blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa

21 Nov 2012

Ciuman Yang Menamatkan Sumpahan

Ciuman Yang Menamatkan Sumpahan
Hanya dengan cara memberi ciuman, sumpahan akan berakhir, cium lah saya tuan puteri.

Anda Mungkin Meminati :

15 Okt 2012

Dont Make Use Of People


Inilah dia Mr Whatever Man, walau apa jadi sekalipun, tetap buat tak tahu je, apa nak jadi jadi lah, langsung tak kisah apa yang terjadi di sekeliling, bagun Mr. Whatever Man, wake up please, hidup ini keras, kadang kadang orang dengan mudah ambil kesempatan dan ambil mudah mengenai sesuatu perkara dan yang paling banyak berlaku, menggunakan orang lain untuk kepenting diri dia sendiri (Make use people to get something what their want.
Buat tak kisah apa yang terjadi
Sampai suatu masa, orang tidak menghargai pun kita, langsung tidak dipandang pun, apatah lagi mengucapkan sesuatu sebagai tanda penghargaan, baik jadi Mr. Whatever Man. Haha

Anda Mungkin Meminati :

9 Okt 2012

Jangan Kurang Ajar Dengan Orang

Betul ke ada pepatah bijak pandai mengatakan, kalau kita nak menyalahkan orang lain dan tunding satu jari dekat orang, 4 jari lagi tunjuk dekat kita? so, kita salahlah kan. Itu kalau kita tunjuk kat orang, tapi kalau, mulut kita perkataan ayat yang kurang ajar dekat orang, padahal orang tersebut tak bersalah pun, macam mana tu? Sila Jangan Kurang Ajar Dengan Orang

Jaga mulut korang, takut apa yang korang cakapkan tu, terpalit kat diri sendiri nanti sampai merana badan nanti, kerana mulut badan binasa.


Anda Mungkin Meminati :

23 Sep 2012

Memancing Memerlukan Kesabaran

Seperti biasa la, setiap hujung minggu aktiviti yang di gemari aku ialah antaranya memancing di laut dan pantai. memang memerlukan kesabaran yang tinggi, penantian kali ini, berbaloi setelah menunggu tujuh-lapan jam akhirnya dapat hasil yang lumayan, tak payah dah beli ikan kat pasar, dah jimat duit. Kalau cuaca dan keadaan air okay, bolehlah dapat ikan gred A,B atau C. Ah, sebenarnya tidak kisah pun, kalau ada rezeki, semua dah tertulis oleh ALLAH s.w.t .

Kalau memancing ni, biasanya kalau pulang ke rumah mesti bawa hasil, walaupun kadang-kadang dapat ikan bersaiz halus atau kecik je. Dah le halus, seekor pula tu. Belum sempat nak release dalam air, atas darat ikan tu dah mati, kena bawa balik juga, untuk di jadikan bahan bukti yang aku pergi memancing. haha Memancing Memerlukan Kesabaran


Anda Mungkin Meminati :

14 Agu 2012

Contengan Yang Berguna Ketika Dalam Kesusahan

Terima kasih la aku ucapkan kepada mereka yang conteng nombor telefon bertulis nombor telefon bagi motor tayar bocor, di pam angin stesen minyak. tak sia sia aku salin nombor tu kat dalam telefon, nasib baik aku fikir panjang! haha. yelah mana tahu nak jadi hal kan ? malang kan tak berbau. Sekurang kurang nya, Contengan Yang Berguna Ketika Dalam Kesusahan

Kepada penunggang motor di luar sana, jangan buat tak endah pada contengan nombor ini, sekurang kurangnya Contengan Yang Berguna Ketika Dalam Kesusahan , simpan nombor itu siap siap, jika dalam kecemasan, boleh hubungi, kalau nak harapkan kawan, tidak semua kawan yang ada bersama dengan kita ketika kita dalam kesusahan, macam macam alasan di berikan.


Anda Mungkin Meminati :

16 Jul 2012

Perlawanan Futsal Amal Jozan

Pada 14 Julai 2012 yang lalu, jozan Fc dengan kerjasama padu dari Zizan FC telah dijemput untuk menyertai perlawanan amal 100 jam, anjuran pertubuhan Yayasan Khairum yang berlangsung di kompleks japerun Dun Rembia, Alor Gajah, Melaka. Alhamdulillah, segala program berjalan lancar dan mendapat sokongan padu dari pemain pemain Jozan FC.

Sambil Bersukan sambil beramal, dapat pahala badan pun sihat. Terima kasih kepada tuan penganjur yang sudi memanggil Jozan Fc bermain di Perlawanan Futsal Amal ini!  hehe


Anda Mungkin Meminati :

13 Jul 2012

Terima Surat Cinta Dari Polis Trafik

Peh, semalam kena saman trafik dengan encik polis ala-ala gaya roadblok speedtrap. Semasa kena tahan, sempat memberi hujah pada encik polis yang berbunyi seperti 'eh saya pakai tali pinggang tuan. kenapa nak saman saya pula?'

Encik polis membalas ,'awak pakai depan saya je, sebelum ni awak tak pakai pun, budak saya dah perhatikan dari awal lagi, memang awak tak pakai. pergh, ada pengintip rope-ropenye di berberapa kilometer dari roadblok tu! .haha, so diam jelah, sebab dah buat salah, tak boleh nak keledek! haha


Anda Mungkin Meminati :

10 Jul 2012

Barang Lama Yang Semakin Dilupakan

Orang ramai semakin dah tak pandang dah kaset, daj jadi barang lama yang semakin dilupakan sekarang ini zaman teknologi, zaman MP3, orang lebih senang guna CD dan muat turun di laman web je lagu, yela tahun 97-99 mana ada internet masa tu, banyak kenangan bila sebut pasal kaset ni, kenangan membeli, dubbing kaset di radio, bukan murah harga untuk satu kaset masa tu, kaset yang aku paling banyak pernah aku beli, sebanyak 4 kali, adalah Helloween-keeper of the 7 keys. Paling stress bila tali kaset terbelit belit. Tapi kini Kaset Lama Yang Semakin Dilupakan

Paling tak dapat dilupakan, radio hangit terbakar dua kali semasa pasang lagu Master Of Puppet dari band metal Metallica, dan kali kedua meletup radio, masa mainkan lagu Megadeth iaitu Holy Wars Punishment Due . Buka pun volume paling tinggi,  terus hangit dan meletop, cair juga kaset. Hampir 5 buah radio aku tukar, sanggup beli beratus ratus, semata mata disebabkan nak dengar lagu dari kaset kesayangan, Masih lagi simpan kaset, walaupun dah berhabuk, Barang Lama Yang Semakin Dilupakan itulah kaset.



Anda Mungkin Meminati :

8 Jul 2012

Wajah Comel Kesayangan Ramai

Minggu lepas masa memancing di pantai, dapatlah seekor anak ikan senangin, comel sedikit berbeza dari saiz yang pernah dapat sebelum ini. Syukur alhamdulillah, sudah tertulis, rezeki hari itu setakat saiz itu sahaja, redha sahajalah, boleh baca pasal memancing di artikel sebelum ini. Boleh tekan di SINI

Apa pun syukur alhamdulillah, semua nya sudah tertulis, ingat nak lepaskan semula, tapi bila fikir semula, dah duduk bertapa selama enam (6) jam, dapat seekor je masa ni dan hanya ini lah ikan yang aku perolehi, seekor je, haha, boleh lah di jadikan bukti pada isteri nanti. Kalau tak bawa balik bukti, nanti dia kata aku pergi mana mana lah pula nanti, lagi haru nak menjawab. Ok, boleh jadi kan bahan bukti, ikan senangin ni isi macam ikan gelama, manis dan lebih lembut. Saiz kecil begini, goreng kunyit pun sedap.

Nak beli kat pasar, duit pun tak berapa nak cukup, hihi.


Anda Mungkin Meminati :

2 Jul 2012

Rezeki Dapat Ikan Kurau

Alhamdulillah, akhirnya dapat bawa balik ikan besar masa memancing hari itu, memang terkejut lah, tiba tiba joran bergoyang tiada angin tiada ribut, dalam hati, gembira dan tertanya ikan apakah ini, lain macam beratnya dan melawan dia.

Sampai je di rumah, terus beritahu emak dan minta mak masak kan, emak buat lauk kari pekat, memang halus dan lembut isinya macam ketam. Isi dia bukan main manis dan lembut, ikan ni macam ikan senangin, tapi emak aku kata, Ikan Kurau. emm, minggu depan ingat nak mancing lagi la.Pertama kali dapat ikan besar macam ini, di pantai.

Pertama kali, dapat ikan jenis baik macam ini. Selalu mancing dapat ikan gelama sahaja.Gembira mak, dapat makan ikan kurau.lembut isi ikan kurau katanya, ikan gred A, oh baru tahu. Rezeki Dapat Ikan Kurau


Anda Mungkin Meminati :

22 Jun 2012

Memancing Aktiviti Yang Menyihatkan

Aktiviti Wajib Mingguan yang biasa di lakukan ialah memancing. memancing aktiviti yang menyihatkan, dalam seminggu dua (2) kali. turun ke laut, memancing, dapat tak dapat hasil, itu belakang cerita, yang penting, seronok menyihatkan badan, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Memancing ni memang boleh dikatakan seperti pelaburan juga. haha, labur dulu duit, kalau untung dapat pulangan lumayan, kalau tak, pulang dengan tangan kosong, dan kebanyakkannya hari biasanya tak dapat ikan pun, cuba korang bayangkanlah, umpan buat ikan makan ialah udang harimau, sotong, kerang, roti, sekali beli umpan RM 20.00 bagi satu jenis umpan.

Korang tolong kira kan lah, Tapi ada cerdik pandai pernah berkata, duit beli umpan tu baik buat beli ikan kat pasar, lagi banyak dapat, ermm, inikan hobi! yang penting kepuasan! rugi tak apa yang penting, puas walaupun bawa balik gelama sebesar ibu jari. haha.


Anda Mungkin Meminati :

10 Jun 2012

Kaki Ayam Masak Sambal

Kaki Ayam Masak Sambal
Belum pernah aku pergi majlis kerja kahwin orang, jumpa kaki ayam di dalam lauk, yang dimasukkan sekali dalam lauk masak sambal untuk dihidangkan kepada tetamu. Ingat kepak ayam je  yang biasa nampak, ini semua angota badang ayam termasuk kaki pun ada sekali.

Termuntah aku depan tetamu. aku memang tak makan kaki ayam. alahai tuan rumah, kenapa la buat macam ni, aku tahulah kamu suka makan kaki ayam tu, tapi janganlah anggap tetamu yang datang seleranya macam kamu. 

Anda Mungkin Meminati :

8 Jun 2012

Ekonomi Berasaskan Pengetahuan

Aku menyokong usaha kerajaan negeri dalam memperkasakan K-Ekonomi, Apa itu K-Ekonomi, K itu merujuk pada knowledge, terjadilah Ekonomi berasaskan pengetahuan, Istilah melayu ekonomi berasaskan pengetahuan seterusnya mengalakkan lebih ramai modal insan glokal bertaraf global.

Segala yang melibatkan pengetahuan, boleh menjana pendapatan di sebut K-Ekonomi, contoh lain adalah seperti, anda faham menggunakan adobe photoshop dan mengunakan aplikasi itu untuk menjana pendapatan sampingan, itu la pengertian sebenar bagi Ekonomi berasaskan pengetahuan, itu sebab kena belajar dan terus belajar untuk mendapatkan ilmu pengetahuan. Tanpa ilmu pengetahuan, susah untuk kita teruskan kehidupan yang semakin mencabar ini.


Anda Mungkin Meminati :

3 Jun 2012

Bermain Teka Teki Dengan Kanak Kanak

Hari ini aku Bermain Teka Teki Dengan Kanak Kanak dan terkena dengan dengan jawapan anak buah sedara (anak sepupu). Mereka tanya teka teki yang melampaui batas fikiran. Alahai, macam macam idea diorang ini, sebagai abang sedara yang happy go lucky aku layan kan je, kalau korang dapat jawab teka teki ni, korang memang genius la. haha memang tak dapat dinafikan lagi!

Soalan teka teki budak ni berbunyi seperti ini, seperti gambar di bawah, Ada dua ekor anjing, siapa yang sampai dulu, anjing L ke anjing B ?

Bermain Teka Teki Dengan Kanak Kanak


Apa jawapan dia? haha

Anda Mungkin Meminati :

3 Mei 2012

Bakat terpendam

Aku tak sangka yang aku rupa-rupanya terer memasak, bukan setakat Nasi goreng pataya, kampung dan paprik, asam pedas dengan sayur masak ape jenis pun boleh,  hebat kan aku!...haha

Andai aku diberi peluang untuk menjawab soalan orang-orang yang bertanyakan soalan seperti Apakah Cita-Cita Awak? Comfirm aku akan menjawab Tukang Masak atau Chef la weh! haha


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih