Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Wednesday, October 08, 2014

Asas bina laman web

Pada 15 dan 16 oktober 2014, aku akan mengajar membina laman web menggunakan platform joomla di utc melaka. Kursus 2 hari adalah percuma.

Kepada sesiapa yang berminat boleh daftar di www.emelaka.gov.my.

Sepanjang 2 hari kursus, peserta akan diajar, instalasi joomla, install dan running apache/ xampp / mySql database, backup dan restore web dan database, install modul seperti galeri gambar, slider image, kalendar, statistik counter, table, tabbing, teknikal sekuriti, dan asas html

Ada yang menggunakan platform wordpress, proses instalasi sama cuma berbeza dari segi pemasangan database. Dan joomla lebih bagus dan mudah dari segi interface dan ada lebih 80 000 plugin.

Dalam masa 2 hari, anda akan mahir membina laman web..mudah dan cepat. Yang penting kreativiti dan semangat nak belajar! Nak buat website sekarang dah mudah, ada asas html je dah cukup la tu, guna joomla.

Dulu nak buat website, nak kena configure jquery, slice image design, masukkan script satu satu. Sekarang ni dah senang, ada wordpress, joomla. Siap bagi cms lagi..sementara ada peluang dan percuma, belajarlah.

Tak cukup lagi ke?

Kuota internet handphone dah upgrade 3 gig pun masih tak cukup lagi, nak upgrade 10 gig ke baru nak cukup? Hidup tak bermakna dan lesu tanpa internet haha...aku pula banyak update blog, twitter guna handphone je. 

Bila check kuota setiap application, paling banyak sedut internet youtube, facebook dan chrome. 

Alahai..hari yang paling gembira, bila hari pertama kuota baru tiba. Lagi 6 hari je lagi...tengah bertenang ni...tak tahan hehe....lepas ni nak uninstall facebook. Habis cerita..nak view guna laptop je..hehe

Kalau orang nak pakai internet dekat handphone aku, aku potong tangan dia!..kalau orang oku nak pinjam ..ok je!

Semak saman anda..

Apa guna nya hidup ini, jika hutang keliling pinggang...hutang emak, hutang ayah, hutang dengan pihak berkuasa, dan sebagainya..haha

Kalau terasa buat salah, sila lah semak saman anda, saya telah semak! haha, saya semak kerana terbawa laju semasa di kawasan speed trap! emm bila semak melalui no pendafatan kereta takde saman ! ..huray! (maybe belum update! mana tahu esok dah ada saman!)

Kalau  korang nak semak saman...tekan semak saman online prdm , dan bagi saman pbt boleh semak di :

1.Semak saman PBT MBMB Melaka
2.Semak saman PBT MPHTJ Melaka 

Hasil dari semakan saya di saman pbt..saya ada saman tertunggak...! itu belum lagi semak saman JPJ..dah la cukup la..dari ada satu saman, karang tambah lagi 2 saman....cukup cukup...

Semak kepala! kbai..

Tutup la pulak!

Hari ini, aku teringin nak makan dekat marrybrown di aras bawah tempat kerja. tengok dari jauh tutup la pulak! kenapa tutup pula ni?? ayam goreng dekat marry brown ni ranggup dan cukup rempah nya..dan sambal set dia pun sedap..


Masa teringin nak makan tutup!, masa tak teringin nak makan buka lak!!, lerkkk....  menyampah la macam ni..malas nak keluar lunch hari ini sebab nak rehat dekat office je...dah la cawangan marry brown tak banyak..jauh jauh la pulak!

Carrie vs Larrie


When lights go down, I see no reason, For you to cry, we've been through this before, In every time, in every season, God knows I've tried, So please don't ask for more. Inilah lirik lagu dari kumpulan europe yang bertajuk carrie..haha

Ini lagu wajib dan pertama, aku nyanyi bila karaoke, lepas tu, how deep is your love dan top of the world. Hehe

Carrie vs Larrie

Lagu kegemaran carrie, jenama kasut Larrie..wow...terasa nak karaoke la sekarang ni..carrrieeeeee....please dont ask for more..!haha

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi