banner-2017-mcj IKLAN SEWA UA SIGNATURE

Senin, Januari 19, 2015

Kena denda

Alahai kena denda la pula kalau lewat renew sijil syarikat di Suruhanjaya syarikat malaysia (SSM). nasib baik lah tak mahal, RM 20.00 je..ermm duit jugak kan? lepas gak tu kalau makan asam pedas ikan pari, sayur, air dan nasi. hee..tuh la leka dan sibuk nya sampaikan terlupa nak renew sijil syarikat sendiri!!! kepada korang mempunyai syarikat perniagaan sila lah update dan alert bila tarikh expired sijil perniagaan syarikat korang, jangan jadi macam aku, terlewat! terlewat seminggu, nasib baik sedar dan baru tahu, sebab nak masukkan salinan sebut harga dalam fail syarikat..haaa

Yang penting jangan terlewat sampai lebih sebulan dari tarikh tamat tempoh, kalau dalam linkungan sebulan/30 hari korang akan di denda lewat sebanyak RM 20.00! kalau lebih dari sebulan..amaun caj denda mungkin meningkat, "seelok eloknya sebulan awal sebelum tarikh tamat dah kena datang untuk renew atau terpulang, yang penting jangan selepas tarikh tamat..! walaupun lewat sehari, tetap denda" itu nasihat dari pegawai SSM..hehe 

Erm aku pun tanya lah, kenapa pihak SSM tak remind/beritahu melalui SMS? yelah kan, kadang kadang sibuk sampai terlupa bila tarikh tarikh penting..aku ni, sampaikan tarikh roadtax kereta mati pun boleh terlajak bulan lepas! hehe bahaya ni..kata pegawai SSM, "kena ingat sendiri lah dik," ermm betul juga tu, sendiri punya sijil tanggungjawab sendiri lah eh..hee

Sabar ye bang kejap je

Masa pagi nak bawa Muhammad Qayyum Rayqal pergi tadika, yang si adik sibuk nak ikut dan bangun pagi awal, gosok gigi pun tak, terus masuk dalam kereta!! tujuan nak ikut sebab nak bye bye kan abang kesayangan dia ni, bukan main sayang lagi kat abang dia yang sorang ni, walaupun si abang selalu debuk dan sakat dia....haaa

Bila tiba kat sekolah...si abang yang dari tadi nampak cool je dan tersenyum singai dengan adiknya..tiba tiba bila dah tiba kat sekolah muka si abang dah macam nak menangis..ermm...si adik lak..lagi tambahkan tekanan pada si abang....'sabar ye bang..kejap je..kejap je...nanti abang dapat ramai kawan dan main mainan ye', si abang ermm apa lagi....bertambah sedih! 

Ermm, oleh kerana aku dah lambat, aku terus hantar si abang pada cikgu tadika dan gerak! lagi aku duduk kat situ..lagi melalak teresak esak si Muhammad Qayyum Rayqal ni..ermm. selesai satu hal! jam dah pukul 8 pagi, nak terus pergi kerja...eh, ada pulak si budak kecik si sofiyyah ni! ermm nak hantar si adik ni lak, sabar je lah...!!  heee

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi