banner-2017-mcj bkecik-skytech susupisangnilofa IKLAN SEWA

Jumat, November 29, 2019

Muka Senyum Lain Macam

Hari ini muka zeref senyum lain macam, dengan harapan nak minta daddy handphone tablet yang baru. macam tak bersalah, bila aku sampai je rumah, buka pintu, dia dah tercegat kat depan aku, lepas tu siap bagi salam dan cakap daddy kenapa wangi ni..haha.

Lain macam, ayat manis eh...ah, maaf akaun tahun ni dah closing (tutup), tunggu bajet tahun depan. Tengok tv je, banyak cerita kartun kat televisyen tu kan. Daddy pun dah bertahun tak tengok Televisyen, sebab korang asyik 'chop' remote. Nasib baik ada telefon pintar dan laptop, dapatlah tahu sikit perkembangan semasa apa yang terjadi di luar sana.

Nasib baik gadget nya pecah, kalau masih ok, kerja nya asyik nak minta puji je, ajak orang tengok dia main game, lepas tu minta pendapat kita, dia power ke tak? Haha. Ini kisahnya , bagaimana boleh terbarai tablet gadget dia. Tekan di sini

Pening Kepala Daddy Begini

Aduh, pening kepala daddy begini, apa taknya bila sampai je di rumah ,balik dari kerja , terkejut bila Zeref menangis, ingat apa la masalahnya, berebut biskut ke apa ke, terjatuh ke, rupa rupanya menangis sebab tab gamenya pecah. Aduh. Pening kepala daddy begini nakkk oi, tab gadget handphone ni, harga nya bukan macam harga gula gula mentos atau kinder joy awak tu, penat daddy cari duit nak belikan awak gadget ini, luluh hati daddy bila lihat kondisi nya yang teruk berkecai. 

Bila dengar apa alasan si budak kecik ni, kenapa sampai berkecai ? , alasan nya, tak boleh nak muat turun game yang baru...! Nak cari game baru yang senang menang je! Tu yang dia hempas handphone...padahal internet tiada, penyelesaiannya restart (onoff) modem internet unifi, kan dah beritahu, kalau internet tak dapat, beritahu lah pengasuh, biar pengasuh yang off dan on kan modem tu. Pengasuh pun tak cerdik. Tak boleh nak mengawal suasana keadaan. Nak marah pun tak guna, benda dah berlaku...

Kamis, November 28, 2019

Giveaway Dari Safirulamar

Oleh kerana ramai bloggers menjadikan bulan bulan terakhir ini (Sebelum tahun 2020 dan kereta terbang bagai) untuk mengadakan segmen giveaway, aku pun nak menyumbangkan sedikit rezeki sebagai tanda penghargaan kepada pembaca blog dan bloggers yang sudi menjengah selalu blog hidup segan mati tak mahu ini. Diam tak diam, sudah edisi ke 4 (Giveaway Untuk Bloggers) ini, tema kali ini mudah, sempena 2020 kan ? Haha

Buat masa ini tiada penganjur bersama, namun jika ada yang mahu menjadi penaja bersama, bolehlah emel aku di safirulamar@gmail.com sebelum jam 11.30 malam ini. Giveaway ini akan secara rasmi bermula pada 29/11/2019 (Jumaat) jam 7.30 pagi dan akan berakhir pada 11.59 malam (13/12/2019).

Rabu, November 27, 2019

Contest Isi Dialog Di Blog At-Tarmizi.Com

Banyak betul wei segmen dan giveaway hujung tahun 2019, rugi kalau tak turut serta, ini lah keistimewaan bila join komuniti bloggers, Semoga penganjur pertandingan ini di murahkan rezeki melimpah ruah dan di berikan kesihatan sihat sentiasa untuk teruskan menulis sesuatu yang bermanfaat di blog masing masing.

Tertarik juga dengan Contest Isi Dialog Di Blog At-Tarmizi.Com yang di anjurkan oleh bloggers Tarmizi ini. Seorang bloggers yang minat melukis watak watak kartun, kreatif sungguh, menggunakan platform bloggers untuk menyampaikan mesej melalui watak kartun nya. Pernah berjumpa dengan bloggers ini dan kebetulan ketika itu aku berada di Negeri Melaka, Saudara Tarmizi pernah datang kelas Web Development, rasa nya, boleh tekan di SINI tahun bila tu tak ingat..!Huh..Maaf, cepat lupa sekarang ini, sudah tua! haha..dalam kelas dia seorang yang pendiam bak kata orang 'diam diam berisi tu'.

Selasa, November 26, 2019

Cara Cara Untuk Memaparkan Semula Hidden Post FB

Ok, tiba tiba datang rajin pula nak buat tutorial kembali, tutorial ini ialah cara cara nak kembali post yang kita hidden kan di timeline facebook. Puas juga cari macam mana cara nya nak re-post semula apa yang kita hide (sembunyi) kan sebelum ini, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu. Ramai juga yang tidak tahu,

Kadang kadang, setiap post yang kita posting di facebook tu, menyentuh sensitiviti pembaca yang boleh mengugat keharmonian dan double meaning yang mana boleh membuat rakan rakan salah faham, bila dah salah faham, mula lah nak kecam mengecam, aduh! nak delete, sayang pula post ini, ah, maybe boleh hide (sembunyi) kan je, lain hari boleh keluarkan semula.

Mari kita lihat Cara cara untuk memaparkan semula hidden post di Facebook. Mudah sahaja caranya. 

Senin, November 25, 2019

Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com

Sempena hujung akhir tahun ni, biasalah banyak pertandingan di adakan, antaranya seperti Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com, antara bloggers yang rajin mengeratkan 'silaturrahim' sesama bloggers yang lain, kepada yang berminat untuk Join Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com ini, korang boleh klik pada gambar segmen yang di sediakan di bahagian bawah ini. 

Ternampak Segmen ini di ruangan bloglist, ermm memang blog mia liana ini ada di bloglist aku. Blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan akan dimasukkan ke bloglist Mia selama setahun pada tahun 2020. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 15 Disember 2019. Hah..cuba lah mana tahu, korang menang kan ? Bak kata Mia, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. 

Hanya perlu kongsi (share) gambar yang di sediakan,  di fahamkan, semua (coding) telah di sediakan oleh Bloggers Mia ini. hah, hanya perlu copy dan paste je...mudah! Jom sertai Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com. Bukan calang calang bloggers mia ni...kalau nak tingkatkan traffic blog korang, sertailah...! Haha

Minggu, November 24, 2019

Kes Rompakan Dan Pecah Masuk Kedai

Sejak kebelakangan ini, banyak kes rompakan dan pecah masuk rumah dan kedai. Huish..pagi ini, terima berita dari group wasap taman, berlaku rompakan kedai di dalam Taman aku. 

Suspek telah di kenal pasti dan berlegar legar dan tinggal berdekatan taman, pada sebelah petang, ada pelanggan berbangsa india keluar masuk ruang premis tersebut dan sempat bertanyakan ada menyimpan stok telefon original di kedai dan wang tunai, dan Alhamdulillah tidak banyak barang di dalam kedai yang hilang, hanya sebahagian peti cash / wang tunai sahaja termasuk CCTV kamera litar tertutup turut di cabut. Antara kedai yang di pecah masuk ialah kedai makan, kedai jual smartphone / gadget dan lain lain.

Sabtu, November 23, 2019

Giveaway Akhir Tahun HasrulHassan

Huh, dah lama tak join sebarang pertandingan (Giveaway), suram sikit arena blog kebelakangan ni, mungkin dengan lambakan channel media sosial yang lain seperti facebook, twitter, mi chat, we chat, telegram dan sebagainya, menyebabkan bloggers semakin tidak mendapat tempat di hati pengguna seterusnya beralih ke saluran yang lain, menjadi semakin rumit / lucu bila ada yang cuba menulis cerita di twitter. Penceritaan yang dah menarik, cuma channel tak betul, hah! suka hati lah... 

Ok, aku berminat nak join giveaway kali ini, mana lah tahu menang kan, siapa tahu , Alhamdulillah...! Ini give away bukan biasa biasa, haha, di anjurkan oleh bloggers terbaik iaitu Hasrul Hassan. Katanya ada rezeki lebih, maka terhasil lah Giveaway akhir tahun ini. Di pendekkan cerita, Bloggers ini sebenarnya adalah Idola aku, walaupun dia junior blogger aku didalam dunia bloggers, tapi aku amat mengangumi penulisannya. Ya, walaupun aku bermula lebih awal, namun hanya sekadar menulis dan sekadar hobi masa terluang dan tidak serius untuk menjana wang. 

Jumat, November 22, 2019

Kursus Grafik Adobe Untuk Perniagaan

Terima kasih kepada agensi KEMAS dan tahniah kerana menganjurkan program yang sangat berguna kepada masyarakat, terima kasih kerana menjemput saya untuk mencurahkan ilmu kepada peserta kursus Grafik untuk perniagaan ini.

Kursus singkat in di jalankan selama dua hari bertempat di pejabat kemas di Bukit Baru melaka. Latihan di jalankan secara hands-on.

Kamis, November 21, 2019

Jadi Pelarian Sekejap

Terkejut tiba tiba bila raba poket belakang, beg duit takda..! Ah sudah tak bawa ke? Uish bahaya ni kalau ada roadblock, naya je, mana lah aku letak beg duit aku ni, tercicir ke? Puas cari , tak jumpa ..sah tercicir, panik juga lah, duit hilang tak pa lah, yang penting kad kad bank, kad pengenalan, dokumen penting dalam tu. Aduh..mana ni..

Cari punya cari...tak jumpa juga, buat apa pun serba tak jadi, kesudahannya, nekad, buat report polis, dan pergi jabatan pendaftaran negara dan jpj untuk buat lesen memandu. 

Senin, November 18, 2019

Sekali Sekala Ubah Selera

Hari ini, ubah selera makan tengahari, biasanya nasi berlauk, tapi kali ni, nak cuba makan apam balik dan air kelapa lah, murah dan kenyang...memang terbaik. Harga apam balik ini, Rm 2.00, cukup rasa, cukup intinya, Umph! ...ah, memang kenyang dan menyelerakan kalau makan panas panas.

Sekali sekala kena ubah selera, merasai kelainan dan mempelbagaikan menu, baru lah kita menikmati kehidupan yang sebenar, baru berwarna warni...apam balik memang makanan favourite aku, haha, ada jagung, ada kacang...fuh! 

Minggu, November 17, 2019

Pineng Memang Terbaik

Minggu ni sibuk dengan aktiviti ' 'clearance stock' dan aktiviti band di pineng. Pergi sana naik bas je. Tempah tiket di red bus. Perjalanan ke sana memang letih...nak jimat punya pasal! Perhatian, ini bukan post untuk iklan pineng powerbank yer, haha, jangan tipikal sangat. Pleasee lah...!

Memang betul orang cakap pineng ni, memang syurga makanan, kalau nak makan makan best, datang la ke pineng, sepanjang tempoh 2 hari aku berada di pineng ni, penat gila wei, bukan sebab banyak makan, tapi sebab duduk berjam jam dalam bas...! Haha...nasihat aku kalau korang nak ke pineng, korang kena ambil cuti lama sikit..kalau setakat pergi dua hari atau balik hari..memang tak berbaloi macam aku ni...letih badan.

Jumat, November 15, 2019

Tidak Jadi Datang

Ada tak pembaca blog yang lahir era 80 an ( sudah pasti umur korang mencecah 30 tahun ke atas ) pada waktu ini. kan? Hihi Sewaktu kecil dahulu, korang mesti ternanti nanti rancangan televisyen superhero korang kan? Setiap jam 4.00-6.30 petang...memang best pada waktu tu, rancangan yang sentiasa di tunggu tunggu waktu itu seperti Ultraman taro, Zoffi, The Fruitties, sailorman, summersault, flashman, thundercat, Masked Rider, Voltron, Katy Catterpillar dan lain lain lagi.

Memang kenangan yang tidak akan di lupakan, tapi bila cerita dengan anak anak , diorang tak heran dan tak kisah pun...langsung takde perasaan nak mengenali superwira tu, yang diorang tahu boboi boi, booba, internet, komputer, dan kartun zaman milennium. Huh...

Kamis, November 14, 2019

Merajuk Di Klinik

Malam tadi nak pergi klinik, ambil ubat demam, tiba tiba budak kecik ni sibuk nak ikut ambil ubat, di klinik Zeref ajak borak sembang berkenaan 'pasal gula gula', 'pasal game apa yang senang menang', 'isu kenapa naik motor pergi kerja' huh dan sebagainya, seperti biasa zeref perangai macam daddy dia juga cakap nak menang je, pandai si zeref nasihat kan orang, 'daddy! jangan la main game mobile legend lagi..! susah ah game tu..kesian, asyik daddy mati je..' , erm seperti biasa lah selepas berbual berkongsi pendapat, salah seorang pasti akan terasa hati. 

Huh, merajuk pula dah , cakap pun tak nak pandang orang, toleh tempat lain, haha, like father like son.  Budak ni kalau merajuk lama, makan taknak apa taknak, diam je.

Rabu, November 13, 2019

Rezeki Tak Pernah Salah Alamat

Rezeki hari ini, biasanya rutin setiap pagi dalam jam 9.00 pagi, menu sarapan aku seperti biasa ialah roti canai kosong, telur separuh masak dan nescafe panas, tiba tiba hari ini mengidam nak makan bihun goreng. 

Aku pun pesan lah (order) macam biasa, entah tiba tiba ada seorang kawan dari (bekas tempat kerja lama), datang , sempat borak sembang dan tanya khabar, masa nak bayar, kawan tu dah bayar kan sekali. Haha...rezeki Allah beri....yelah zaman sekarang, serba serbi kena berjimat cermat wei, yelah kos barang nijam pun mahal. Alhamdulillah , rezeki Allah beri.

Selasa, November 12, 2019

Muka Senyum Dapat Jam

Kalau dulu, Zeref masa umur 1-2 tahun, bila masuk je pasaraya, diam je tak banyak karenah dan permintaan. Apa yang di beli, terima dengan hati terbuka, siap senyum lagi, masuk umur 3 tahun, erm, kisah seram sejuk bermula bila fenomena coklat dengan permainan kinder joy menjadi permintaan setiap hari anak anak setiap kali aku pulang dari kerja. Huhu, demam gua...tak boleh beli satu, kena beli tiga(3) baru tak bergaduh. Kadang kadang, tak beli dan layan sangat pun, daddy tunjuk wallet ada RM 1(Satu Ringgit) je, maknanya selamat untuk hari tu je, siap cakap lagi ( kesian daddy takda duit) haha, lepas setengah jam, bagitahu, daddy esok jangan lupa ya, kinder joy untuk saya ya..huhu.

Tahun depan dah nak sekolah, 5 tahun dah, siang tadi bawa ke pasaraya jalan jalan window shopping, zeref ternampak pula jam, nak jam pula dia...aduh, nasib baik murah...!

Mengigil Nak Menjawab

Kawan dah lama, bertahun tahun tapi nama penuh kawan sampai sekarang tidak tahu...! aduh berat, panggilan nama kawan banyak jenis kategori, ada kategori buah, haiwan ternakan, serangga dan kategori jelik. Banyak nama serangga dan haiwan lembab, seperti katak, penyu, dan kura kura, bila di majlis keraian seperti majlis kahwin, dan sebagainya, kawan kau takde masa tu, mak ayahnya pula tanya, cari dan kawan siapa tu nakk ? Mengigil kau nak menjawab, menyesal tak sudah sebab tak tahu nama penuh kawan kau, mak ayah nya beri nama Mukhriz, kau panggil dia Penyu..! Nama kawan Muhsin, kau panggil Kulat.

Terpaksalah tunggu lama sikit di tepi jalan, buka whats app dan hantar teks pada kawan tu (penyu) untuk menjemput...haishh...ada satu peristiwa, masa sekolah dulu, datang rumah kawan sebab nak pinjam buku sekolah untuk photostat, sampai rumah dia nampak mak dia, dan terus bagitahu, Makcik, katak ada rumah  ? haha, mak dia terus panggil katak, oh katak...kawan kau datang ni, keluar cepat. Huish...! 

Senin, November 11, 2019

Ada Apa Hari Ini

Ermm hari ini ada sale gila gila ye 11.11 ?, tak guna!, sebab yang mana kerja kerajaan dah masuk awal gaji hari tu, kena tunggu lebih kurang 40 hari lebih untuk next gaji hujung bulan ni. Duit oh duit..mana kau...haha

Kalau nak buat Sale, buatlah sale pada 24, ke 25.11 ke..aduh, aku orang yang paling takut sekali, sebab takut balik rumah jap lagi, takut ada resit resit untuk tujuan claim atas meja makan, sedih betul, moga di jauhkan lah, perit wei ..

Minggu, November 10, 2019

Jangan Salah Memilih

Umum semua tahu kita akan menghadapi satu pilihan raya di Tanjung Piai, Johor ataupun pilihanraya di mana mana kampus. Bukan nak menyebelahi mana mana, cuma beringat sebelum memilih pemimpin. Jangan seperti menanguk di ayer keruh. Apa pun tak boleh. 

Pilih pemimpin yang benar benar membela nasib rakyat, bukan cakap je pandai, berjanji bulan bintang tapi habuk pun tarak..pemimpin kaya raya, rakyat sengsara. Ini bukan post politik keterlaluan, dan bukan post untuk berkempen, cuma mengingatkan. Matang dan tolak politik kebencian dan penipuan. Tunjukkan kuasa rakyat. 

Hadir Di Majlis Hari Jadi

Hari minggu harini ada satu undangan dari seorang rakan yang meraikan majlis harijadi anaknya di Taman Bukit Katil Melaka. 

Terima kasih kerana menjemput di majlis harijadi..kalau ikutkan hati , hari minggu memang malas aku nak keluar rumah, sebab apa? Sebab Melaka ni negeri yang banyak traffic light, lepas tu kalau jammed, memang teruk, jalan kat Melaka ni tak macam jalan KL dan JB, yang ada flyover bypass, Melaka ni pelik sikit, dari 3 lorong jadi satu lorong..erm masalah jammed memang tak selesai, tak tahu sampai bila, traffic light banyak gila, hijau nya 199 saat, merahnya 19 saat...tu yang malas betul nak keluar..baik jalan jalan kat seremban atau muar, lagi puas hati, dari jam berjam jam, macam jalan keluar melaka pula...huhu

Sabtu, November 09, 2019

Kursus Microsoft Office Power Point

Cerita pada bulan lepas kalau tak silap, Kursus latihan Microsoft Office Powerpoint kepada guru guru kolej komuniti, di panggil pada minit minit terakhir untuk memberi taklimat dan teknik berkesan, latihan secara hands on kepada guru guru ini, latihan Microsoft Powerpoint ini bertempat di Politeknik Merlimau, Melaka. Alhamdulillah kursus berakhir dengan jayanya, modul yang di ajar tidak terlalu asas dan sempat juga masuk slot adobe photoshop, excel dan sebagainya add ons bagaimana untuk menjadikan persembahan slide supaya lebih berkesan dan audiens terhibur.

Di akhir kursus, peserta menjalankan tugasan dan mempersembahkan apa yang mereka faham dan pelajari sepanjang kursus, hampir semuannya menepati kriteria tugasan yang di berikan. Alhamdulillah.

Antara yang di pelajari sepanjang Kursus Microsoft Office Power Point ini ialah  seperti membina graf (carta), mail merge, memasukkan elemen multimedia seperti teks,grafik, audio, video dan animasi,snapshot,membina table dan banyak lagi , banyak idea dan teknik teknik di ajar kepada peserta.Inshallah, ada masa berjumpa lagi.

Beberapa Berita Gembira Pada Hari Ini

Salam kepada semua pembaca, cuma nak beritahu, ada berberapa berita gembira nak beritahu korang semua, permohonan google adsense untuk kali ke 8 bagi nama domain blog ini telah berjaya, sebenarnya pada tahun 2008-2009, aku dah berjaya apply adsense, entah mana silapnya terlebih pandai godek sana sini koding di html blog, terus kena ban dan google dapat mengesan kesalahan yang melanggar peraturan (banyak hal), lepas tu terus sepi jap dari berblog dan buat domain baru dengan nama yang lebih fresh haha seperti nama Safirul Amar. hehe,dan yang paling rare, template ni ada lah default, tidak responsive. setelah di godek godek...! jadi lah responsive..haha

Seperti biasa aku cuma kongsikan aktiviti, maklumat berkaitan pendidikan, komputer, perisian, dan sebagainya, harap perkongsian di blog ini bermanfaat...! dan sedikit sebanyak dapat membantu korang semua.

Oleh kerana bersemangat untuk berblog semula, aku plan nak buat satu give away, ada sesiapa nak join ? Kalau ada, boleh inform aku di safirulamar@gmail.com . Jangan segan silu....

Rabu, November 06, 2019

Tiba Tiba Hilang Ingatan

Salam dan hai kepada semua pembaca (die hard fan) blog ini, haha, posting kali ini saja saja je, sekadar nak beritahu yang aku 'ada ni haaa'.! Tadi di minda, banyak benda nak tulis, tapi bila nak tulis di blog, tiba tiba hilang ingatan, nak tulis pun style 'padam tulis padam tulis', ermm kalau tutup laptop, banyak idea datang nak tulis lak...aduh..! 

Begitu lah hidup seorang penulis separuh masa, ermm aku tak boleh brain (imagine) kalau yang full time blogger...macam mana la mereka dapat idea dalam menulis...suka tak suka, kena menulis juga demi sesuap nasi, siapa kata jadi blogger senang ? Kadang kadang terpaksa ambil mood untuk menulis, bila nak mula menulis tu, nak kena minum kopi, menghadap laptop, korban kan masa untuk bersama keluarga, nampak tak? itu semua duit tu...masa tu emas..jadi tak mustahil lah, jika berkolaborasi atau review any produk blogger meletakkan harga yang mahal...itu bagi yang bloggers top famous la, haha rate aku belum sampai tahap tu, baru sampai puluh puluh ratus..haha .

Selasa, November 05, 2019

Cara Cara Nak Membuat Pendaftaran Online Menggunakan Barcode

Salam, oleh kerana ramai yang bertanya soalan ini kepada aku, kali ini aku nak share kepada korang Macam mana nak buat pendaftaran dan dalam masa yang sama boleh guna handphone, scan dan isi maklumat, selesai! , maksudnya tiada kertas di perlukan (paperless) lagi, ermm lagi satu (1) bulan lebih nak masuk tahun 2020 wei, tapi masih ada yang guna lagi kertas untuk tujuan pendaftaran..haha. Come on la..! 

Ok post artikel pasal Cara cara membina Bar Code korang boleh lihat di SINI . Sangat mudah..aku prefer korang buat form pendaftaran dahulu, sekarang dah mudah, tak perlu ada pengetahuan pasal coding skrip, korang boleh guna kan google form sahaja.

Mari kita lihat Cara Cara Nak Membuat Pendaftaran Online Menggunakan Barcode.

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi