Banner blog safirulamar 2020 skytechcreative Pengedar Shaklee Bangi

17 Februari 2020

Bawa Rendang Itik Istimewa Dari Negeri Sembilan

Bila sebut pasal makan ini memang cerewet  lain macam sedikit, sebab tak makan hidangan yang melibatkan ikan air tawar seperti ikan keli, puyu, talapia dan itik, masak lah macam mana pun, tetap tak makan dan sentuh langsung, tak tahulah kenapa alergik sangat dengan ikan dan haiwan berkaki dua ini. 

Adik ipar saya orang negeri sembilan, biasanya, bila tiba hari raya aidilfitri, dia akan bawa rendang itik istimewa dari negeri sembilan, kami sekeluarga tak sentuh, tapi emak saya, semua dia telan (orang johor) kan, keli semua dia makan, kami dah beritahu awal awal, yang kami tak makan itik supaya dia tak kecil hati, nasib baik adik ipar faham, cuma pernah makan ikan goreng yang di sangka ikan siakap, semasa ziarah pergi ke rumah emak adik ipar saya di palong, negeri sembilan, orang negeri memang pandai masak, langsung tiada rasa hanyir, bentuk ikan dan rasa ikan memang tak macam ikan air tawar langsung, berselera kami makan

Selepas makan, aku tanya la pada emak adik ipar tu, sedap ikan siakap yang makcik masak ni? Eh itu bukan ikan siakap, itu ikan talapia lah nak, glup! haha, terkejut jugalah masa tu, tapi dah telan, siap ratah kepala ikan tu, tapi nak buat macam mana, sedap juga rasanya, kena tengok cara masak juga, orang nogori memang hebat memasak.


Anda Mungkin Meminati :

15 Februari 2020

Cara Cara Meringankan Komputer

Salam hujung minggu buat pembaca yang dikasihi sekalian, moga semua diberikan kesihatan yang baik untuk menyelesaikan urusan harian dan keluarga. Tutorial kali ini berkaitan Cara Meringankan komputer dan membaiki hardisk anda dari low memory, Komputer menjadi lambat karena temporary file terlalu banyak. Temporary file adalah file sementara setiap kali kita membuka dan mengerjakan tugas menggunakan aplikasi atau perisian yang tertentu. Maka komputer akan menyimpan file temporary pada harddisk. Semakin lama semakin banyak dan memberat sehingga memakan space harddisk dan semakin memperlambat komputer.

Cara cara untuk meringankan komputer yang lain antaranya seperti buang segala data di dalam recycle bin (tong sampah) dan lakukan proses defragment disk. Namun sering terlepas pandang berkenaan di bahagian temporary file.

Bayangkan jika bertahun tahun anda menggunakan komputer atau laptop tanpa pernah membuang temporary file,  komputer semakin berat, kerana hardisk semakin hari semakin penuh kerana banyak aplikasi yang digunakan. Ok mari kita lihat cara cara bagi meringankan komputer di bawah ini ;


Anda Mungkin Meminati :

14 Februari 2020

Hargailah Kakitangan Di Tempat Kerja

Penat jadi orang belakang tabir (behind the scene), bukan nak merungut atau berkira sebenarnya, sudah sampai masa untuk demand, jangan la menggunakan orang untuk kepentingan diri sendiri, alasannya demi nama organisasi, katanya ada tetamu VVIP akan hadir, kena pastikan video program semasa berlangsung dan tiada masalah teknikal berlaku sepanjang majlis berlangsung, kalau nak menjayakan sesuatu majlis keraian anjuran organisasi, mereka akan gunakan dan kerahkan secukupnya tenaga dan keringat dari pekerja yang tidak cemerlang, yang sedihnya, selepas selesai majlis, organisasi, penerima anugerah yang diberikan hadiah bertimpa timpa disanjung sehingga selesai majlis, dan orang perseorangan urusetia mendapat pujian disebabkan penganjuran terbaik, realitinya, majlis berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah teknikal, tapi siapa yang melihat orang yang tidak cemerlang ini ? sebaliknya orang lain pula yang dapat pujian. Tidak mengapalah, mungkin the best is yet to come seperti kebanyakannya yang lain beritahu.


Ini bukan artikel meroyan sebab tidak dihargai, tapi realiti yang berlaku sepatutnya diluahkan, kesian pekerja teknikal bawahan yang bertungkus lumus selama ini, membangunkan sesuatu demi kepentingan organisasi, akhirnya dipandang sepi oleh organisasi. Mungkin sebab tidak expose di facebook pasal hal kerja atau posting masih bekerja siang dan malam, itu yang orang tak pandang. Haha. Kena belajar membodek atau menjilat rasanya.


Anda Mungkin Meminati :

12 Februari 2020

Dapat Hadiah Percuma Headphones Extra Bass

Hari ini ada berberapa syarikat kredit kad dan loan buka kaunter mereka dipintu masuk hadapan pejabat, banyak promosi dan free gift diberikan, hanya dengan mendaftar sahaja, lulus atau tidak, akan dapat audio headphone ini sebagai penghargaan, yang penting daftar isi borang, beri salinan kad pengenalan, lepas tu Dapat Hadiah Percuma Headphones Extra Bass, wah menarik ni, dapatlah dengar lagu dengan senyap tanpa membuatkan orang sekeliling kusut dan runsing hampir setiap hari di waktu hari bekerja,

Seronok, sambil buat kerja sambil mendengar dengar lagu yang digemari, antara lagu yang sering dibuka di pejabat ialah seperti lagu lagu klasik seperti dari dayangku intan, rano karno, kartina dahari dan banyak lagi, cuma sekali sekala, buka lagu rock keras seperti metallica dan helloween, dan slayer.

Secara peribadi, muzik banyak membantu dalam menguruskan hal kerja, Seperti  kata kata pemain bola eropah, When words fail, music speaks, muzik dipercayai dapat menurunkan tekanan darah, denyut jantung, dapat meningkatkan kemampuan mengingat, belajar, dan berpikir. Muzik memberi efek relaksasi, boleh dianggap sebagai terapi muzik dapat menguruskan masalah yang berkaitan emosi dan kesihatan.


Anda Mungkin Meminati :

Dapat Ikan Helikopter Semasa Memancing

Artikel ini berkenaan aktiviti memancing pada hari minggu yang lepas, tempat yang sama juga pernah dapat ikan pari dan ikan kurau, boleh baca artikel dapat ikan pari di sini . Tapi, kali ini dapat ikan aneh fizikalnya dan kelihatan pelik, orang setempat menggelar ikan helikopter, entah kenapa di panggil helikopter tak berapa pasti, rasanya sebab ada sayap dan duri tajam di bahagian atas badan kot.

Ada iras macam ikan bawal tapi dalam masa yang sama, macam kuda laut pun ada muncungnya, cuma masa bawa pulang ikan ini nak siang dan goreng,  fikir banyak kali jugalah sama ada beracun atau tidak ikan ini? Selamat untuk di makan? takut berbuih mulut nanti, kesudahannya selepas goreng, aku tak berani nak makan, sebab terbayangkan kuda laut, dan beri kucing di rumah je yang makan, kucing makan berselera wei, sampai minta tambah nasi (meow meow).  

Sebenarnya, target ikan pada hari itu ialah ikan gelama, ikan siakap dan ketam bunga, tapi ikan yang lain pula melekat di mata kail, walaubagaimanapun, tetap bersyukur atas pemberianNya pada hari itu. Kita hanya merancang, selebihnya Allah yang tentukan. Boleh lah dari tak dapat langsung pulang tangan kosong Dapat Ikan Helikopter Semasa Memancing pun dah syukur.



Anda Mungkin Meminati :

11 Februari 2020

Kelas Tuisyen Komputer Di Melaka

Salam semua, akhirnya dapat akses akaun youtube yang berusia hampir 10 tahun, tiba tiba dapat ilham membuka menggunakan emel akaun yahoo.com, boleh lah memuat turun video resepi, berkaitan hiburan dan sebagainya. Terkejut jugalah dah ada 270 subscribers dan mendapat hampir 450,000 tontonan, tiada video menarik dikongsikan sebenarnya di dalam akaun youtube ini.

Alang alang dah dapat buka akaun youtube ini, ingat nak buat ICT Courseware seperti asas animasi 2D dan 3D, Pembangunan laman web dan sebagainya. Kandungan (content) dari blog ini, cuma dijadikan di dalam bentuk yang lebih dinamik dan menarik iaitu Video. Baru la seronok nanti proses pembelajaran di Kelas Tuisyen nanti, proses pemahaman manusia ini berbeza beza, kena terima hakikat, sesetengah audien lebih gemar belajar sesuatu melalui video dan ada juga yang gemar belajar sesuatu ilmu dengan membaca teks, contohnya seperti di blog. Video courseware ini juga akan di gunakan semasa di dalam kelas tuisyen komputer di Melaka nanti,  Jadual Kelas Tuisyen Komputer di Melaka boleh di lihat di bawah. Antara subjek yang di ajar di bulan Februari dan Mac ini ialah seperti Microsoft Excel, Powerpoint, Word, 3D, Pembangunan Laman Web, dan Grafik Design, kepada yang berminat mengikut kelas komputer tuisyen ini, boleh daftar segera ya.


Anda Mungkin Meminati :

10 Februari 2020

Pelawak Terkenal Pergi Menghadap Ilahi

Salam takziah buat keluarga Abam Bocey yang telah pergi meninggalkan kita semua menghadap ilahi akibat demam panas dan tidak sihat sejak dua hari yang lalu, satu persatu insan seni pergi meninggalkan kita semua, Sesungguhnya Mati itu benar, Alam Barzakh itu benar. Kita semua pasti akan menemui Pencipta tidak lama lagi dan bakal menjadi jenazah, memang tak sangka pelakon, penghibur dan pelawak terkenal, Abam Bocey telah pergi menghadap ilahi pada pagi ini, semua mahkluk yang hidup di dunia ini, pasti akan mati, tiada siapa yang dapat mengelak kerana janji Allah itu pasti. Allahyarham meninggalkan seorang isteri dan seorang anak kecil berusia lima (5) bulan, dikhabarkan akibat demam.

Pelawak yang sangat menghiburkan, lawaknya bersahaja dan secara semulajadi, terima kasih kerana pernah menghiburkan kami semua di kala kami dalam keadaan runsing dan kekusutan di dunia fana ini. Terima kasih kerana pernah membuatkan kami tersenyum seketika, lawak yang paling kelakar, masa abam boceh bawa kuda dan unta di atas pentas. Memang kelakar juga lah masa tu. Secara peribadi padangan aku, kekuatan Boceh itu adalah dari Abam. Tanpa dia, tiadalah Bocey. Masing masing ada kekuatan yang tersendiri, berbeza dengan Abam yang secara total menjadikan Bocey di kenali dan menjadikan antara salah satu kumpulan pelawak yang terbaik di dalam negara kita.


Anda Mungkin Meminati :

9 Februari 2020

Kisah Terjadi Semasa Mandi

Semasa tengah mandi di dalam bilik air, berlaku Kisah Terjadi Semasa Mandi, tiba tiba terpandang sesuatu entiti betul betul berhampiran diluar pintu bilik air, sesuatu seperti susuk kepala seperti orang mengintai, aduh, main intai intai pula ni wei, terfikir jap di benak hati, zaman sekarang ni orang lelaki kalau mandi pun kena intai juga, bahaya betul zaman sekarang ini. Akhir zaman, orang jantan nak jadi perempuan, orang perempuan nak jadi lelaki

Orang lelaki pun bukan boleh percaya sangat sekarang ini, dunia dah tak selamat lagi, sebab golongan transgender pun makin berleluasa, risau juga wei, tanpa banyak melengahkan masa, aku campak air cebuk pada dia, tepat di kepalanya, tapi yang hairannya, dia tidak lari pula, masih lagi meneruskan kerja menghendap aku mandi.

Tidak sedap hati dibuatnya, adakah susuk itu bukan manusia? Kelibat siapa pula yang mengintai ini?Di sebabkan aku ni anak jantan, aku lawan perasaan takut itu, aku tenung dia sambil aku menjerit pada dia, Hei, awak nak apa sebenarnya ni ya? kenapa kacau saya mandi ni? agak kuat dan tegas sedikit nada aku, Dia tetap diam dan masih teruskan mengintai, tapi suara lain pula yang menyahut dari luar bilik air, kau dah kenapa hah jerit sorang sorang dalam bilik air ni? tak boleh mandi senyap senyap ke?  Bertuah punya budak.



Anda Mungkin Meminati :

7 Februari 2020

Meluangkan Masa Dengan Permainan Kad

Selepas solat berjemaah bersama keluarga, dan sebelum semua masuk tidur jam 9.30 malam, sempat meluangkan masa bermain permainan kad keldai ni, lama jugalah tak main permainan kad ini, selalunya bernasib malang bila main donkey kad ni, asyik dapat donkey je, tinggal dua kad lagi , sikit lagi nak menang, tapi salah tarik kad pada lawan, tertarik kad keldai ni pula, kesimpulannya malam tadi, tewas 

Sebagai ibu bapa, aku sibuk dengan hal kerja,mengajar, tapi, yang lucu, kayanya tidak, cari banyak mana pun, duit tetap tak pernah cukup, bila fikir semula, berapa lama lagi mahu hidup, apa lagi sebenarnya yang nak dalam hidup ini? Pergi kerja gelap, balik kerja pun gelap, sampai je rumah, mandi, solat, makan dan tidur, itu sahajalah rutin kehidupan, bilanya masa nak senyum dan bercakap dengan anak anak? hidup ini untuk kita gembira, bahagia dengan kehidupan, sentiasa mengingati dan bersyukur dan sujud pada Nya.


Anda Mungkin Meminati :

6 Februari 2020

Cara Cara Baiki Pendrive Corrupted

Berikut adalah cara cara untuk membaiki pendrive yang corrupt atau rosak, jangan dibuang pendrive tersebut, masih boleh baiki semula, seolah olah menjadi pendrive baru, tutorial ini secara tidak langsung dapat menjimatkan wang anda. Kadang kadang secara tidak sengaja tercucuk pendrive di komputer rakan di pejabat, selepas cucuk, kena virus, pendrive tidak boleh buka, FAT32, not recognise, kena format atau tiba tiba dokumen di dalam pendrive tiba tiba bertukar menjadi shortcut atau hilang. Kalau kena virus shortcut, boleh cuba tips ini cara cara membaiki virus shortcut di SINI

Bagi membaiki pendrive yang telah corrupt, peratusan data untuk mendapatkan data didalam pendrive agak mustahil, mungkin sudah terkena jangkitan virus, kalau buka pun kena format, boleh cuba teknik Cara Cara Membaiki Pendrive Corrupted di bawah ini :


Anda Mungkin Meminati :

Harap Esok Pagi Dia Bersemangat

Daddy, esok boleh tak Zeref tak payah pergi sekolah, kan dah pergi sekolah semalam dan hari tu? cukup la, begitu lah ayat Zeref Rayyan malam ni, dia ingat sekolah ni, satu hari je, sambil mata berair minta kasihan untuk mempertimbangkan cadangan dia, aku pun respon pada dia, ermm cadangan yang bagus tu Zeref, tapi kalau tak pergi sekolah macam mana Zeref nak jadi juruterbang (Pilot)? Cita cita zeref nak jadi pilot kan? soal aku begitu.

Terus dia tarik muka masam. Suasana diam sekejap,  dia fikir macam mana nak susun ayat menjawab dan jawapan dia akhirnya ialah, ok kalau macam tu, Zeref tak nak lah jadi juruterbang (pilot), tak nak jadi pilot, Aduhai anak. Terus fobia nak jadi pilot semata mata tak nak ke sekolah.

Sempat lagi memujuk memberi kata kata inspirasi dari mahatma gandhi yang berbunyi "You must be the change you wish to see in the world"' dan teladan baik dari abang dan kakaknya, "cuba Zeref tengok abang dan kakak zeref", diorang pergi sekolah, kena bangun pagi, bersemangat untuk ke sekolah, sebab nak jadi pandai, kalau tak sekolah macam mana nak jadi pandai? Sekejap je, lepas tu dah cuti (sabtu dan ahad). Zeref berkeras sambil menjawab, No, i dont want go to school, sambil buka pembalut gula gula sugus. Jangan esok pagi dia buat perangai sudahlah. Hari itu, saja sakat dia, tunjuk dia gambar baby jepun, aku cakap dengan dia, nanti zeref dah besar kahwin dengan dia ya, cantik baby inii, dia cakap, zeref tak suka dia, taknak lah! Ok kalau tak suka, Zeref pergi ke sekolah ya, kalau taknak pergi sekolah kena kahwin lah, dia cakap takpa la Daddy, Zeref kahwin jela, haha


Anda Mungkin Meminati :

4 Februari 2020

Cara Cara Membuat Data Validation Di Microsoft Excel

Salam, ini adalah tutorial Cara Membuat Data Validation di Microsoft Excel, di excel boleh juga membina sistem yang ringkas (simple) untuk input data seperti khususnya pendaftaran peserta, sistem aset dan inventori, borang permohonan atau sebagainya. Data Validation atau Pengesahan Data adalah fungsi yang digunakan untuk menghadkan nilai yang memasuki sel (decimal), tujuan utama sebenarnya mengurangkan kesalahan apabila memasukkan data dan berfungsi untuk menyenaraikan data teks seperti jenis senarai (list), ada banyak jenis Data Validation seperti Whole Number, Date dan lain lain lagi.

Senarai data validation adalah kaedah popular yang digunakan untuk memaparkan dropdown list pilihan data tanpa perlu menaip secara manual. Sebagai contoh Pengesahan Data adalah seperti jenis list dan decimal. Microsoft Excel bukan sahaja boleh membuat pengiraan menggunakan formula asas (+,-,*,/) boleh lihat sini, tapi boleh membuat pengesahan data, dengan adanya data validation (pengesahan data) ini harap boleh juga berfungsi sebagai sebuah sistem untuk memasukkan data yang ringkas, tanpa ada sebarang kesilapan yang berlaku.


Anda Mungkin Meminati :

Bayar Bil Air Dengan Wang eTunai Rakyat

Pada mulanya, malas juga nak ambil wang RM 30.00 di eTunai rakyat ini, tapi bila fikir semula aplikasi touch n go memang dah install dan guna pun sebelum ini, apa yang boleh buat dengan RM 30.00 ni? ah, baik ambil dan tebus dari tak dapat langsung kan? kalau korang tak ambil dan tebus, nanti kerajaan PH ambil semula buat bayarkan hutang negara, satu benda kau tak dapat wei, mana tahu dengan wang eTunai Rakyat ini boleh buat topup prepaid u mobile, bayar astro atau beli apa yang patut, mudah sahaja, tekan pada claim now, dan beri pengesahan kad pengenalan, akan masuk lah RM 30.00 di dalam eWallet, dah jangan pening, pergi bershopping..

Tidak tahu nak buat apa dengan RM 30.00 ini? cuba semak perkhidmatan yang disediakan di aplikasi ini, mana tahu, dapat membeli belah, bayar bil bil, atau sebagainya, setelah menyemak, ada banyak jugalah perkhidmatan di sediakan antaranya seperti, boleh bayar bil prepaid, bil postpaid telefon, tiket wayang dan macam macam lagi. Wow, walaupun jumlah amaun nya, macam tak berapa nak ada.



Anda Mungkin Meminati :

3 Februari 2020

Keputusan Segmen Blog Review Edisi Ke 2

Salam, hanya tiga (3) blog sahaja yang menyertai Segmen Blog Review Edisi ke 2 kali ini, kepada bloggers yang tidak sempat untuk menyertai, tidak mengapa, mungkin di segmen edisi yang lain akan datang nanti, lihat artikel berkenaan Segmen Blog Review.

Secara keseluruhan blog yang menyertai segmen kali ini terbaik dan cemerlang, teruskan menulis, pendapat aku, cuma perlu perbaiki kesalahan kesalahan kecil yang biasa wujud pada mana mana blog termasuk lah blog ini, blog ini pun peratusannya rendah juga, penat nak membaiki error ini semua, kena mulakan yang asas (basic) dahulu seperti attribute ALT pada gambar, buang third party widget yang memberi kesan loading time yang serius, seeloknya cari widget yang mesra SEO ataupun jenis HTML5, penulisan dah baik, tapi tiada tempat di dalam enjin carian, template memainkan peranan penting juga, template yang mesra SEO itu satu bonus, selebihnya hanya lakukan perkara asas dalam menempatkan artikel di tempat teratas enjin carian. Berikut di bawah ini, adalah Keputusan Segmen Blog Review Edisi Ke2


Anda Mungkin Meminati :

2 Februari 2020

Jadual Program Bekalan Air Berjadual Di Melaka

Berikut ialah Jadual Rasmi Program Bekalan Air Berjadual Bagi Bulan Februari 2020 di negeri melaka Bandaraya Bersejarah, ini berikutan dari keputusan Kerajaan Negeri Melaka mengisytihar catuan air di Negeri Melaka setelah paras air di berberapa empangan yang semakin susut dan kritikal akibat dari cuaca panas kering.

Menurut SAMB Syarikat Air Melaka Berhad, bekalan air yang disalurkan kepada pemegang akaun air membabitkan selang sehari iaitu dari pukul 10.00 pagi sehingga 10.00 pagi hari berikutnya. Selang sehari tak apa, jangan berturut dua hari sudahlah, sebab baldi tak berapa nak cukup. Kalau nak beli tambahan baldi pun kena fikir dua tiga kali, harga baldi bukannya murah pada waktu ini, semua pengusaha baldi ambil peluang menaikkan harga. Boleh baca artikel sebelum ini berkenaan catuan air Melaka di sini .

Pada asalnya program catuan air di Melaka ini sehingga 9 Februari 2020 sahaja, tapi, jadual catuan air berjadual di melaka terkini, sehingga penghujung februari 2020 pula!, masa dulu dulu, kalau tiada bekalan air, mak bawa pergi rumah mak sedara di kampung, mandi air perigi, sejuk..!


Anda Mungkin Meminati :

1 Februari 2020

Bersama Warga Pendidik Kolej Komuniti

Kursus Latihan Microsoft Powerpoint bersama warga pendidik Kolej Komuniti seluruh Malaysia yang bertempat di Politeknik Merlimau, Melaka telah di jalankan secara lima (5) hari bermula dari 17 hingga 21 Oktober 2019, maaf atas kelewatan menulis di dalam blog, kursus Microsoft Power Point kepada warga pendidik kolej komuniti ini dijalankan adalah untuk memberikan tips berguna berkenaan penyampaian yang berkesan menggunakan powerpoint agar persembahan tidak menjadi suram, slide menarik untuk di tonton audiens, attractive dengan animasi, dan yang paling penting audiens faham mesej yang cuba hendak disampaikan ketika pembentangan.

Untuk menjadikan slide persembahan menjadi lebih menarik, perlu memasukan elemen elemen multimedia seperti teks, audio, video, grafik dan animasi. Sepanjang lima hari latihan ini dijalankan, para warga pendidik kolej komuniti telah diajar pelbagai teknik dan tips seperti membina graf, struktur graf, video high definition (HD) , audio, trimming audio, memasukkan video dengan format yang sesuai, converter video, membuat hyperlink dan hypermedia, koding embed, muat turun dan membina gambar animasi format (GIF), membuat animasi bergerak di slide persembahan, slide kiosk, berkenaan template dan slide master. modul tidak terlalu asas, lebih kepada intermediate dan advanced, dan menepati kriteria latihan.


Anda Mungkin Meminati :

29 Januari 2020

Lihat Cermin Di Awal Pagi

Malas betul nak pergi kerja hari ini, biasanya bersemangat bila di awal pagi, tapi pagi ini, macam takda mood selepas hantar anak ke sekolah, entah la, tak pasti kenapa, tapi sebagai manusia yang normal, situasi seperti ini adalah perkara biasa, ada sahaja kejahatan syaitan yang membisik di telinga supaya jangan melakukan ibadah, tapi bila fikir kewajipan untuk mencari rezeki demi keluarga, kita lawan perasaan jahat itu dan fikir semula, bersiap siap dan acah pura pura gembira di awal pagi demi keluarga.

Bos lama pernah beritahu, kalau bangun pagi, terus pergi Lihat Cermin Di Awal Pagi, kalau perasaan gembira bersemangat, terus pergi kerja, kalau tengok cermin pun rasa malas nak pergi kerja, sambung tidur balik dan berhenti kerja terus, bagi laluan pada orang lain yang lebih memerlukan kerja ini. Sebenarnya dah bangun pagi, sebab nak hantar zeref rayyan ke sekolah, tapi lepas hantar dia ke tadika, terus tarik selimut semula, sambung tidur. Cuaca mendung sejuk awal pagi ini tanda tanda nak hujan, apa yang tak best nya wei sambung tidur semula. haha.


Anda Mungkin Meminati :

27 Januari 2020

Cara Cara Untuk Mendapatkan Bahan Rujukan

Baru dapat tahu pasal google dataset search di facebook, Itu untungnya bila kita ada media sosial seperti facebook, artikel yang di kongsikan bergantung pada kualiti rakan yang kita terima jadi rakan, Kalau berilmu rakan itu, makan artikel yang di kongsikan itu juga mampu memberi manfaat pada kita, baru tahu pasal Cara Cara Untuk Mendapatkan Bahan Rujukan seperti jurnal dan tesis, berguna sebagai rujukan, tanpa rujukan sumber, assignment atau tesis projek kita mungkin tidak mendapat markah yang memuaskan oleh pihak universiti, boleh mendapatkan juga carian bahan rujukan di e-library universiti bergantung pada pihak Universiti, ada yang sudah subscribe full jurnal.

Kelas bengkel rujukan akademik masih di teruskan, jika ada yang berminat boleh hubungi saya secara whats app atau hubungi terus. Kelas ini, lebih kepada cara cara untuk meletakkan rujukan dan memetik siapa penulis itu, kandungan tesis atau assignment, mestilah meletakkan citations rujukan untuk menyokong hujah tugasan kita. baru lebih berilmiah dan di bahagian belakang references pula, perisian akan secara automatik meletakkan rujukan sumber dari mana mengikut tahun, siapa penulis itu, muka surat jurnal atau dari laman web, mengikut APA Style seperti yang di tetapkan pihak universiti. Lebih menjimatkan masa menyiapkan assignment atau tesis.

Lepas ni dah tak perlu panik sebab assignment tak siap, kumpul dan cari bahan bahan rujukan dahulu, dah ada bahan bahan, dalam masa dua-tiga hari, siap assignment. Boleh baca pasal penulisan akademik di sini.


Anda Mungkin Meminati :

Catuan Air Di Negeri Melaka

Pada 29 Januari 2020 seluruh kawasan di negeri melaka terlibat dalam proses catuan air kecuali di kawasan pelancongan. Kemana hilangnya air dan apa tindakan di pihak kerajaan negeri ? Aku pun tak berapa nak faham, tapi kalau diikutkan sifat kerajaan sekarang ini, sudah semestinya tuding jari pada kerajaan terdahulu, biar tiada elektrik asalkan jangan tiada air langsung, rosak semua program, dengan cuaca panas, wabak jangkit berjangkit lagi,  Tapi kalau boleh biarlah semuanya ada (air dan elektrik), barulah harmoni dan sejahtera kehidupan, tak payah lah sampai nak buat Catuan Air Di Negeri Melaka , yang di risaukan macam mana la anak anak nanti nak ke sekolah dan urusan harian mereka.

Satu hal lagi nak kena tadah air berbaldi baldi dan nak kena beli baldi bersaiz besar, tak boleh nak bayangkan lah kalau tiada air, segala urusan pasti tak menjadi, rasa nak buat gali air dari bawah tanah, sudah pasti menyelesaikan masalah air dan sebagai sumber tambahan (backup resourses). Boleh baca di sini, berkenaan tubewell drilling


Anda Mungkin Meminati :

23 Januari 2020

Segmen Blog Review Edisi Ke-2

Salam dan selamat sejahtera semua, hari ini nak buat Segmen blog review edisi yang kedua tujuannya ialah bukan semata mata nak mencari kesalahan , tapi lebih kepada mengukuhkan silaturrahim sesama kita, memberi idea membina dan paling utama sama sama dapat meningkatkan trafik blog masing masing. Untuk melihat segmen blog review edisi yang pertama sebelum ini, boleh layari artikel tersebut di SINI. Blog bukan semata mata sebagai saluran untuk kita meluahkan pendapat, perasaan, berkongsi maklumat perniagaan, pembelajaran, malah boleh juga di jadikan sebagai e-library kita. Gunakan blog dengan cara yang betul, dan kekalkan kebaikan blog anda supaya lebih relevan dan medium terbaik untuk menyampaikan maklumat, berkongsi cerita semasa dan ilmu.  

Kepada rakan rakan blog yang minat dan sudi menyertai Segmen Blog Review Edisi Ke-2 kali ini, boleh ikuti syarat mudah, memang sangat mudah, hanya perlu like page facebook saya di Sini. Tarikh tamat segmen pada 31 Januari 2020. Jika banyak penyertaan segmen blog review edisi kedua kali ini, blog korang akan di review satu persatu dan korang perlu muat turun fail dokumen pdf,  cara keputusan di paparkan adalah sama seperti segmen edisi yang pertama.


Anda Mungkin Meminati :

22 Januari 2020

Sedekah Beri Orang Makan

Salam dan selamat pagi semua, di harapkan semua sihat hendaknya, sibuk pagi ni di pejabat, banyak program awal tahun dan ada berberapa sistem yang perlu di baiki data maklumat, tak sempat nak sarapan pagi, dan baru berkesempatan untuk membuat rutin harian seperti biasa iaitu menyemak email, berjalan jalan (blogwalking) blog rakan rakan di bloglist dan mencari idea dan menulis artikel di blog ini. 

Semasa Zeref Rayyan dan aku demam hari itu, ada terdetik niat di dalam hati, jika anak sembuh dan  sihat dari demam influenza seperti sediakala, nak bernazar sedekahkan pisang di surau yang berhampiran. Tak mahal pun, dua bungkus ini, baru RM 10.00, Insha'allah, petang ini pulang dari kerja menuju ke rumah, ingat nak singgah sekejap di surau berhampiran untuk sedekah kan buah buahan ini, beri orang makan dan mendoakan kesejahteraan kami. Sedekah Beri Orang Makan, minta orang mendoakan kami. 



Anda Mungkin Meminati :

21 Januari 2020

Cara Cara Mencetak Sijil Dengan Pantas

Rasanya sudah lama tidak menulis berkaitan tutorial pembelajaran di blog, Tutorial kali ini mengenai Fungsi Mail Merge di  Microsoft Word iaitu Cara Cara Mencetak Sijil Dengan Pantas, Untuk pengetahuan semua, sebelum ini ada penulisan berkaitan Macam Mana Nak Buat Mail Merge di Microsoft Excel di blog ini, sebenarnya fungsi mail merge ini hanya terdapat di dalam Microsoft Office Word, dan bertujuan untuk mengambil data (teks) sama ada di dalam Microsoft Excel atau dalam Microsoft Word. Boleh lihat tutorial berkaitan Mail Merge sebelum ini di SINI.

Fungsi Mail Merge sangat berguna dan sangat pantas apabila kita mahu mencetak sesuatu dokumen dalam kuantiti yang sangat banyak contoh nya seperti sijil, label nama untuk tujuan jemputan perkahwinan, urusan surat menyurat , dan sebagainya dan yang paling penting, harus mempunyai database (data) terlebih dahulu. Maksud Database itu ialah maklumat-maklumat penerima seperti Alamat surat menyurat, nama penuh, dan sebagainya, maklumat lengkap penerima.   


Anda Mungkin Meminati :

19 Januari 2020

Semakin Bertambah Baik

Syukur Alhamdulillah, keadaan kesihatan semakin bertambah baik, cuma batuk sahaja, inshaallah, dengan izinNya, minggu depan harap sembuh sepenuhnya, dalam badan penuh dah ubat ubat antibiotik doktor, semasa demam hari itu, memang tiada selera langsung nak makan nasi, apatah lagi makanan berat yang lain seperti lamb chop, mee bandung dan lain lain, tapi, yang peliknya, aku semakin berselera pula nak makan buah buahan ketika demam.

Bila demam, pasti tubuh badan kurang vitamin, lemah dan lesu tidak bermaya, terasa macam nak makan tapi tidak berselera. Cara yang sesuai untuk memberi tenaga, membuka selera makan, yang biasa aku amal kan ketika demam ialah dengan minum air kelapa muda, minum air sunquick atau air twister fresh orange untuk menambah vitaman C dan yang paling penting, makan buah sebanyak mungkin untuk tambah kandungan air. Masa demam, suka makan ciku, letak dalam peti ais, memang sedap, dalam masa yang sama, memberi tenaga dan vitamin yang di perlukan badan, lepas tu minum air banyak banyak, supaya dapat buang toksin dalam badan.


Anda Mungkin Meminati :

15 Januari 2020

Harap Sembuh Seperti Sediakala

Akhirnya rebah juga, sudah dua (2) hari terlantar akibat simptom influenza, badan lemah, sakit bisa bisa, kepala berdenyut denyut. Sebenarnya jarang demam, tapi kali ini memang tak bermaya betul, berpeluh seram sejuk, kepala pening, ini semua gara gara sebab berjangkit dari air minuman ketika di hospital melaka hari itu. Sambil beri orang sakit minum air, dalam masa yang sama kita pun terminum merasa sekali kongsi straw, tak disengajakan. Baca kisah urus ahli keluarga yang tidak sihat di sini

Tadi pergi ke klinik untuk check up kesihatan, doktor mengesahkan perkara yang sama iaitu tanda tanda simptom influenza. Sehingga jumaat, jika tidak ada tanda tanda nak sembuh, terpaksa lah masuk (drip) air. dan ambil darah, Aduh, harap sembuh la esok. Harap Sembuh Seperti Sedia kala


Anda Mungkin Meminati :

14 Januari 2020

Insuran Pergi Haji Balik Hari

Rasa mengantuk kerana kurang tidur dari malam tadi kerana menguruskan hal keluarga yang demam panas suhu mencecah 39.7 celcius, sampai sahaja di rumah terus bungkus baju andaikata kena tahan wad, sudah buat persediaan dan tidak perlulah berpatah balik, jauh. Lepas tu aku call pihak insuran untuk memberitahu yang akan ke hospital, tapi, jawapan yang di terima dari pihak insuran, agak melampau, iaitu kata agen tu, insuran tidak boleh guna, kerana terdapat 2 bulan bayaran tertunggak (outstanding), eh, bayaran pun secara auto debit, dan potongan memang berlaku pun setiap bulan, jadi apa masalahnya ni ? Dua bulan terakhir, jelas ada potongan duit dalam slip gaji, apa masalah sebenarnya ? Mahu untung kah ? Pergi haji balik hari ?

Oleh kerana malas nak berbual panjang dengan agen bebal terkial kial nak jawab dan sudah tahu jawapan bodoh dari insuran tu, hal kecemasan kan memang panik sikit, kami nekad ke hospital kerajaan sahaja itu jalan terakhir. Alhamdulillah, demam anak anak telah susut sedikit di pagi ini. itupun setelah menunggu lama di hospital kerajaan, memang macam bola baling lah sana sini di buatnya, tapi terbaik dan berkualiti rupanya. Layanan tak mesra pun, tak apa lah, yang penting, nyawa ahli keluarga saya, seperti sediakala, Akhirnya, keputusan dalam darah, tiada ada tanda tanda denggi atau influenza, hanya demam biasa yang terdapat sedikit infections virus. 


Anda Mungkin Meminati :

13 Januari 2020

Termenung Mengenang Nasib Diri

Hari ini, separuh hari bekerja sebab nak hantar kereta service di toyota centre , mileage meter pun sudah terlebih bulan, tangguh lama sangat sebab ini major service, tu yang tangguh sebab mahal betul, termenung jap depan kaunter toyota mengenang nasib diri. Bil hampir RM 700.00, lebih.

Tapi, nak buat macam mana, suka atau tidak, tetap kena service juga, kereta penting, nak bawa kehulu hilir untuk mencari rezeki, terpaksa juga lah akur.  Sambil termenung dan lihat televisyen yang di sediakan di ruangan menunggu, makan biskut pun rasa pahit. 


Anda Mungkin Meminati :

12 Januari 2020

Memastikan Reputasi Blog Dalam Keadaan Terbaik

Salam semua di harapkan pembaca semua sihat dan bahagia hendaknya, seperti yang di beritahu sebelum ini, tahun ni ada misi di mana nak fokus pada penulisan blog secara khusus mengikut kriteria yang di tetapkan, kalau di ikutkan dah mula menulis blog pada tahun 2007 lagi, tapi masa tu, tak fokus sangat dan sambil lewa, menulis pun paling banyak pun 1-2 perenggan je. Cuti hujung minggu ini, banyak hal yang 'menganggu' untuk menulis di blog, antaranya anak anak demam, memang berulang alik ke klinik. Risau musim influenza, Blog masih lagi terdapat berberapa crawl error yang menjejaskan reputasi blog, dan aku cuba membetulkan mengikut kriteria yang ditetapkan google. Kualiti artikel dalam sesebuah blog tu penting dan kena berani main dengan keyword. Ini kunci utama untuk blog yang ingin meletakkan iklan.


Ada berberapa artikel yang tidak dapat di index dan crawl error di google secara tidak langsung menjejaskan iklan adsense, memang memberi kesan kemurungan, di pendekkan cerita, dalam 100 posting artikel, mungkin 70 artikel yang google detect tidak berkualiti, dengan sedikit masa yang terluang, proses semakan, membaiki artikel di lakukan, kena semak satu persatu artikel dari tahun ke tahun mana mana artikel yang tidak crawl dan terindeks banyak pula tu, Dalam masa membaiki blog, Sempat juga la blogwalking berberapa blog rakan rakan di bloglist, Alhamdulillah, masih berkesempatan. Sebagai bloggers yang menjana pendapatan dan sebagai influencer, kita bukan sahaja kena pastikan blog sentiasa sihat, mendapat tempat di carian enjin carian, artikel berkualiti, tidak terpapar error koding, apa guna, luaran elok, sedangkan dalaman, bermasalah ? Baca artikel di SINI.


Anda Mungkin Meminati :

9 Januari 2020

Muka Ceria Dapat Hadiah

Biasa nya bila aku sampai je di rumah, penat pulang dari kerja, si Zeref ni biasanya dah tidur, penat bersekolah di siang hari katanya, tapi malam ni, dia tunggu sampai aku balik rumah, dah dua hari, daddy janji nak beli gula gula, tapi tak bawa balik pun, tapi malam ni, walaupun lewat pulang ke rumah, tetap 'menunaikan janji' apa yang aku cakap pagi tadi pads dia masa hantar budak kecik ni ke sekolah awal pagi tadi, kalau nak gula gula kena pergi sekolah...haha.

Ekonomi  pun tak berapa nak ada sangat ni sebenarnya, faham faham jela, tengah bulan kan, banyak dah di gunakan untuk keperluan anak sekolah. Tapi janji tetap janji, beli tiga sekaligus, jadi, senang, esok nak attract dia untuk pergi sekolah. Bukan membiasakan dia makan gula gula, kadang kadang aku tukar jenis manisan juga, beli roti coklat, aiskrim, atau kinder joy, dan air susu dutch laddy. 


Anda Mungkin Meminati :

Drama Zeref Pagi Ini

Alahai sebelum ni elok je ke sekolah, tiba tiba pagi ni, Zeref Rayyan buat drama pagi, aduh, daddy nak kerja ni, janganlah menangis, tanya dia pagi ni, kenapa Zeref tak nak pergi sekolah, ada masalah ke dengan kawan kawan ? Dia kata takda,  oh lega, yelah tiba tiba taknak pergi sekolah kan, mesti ada masalah ni, tapi selepas aku bisik pada dia, balik nanti daddy belikan gula gula gummy bear, zeref suka kan ? Dia angguk, senyum senyum belalang, erm kenapa belalang ? erm sebab belalang kan comel.

Bulan ni rekod kedatangan aku ke pejabat agak teruk sedikit, haha ala lewat seminit dua je, tak semua hari, cuma di awal awal nak mula persekolahan hari tu ada ribut sedikit, haha, tapi nak buat macam mana kan, anak nak kena urus. Ingat tadi nak ambil emergency leave je, alang alang Zeref pun taknak ke sekolah kan ? hahaha, tapi bila fikir, ada mesyuarat jam 9.30 pagi hari ini, gagahkan juga lah ke pejabat, Keputusannya, daddy kena kerja, zeref kena pergi sekolah, sekali jalan ! 


Anda Mungkin Meminati :

8 Januari 2020

Masa Berlalu Pantas

Sibuk punya pasal, berbincang di pejabat dan merangka program latihan kursus, sampai tak sedar sudah hampir jam 2.00 petang. Huh terlepas waktu lunch, azan zohor pun tak dengar di smartphone sebab off sekejap, cepatnya masa berlalu kan di zaman milennium ini. Masa berlalu meninggalkan kita, sepantas seperti teknologi yang sentiasa up to date version dari semasa ke semasa. 

Itupun tersedar bila kepala mula berdenyut denyut, migrain lain macam, maklumlah dah semakin berumur ni, kalau terlewat makan, darah tinggi dan migrain terus mencengkam kepala, lepas tu masuk angin. Sarapan pagi dan lunch kena makan, tidak boleh terlewat. Kalau terlewat, masuk angin, kepala pun pusing pusing.....

Kesudahannya, kalau keluar makan pun di warung biasa makan, pasti lauknya sudah habis,  kebetulan pejabat tempat bertugas pun dalam shopping complex,  makan di fast food je la, ada marry brown, makan je la apa yang ada, kalau dah nama pun, orang kampung, sudah semestinya kena ada nasi, yang penting makan, dari tak makan langsung, lagi tak tentu arah nanti. 


Anda Mungkin Meminati :

Semua Atas Diri Sendiri

Tuan, boleh kah dalam masa sehari belajar di kelas tuan berkenaan perisian rekabentuk grafik , sudah boleh buat design ? Itu lah ayat ayat tipikal yang biasa aku dengar sebelum bermula kelas. Jawapan yang biasa aku jawab ialah boleh, semuanya bergantung pada diri sendiri, tapi sebelum itu lihat semula niat kita tanya diri sendiri kenapa perlu hadir di kelas ini ? Apa tujuan awak hadir ke kelas saya ? untuk mencari jodoh ? Di paksa oleh mak ? Kenangan yang paling tidak dapat di lupakan semasa mengajar ialah, ada seorang pelajar yang kelihatan agak 'sombong' nada nya, bertanyakan soalan, Encik, saya kini menggunakan versi perisian level tujuh (7) sedangkan encik nak mengajar saya perisian level tiga (3). Erm boleh terangkan tak bagaimana...?

Dalam keadaan level confident tinggi, aku menjawab soalan itu dengan soalan, apa yang awak mahu di dalam kelas saya ini ? Apa tujuan awak datang ? Pemuda itu terkejut dan berkata, saya datang ke kelas ini, untuk mempelajari topik bla bla bla bla sahaja (dalam hati aku, uh jangan dia tanya topik di luar silibus sudah!, haha, namun aku masih confident) .



Anda Mungkin Meminati :

7 Januari 2020

Banyak Hal Terjadi Di Awal Tahun Baru

Banyak Hal Terjadi Di Awal Tahun Baru ini, Antaranya ialah seperti telefon oppo kena air hujan dan rosak, Hardisk Laptop Rosak Pula, langsung tak boleh nak buka, laptop ini memang di gunakan untuk menjalankan aktiviti mengajar dan kerja freelances, keputusannya, kena beli hardisk yang baru, murung jugalah, sebab bahan bahan assignment, nota mengajar di dalam laptop tu semua tidak boleh diselamatkan lagi.

Tahun baru, nafas baru, semangat baru, tapi, pasti ada yang menghalang, agaknya sudah sampai masa nak jahanam kot laptop ni, sudah sampai masa, Hampir 7 tahun guna laptop ini, inshallah, ada rezeki baru tiba untuk lima orang anak aku nanti, Inshaallah.


Anda Mungkin Meminati :

Gembiranya Zeref Kena Puji

Gembira  lain macam si zeref masa ke tadika pagi tadi, Gembiranya Kena Puji Hari Hari, itupun selepas buat dia happy, layan berborak jap sebelum hantar dia ke tadika, untuk pengetahuan korang, anak anak ni, dia ada 'ego' dia sendiri terutamanya anak lelaki, kena cakap lemah lembut, belajar ambil hati dan kena puji selalu (ye kot) untuk tujuan memujuk. Sebelum ke sekolah, kena pastikan dia kenyang, tidur nya dalam keadaan tenang dan happy, buatkan sarapan sebelum ke sekolah. Kalau tidurnya terganggu sebab sedih, susah pagi nanti merajuk, rosak satu hari, takde mood.

Sama macam kita la, tu sebab di awal pagi sebelum pergi kerja, kena senyum, niat pada Allah pergi kerja nak cari rezeki, kalau awal pagi dah mengamuk, 

Jadi sepanjang perjalanan menghanrat Zeref ke tadika tadi, Gembiranya Zeref Kena Puji, maka senyumlah dia sepanjang ke tadika. Sebagai ibu bapa, kena rendahkan sedikit 'ego' tetapi janganlah sampai anak tidak hormat pada kita.


Anda Mungkin Meminati :

6 Januari 2020

Saling Berkongsi Dan Memerlukan

Semalam terlihat di berita buletin utama pasal kehadiran ratusan burung bangau (putih hitam) di sebuah kampung di Negeri Sembilan, entah macam mana boleh terbuka berita, hampir setahun lebih lah tak buka berita, sebab bosan dengan berita sekarang, banyak kisah politik dan menteri. Bagi aku, kita ni berkongsi alam dengan dengan pelbagai mahkluk ciptaan tuhan, sama samalah pelihara alam semulajadi, ini secara tidak langsung memelihara habitat seterusnya menjadikan ekosistem seimbang, baru 'sama sama' saling berkongsi dan memerlukan demi kesejahteraan hidup tenteram aman damai.

Sikap terlalu rakus mengejar pembangunan oleh penguasa kapitalis demi mencapai status 'kemajuan', sedangkan mentaliti yang masih mundur minda tahap negara kelas ketiga , menyebabkan habitat asal semulajadi terhapus perlahan lahan, jadi memang tidak hairanlah jika burung bangau ini 'berhijrah' dengan kuantiti yang banyak ke suatu tempat yang lebih baik, segar, nyaman dan sesuai iaitu di Kampung Lonek, Negeri Sembilan. Baru baru ini, ada burung merbuk bertelur dan beranak pinak dalam tandas pejabat.Kebetulan tandas pejabat itu, sudah bersarang dengan tumbuh tumbuhan liar. haha. Boleh baca kisah pasal berkongsi alam di sini Kelihatan Seronok Nampaknya


Anda Mungkin Meminati :

4 Januari 2020

Kenangan Suatu Ketika Dahulu

Salam hujung minggu semua, Sambil skrol facebook, terlihat pula gambar pemandangan stesyen bas melaka tahun 1990 an. Memang retro dan seronok bila terkenangkan memori masa lalu. ini semua kenangan yang tidak akan dilupakan, masih ingat lagi, sebaik turun je dari bas, terus beli buah kepaya dan nenas lepas tu minum air tebu, yang jual pula peniaga berbangsa cina.

Masa tu, tak fikir apa pun, main bedal je. Perut dah lapar kan, yang penting buah yang dimakan tu sedap dan segar, tanpa was was, tak fikir apa pun, itu kisah suatu ketika dahulu di tahun 1994-1995 di stesyen bas lama, mee goreng bodo pun masa tu dijual dengan harga rm 0.50 sen - 1.20 sen, kalau letak kicap, peh, memang sedap lah!

Kenangan naik bas henti henti ni memang banyak, banyak kisah yang berlaku, masa tunggu bas, bas tak tiba tiba, nak buang air besar ketika menunggu, pengsan didalam bas lah, kelakar kalau difikirkan semula, itulah rutin setiap hujung minggu, akan ke bandar, jalan jalan cuci mata, masa tu, bawa duit RM10.00 pun dah kira banyak dah tu. Tiket bas harga baru 0.75 sen.


Anda Mungkin Meminati :

3 Januari 2020

Hari Pertama Zeref Rayyan Ke Sekolah

Hari Pertama Zeref Rayyan Ke Sekolah, kelakar, macam macam helah dia gunakan semata mata tak nak ke sekolah. Dia yang nak ke sekolah, aku yang tak tidur malam, sebab fikir macam mana dia nanti di sekolah. Pejabat pula banyak urusan di awal tahun, berserabut.

Di pendekkan cerita, sebelum sampai di lorong sekolah, Zeref  tiba tiba cakap, eh ini macam jalan ke sekolah ni dee..?! Zeyef tak nak ke sekolah Dee, kat sekolah manash, manash (panas), Aku diam kan je(dalam hati, aduh jangan dia buat drama bollywood pagi ni) . 


Anda Mungkin Meminati :

2 Januari 2020

Menerima Tetamu Di Awal Tahun Baru

Awal tahun baru, plan nak bangun lambat sebab cuti kan, tapi sedikit 'terganggu' dengan kehadiran seekor burung terkukur sambil mengeluarkan bunyi kurr kurr kurr, 'melepak' di atas gril pintu luar bilik. Kadang kadang juga lah, burung ni datang melepak kat situ. Mungkin, nak berehat sekejap, atau menjengah mana tahu ada makanan yang boleh di bawa balik ke sarang untuk di beri makan pada anak anak burung. 

Kalau nak ikutkan kehadiran 'tetamu' yang datang ke rumah sebelum ini, antaranya seperti kucing, kameleon iguana, burung bersarang di pokok yang di tanam sekeliling rumah. Orang tua dulu dulu kata, kalau ada burung datang rumah, itu petanda akan datang rezeki yang tidak di sangka sangka pada kita. Itu orang dulu dulu kata..


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih