down, semua orang salah kan IT department, akses bandwidth meningkat, internet menjadi lembab. Kalau nak buka facebook atau media sosial yang lain atas tujuan peribadi! Gunalah data plan handphone atau broadband masing masing, mustahil guna smartphone tak pakai mobile data. Tak pasal pasal kena off firewal.


Anda Mungkin Meminati :

Saya tak marah awak sebenarnya!

Kalau kita marah dekat orang tu? apa yang korang buat? counter diorang balik maki depan-depan? belakang? tulis dalam blog korang dan luahkan cukup cukup? atau mencari orang yang boleh dipercayai, dan luahkan sehabis habisnya?

Huh, masing masing ada cara tersendiri, baik rozaimi, murukemal, ah liaw, dan kamarudin! setiap orang ada cara yang berbeza bila marahkan seseorang....kalau aku marah, aku akan buat tak tahu je dengan orang tu, dan bila bercakap, tak pandang pun muka orang tu, seolah olah tak wujud! haha...tapi satu tabiat aku, aku tak marah pada orang yang aku bengang tu secara direct, tapi aku akan marah dengan orang yang paling dekat dengan aku, kiranya sebagai proksi jelah..tapi sebenarnya bukan ditujukan pada orang terdekat tu pun!


Anda Mungkin Meminati :

28 Oktober 2014

Ikut liter atau RM?

Banyak tersebar pasal teori penjimatan minyak ni yang menggunakan liter, pengiraan salah pula tu..sepatutnya jumlah liter yang masuk ialah 17.3913043478 bagi isian rm 40.
Ikut liter atau RM?

Aku pun selama ni, main bedal je isi minyak..haha..yang penting penuh. Oklah semua orang tahu kan , minyak naik dah jadi Rm 2.30 seliter. Ada untungnya kira guna liter dari nilai RM! Dan ada kelebihan juga mengisi minyak mengikut nilai RM. 

Aku punya kiraan, seliter Rm 2.30 sen, kalau tuang 10 liter maknanya Rm 2.30 x 10 liter bersamaan dengan rm 23! Kalau tuang rm 46 ringgit, kita dapat 20 liter. Kalau kita isi minyak rm 47, dapatlah 20.4347826087 liter!! masih dapat 20 liter juga..kan? Kan? Ada yang berpendapat meter noozle tidak membundarkan nilai selepas 2 titik perpuluhan, dimana syarikat minyak mengambil untung 0.0047826087 dari isian rm 47!  Nilai liter yang genap, lebih jimat jika kita tuang rm 46.00 .

Kalau Isi minyak mengikut nilai rm pula, sebagai contoh rm 48, rm48/rm2.30 kita akan dapat= 20.8695652174, kan ada lebihan tu pada kita...yang perpuluhan tu..oh ya, mungkin perbundaran balance lepas dari 2 titik perpuluhan itu menguntungkan syarikat minyak? Emm..

Aku ni takde la pandai matematik, dapat 7 je pun masa spm..haha, korang setuju mengikut liter atau nilai rm? Betul ke...pihak stesen minyak kaut untung dari nilai rm?

Cam menarik je isi genap genap..hehe..rm 46.00 =20 liter!

Saya mencuba secara praktikal dengan mengisi minyak menggunakan nilai RM 40.00..sepatutnya saya mendapat 17.3913043478 liter bagi isian RM 40.00 , selepas tuangan minyak selesai saya mendapati noozle meter mencatatkan seperti gambar dibawah

Ikut liter atau RM?

Ada perbundaran, pelik? ok ...setelah di tolak perbezaan jumlah liter yang sepatutnya, resultnya 0.0006956522!! so balance liter itu pergi ke mana ???

Saya tak pasti kesahihan ini, samaada menguntungkan syarikat minyak atau sebaliknya....tapi saya cam pelik, balance tu kemana?


Anda Mungkin Meminati :

25 Oktober 2014

Geram!

Grrr...uninstall dan tutup hp! Itu adalah yang terbaik setakat ini! Apa lah game swamp attack ni, susah betul nak main nye..tembak tembak tak mati! Buatlah game yang senang sikit nak main! Ini kau bagi tembak musang siap bawa chainsaw lagi! Susah la macam ni! 

Lepas uninstall swamp attack, install lak dekat play store volleyball, emm baru level 1, senang sikit, bila dah level susah..sama je! Nak beli barang, takde duit, dah tu kena beli kasut, baju, guna duit online! Haha geram! Uninstall lagi! Main candy crush yang tak berapa nak crush ni je la.. Haha

Apa game yang senang dan menarik versi Android? Baik main game dinner dash lah! Buat kek, roti..bagi customer minum air..haha..susah pun tak! Jangan bagi customer baran je..hahaha

Anda Mungkin Meminati :

19 Oktober 2014

Bila Semua Bersih Baru Boleh Fikir

Bila semua bersih..baru boleh berfikir

Kipas Lipas ni, buka level paling tinggi pun tetap perlahan dah la perlahan, berbunyi bunyi pula tu bising we!  Sekarang ni pula banyak assignment (tugas) nak kena siapkan. Deadline pun dah nak dekat! Satu apa tak boleh nak fikir dan langsung tiada idea! Kopi o dan telur separuh masak sarapan pagi dah makan pun tetap takde idea! Aduh..

Dari duduk memikirkan idea job design dan assignment C++ programming yang sepatah haram tak faham logiknya dan memeningkan kepala ini! Baik aku mengemas! lagi berfaedah dan menyihatkan Jadi, aktiviti aku hari ini, cabut kepala kipas tu dan bersihkan bilah kipas dan motor kipas, emm patutlah berbunyi bunyi dan perlahan, banyak habuk rupanya! 

Bila semua dah bersih! Rasa tenang dan boleh lah tidur!! Haha

Anda Mungkin Meminati :

17 Oktober 2014

Berbuat baiklah sesama insan...

Berbuat baiklah sesama insan...

Masa nak jumpa rakan di sebuah pasaraya, terserempak dengan seorang pakcik ini, dari kelantan katanya. Datang melaka sebab nak cari kerja, tak kisah la apa pun, sapu sampah pun takpe, yang penting kerja halal! 

Datang dari kelantan bawa duit rm 100. 4 hari di melaka, duit dalam wallet dah tinggal rm 3. Kesian pakcik ni. Aku nak tolong, tapi aku pun takde duit tunai masa tu. Ada la duit merah sekeping, duit biru 8 keping. Lepas la beli rokok dunhill sekotak.


Anda Mungkin Meminati :

Nak beri barang sumbangan dari orang ramai

Kepada bloggers atau orang ramai terutamanya yang berada di Melaka, aku cuma nak cakap, yang pada aku ada baju dan barang terpakai seperti baju kurung wanita, tudung, topi, t shirt dan pakaian kanak kanak yang berjaya dikumpulkan oleh persatuan penduduk di jinjang, taman beringin, kepong selangor, tujuan mereka adalah untuk di dermakan kepada orang orang susah dan miskin.

Di sana, kebanyakan rumah anak anak yatim, tidak mahu lagi menerima barangan sebegini kerana sudah terlalu banyak dan tidak menang tangan.

Jadi aku ambil semua dan nak derma kepada orang susah di sini. Kepada sesiapa yang mengenali atau mempunyai jiran, orang kampung, orang yang kurang mampu, orang tua ataupun orang susah. Boleh berikan alamat mereka atau alamat anda di ruangan komen ini..aku akan beri pada anda untuk disampaikan kepada mereka yang lebih memerlukan..

Sebahagian barang terpakai ini telah diberikan pada orang yang memerlukan...

Anda Mungkin Meminati :

Hujan rahmat..


Hujan rahmat..

Lebat hujan masa nak balik hari ini, alhamdulillah..sejuk sikit bumi melaka. Teringat masa bawa motor masa hujan..basah kuyup di buatnya...dan kena jirus air sampai air tu termasuk dalam mulut sebab kereta langgar lopak air bertakung!

Masa pakai kereta pertama, ada suatu hari tu, hujan lebat..tiba tiba cermin kereta tidak boleh naik! Hehe..susah masa tu...habis kereta bertakung air hujan..haha

Semua orang bermula dari bawah..dan pelan pelan kayuh..untuk sampai ke peringkat yang lebih selesa...bila kita bermula dari susah, kita pasti tidak akan sombong di akhir nanti, kerana kita sendiri pernah melalui kesusahan di masa lalu.

Bagaimana la, dengan penunggang motor bila hujan lebat macam ini. Mesti kesejukan!

Jangan la mendongak ke langit, tanpa memandang di bawah..lihatlah sekali sekala..dan bersyukur dengan apa yang ada..di sebalik kesusahan itu, akan ada sinar kebahagiaan tiba..

Anda Mungkin Meminati :

Cermin tinted

Cermin tinted

Wah 69% diskaun! Full tinted..semua cermin, menarik..murah betul, hari tu baru tukar cermin sebab kena batu masa tengah drive, cermin dah pasang, tinted je belum, tengah mencari juga ni, akhirnya jumpa di groupon.

Kereta korang tinted tak? Baik korang tinted, kalau apa apahal terjadi, retak ke sekurang kurangnya takde la serpihan kaca terkena pada korang..malang tidak berbau kan..emm

Anda Mungkin Meminati :

Kari kepala ikan!

Kari kepala ikan!

Peh! Kari kepala ikan..mula mula aku tak minat! Cam geli je nak makan..yelah..kepala kan! Kalau badan dan ekor ikan oklah lagi!

Aku selalu datang dekat kedai kari kepala ikan di bukit katil melaka, tapi takdelah makan kari kepala ikan! Makan sotong goreng tepung, sayur dan udang serta asam pedas pari je..

Kadang kadang join kawan kawan makan tengahari dan menu mereka kari kepala ikan...sekali order 2 kepala lak tu..dari gigi sampai ke mata semua licin! Habis di makan! Suka la tengok orang makan..

Lama lama jadi suka pula! Dulu benci sekarang rindu..tapi takde la sampai makan mata dia..! Haha ..cuma ambil sikit je kat sirip dia..manis! Banyak isi dekat kepala ikan ni...! Tuh yang mahal! Kalau makan ramai ramai best dan sedap.! Kalau sorang sorang jangan harap lah..! Hehe..

Anda Mungkin Meminati :

Joomla class..last day

Alhamdulillah, selesai akhirnya kelas joomla web development, selama 2 hari. semua peserta akhirnya berjaya membuat laman web masing masing dengan cemerlang! Emmm untung la dapat belajar percuma...dan dalam masa 2 hari dah dapat ilmu pasal development dynamic web.

Joomla class..last day

Lepas kelas, ada peserta request php mysql..boleh..tiada masalah. Layari www.emelaka.gov.my dan register course, jika pihak penganjur panggil aku sebagai pengajar...kita jumpa lagi di kelas seterusnya.

Hari kedua ni, aku ada terapkan sedikit cara cara nak inspect firebug dan photoshop gif design. 

Hati senang..bila dapat kongsi ilmu dan lihat semua peserta happy...untung diorang..tak payah bayar kelas mahal mahal..percuma je ni! Dulu , masa aku nak dapat knowledge joomla ni, bayar mahal dan terpaksa pergi intan di bukit kiara! Jauh pun takpela..yang penting berfaedah..

Tapi takpela..! Sharing is caring..

Anda Mungkin Meminati :

16 Oktober 2014

Keep in touch!

Keep in touch!


Terima kasih kerana datang menjenguk blog saya. kalau jenguk tu, klik lah iklan ya, jasa mu dikenang...(teringat slogan dekat bas sekolah masa pergi rombongan sekolah yang bertulis jasamu dikenang) haha



Keep in Touch and all the best of you..

Anda Mungkin Meminati :

Joomla web class (hari pertama)



Antara peserta yang hadir kelas membina laman web joomla, hari pertama 15/10/2014 ada sedikit gangguan, kerana terdapat masalah teknikal melibatkan hardware sedikit sebanyak memberikan impak kepada aku dalam menyampaikan ilmu kepada peserta.

Rata rata peserta berminat untuk belajar, semangat yang kental walaupun tiada basic html, yang penting ada minat.

Hari kedua, 16/10/2014. Pihak penganjur akan membekalkan tambahan laptop bagi memudahkan proses pembelajaran! Jangan risau! Belajar sampai pandai! Tak faham , bertanya! Kejayaan dan ilmu milik setiap individu, asalkan tidak sombong dan usaha! tak rugi pun berkongsi ilmu dengan orang lain, bila kita kita berkongsi ilmu, kita makin bijak setiap hari, kerana sentiasa refreshment...

Anda Mungkin Meminati :

Terdesak nak duit

Terdesak nak duit

Terdesak nak duit2

Ini kes tetak, rompak dan samun yang berlaku di Melaka baru baru ini. Kejadian di pusat latihan memandu top sprint, kandang berlaku sekitar pukul 3.00 pagi dan selang satu hari di kedai runcit di bukit tembakau, melaka.

Menakutkan..kerana duit orang sanggup membunuh, langsung tiada perasaan kasihan sesama mahluk, yang penting apa yang di hajati tercapai walaupun bukan milik mereka. Ah, peduli apa mereka! Hidup mesti diteruskan! Barangkali itulah luahan si durjana! 

Keadaan kos sara hidup yang tidak menentu membuatkan masyarakat tidak siuman dan terdesak?

Kerana hendak menuang minyak motor sanggup berbunuh? Atau kerana sebatang rokok sanggup memukul? Oh dunia..kembalikan aku ke zaman dinasour..

Anda Mungkin Meminati :

7 Oktober 2014

Macam mana nak downgrade IE version?

Macam mana nak downgrade IE version? Semua orang menggunakan pelayar untuk akses sistem, laman web, blog atau sebagainya untuk tujuan carian, guna aplikasi dan lain lain. Ada yang menggunakan pelayar (browser) seperti Internet Explorer, Chrome dan mozilla. terpulang kepada masing-masing, asalkan anda selesa menggunakan dan pantas dalam mengakses apa yang anda mahu.

Namun harus di ingat, tidak semua sistem, aplikasi, blog, atau laman web adalah sesuai dengan pelayar yang anda gunakan sekarang, untuk memastikan sama ada sesuai atau tidak, lihat di bahagian bawah (footer) di aplikasi yang dibuka, lihat pemberitahuan, apakah versi yang sesuai untuk paparan, sebagai contoh ( sesuai dilayari melalui internet explorer version 8 keatas atau chrome sahaja.)


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih