Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Saturday, October 11, 2014

Berhati hati dengan keputusan

Semua orang akan sakit, termasuk aku..sebabnya kita ni adalah manusia. Kadang kadang kita sakit biasa seperti batuk, selsema dan demam. Jika tak sembuh, kita ke klinik untuk ambil ubat dan minta pandangan doktor..kan, kan? Tapi dalam masa yang sama, jangan la kedekut dalam mengeluarkan duit lebih. Dapatkan juga pandangan dari berberapa klinik dan hospital pakar. Ada klinik biasa yang hanya ambil untung sahaja, kadang kadang mereka tiada teknologi atau kepakaran sepenuhnya.

Aku pernah ke sebuah klinik membawa mertua. Mertua sering mengalami pendarahan di bahagian sulit ketika membuang air kecil. Saya bawa terus ke klinik swasta di Melaka, keputusan dari doktor tersebut, ini hanya lah sakit biasa apabila tiba monopos. Emm..aku lega!

Tapi selepas diberi ubat, sakit dan pendarahan semakin menjadi jadi! Dan aku bawa lagi ke klinik pakar puan! Hasil siasatan, mendapati ada ketumbuhan di bahagian sulit! Jika dibiarkan boleh menjadi barah dan kanser!

Akhirnya, mertua di bedah, dan kini sihat seperti sediakala. Jadi, berhati hatilah, dapatkan nasihat dan pergi ke pakar! Biar keluar duit lebih, asalkan keputusan memuaskan.

Ini kisah lama dan aku kongsikan kepada anda semua agar berhati hati!

Bila jerebu..

Bila jerebu je mesti ingat dekat indon diorang bakar hutan...indon dan jerebu memang tidak dapat di pisahkan..hehe dah macam dekat genting highland dah bila cuaca jerebu ni, jerebu dan panas terik..tapi ok la syukur, sebab boleh memancing...hehe

Sekarang ni cuaca tak berapa elok, dan musim demam, banyak kan lah minum air dan kurangkan aktiviti luar rumah.

Tapi kali ini, pembakaran bukan di indon..di china kot..

Ikat perut apenye?

Apa yang nak di naik kan lagi gaji dan elaun ahli parlimen dan ahli dewan undangan negeri? Pergi kerja dan balik ada driver bawa, masing masing rumah modified bertingkat tingkat. Ada ke rumah ahli parlimen yang masih rumah papan? Minyak naik pun bukan rasa pun! Semuannya guna dana kerajaan!

Gaji rm 6500 pun ikat perut lagi? Itu baru gaji, peruntukan untuk pembangunan dari federal? Berjuta-juta! Ramai yang susah hidup merempat di tanah air sendiri, ahli parlimen ni tak duduk kawasan pun. Kalau nak jumpa pun, banyak birokrasi. JKKK lagilah! mengalahkan menteri!

Baik di peringkat pembangkang mahupun kerajaan. Yang baik sokong, yang tak baik, tegur. Menegur apa salahnya, mereka pun manusia! Bukan mengiyakan membuta tuli!

Taat pada pemimpin itu wajib jika ikut dasar islam, itulah yang di ungkapkan di dalam teks khutbah jumaat semalam...

Tandas awam

Tandas awam tak ditambah masa bajet 2015? Tandas awam tolonglah naik taraf, ada yang di kenakan bayaran, tapi mutu kebersihan tidak sepatutnya?

Tandas awam pun ikut waktu office hour? Lepas cukup waktu kunci! punya la banyak jabatan kerajaan, sampai bertindih tugas! Masih nak swastakan. Kalau di swastakan, sepatutnya bersih, bukannya kotor...tandas dan kebersihan di bawah Pihak berkuasa tempatan? Di bawah pbt, pun ada jabatan yang menguruskan kebersihan, buat apa nak swastakan pada syarikat, uruskan secara in house, lantik company yang urus, company urus macam nak tak nak je, lepas tu claim dekat majlis...

Memang la kalau nak dikira, terdapat sedikit kos pembersihan dan sebagainya, kalau takde bayaran masuk, takpela. Bila bayaran dikenakan, kena la bersih. Baru orang yang masuk rasa macam nak tidur dalam bilik air..hehe

Kalau nak tahu kedai tu bersih ke tidak, tengok tandas diorang dulu? Betul ke? Haha..kebanyakan kedai yang sedap, tandas emmmm...haha..tak semua..segelintir..

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi