Safirul Amar Azmi Blog! jombuatduit SKYTECH CREATIVE SKYTECH CREATIVE IKLAN Biztudung

Friday, October 17, 2014

Berbuat baiklah sesama insan...

Berbuat baiklah sesama insan...

Masa nak jumpa rakan di sebuah pasaraya, terserempak dengan seorang pakcik ini, dari kelantan katanya. Datang melaka sebab nak cari kerja, tak kisah la apa pun, sapu sampah pun takpe, yang penting kerja halal! 

Datang dari kelantan bawa duit rm 100. 4 hari di melaka, duit dalam wallet dah tinggal rm 3. Kesian pakcik ni. Aku nak tolong, tapi aku pun takde duit tunai masa tu. Ada la duit merah sekeping, duit biru 8 keping. Lepas la beli rokok dunhill sekotak.

Nak beri barang sumbangan dari orang ramai

Kepada bloggers atau orang ramai terutamanya yang berada di Melaka, aku cuma nak cakap, yang pada aku ada baju dan barang terpakai seperti baju kurung wanita, tudung, topi, t shirt dan pakaian kanak kanak yang berjaya dikumpulkan oleh persatuan penduduk di jinjang, taman beringin, kepong selangor, tujuan mereka adalah untuk di dermakan kepada orang orang susah dan miskin.

Di sana, kebanyakan rumah anak anak yatim, tidak mahu lagi menerima barangan sebegini kerana sudah terlalu banyak dan tidak menang tangan.

Jadi aku ambil semua dan nak derma kepada orang susah di sini. Kepada sesiapa yang mengenali atau mempunyai jiran, orang kampung, orang yang kurang mampu, orang tua ataupun orang susah. Boleh berikan alamat mereka atau alamat anda di ruangan komen ini..aku akan beri pada anda untuk disampaikan kepada mereka yang lebih memerlukan..

Sebahagian barang terpakai ini telah diberikan pada orang yang memerlukan...

Hujan rahmat..


Hujan rahmat..

Lebat hujan masa nak balik hari ini, alhamdulillah..sejuk sikit bumi melaka. Teringat masa bawa motor masa hujan..basah kuyup di buatnya...dan kena jirus air sampai air tu termasuk dalam mulut sebab kereta langgar lopak air bertakung!

Masa pakai kereta pertama, ada suatu hari tu, hujan lebat..tiba tiba cermin kereta tidak boleh naik! Hehe..susah masa tu...habis kereta bertakung air hujan..haha

Semua orang bermula dari bawah..dan pelan pelan kayuh..untuk sampai ke peringkat yang lebih selesa...bila kita bermula dari susah, kita pasti tidak akan sombong di akhir nanti, kerana kita sendiri pernah melalui kesusahan di masa lalu.

Bagaimana la, dengan penunggang motor bila hujan lebat macam ini. Mesti kesejukan!

Jangan la mendongak ke langit, tanpa memandang di bawah..lihatlah sekali sekala..dan bersyukur dengan apa yang ada..di sebalik kesusahan itu, akan ada sinar kebahagiaan tiba..

Cermin tinted

Cermin tinted

Wah 69% diskaun! Full tinted..semua cermin, menarik..murah betul, hari tu baru tukar cermin sebab kena batu masa tengah drive, cermin dah pasang, tinted je belum, tengah mencari juga ni, akhirnya jumpa di groupon.

Kereta korang tinted tak? Baik korang tinted, kalau apa apahal terjadi, retak ke sekurang kurangnya takde la serpihan kaca terkena pada korang..malang tidak berbau kan..emm

Kari kepala ikan!

Kari kepala ikan!

Peh! Kari kepala ikan..mula mula aku tak minat! Cam geli je nak makan..yelah..kepala kan! Kalau badan dan ekor ikan oklah lagi!

Aku selalu datang dekat kedai kari kepala ikan di bukit katil melaka, tapi takdelah makan kari kepala ikan! Makan sotong goreng tepung, sayur dan udang serta asam pedas pari je..

Kadang kadang join kawan kawan makan tengahari dan menu mereka kari kepala ikan...sekali order 2 kepala lak tu..dari gigi sampai ke mata semua licin! Habis di makan! Suka la tengok orang makan..

Lama lama jadi suka pula! Dulu benci sekarang rindu..tapi takde la sampai makan mata dia..! Haha ..cuma ambil sikit je kat sirip dia..manis! Banyak isi dekat kepala ikan ni...! Tuh yang mahal! Kalau makan ramai ramai best dan sedap.! Kalau sorang sorang jangan harap lah..! Hehe..

Joomla class..last day

Alhamdulillah, selesai akhirnya kelas joomla web development, selama 2 hari. semua peserta akhirnya berjaya membuat laman web masing masing dengan cemerlang! Emmm untung la dapat belajar percuma...dan dalam masa 2 hari dah dapat ilmu pasal development dynamic web.

Joomla class..last day

Lepas kelas, ada peserta request php mysql..boleh..tiada masalah. Layari www.emelaka.gov.my dan register course, jika pihak penganjur panggil aku sebagai pengajar...kita jumpa lagi di kelas seterusnya.

Hari kedua ni, aku ada terapkan sedikit cara cara nak inspect firebug dan photoshop gif design. 

Hati senang..bila dapat kongsi ilmu dan lihat semua peserta happy...untung diorang..tak payah bayar kelas mahal mahal..percuma je ni! Dulu , masa aku nak dapat knowledge joomla ni, bayar mahal dan terpaksa pergi intan di bukit kiara! Jauh pun takpela..yang penting berfaedah..

Tapi takpela..! Sharing is caring..

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi