Banner blog safirulamar 2020 iklansafirul1

27 Mar 2020

Cara Untuk Membuang Chromium

Di tahun 2020 ini, pelayar web (Web Browser) paling di gemari sekali sudah pasti Google Chrome di mana banyak kemudahan fasiliti yang di sediakan dan merupakan pelayar web paling pantas dan terbaik saat era digital ini. Namun, sedikit terganggu apabila satu lagi produk dari google iaitu Chromium yang turut di pasang ketika install (memasang) Google Chrome, Chromium bukan virus seperti yang di gembar gemburkan ketika ini, ia adalah pelayar web jenis open source  yang di di kembangkan oleh komuniti open sources, berbeza dengan Google Chrome.

Sudah pasti agak terganggu dengan kehadiran secara tiba tiba Chromium ini, begitu juga saya ketika mengakses web melalui Google Chrome. Memang tak suka pun pada Chromium ini, kerana korang akan di bawa secara automatik ke tetingkap yang baru (Chromium). Patut di hapuskan sahaja dan fokus pada satu pelayar web sahaja iaitu Chrome. Cara Untuk Membuang Chromium di laptop atau komputer anda di bawah ini, sangat mudah, dan mari kita lihat berberapa Cara Untuk Membuang Chromium di bawah ini :


Anda Mungkin Meminati :

26 Mar 2020

Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Dilanjutkan Sehingga 14 April 2020

Tempoh perintah kawalan pergerakan dilanjutkan sehingga 14 April 2020, ini bagi memastikan rakyat lebih bersedia dan dapat membantu kerajaan sepenuhnya menangani virus berbahaya ini dengan mengikut saranan duduk di rumah, marilah kita sama sama mendoakan agar virus ini berlalu pergi, Kita sebagai rakyat harus memainkan peranan penting, jangan biarkan kerajaan sahaja yang berusaha, sebaliknya sama samalah kita membantu, duduk rumah diam diam, ermm nampak macam mudah duduk kat rumah, mencabar wei, keras juga tak dapat pergi ke mana mana, dah le cuti sekolah lepas tu, catuan air lagi di Melaka, aduh, pening kepala betul.

Itulah kehidupan sebagai manusia yang tidak pernah puas dengan apa yang di beri, ada sahaja yang tidak kena, bila hujan turun, nak minta panas, bila panas menimpa nak minta hujan pula, sama juga seperti ketika bekerja, selalu nak minta cuti, kejap kejap cuti, tapi bila di berikan cuti panjang, rindu dengan pejabat pula. Ada hikmah di sebalik kejadian ini. Duduk kat rumah ni lagi banyak dugaan, keras dah ni, tapi apa boleh buat, tiada pilihan. 


Anda Mungkin Meminati :

18 Mar 2020

Perkhidmatan Penghantaran Dan Ambil Barang Melaka

Tiada masa, malas masak? atau malas nak keluar sebab terlalu sibuk dengan urusan keluarga, hal perniagaan ataupun situasi semasa di mana dalam arahan perintah kawalan pergerakan, risau takut di jangkiti virus berbahaya ? Boleh menggunakan khidmat perkhidmatan penghantaran (Service Delivery), khidmat yang cepat, dengan harga penghantaran yang munasabah bergantung pada jarak lokasi. Hanya perlu telefon atau whats app, nyatakan lokasi barang yang perlu di hantar atau barang yang mahu di ambil, serius wei, memang berbaloi, tunggu sahaja barang sampai di rumah, duduk diam diam sambil senyum. Tak perlu risau nak keluar ke mana mana lagi, yelah sekarang ini musim virus berbahaya Covid-19, tambahan lagi kerajaan dan pihak berkuasa mengumumkan perintah kawalan pergerakan, pergerakan kita mungkin terbatas ketika ini.

Dan yang terbaik khidmat penghantaran dan mengambil barang ini (Service Delivery), bukan sahaja bagi perkhidmatan tempahan makanan, malah meliputi pembayaran bil bil seperti bil air, elektrik, beli barang keperluan dapur seperti sayur, ikan, ayam, bayar bil sewa beli kenderaan, makanan dan minuman, cenderahati dan hadiah serta banyak lagi. Inshallah urusan anda di permudahkan oleh perkhidmatan ini, pasti puas hati, duduk rumah sambil menonton televisyen, hanya pesan sahaja dan bayar upah. Mudah, tidak perlu risau siapa yang akan kena keluar (ketua keluarga) dan yang pasti sihat dari jangkitan korona virus. Hanya perlu tempah (memesan) dan bayar upah penghantaran sahaja...


Anda Mungkin Meminati :

Patuhi Perintah Arahan Kawalan Pergerakan

Risau juga kalau tiba tiba demam influenza biasa seperti demam atau selsema mungkin disebabkan tidak cukup rehat atau sebagainya, nak pergi hospital atau klinik takut dijangkiti virus yang lain pula tambahan lagi bermula hari ini di perintahkan untuk bekerja dari rumah sahaja atas sebab arahan langkah pencegahan dan kawalan pergerakan. Kesian peniaga yang perniagaannya terjejas, orang takut nak keluar rumah, risau akan virus berbahaya ini, suka atau tidak terpaksa akur, bagi mengelakan penularan wabak ini.

Perintah kawalan pergerakan yang di umum bermula hari ini seluruh negara adalah langkah terbaik bagi mencegah wabak Covid-19 ini, di Melaka lebih penting, adalah isu air yang ada setiap selang sehari. Pemimpin negeri sila selesaikan isu catuan air ini, untuk memudahkan kami warga melaka bertahan hanya di dalam rumah, bagi memudahkan urusan harian kami, rumah kini, adalah sebahagian dari pejabat. Semua urusan tergendala dan di tangguhkan sehingga 31 Disember 2020.

Tanda tanda atau simptom di jangkiti Virus Covid-19 ini ialah, kalau demam melebihi 38 celcius melebihi tiga hari berturut turut, batuk batuk dan susah bernafas. Untuk mendapatkan maklumat yang sahih berkenaan Virus Covid-19, boleh layari pautan di SINI


Anda Mungkin Meminati :

16 Mar 2020

Cara Cara Mengubati Virus Covid-19

Penularan penyakit virus korona (Covid-19) semakin berleluasa dan menjadi status pandemik yang mana sukar dikawal dari merebak, nasihat kepada pembaca blog ini, berhati hati dan hendaklah jaga diri dan menukar gaya hidup (lifestyle) yang sebelum ini, aktif menjalankan aktiviti di luar rumah kepada hanya duduk di dalam rumah sahaja, bukan apa, sebagai langkah berjaga jaga dan berwaspada, benda boleh elak, kenapa perlu panik? 

Jangan mudah membuat andaian yang bukan bukan dengan mempercayai spekulasi dari media sosial atau berita di televisyen yang bertujuan untuk menakut-nakutkan, supaya kita menjadi terlalu panik, terlalu gopoh bersiap sedia menyediakan alatan kecemasan hanya semata mata berpandukan kepada spekulasi dari media sosial terutamanya di saluran whats app. Virus yang datang kali ini memang berbahaya, pencegahan itu perlu, dan kita kena faham, apa kelebihan kita sebagai umat islam? Inshallah Allah pelihara dan sentiasa berdoa pada Nya.


Anda Mungkin Meminati :

9 Mar 2020

Kelas Asas Pembangunan Laman Web

Selesai juga sesi terakhir bagi kelas pembangunan asas membina laman web dan database, dari tidak tahu membina laman web, kini telah boleh membangunkan laman web dan database sendiri, tidak perlu lagi bergantung sepenuhnya kepada vendor, walaupun tiada asas koding, di dalam kelas pembangunan laman web ini, pelajar diajar cara cara membina laman web menggunakan asas HTML, fungsi PHP, dan asas membina database dan sedikit panduan bagaimana nak membina template laman web menggunakan Adobe Photoshop. (Boleh lihat cara cara membina laman web menggunakan adobe photoshop di sini )

Membina laman web, sebenarnya tidak lah terlalu rumit, mudah sahaja jika faham proses (flow) mengikut keperluan sistem, yang penting, laman web mestilah mempunyai kandungan (content) terlebih dahulu. Kalau tiada kandungan bagaimana nak membuat laman web kan? Antara yang di tekankan di dalam kelas ini adalah seperti membina table, mempelajari asas HTML seperti title, body, marquee, form method (input type,radio,checkbox), serta mempelajari fungsi fungsi penting seperti membina borang online termasuk database, mempelajari PHP language (Asas), mempelajari JQuery elemen untuk dimasukkan ke dalam laman web seperti kalendar, tab menu dan sebagainya. Alhamdulillah objektif dan matlamat pelajar berjaya di realisasikan sesuai dengan keperluan organisasi. 


Anda Mungkin Meminati :

4 Mar 2020

Cikgu Tidak Datang Sebab Demam

Malam tadi Zeref tidur awal, pukul 8.00 malam, dah mengadu mengantuk nak tidur, penat bermain di sekolah katanya, tu yang dia seronok hari ini di sekolah, eh pelik, biasanya pergi sekolah menangis, balik pun nangis sebab alasannya sekolah tak best, tapi petang semalam dan pagi ini dia kelihatan seronok di sekolah. Pagi ini excited bersemangat ke sekolah, wah, satu perkembangan yang positif, yang tak menahan tu, siap kejutkan aku bangun tidur lagi, alasan sebab nak pergi awal.

Erm pelik betul lah, apa yang buat dia seronok semacam ini? Semasa di dalam kereta pagi tadi, masa nak hantar dia ke sekolah, sempat tanya dia, kenapa zeref seronok sangat ni? Daddy dengar semalam zeref seronok ya di sekolah? Zeref senyum dan beritahu, seronok la daddy, sebab cikgu tak datang, cikgu demam daddy, tu yang zeref seronok sangat.  


Anda Mungkin Meminati :

3 Mar 2020

Perkembangan Semasa Politik Di Melaka

Lumrah di dalam politik, pemimpin datang dan pergi, situasi terkini perkembangan Kerajaan Negeri Melaka, kerajaan PH tumbang, kerana hilang sokongan majoriti, Negeri Melaka bakal menerima Ketua Menteri Melaka yang baru dari perikatan nasional dan akan mengangkat sumpah pada Jumaat ini 6 Mac 2020. sebagai rakyat negeri melaka, berharap walau siapapun yang di lantik, buat lah kerja demi rakyat, jaga kebajikan, dan selesaikan masalah catuan air dengan segera. Gembira bila melihat orang melayu mula bersatu, muafakat demi bangsa dan agama.

Perkembangan situasi politik semasa di Negeri Melaka menjadi lebih parah namun masih boleh dikawal, apabila berberapa penyokong dan pemimpin pakatan harapan membuat demonstrasi jalanan bagai nak gila, terjerit jerit, sedangkan isu air masih menjadi tanda tanya semasa pemerintahan mereka selama dua tahun ini, inikah sikap pemimpin yang kita mahukan? Tidak boleh menerima hakikat kekalahan parti mereka, kalau nak cerita pasal khianat mandat rakyat, erm, rasa kelakar pula, kerana banyak perkara yang mereka tak capai pun seperti apa yang di nyatakan dalam manifesto mereka, bosan dengan politik kebencian, terima lah kekalahan dan move on lah, bising je malam malam memekak. Politik tak matang. Sudah sudah lah.


Anda Mungkin Meminati :

Jangan Biarkan Ketakutan Menghalang Kebahagiaan

Sebenarnya tidak berapa minat termasuk di dalam mana mana group whats app sama ada di jemput (invite) atau mencipta group whats app sendiri , melainkan ada kepentingan perniagaan, perkongsian ilmu bermanfaat, hal kerja, keluarga dan bertujuan menghebahkan info yang bermanfaat. Itu tidak mengapa, dan adakah menjadi suatu kesalahan berat apabila keluar (left) secara tiba tiba ? Kelakar juga, nampak macam remeh tapi menjadi serius sehingga menjadi pelbagai spekulasi dari ahli group yang lain, ada yang sentap dan merajuk dengan tindakan kita, padahal hanya keluar dari whats app group sahaja, tidak begitu penting dan hanya borak borak kosong sahaja, bosan. 

Jadilah diri sendiri, kalau tidak suka dan tidak setuju, nyatakan pendirian anda, jangan biarkan hidup anda ditentukan oleh orang lain, seperti petikan kata kata di dalam filem Sepi, jangan biarkan ketakutan menghalang kebahagiaan, jangan di sebabkan semata mata nak menjaga hati, sanggup stay walaupun terpaksa, Selepas keluar dari group whats app, ramai yang mesej, aku ada buat salah ke? sampai kau keluar group? aduh, masalahnya, telefon saya ini, bukan aku sahaja yang lihat, di sebelah malam, anak pula yang semak telefon, sebab nak main game, kalau korang hantar gambar yang bukan bukan, video merepek, ayat orang dewasa yang menghina memaki hamun, apa pula kata anak aku nanti, bagaimana penilaian mereka nanti kepada ibu bapanya?  


Anda Mungkin Meminati :

1 Mar 2020

Pembedahan Kecil Akibat Kencing Manis

Program hujung minggu pada hari ini ialah memenuhi semua undangan majlis kenduri rakan, melawat bapa saudara di hospital akibat penyakit kencing manis, selepas itu ke pasaraya membeli barang keperluan dapur, agak santai sedikit aktiviti hujung minggu kali ini dan yang paling lega sekali, dah tiba awal bulan tiga (3) Mac. (Jangan kisah sangat pasal tarikh maret tu, sebab blog ini berbahasa indonesia). Senang sikit nak kawal perbelanjaan, maklumlah barang semakin mahal sekarang ini, kena buat catuan, perbelanjaan berfasa fasa. 

Kesimpulannya ialah dapur rumah tidak berasap pada hari ini, kerana banyak jemputan makan  di majlis kenduri, Alhamdulillah, terima kasih kerana menjemput, sedap betul lauk pauk di majlis kenduri siang hari tadi, Selepas selesai hadiri semua undangan, kebetulan terlihat pula di status whats app sepupu bertulis yang bapanya kini di hospital besar, kerana menjalani pembedahan kecil akibat penyakit kencing manis.


Anda Mungkin Meminati :

28 Feb 2020

Menguruskan Hal Adik Di Pulau Pinang

Lama juga tak menulis di dalam blog ini sebab pada 25-26 Februari 2020 yang lepas sibuk menguruskan hal adik, dia ada interview di Institut Latihan Kecemerlangan MARA JAWI Pulau Pinang, penat  juga memandu dari melaka ke pulau pinang, lenguh pinggang dan letih di buatnya, nak biarkan dia drive, risau pula, terpaksalah ambil cuti dua hari untuk menguruskan hal dia di sana.

Sementara menunggu adik selesai temuduga dia, mak tiba tiba dapat ilham ajak ke sungai petani, jumpa sepupu dia, bermula lah sesi jejak kasih, setelah tiba, kami di bawa ke suatu tempat yang pernah dilanda tsunami iaitu kuala sungai muda, cuaca panas terik ketika itu, hanya mampu angguk angguk geleng geleng kepala sahajalah. Pertama kali ke jejak kaki di sini.

Kuala Sungai Muda adalah sebuah kampung yang pernah di landa musibah tsunami pada tahun 2004 kalau tidak silap, memang menakutkan dan insaf sekejap apabila mendengar penjelasan pasal tsunami. kata penduduk di situ lagi, ketingginan ombak air laut yang menghempas pantai kuala muda masa tu ialah setinggi pokok kelapa. Seram.


Anda Mungkin Meminati :

24 Feb 2020

Permainan Politik Memang Begini

Hari ini hampir semua status di media sosial, bercerita pasal hal politik tanah air, sampaikan dipejabat ada yang tersenyum dan ada yang berduka muka masam (mungkin jawatan lantikan politik), alasan tersenyum sebab perdana menteri telah letak jawatan lah, parti keluar dari pakatan lah, dari tengahari sampai ke dalam lif orang ramai sibuk bercerita, diorang punya gembira macam esok hari raya wei.

Permainan politik memang begini, jangan di ikut sangat permainan diorang ini, hari ini mereka bertelagah dan sengketa, esok mereka berbaik semula, Kita sibuk update status menghentam, mencaci, mengutuk, keputusannya mungkin tiada apa apa yang berlaku (rombakan kerajaan), haha, cukup lah, jangan huru harakan lagi, takut nanti yang rugi korang juga, Apa apapun tunggulah keterangan rasmi dari pihak istana sama ada rombakan kabinet ada atau tiada.


Anda Mungkin Meminati :

23 Feb 2020

Mata Terkebil Kebil Nak Tidur

Zeref Rayyan memang susah nak tidur baik di waktu siang atau malam, ada sahaja aktiviti yang dia buat di rumah, main masak masak, main kereta mainan dia dan sebagainya, walaupun mata dia dah berkelip kelip terkebil kebil tanda macam dah mengantuk nak tidur, tapi disebabkan hiper aktif semacam, terus bermain. Jadi penyelesaiannya, bawa dia keluar berjalan jalan naik kereta, walaupun sekadar pusing pusing dalam taman. Petang ahad ni cuaca panas terik, memang letih betul kalau memandu, tambahan pula hari ini, di waktu pagi ada kelas mengajar face to face subjek asas programming. walaupun sekadar mengajar di dalam kelas, bukannya lama pun 2 jam je, tapi penat juga kepala otak ini, sebab kena revise semula koding dan troubleshoot, mungkin sebab banyak fikir.

Selesai sahaja kelas, terus pulang ke rumah sebab rancang nak rehat dan tidur sekejap, sampai je di rumah, lihat zeref rayyan aktif bermain walaupun mata terkebil kebil macam nak tidur.

Dalam Islam, tidur tengahari sebagai suatu sunnah dan kebaikan sebagai asalkan seseorang itu tidak berlebih-lebihan dengannya. Tujuannya adalah untuk kesegaran tubuh badan agar dapat dimanfaatkan untuk melaksanakan amal dan ibadah yang berkualiti antaranya seperti Ibadah Khusus dan Ibadah Umum. Tidur sekejap pada waktu tengah hari bukanlah perbuatan keji kerana Rasulullah juga ada melakukannya.


Anda Mungkin Meminati :

22 Feb 2020

Adik Bongsu Kemalangan Jalan Raya

Sebelum berumah tangga boleh dikatakan memang setiap hari kami berjumpa, yelah duduk serumah dengan ibu bapa kan, Kini, masing masing ada kehidupan tersendiri, masing masing sibuk dengan tugas dan komitmen pada keluarga, nasib baik ada group whats app, boleh la hubungi tanya khabar dan video call adik beradik sekali sekala. 

Ermm, yang sedihnya, baru dapat tahu yang Adik Bongsu Kemalangan Jalan Raya pada dua hari yang lepas di Simpang empat MITC Ayer Keroh, Melaka.Kemalangan berlaku di awal pagi sekitar jam 6.30 pagi ketika dia hendak ke tempat kerja, Sebanyak lapan (8) buah kenderaan terlibat di dalam kemalangan ini. Kemalangan memang tidak berbau, tidak dijangka. Adik bongsu ini dia pendiam sedikit, manja dan rapat dengan emak dan ayah, semua benda nak berahsia, sampai hal kecemasan begini pun susah nak beritahu, walaupun pada adik beradik sendiri, alasan sebab tak nak menyusahkan, maklumlah, mulut abang ini kesat sedikit, orang melaka kan, dalam kasar bahasa, tetap sayang adik beradiknya, atleast beritahu lah kan..

Dapat tahu berita kemalangan adik bongsu ini dari emak, terkejut juga bila dengar berita ini, maklumlah adik bongsu ini akan berkahwin pada tahun ini, darah manis katanya. Ada sahaja dugaan yang menimpa kalau tak jaga diri dan lalai.


Anda Mungkin Meminati :

20 Feb 2020

Lukisan Kerja Sekolah Zeref Rayyan

Sebelum hantar Zeref ke sekolah pagi tadi , dia sempat  tunjukkan hasil kerja sekolah dia yang dia buat di sekolah semalam, cantiknya lukisan ini, pandai Zeref buat, belajar pandai pandai ya, kalau tak tahu nak buat kerja sekolah, beritahu daddy, nanti daddy ajar zeref macama mana nak buat kerja sekolah. Suka tak zeref ke sekolah hari ini? I'm very happy Daddy, jawab dia sambil senyum macam nak minta sesuatu, lain macam dia senyum,  kelihatan kat biji bola matanya, nampak macam terbayang bayang telur kinder joy. 

Gembira dan minta di puji sebab nak minta belikan mainan coklat, ok la tu, ada la juga tugasan di tadika ni, ermm, Cantik dan kreatif, juga lukisan kerja sekolah zeref rayyan.


Anda Mungkin Meminati :

19 Feb 2020

Pengawal Keselamatan Di Rumah

Di rumah ada membela dua (2) ekor kucing jenis persian (parsi), bezanya tua dan muda, yang tua namanya Lola dan si muda namanya Lisa. Tabiat si Lola ni, selepas waktu isya', dia akan menaiki tangga menuju ke tingkat dua, melalui bilik terus ke luar, selalu minta di bukakan pintu untuk keluar dan duduk di atas hingga waktu azan subuh, cara kucing ni nak masuk dalam rumah, akan cakar cermin, tandanya minta nak masuk dalam bilik semula, itulah rutin di setiap awal pagi, kena bangun dari tidur untuk bukakan pintu untuk dia masuk ke dalam rumah. masuk waktu subuh je, pengawal keselamatan ini akan minta masuk dalam rumah.

Seronok dia duduk di luar tu, berjalan jalan dan bermain, termenung, entah apa dia kejar di luar tu, kalau dia bosan duduk kat luar, dia akan ajak aku sekali duduk melepak dengan dia, begitulah setiap malam, lebih banyak layankan si lola ni.


Mengiau ngiau buat bising dekat luar, tapi bila bukakan pintu, diam dan taknak masuk, sibuk nak ajak kita sekali duduk kat luar sama sama dia, benci! dah le sejuk, nyamuk pun banyak. Macam pengawal keselamatan mengawasi rumah, tapi duduk dekat ruang atas, seronok asyik pandang ke bawah je, kagum semacam. Eh, belum pernah lagi nampak kucing di kawasan sekeliling, gatal duduk melepak kat ruang atas sambil pandang kiri kanan, atas dan bawah, rasanya seronok tengok bulan, macam kacuk serigala pun ada. Pelik dengan perangai pengawal keselamatan yang mengawasi rumah ini.


Anda Mungkin Meminati :

18 Feb 2020

Sekali Lagi URL Blog Kena Sekat

Adui sekali lagi link blog ini kena sekat di Instagram dan Facebook. Blog ini hanya berkongsikan hal personal dan keluarga, sedikit tips tutorial yang bermanfaat, tiada pula artikel yang mengajak ke arah keganasan,kesesatan dan kejahatan. Kesian saya di perlakukan seperti ini.

Sedih la macam ini asyik kena sekat (block) je, boleh baca artikel pasal link blog kena sekat di instagram dan facebook di SINI. Ini merupakan kali ketiga domain blog ini di sekat. Tempoh sekatan paling lama seminggu, dan paling awal selama empat (4) hari. Lepas ini kena lebih berhati hati lagi dalam memilih rakan di facebook, Kena pastikan hanya rakan rakan di dalam circle life sahaja.


Jangan lah main report report, kalau tak suka saya letak artikel blog di mana mana page atau di page facebook rasmi saya, anda semua boleh unfriend atau unfollow sahaja, habis cerita. Orang putih ni tak faham, yang dia tahu, dengar report dari sebelah pihak sahaja, terus sekat tanpa budi bicara, Harap pada kali ini, tempoh sekatan lebih cepat berbanding tempoh sekatan pada sebelum ini.


Anda Mungkin Meminati :

17 Feb 2020

Bawa Rendang Itik Istimewa Dari Negeri Sembilan

Bila sebut pasal makan ini memang cerewet sedikit, sebab tak makan hidangan yang melibatkan ikan air tawar seperti ikan keli, puyu, talapia dan itik, masaklah sedap macam mana pun, tak teringin nak makan dan sentuh langsung, tak tahulah kenapa alergik sangat. Adik ipar saya orang negeri sembilan, biasanya, bila time raya, dia akan bawa rendang itik istimewa dari negeri sembilan, kami sekeluarga tak makan itik, tapi emak saya, semua dia telan (orang johor) kan, cuma, untuk elakkan salah faham dan kecil hati, kami dah beritahu awal awal, tak makan itik nasib baik dia faham, cuma pernah termakan ikan goreng yang di sangka ikan siakap semasa ziarah rumah keluarga dia (adik ipar) di palong, negeri sembilan, orang negeri memang pandai masak, bentuk ikan dan rasa ikan memang tak macam rasa ikan air tawar, berselera kami makan, rasa dan isi nya pula macam ikan siakap. 

Selepas makan, aku tanya la pada emak adik ipar tu, sedap ikan siakap yang makcik masak ni? Eh itu bukan ikan siakap, itu ikan talapia lah nak, glup! haha, terkejut jugalah masa tu, tapi dah telan, siap ratah kepala ikan tu, tapi nak buat macam mana, sedap juga rasanya, kena tengok cara masak juga, orang nogori memang hebat memasak.

Tak suka makan ikan keli dan itik, tapi suka tengok kawan kawan makan hidangan tu, hak dan selera masing masing, terpulang.


Anda Mungkin Meminati :

15 Feb 2020

Cara Cara Meringankan Komputer

Salam hujung minggu buat pembaca yang dikasihi sekalian, moga semua diberikan kesihatan yang baik untuk menyelesaikan urusan harian dan keluarga. Tutorial kali ini berkaitan Cara Meringankan komputer dan membaiki hardisk anda dari low memory, Komputer menjadi lambat karena temporary file terlalu banyak. Temporary file adalah file sementara setiap kali kita membuka dan mengerjakan tugas menggunakan aplikasi atau perisian yang tertentu. Maka komputer akan menyimpan file temporary pada harddisk. Semakin lama semakin banyak dan memberat sehingga memakan space harddisk dan semakin memperlambat komputer.

Cara cara untuk meringankan komputer yang lain antaranya seperti buang segala data di dalam recycle bin (tong sampah) dan lakukan proses defragment disk. Namun sering terlepas pandang berkenaan di bahagian temporary file.

Bayangkan jika bertahun tahun anda menggunakan komputer atau laptop tanpa pernah membuang temporary file,  komputer semakin berat, kerana hardisk semakin hari semakin penuh kerana banyak aplikasi yang digunakan. Ok mari kita lihat cara cara bagi meringankan komputer di bawah ini ;


Anda Mungkin Meminati :

14 Feb 2020

Hargailah Kakitangan Di Tempat Kerja

Penat jadi orang belakang tabir (behind the scene), bukan nak merungut atau berkira sebenarnya, sudah sampai masa untuk demand, jangan la menggunakan orang untuk kepentingan diri sendiri, alasannya demi nama organisasi, katanya ada tetamu VVIP akan hadir, kena pastikan video program semasa berlangsung dan tiada masalah teknikal berlaku sepanjang majlis berlangsung, kalau nak menjayakan sesuatu majlis keraian anjuran organisasi, mereka akan gunakan dan kerahkan secukupnya tenaga dan keringat dari pekerja yang tidak cemerlang, yang sedihnya, selepas selesai majlis, organisasi, penerima anugerah yang diberikan hadiah bertimpa timpa disanjung sehingga selesai majlis, dan orang perseorangan urusetia mendapat pujian disebabkan penganjuran terbaik, realitinya, majlis berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah teknikal, tapi siapa yang melihat orang yang tidak cemerlang ini ? sebaliknya orang lain pula yang dapat pujian. Tidak mengapalah, mungkin the best is yet to come seperti kebanyakannya yang lain beritahu.


Ini bukan artikel meroyan sebab tidak dihargai, tapi realiti yang berlaku sepatutnya diluahkan, kesian pekerja teknikal bawahan yang bertungkus lumus selama ini, membangunkan sesuatu demi kepentingan organisasi, akhirnya dipandang sepi oleh organisasi. Mungkin sebab tidak expose di facebook pasal hal kerja atau posting masih bekerja siang dan malam, itu yang orang tak pandang. Haha. Kena belajar membodek atau menjilat rasanya.


Anda Mungkin Meminati :

12 Feb 2020

Dapat Hadiah Percuma Headphones Extra Bass

Hari ini ada berberapa syarikat kredit kad dan loan buka kaunter mereka dipintu masuk hadapan pejabat, banyak promosi dan free gift diberikan, hanya dengan mendaftar sahaja, lulus atau tidak, akan dapat audio headphone ini sebagai penghargaan, yang penting daftar isi borang, beri salinan kad pengenalan, lepas tu Dapat Hadiah Percuma Headphones Extra Bass, wah menarik ni, dapatlah dengar lagu dengan senyap tanpa membuatkan orang sekeliling kusut dan runsing hampir setiap hari di waktu hari bekerja,

Seronok, sambil buat kerja sambil mendengar dengar lagu yang digemari, antara lagu yang sering dibuka di pejabat ialah seperti lagu lagu klasik seperti dari dayangku intan, rano karno, kartina dahari dan banyak lagi, cuma sekali sekala, buka lagu rock keras seperti metallica dan helloween, dan slayer.

Secara peribadi, muzik banyak membantu dalam menguruskan hal kerja, Seperti  kata kata pemain bola eropah, When words fail, music speaks, muzik dipercayai dapat menurunkan tekanan darah, denyut jantung, dapat meningkatkan kemampuan mengingat, belajar, dan berpikir. Muzik memberi efek relaksasi, boleh dianggap sebagai terapi muzik dapat menguruskan masalah yang berkaitan emosi dan kesihatan.


Anda Mungkin Meminati :

Dapat Ikan Helikopter Semasa Memancing

Artikel ini berkenaan aktiviti memancing pada hari minggu yang lepas, tempat yang sama juga pernah dapat ikan pari dan ikan kurau, boleh baca artikel dapat ikan pari di sini . Tapi, kali ini dapat ikan aneh fizikalnya dan kelihatan pelik, orang setempat menggelar ikan helikopter, entah kenapa di panggil helikopter tak berapa pasti, rasanya sebab ada sayap dan duri tajam di bahagian atas badan kot.

Ada iras macam ikan bawal tapi dalam masa yang sama, macam kuda laut pun ada muncungnya, cuma masa bawa pulang ikan ini nak siang dan goreng,  fikir banyak kali jugalah sama ada beracun atau tidak ikan ini? Selamat untuk di makan? takut berbuih mulut nanti, kesudahannya selepas goreng, aku tak berani nak makan, sebab terbayangkan kuda laut, dan beri kucing di rumah je yang makan, kucing makan berselera wei, sampai minta tambah nasi (meow meow).  

Sebenarnya, target ikan pada hari itu ialah ikan gelama, ikan siakap dan ketam bunga, tapi ikan yang lain pula melekat di mata kail, walaubagaimanapun, tetap bersyukur atas pemberianNya pada hari itu. Kita hanya merancang, selebihnya Allah yang tentukan. Boleh lah dari tak dapat langsung pulang tangan kosong Dapat Ikan Helikopter Semasa Memancing pun dah syukur.



Anda Mungkin Meminati :

11 Feb 2020

Kelas Tuisyen Komputer Di Melaka

Salam semua, akhirnya dapat akses akaun youtube yang berusia hampir 10 tahun, tiba tiba dapat ilham membuka menggunakan emel akaun yahoo.com, boleh lah memuat turun video resepi, berkaitan hiburan dan sebagainya. Terkejut jugalah dah ada 270 subscribers dan mendapat hampir 450,000 tontonan, tiada video menarik dikongsikan sebenarnya di dalam akaun youtube ini.

Alang alang dah dapat buka akaun youtube ini, ingat nak buat ICT Courseware seperti asas animasi 2D dan 3D, Pembangunan laman web dan sebagainya. Kandungan (content) dari blog ini, cuma dijadikan di dalam bentuk yang lebih dinamik dan menarik iaitu Video. Baru la seronok nanti proses pembelajaran di Kelas Tuisyen nanti, proses pemahaman manusia ini berbeza beza, kena terima hakikat, sesetengah audien lebih gemar belajar sesuatu melalui video dan ada juga yang gemar belajar sesuatu ilmu dengan membaca teks, contohnya seperti di blog. Video courseware ini juga akan di gunakan semasa di dalam kelas tuisyen komputer di Melaka nanti,  Jadual Kelas Tuisyen Komputer di Melaka boleh di lihat di bawah. Antara subjek yang di ajar di bulan Februari dan Mac ini ialah seperti Microsoft Excel, Powerpoint, Word, 3D, Pembangunan Laman Web, dan Grafik Design, kepada yang berminat mengikut kelas komputer tuisyen ini, boleh daftar segera ya.


Anda Mungkin Meminati :

10 Feb 2020

Pelawak Terkenal Pergi Menghadap Ilahi

Salam takziah buat keluarga Abam Bocey yang telah pergi meninggalkan kita semua menghadap ilahi akibat demam panas dan tidak sihat sejak dua hari yang lalu, satu persatu insan seni pergi meninggalkan kita semua, Sesungguhnya Mati itu benar, Alam Barzakh itu benar. Kita semua pasti akan menemui Pencipta tidak lama lagi dan bakal menjadi jenazah, memang tak sangka pelakon, penghibur dan pelawak terkenal, Abam Bocey telah pergi menghadap ilahi pada pagi ini, semua mahkluk yang hidup di dunia ini, pasti akan mati, tiada siapa yang dapat mengelak kerana janji Allah itu pasti. Allahyarham meninggalkan seorang isteri dan seorang anak kecil berusia lima (5) bulan, dikhabarkan akibat demam.

Pelawak yang sangat menghiburkan, lawaknya bersahaja dan secara semulajadi, terima kasih kerana pernah menghiburkan kami semua di kala kami dalam keadaan runsing dan kekusutan di dunia fana ini. Terima kasih kerana pernah membuatkan kami tersenyum seketika, lawak yang paling kelakar, masa abam boceh bawa kuda dan unta di atas pentas. Memang kelakar juga lah masa tu. Secara peribadi padangan aku, kekuatan Boceh itu adalah dari Abam. Tanpa dia, tiadalah Bocey. Masing masing ada kekuatan yang tersendiri, berbeza dengan Abam yang secara total menjadikan Bocey di kenali dan menjadikan antara salah satu kumpulan pelawak yang terbaik di dalam negara kita.


Anda Mungkin Meminati :

9 Feb 2020

Kisah Terjadi Semasa Mandi

Semasa tengah mandi di dalam bilik air, berlaku Kisah Terjadi Semasa Mandi, tiba tiba terpandang sesuatu entiti betul betul berhampiran diluar pintu bilik air, sesuatu seperti susuk kepala seperti orang mengintai, aduh, main intai intai pula ni wei, terfikir jap di benak hati, zaman sekarang ni orang lelaki kalau mandi pun kena intai juga, bahaya betul zaman sekarang ini. Akhir zaman, orang jantan nak jadi perempuan, orang perempuan nak jadi lelaki

Orang lelaki pun bukan boleh percaya sangat sekarang ini, dunia dah tak selamat lagi, sebab golongan transgender pun makin berleluasa, risau juga wei, tanpa banyak melengahkan masa, aku campak air cebuk pada dia, tepat di kepalanya, tapi yang hairannya, dia tidak lari pula, masih lagi meneruskan kerja menghendap aku mandi.

Tidak sedap hati dibuatnya, adakah susuk itu bukan manusia? Kelibat siapa pula yang mengintai ini?Di sebabkan aku ni anak jantan, aku lawan perasaan takut itu, aku tenung dia sambil aku menjerit pada dia, Hei, awak nak apa sebenarnya ni ya? kenapa kacau saya mandi ni? agak kuat dan tegas sedikit nada aku, Dia tetap diam dan masih teruskan mengintai, tapi suara lain pula yang menyahut dari luar bilik air, kau dah kenapa hah jerit sorang sorang dalam bilik air ni? tak boleh mandi senyap senyap ke?  Bertuah punya budak.



Anda Mungkin Meminati :

7 Feb 2020

Meluangkan Masa Dengan Permainan Kad

Selepas solat berjemaah bersama keluarga, dan sebelum semua masuk tidur jam 9.30 malam, sempat meluangkan masa bermain permainan kad keldai ni, lama jugalah tak main permainan kad ini, selalunya bernasib malang bila main donkey kad ni, asyik dapat donkey je, tinggal dua kad lagi , sikit lagi nak menang, tapi salah tarik kad pada lawan, tertarik kad keldai ni pula, kesimpulannya malam tadi, tewas 

Sebagai ibu bapa, aku sibuk dengan hal kerja,mengajar, tapi, yang lucu, kayanya tidak, cari banyak mana pun, duit tetap tak pernah cukup, bila fikir semula, berapa lama lagi mahu hidup, apa lagi sebenarnya yang nak dalam hidup ini? Pergi kerja gelap, balik kerja pun gelap, sampai je rumah, mandi, solat, makan dan tidur, itu sahajalah rutin kehidupan, bilanya masa nak senyum dan bercakap dengan anak anak? hidup ini untuk kita gembira, bahagia dengan kehidupan, sentiasa mengingati dan bersyukur dan sujud pada Nya.


Anda Mungkin Meminati :

6 Feb 2020

Cara Cara Baiki Pendrive Corrupted

Berikut adalah cara cara untuk membaiki pendrive yang corrupt atau rosak, jangan dibuang pendrive tersebut, masih boleh baiki semula, seolah olah menjadi pendrive baru, tutorial ini secara tidak langsung dapat menjimatkan wang anda. Kadang kadang secara tidak sengaja tercucuk pendrive di komputer rakan di pejabat, selepas cucuk, kena virus, pendrive tidak boleh buka, FAT32, not recognise, kena format atau tiba tiba dokumen di dalam pendrive tiba tiba bertukar menjadi shortcut atau hilang. Kalau kena virus shortcut, boleh cuba tips ini cara cara membaiki virus shortcut di SINI

Bagi membaiki pendrive yang telah corrupt, peratusan data untuk mendapatkan data didalam pendrive agak mustahil, mungkin sudah terkena jangkitan virus, kalau buka pun kena format, boleh cuba teknik Cara Cara Membaiki Pendrive Corrupted di bawah ini :


Anda Mungkin Meminati :

Harap Esok Pagi Dia Bersemangat

Daddy, esok boleh tak Zeref tak payah pergi sekolah, kan dah pergi sekolah semalam dan hari tu? cukup la, begitu lah ayat Zeref Rayyan malam ni, dia ingat sekolah ni, satu hari je, sambil mata berair minta kasihan untuk mempertimbangkan cadangan dia, aku pun respon pada dia, ermm cadangan yang bagus tu Zeref, tapi kalau tak pergi sekolah macam mana Zeref nak jadi juruterbang (Pilot)? Cita cita zeref nak jadi pilot kan? soal aku begitu.

Terus dia tarik muka masam. Suasana diam sekejap,  dia fikir macam mana nak susun ayat menjawab dan jawapan dia akhirnya ialah, ok kalau macam tu, Zeref tak nak lah jadi juruterbang (pilot), tak nak jadi pilot, Aduhai anak. Terus fobia nak jadi pilot semata mata tak nak ke sekolah.

Sempat lagi memujuk memberi kata kata inspirasi dari mahatma gandhi yang berbunyi "You must be the change you wish to see in the world"' dan teladan baik dari abang dan kakaknya, "cuba Zeref tengok abang dan kakak zeref", diorang pergi sekolah, kena bangun pagi, bersemangat untuk ke sekolah, sebab nak jadi pandai, kalau tak sekolah macam mana nak jadi pandai? Sekejap je, lepas tu dah cuti (sabtu dan ahad). Zeref berkeras sambil menjawab, No, i dont want go to school, sambil buka pembalut gula gula sugus. Jangan esok pagi dia buat perangai sudahlah. Hari itu, saja sakat dia, tunjuk dia gambar baby jepun, aku cakap dengan dia, nanti zeref dah besar kahwin dengan dia ya, cantik baby inii, dia cakap, zeref tak suka dia, taknak lah! Ok kalau tak suka, Zeref pergi ke sekolah ya, kalau taknak pergi sekolah kena kahwin lah, dia cakap takpa la Daddy, Zeref kahwin jela, haha


Anda Mungkin Meminati :

4 Feb 2020

Cara Cara Membuat Data Validation Di Microsoft Excel

Salam, ini adalah tutorial Cara Membuat Data Validation di Microsoft Excel, di excel boleh juga membina sistem yang ringkas (simple) untuk input data seperti khususnya pendaftaran peserta, sistem aset dan inventori, borang permohonan atau sebagainya. Data Validation atau Pengesahan Data adalah fungsi yang digunakan untuk menghadkan nilai yang memasuki sel (decimal), tujuan utama sebenarnya mengurangkan kesalahan apabila memasukkan data dan berfungsi untuk menyenaraikan data teks seperti jenis senarai (list), ada banyak jenis Data Validation seperti Whole Number, Date dan lain lain lagi.

Senarai data validation adalah kaedah popular yang digunakan untuk memaparkan dropdown list pilihan data tanpa perlu menaip secara manual. Sebagai contoh Pengesahan Data adalah seperti jenis list dan decimal. Microsoft Excel bukan sahaja boleh membuat pengiraan menggunakan formula asas (+,-,*,/) boleh lihat sini, tapi boleh membuat pengesahan data, dengan adanya data validation (pengesahan data) ini harap boleh juga berfungsi sebagai sebuah sistem untuk memasukkan data yang ringkas, tanpa ada sebarang kesilapan yang berlaku.


Anda Mungkin Meminati :

Bayar Bil Air Dengan Wang eTunai Rakyat

Pada mulanya, malas juga nak ambil wang RM 30.00 di eTunai rakyat ini, tapi bila fikir semula aplikasi touch n go memang dah install dan guna pun sebelum ini, apa yang boleh buat dengan RM 30.00 ni? ah, baik ambil dan tebus dari tak dapat langsung kan? kalau korang tak ambil dan tebus, nanti kerajaan PH ambil semula buat bayarkan hutang negara, satu benda kau tak dapat wei, mana tahu dengan wang eTunai Rakyat ini boleh buat topup prepaid u mobile, bayar astro atau beli apa yang patut, mudah sahaja, tekan pada claim now, dan beri pengesahan kad pengenalan, akan masuk lah RM 30.00 di dalam eWallet, dah jangan pening, pergi bershopping..

Tidak tahu nak buat apa dengan RM 30.00 ini? cuba semak perkhidmatan yang disediakan di aplikasi ini, mana tahu, dapat membeli belah, bayar bil bil, atau sebagainya, setelah menyemak, ada banyak jugalah perkhidmatan di sediakan antaranya seperti, boleh bayar bil prepaid, bil postpaid telefon, tiket wayang dan macam macam lagi. Wow, walaupun jumlah amaun nya, macam tak berapa nak ada.



Anda Mungkin Meminati :

3 Feb 2020

Keputusan Segmen Blog Review Edisi Ke 2

Salam, hanya tiga (3) blog sahaja yang menyertai Segmen Blog Review Edisi ke 2 kali ini, kepada bloggers yang tidak sempat untuk menyertai, tidak mengapa, mungkin di segmen edisi yang lain akan datang nanti, lihat artikel berkenaan Segmen Blog Review.

Secara keseluruhan blog yang menyertai segmen kali ini terbaik dan cemerlang, teruskan menulis, pendapat aku, cuma perlu perbaiki kesalahan kesalahan kecil yang biasa wujud pada mana mana blog termasuk lah blog ini, blog ini pun peratusannya rendah juga, penat nak membaiki error ini semua, kena mulakan yang asas (basic) dahulu seperti attribute ALT pada gambar, buang third party widget yang memberi kesan loading time yang serius, seeloknya cari widget yang mesra SEO ataupun jenis HTML5, penulisan dah baik, tapi tiada tempat di dalam enjin carian, template memainkan peranan penting juga, template yang mesra SEO itu satu bonus, selebihnya hanya lakukan perkara asas dalam menempatkan artikel di tempat teratas enjin carian. Berikut di bawah ini, adalah Keputusan Segmen Blog Review Edisi Ke2


Anda Mungkin Meminati :

2 Feb 2020

Jadual Program Bekalan Air Berjadual Di Melaka

Berikut ialah Jadual Rasmi Program Bekalan Air Berjadual Bagi Bulan Februari 2020 di negeri melaka Bandaraya Bersejarah, ini berikutan dari keputusan Kerajaan Negeri Melaka mengisytihar catuan air di Negeri Melaka setelah paras air di berberapa empangan yang semakin susut dan kritikal akibat dari cuaca panas kering.

Menurut SAMB Syarikat Air Melaka Berhad, bekalan air yang disalurkan kepada pemegang akaun air membabitkan selang sehari iaitu dari pukul 10.00 pagi sehingga 10.00 pagi hari berikutnya. Selang sehari tak apa, jangan berturut dua hari sudahlah, sebab baldi tak berapa nak cukup. Kalau nak beli tambahan baldi pun kena fikir dua tiga kali, harga baldi bukannya murah pada waktu ini, semua pengusaha baldi ambil peluang menaikkan harga. Boleh baca artikel sebelum ini berkenaan catuan air Melaka di sini .

Pada asalnya program catuan air di Melaka ini sehingga 9 Februari 2020 sahaja, tapi, jadual catuan air berjadual di melaka terkini, sehingga penghujung februari 2020 pula!, masa dulu dulu, kalau tiada bekalan air, mak bawa pergi rumah mak sedara di kampung, mandi air perigi, sejuk..!


Anda Mungkin Meminati :

1 Feb 2020

Bersama Warga Pendidik Kolej Komuniti

Kursus Latihan Microsoft Powerpoint bersama warga pendidik Kolej Komuniti seluruh Malaysia yang bertempat di Politeknik Merlimau, Melaka telah di jalankan secara lima (5) hari bermula dari 17 hingga 21 Oktober 2019, maaf atas kelewatan menulis di dalam blog, kursus Microsoft Power Point kepada warga pendidik kolej komuniti ini dijalankan adalah untuk memberikan tips berguna berkenaan penyampaian yang berkesan menggunakan powerpoint agar persembahan tidak menjadi suram, slide menarik untuk di tonton audiens, attractive dengan animasi, dan yang paling penting audiens faham mesej yang cuba hendak disampaikan ketika pembentangan.

Untuk menjadikan slide persembahan menjadi lebih menarik, perlu memasukan elemen elemen multimedia seperti teks, audio, video, grafik dan animasi. Sepanjang lima hari latihan ini dijalankan, para warga pendidik kolej komuniti telah diajar pelbagai teknik dan tips seperti membina graf, struktur graf, video high definition (HD) , audio, trimming audio, memasukkan video dengan format yang sesuai, converter video, membuat hyperlink dan hypermedia, koding embed, muat turun dan membina gambar animasi format (GIF), membuat animasi bergerak di slide persembahan, slide kiosk, berkenaan template dan slide master. modul tidak terlalu asas, lebih kepada intermediate dan advanced, dan menepati kriteria latihan.


Anda Mungkin Meminati :

29 Jan 2020

Lihat Cermin Di Awal Pagi

Malas betul nak pergi kerja hari ini, biasanya bersemangat bila di awal pagi, tapi pagi ini, macam takda mood selepas hantar anak ke sekolah, entah la, tak pasti kenapa, tapi sebagai manusia yang normal, situasi seperti ini adalah perkara biasa, ada sahaja kejahatan syaitan yang membisik di telinga supaya jangan melakukan ibadah, tapi bila fikir kewajipan untuk mencari rezeki demi keluarga, kita lawan perasaan jahat itu dan fikir semula, bersiap siap dan acah pura pura gembira di awal pagi demi keluarga.

Bos lama pernah beritahu, kalau bangun pagi, terus pergi Lihat Cermin Di Awal Pagi, kalau perasaan gembira bersemangat, terus pergi kerja, kalau tengok cermin pun rasa malas nak pergi kerja, sambung tidur balik dan berhenti kerja terus, bagi laluan pada orang lain yang lebih memerlukan kerja ini. Sebenarnya dah bangun pagi, sebab nak hantar zeref rayyan ke sekolah, tapi lepas hantar dia ke tadika, terus tarik selimut semula, sambung tidur. Cuaca mendung sejuk awal pagi ini tanda tanda nak hujan, apa yang tak best nya wei sambung tidur semula. haha.


Anda Mungkin Meminati :

27 Jan 2020

Cara Cara Untuk Mendapatkan Bahan Rujukan

Baru dapat tahu pasal google dataset search di facebook, Itu untungnya bila kita ada media sosial seperti facebook, artikel yang di kongsikan bergantung pada kualiti rakan yang kita terima jadi rakan, Kalau berilmu rakan itu, makan artikel yang di kongsikan itu juga mampu memberi manfaat pada kita, baru tahu pasal Cara Cara Untuk Mendapatkan Bahan Rujukan seperti jurnal dan tesis, berguna sebagai rujukan, tanpa rujukan sumber, assignment atau tesis projek kita mungkin tidak mendapat markah yang memuaskan oleh pihak universiti, boleh mendapatkan juga carian bahan rujukan di e-library universiti bergantung pada pihak Universiti, ada yang sudah subscribe full jurnal.

Kandungan tesis atau assignment, mestilah meletakkan citations rujukan untuk menyokong hujah tugasan kita. baru lebih berilmiah dan di bahagian belakang references pula, perisian akan secara automatik meletakkan rujukan sumber dari mana mengikut tahun, siapa penulis itu, muka surat jurnal atau dari laman web, mengikut APA Style seperti yang di tetapkan pihak universiti. Lebih menjimatkan masa menyiapkan assignment atau tesis.

Lepas ni dah tak perlu risau takut assignment tak sempat siap, kumpul dan cari bahan bahan rujukan dahulu, dah ada bahan bahan, dalam masa dua-tiga hari, siap assignment. Boleh baca pasal penulisan akademik di sini.


Anda Mungkin Meminati :

Catuan Air Di Negeri Melaka

Pada 29 Januari 2020 seluruh kawasan di negeri melaka terlibat dalam proses catuan air kecuali di kawasan pelancongan. Kemana hilangnya air dan apa tindakan di pihak kerajaan negeri ? Aku pun tak berapa nak faham, tapi kalau diikutkan sifat kerajaan sekarang ini, sudah semestinya tuding jari pada kerajaan terdahulu, biar tiada elektrik asalkan jangan tiada air langsung, rosak semua program, dengan cuaca panas, wabak jangkit berjangkit lagi,  Tapi kalau boleh biarlah semuanya ada (air dan elektrik), barulah harmoni dan sejahtera kehidupan, tak payah lah sampai nak buat Catuan Air Di Negeri Melaka , yang di risaukan macam mana la anak anak nanti nak ke sekolah dan urusan harian mereka.

Satu hal lagi nak kena tadah air berbaldi baldi dan nak kena beli baldi bersaiz besar, tak boleh nak bayangkan lah kalau tiada air, segala urusan pasti tak menjadi, rasa nak buat gali air dari bawah tanah, sudah pasti menyelesaikan masalah air dan sebagai sumber tambahan (backup resourses). Boleh baca di sini, berkenaan tubewell drilling


Anda Mungkin Meminati :

23 Jan 2020

Segmen Blog Review Edisi Ke-2

Salam dan selamat sejahtera semua, hari ini nak buat Segmen blog review edisi yang kedua tujuannya ialah bukan semata mata nak mencari kesalahan , tapi lebih kepada mengukuhkan silaturrahim sesama kita, memberi idea membina dan paling utama sama sama dapat meningkatkan trafik blog masing masing. Untuk melihat segmen blog review edisi yang pertama sebelum ini, boleh layari artikel tersebut di SINI. Blog bukan semata mata sebagai saluran untuk kita meluahkan pendapat, perasaan, berkongsi maklumat perniagaan, pembelajaran, malah boleh juga di jadikan sebagai e-library kita. Gunakan blog dengan cara yang betul, dan kekalkan kebaikan blog anda supaya lebih relevan dan medium terbaik untuk menyampaikan maklumat, berkongsi cerita semasa dan ilmu.  

Kepada rakan rakan blog yang minat dan sudi menyertai Segmen Blog Review Edisi Ke-2 kali ini, boleh ikuti syarat mudah, memang sangat mudah, hanya perlu like page facebook saya di Sini. Tarikh tamat segmen pada 31 Januari 2020. Jika banyak penyertaan segmen blog review edisi kedua kali ini, blog korang akan di review satu persatu dan korang perlu muat turun fail dokumen pdf,  cara keputusan di paparkan adalah sama seperti segmen edisi yang pertama.


Anda Mungkin Meminati :

22 Jan 2020

Sedekah Beri Orang Makan

Salam dan selamat pagi semua, di harapkan semua sihat hendaknya, sibuk pagi ni di pejabat, banyak program awal tahun dan ada berberapa sistem yang perlu di baiki data maklumat, tak sempat nak sarapan pagi, dan baru berkesempatan untuk membuat rutin harian seperti biasa iaitu menyemak email, berjalan jalan (blogwalking) blog rakan rakan di bloglist dan mencari idea dan menulis artikel di blog ini. 

Semasa Zeref Rayyan dan aku demam hari itu, ada terdetik niat di dalam hati, jika anak sembuh dan  sihat dari demam influenza seperti sediakala, nak bernazar sedekahkan pisang di surau yang berhampiran. Tak mahal pun, dua bungkus ini, baru RM 10.00, Insha'allah, petang ini pulang dari kerja menuju ke rumah, ingat nak singgah sekejap di surau berhampiran untuk sedekah kan buah buahan ini, beri orang makan dan mendoakan kesejahteraan kami. Sedekah Beri Orang Makan, minta orang mendoakan kami. 



Anda Mungkin Meminati :

21 Jan 2020

Cara Cara Mencetak Sijil Dengan Pantas

Rasanya sudah lama tidak menulis berkaitan tutorial pembelajaran di blog, Tutorial kali ini mengenai Fungsi Mail Merge di  Microsoft Word iaitu Cara Cara Mencetak Sijil Dengan Pantas, Untuk pengetahuan semua, sebelum ini ada penulisan berkaitan Macam Mana Nak Buat Mail Merge di Microsoft Excel di blog ini, sebenarnya fungsi mail merge ini hanya terdapat di dalam Microsoft Office Word, dan bertujuan untuk mengambil data (teks) sama ada di dalam Microsoft Excel atau dalam Microsoft Word. Boleh lihat tutorial berkaitan Mail Merge sebelum ini di SINI.

Fungsi Mail Merge sangat berguna dan sangat pantas apabila kita mahu mencetak sesuatu dokumen dalam kuantiti yang sangat banyak contoh nya seperti sijil, label nama untuk tujuan jemputan perkahwinan, urusan surat menyurat , dan sebagainya dan yang paling penting, harus mempunyai database (data) terlebih dahulu. Maksud Database itu ialah maklumat-maklumat penerima seperti Alamat surat menyurat, nama penuh, dan sebagainya, maklumat lengkap penerima.   


Anda Mungkin Meminati :

19 Jan 2020

Semakin Bertambah Baik

Syukur Alhamdulillah, keadaan kesihatan semakin bertambah baik, cuma batuk sahaja, inshaallah, dengan izinNya, minggu depan harap sembuh sepenuhnya, dalam badan penuh dah ubat ubat antibiotik doktor, semasa demam hari itu, memang tiada selera langsung nak makan nasi, apatah lagi makanan berat yang lain seperti lamb chop, mee bandung dan lain lain, tapi, yang peliknya, aku semakin berselera pula nak makan buah buahan ketika demam.

Bila demam, pasti tubuh badan kurang vitamin, lemah dan lesu tidak bermaya, terasa macam nak makan tapi tidak berselera. Cara yang sesuai untuk memberi tenaga, membuka selera makan, yang biasa aku amal kan ketika demam ialah dengan minum air kelapa muda, minum air sunquick atau air twister fresh orange untuk menambah vitaman C dan yang paling penting, makan buah sebanyak mungkin untuk tambah kandungan air. Masa demam, suka makan ciku, letak dalam peti ais, memang sedap, dalam masa yang sama, memberi tenaga dan vitamin yang di perlukan badan, lepas tu minum air banyak banyak, supaya dapat buang toksin dalam badan.


Anda Mungkin Meminati :

15 Jan 2020

Harap Sembuh Seperti Sediakala

Akhirnya rebah juga, sudah dua (2) hari terlantar akibat simptom influenza, badan lemah, sakit bisa bisa, kepala berdenyut denyut. Sebenarnya jarang demam, tapi kali ini memang tak bermaya betul, berpeluh seram sejuk, kepala pening, ini semua gara gara sebab berjangkit dari air minuman ketika di hospital melaka hari itu. Sambil beri orang sakit minum air, dalam masa yang sama kita pun terminum merasa sekali kongsi straw, tak disengajakan. Baca kisah urus ahli keluarga yang tidak sihat di sini

Tadi pergi ke klinik untuk check up kesihatan, doktor mengesahkan perkara yang sama iaitu tanda tanda simptom influenza. Sehingga jumaat, jika tidak ada tanda tanda nak sembuh, terpaksa lah masuk (drip) air. dan ambil darah, Aduh, harap sembuh la esok. Harap Sembuh Seperti Sedia kala


Anda Mungkin Meminati :

14 Jan 2020

Insuran Pergi Haji Balik Hari

Rasa mengantuk kerana kurang tidur dari malam tadi kerana menguruskan hal keluarga yang demam panas suhu mencecah 39.7 celcius, sampai sahaja di rumah terus bungkus baju andaikata kena tahan wad, sudah buat persediaan dan tidak perlulah berpatah balik, jauh. Lepas tu aku call pihak insuran untuk memberitahu yang akan ke hospital, tapi, jawapan yang di terima dari pihak insuran, agak melampau, iaitu kata agen tu, insuran tidak boleh guna, kerana terdapat 2 bulan bayaran tertunggak (outstanding), eh, bayaran pun secara auto debit, dan potongan memang berlaku pun setiap bulan, jadi apa masalahnya ni ? Dua bulan terakhir, jelas ada potongan duit dalam slip gaji, apa masalah sebenarnya ? Mahu untung kah ? Pergi haji balik hari ?

Oleh kerana malas nak berbual panjang dengan agen bebal terkial kial nak jawab dan sudah tahu jawapan bodoh dari insuran tu, hal kecemasan kan memang panik sikit, kami nekad ke hospital kerajaan sahaja itu jalan terakhir. Alhamdulillah, demam anak anak telah susut sedikit di pagi ini. itupun setelah menunggu lama di hospital kerajaan, memang macam bola baling lah sana sini di buatnya, tapi terbaik dan berkualiti rupanya. Layanan tak mesra pun, tak apa lah, yang penting, nyawa ahli keluarga saya, seperti sediakala, Akhirnya, keputusan dalam darah, tiada ada tanda tanda denggi atau influenza, hanya demam biasa yang terdapat sedikit infections virus. 


Anda Mungkin Meminati :

13 Jan 2020

Termenung Mengenang Nasib Diri

Hari ini, separuh hari bekerja sebab nak hantar kereta service di toyota centre , mileage meter pun sudah terlebih bulan, tangguh lama sangat sebab ini major service, tu yang tangguh sebab mahal betul, termenung jap depan kaunter toyota mengenang nasib diri. Bil hampir RM 700.00, lebih.

Tapi, nak buat macam mana, suka atau tidak, tetap kena service juga, kereta penting, nak bawa kehulu hilir untuk mencari rezeki, terpaksa juga lah akur.  Sambil termenung dan lihat televisyen yang di sediakan di ruangan menunggu, makan biskut pun rasa pahit. 


Anda Mungkin Meminati :

12 Jan 2020

Memastikan Reputasi Blog Dalam Keadaan Terbaik

Salam semua di harapkan pembaca semua sihat dan bahagia hendaknya, seperti yang di beritahu sebelum ini, tahun ni ada misi di mana nak fokus pada penulisan blog secara khusus mengikut kriteria yang di tetapkan, kalau di ikutkan dah mula menulis blog pada tahun 2007 lagi, tapi masa tu, tak fokus sangat dan sambil lewa, menulis pun paling banyak pun 1-2 perenggan je. Cuti hujung minggu ini, banyak hal yang 'menganggu' untuk menulis di blog, antaranya anak anak demam, memang berulang alik ke klinik. Risau musim influenza, Blog masih lagi terdapat berberapa crawl error yang menjejaskan reputasi blog, dan aku cuba membetulkan mengikut kriteria yang ditetapkan google. Kualiti artikel dalam sesebuah blog tu penting dan kena berani main dengan keyword. Ini kunci utama untuk blog yang ingin meletakkan iklan.


Ada berberapa artikel yang tidak dapat di index dan crawl error di google secara tidak langsung menjejaskan iklan adsense, memang memberi kesan kemurungan, di pendekkan cerita, dalam 100 posting artikel, mungkin 70 artikel yang google detect tidak berkualiti, dengan sedikit masa yang terluang, proses semakan, membaiki artikel di lakukan, kena semak satu persatu artikel dari tahun ke tahun mana mana artikel yang tidak crawl dan terindeks banyak pula tu, Dalam masa membaiki blog, Sempat juga la blogwalking berberapa blog rakan rakan di bloglist, Alhamdulillah, masih berkesempatan. Sebagai bloggers yang menjana pendapatan dan sebagai influencer, kita bukan sahaja kena pastikan blog sentiasa sihat, mendapat tempat di carian enjin carian, artikel berkualiti, tidak terpapar error koding, apa guna, luaran elok, sedangkan dalaman, bermasalah ? Baca artikel di SINI.


Anda Mungkin Meminati :

9 Jan 2020

Muka Ceria Dapat Hadiah

Biasa nya bila aku sampai je di rumah, penat pulang dari kerja, si Zeref ni biasanya dah tidur, penat bersekolah di siang hari katanya, tapi malam ni, dia tunggu sampai aku balik rumah, dah dua hari, daddy janji nak beli gula gula, tapi tak bawa balik pun, tapi malam ni, walaupun lewat pulang ke rumah, tetap 'menunaikan janji' apa yang aku cakap pagi tadi pads dia masa hantar budak kecik ni ke sekolah awal pagi tadi, kalau nak gula gula kena pergi sekolah...haha.

Ekonomi  pun tak berapa nak ada sangat ni sebenarnya, faham faham jela, tengah bulan kan, banyak dah di gunakan untuk keperluan anak sekolah. Tapi janji tetap janji, beli tiga sekaligus, jadi, senang, esok nak attract dia untuk pergi sekolah. Bukan membiasakan dia makan gula gula, kadang kadang aku tukar jenis manisan juga, beli roti coklat, aiskrim, atau kinder joy, dan air susu dutch laddy. 


Anda Mungkin Meminati :

Drama Zeref Pagi Ini

Alahai sebelum ni elok je ke sekolah, tiba tiba pagi ni, Zeref Rayyan buat drama pagi, aduh, daddy nak kerja ni, janganlah menangis, tanya dia pagi ni, kenapa Zeref tak nak pergi sekolah, ada masalah ke dengan kawan kawan ? Dia kata takda,  oh lega, yelah tiba tiba taknak pergi sekolah kan, mesti ada masalah ni, tapi selepas aku bisik pada dia, balik nanti daddy belikan gula gula gummy bear, zeref suka kan ? Dia angguk, senyum senyum belalang, erm kenapa belalang ? erm sebab belalang kan comel.

Bulan ni rekod kedatangan aku ke pejabat agak teruk sedikit, haha ala lewat seminit dua je, tak semua hari, cuma di awal awal nak mula persekolahan hari tu ada ribut sedikit, haha, tapi nak buat macam mana kan, anak nak kena urus. Ingat tadi nak ambil emergency leave je, alang alang Zeref pun taknak ke sekolah kan ? hahaha, tapi bila fikir, ada mesyuarat jam 9.30 pagi hari ini, gagahkan juga lah ke pejabat, Keputusannya, daddy kena kerja, zeref kena pergi sekolah, sekali jalan ! 


Anda Mungkin Meminati :

8 Jan 2020

Masa Berlalu Pantas

Sibuk punya pasal, berbincang di pejabat dan merangka program latihan kursus, sampai tak sedar sudah hampir jam 2.00 petang. Huh terlepas waktu lunch, azan zohor pun tak dengar di smartphone sebab off sekejap, cepatnya masa berlalu kan di zaman milennium ini. Masa berlalu meninggalkan kita, sepantas seperti teknologi yang sentiasa up to date version dari semasa ke semasa. 

Itupun tersedar bila kepala mula berdenyut denyut, migrain lain macam, maklumlah dah semakin berumur ni, kalau terlewat makan, darah tinggi dan migrain terus mencengkam kepala, lepas tu masuk angin. Sarapan pagi dan lunch kena makan, tidak boleh terlewat. Kalau terlewat, masuk angin, kepala pun pusing pusing.....

Kesudahannya, kalau keluar makan pun di warung biasa makan, pasti lauknya sudah habis,  kebetulan pejabat tempat bertugas pun dalam shopping complex,  makan di fast food je la, ada marry brown, makan je la apa yang ada, kalau dah nama pun, orang kampung, sudah semestinya kena ada nasi, yang penting makan, dari tak makan langsung, lagi tak tentu arah nanti. 


Anda Mungkin Meminati :

Semua Atas Diri Sendiri

Tuan, boleh kah dalam masa sehari belajar di kelas tuan berkenaan perisian rekabentuk grafik , sudah boleh buat design ? Itu lah ayat ayat tipikal yang biasa aku dengar sebelum bermula kelas. Jawapan yang biasa aku jawab ialah boleh, semuanya bergantung pada diri sendiri, tapi sebelum itu lihat semula niat kita tanya diri sendiri kenapa perlu hadir di kelas ini ? Apa tujuan awak hadir ke kelas saya ? untuk mencari jodoh ? Di paksa oleh mak ? Kenangan yang paling tidak dapat di lupakan semasa mengajar ialah, ada seorang pelajar yang kelihatan agak 'sombong' nada nya, bertanyakan soalan, Encik, saya kini menggunakan versi perisian level tujuh (7) sedangkan encik nak mengajar saya perisian level tiga (3). Erm boleh terangkan tak bagaimana...?

Dalam keadaan level confident tinggi, aku menjawab soalan itu dengan soalan, apa yang awak mahu di dalam kelas saya ini ? Apa tujuan awak datang ? Pemuda itu terkejut dan berkata, saya datang ke kelas ini, untuk mempelajari topik bla bla bla bla sahaja (dalam hati aku, uh jangan dia tanya topik di luar silibus sudah!, haha, namun aku masih confident) .



Anda Mungkin Meminati :

7 Jan 2020

Banyak Hal Terjadi Di Awal Tahun Baru

Banyak Hal Terjadi Di Awal Tahun Baru ini, Antaranya ialah seperti telefon oppo kena air hujan dan rosak, Hardisk Laptop Rosak Pula, langsung tak boleh nak buka, laptop ini memang di gunakan untuk menjalankan aktiviti mengajar dan kerja freelances, keputusannya, kena beli hardisk yang baru, murung jugalah, sebab bahan bahan assignment, nota mengajar di dalam laptop tu semua tidak boleh diselamatkan lagi.

Tahun baru, nafas baru, semangat baru, tapi, pasti ada yang menghalang, agaknya sudah sampai masa nak jahanam kot laptop ni, sudah sampai masa, Hampir 7 tahun guna laptop ini, inshallah, ada rezeki baru tiba untuk lima orang anak aku nanti, Inshaallah.


Anda Mungkin Meminati :

Gembiranya Zeref Kena Puji

Gembira  lain macam si zeref masa ke tadika pagi tadi, Gembiranya Kena Puji Hari Hari, itupun selepas buat dia happy, layan berborak jap sebelum hantar dia ke tadika, untuk pengetahuan korang, anak anak ni, dia ada 'ego' dia sendiri terutamanya anak lelaki, kena cakap lemah lembut, belajar ambil hati dan kena puji selalu (ye kot) untuk tujuan memujuk. Sebelum ke sekolah, kena pastikan dia kenyang, tidur nya dalam keadaan tenang dan happy, buatkan sarapan sebelum ke sekolah. Kalau tidurnya terganggu sebab sedih, susah pagi nanti merajuk, rosak satu hari, takde mood.

Sama macam kita la, tu sebab di awal pagi sebelum pergi kerja, kena senyum, niat pada Allah pergi kerja nak cari rezeki, kalau awal pagi dah mengamuk, 

Jadi sepanjang perjalanan menghanrat Zeref ke tadika tadi, Gembiranya Zeref Kena Puji, maka senyumlah dia sepanjang ke tadika. Sebagai ibu bapa, kena rendahkan sedikit 'ego' tetapi janganlah sampai anak tidak hormat pada kita.


Anda Mungkin Meminati :

6 Jan 2020

Saling Berkongsi Dan Memerlukan

Semalam terlihat di berita buletin utama pasal kehadiran ratusan burung bangau (putih hitam) di sebuah kampung di Negeri Sembilan, entah macam mana boleh terbuka berita, hampir setahun lebih lah tak buka berita, sebab bosan dengan berita sekarang, banyak kisah politik dan menteri. Bagi aku, kita ni berkongsi alam dengan dengan pelbagai mahkluk ciptaan tuhan, sama samalah pelihara alam semulajadi, ini secara tidak langsung memelihara habitat seterusnya menjadikan ekosistem seimbang, baru 'sama sama' saling berkongsi dan memerlukan demi kesejahteraan hidup tenteram aman damai.

Sikap terlalu rakus mengejar pembangunan oleh penguasa kapitalis demi mencapai status 'kemajuan', sedangkan mentaliti yang masih mundur minda tahap negara kelas ketiga , menyebabkan habitat asal semulajadi terhapus perlahan lahan, jadi memang tidak hairanlah jika burung bangau ini 'berhijrah' dengan kuantiti yang banyak ke suatu tempat yang lebih baik, segar, nyaman dan sesuai iaitu di Kampung Lonek, Negeri Sembilan. Baru baru ini, ada burung merbuk bertelur dan beranak pinak dalam tandas pejabat.Kebetulan tandas pejabat itu, sudah bersarang dengan tumbuh tumbuhan liar. haha. Boleh baca kisah pasal berkongsi alam di sini Kelihatan Seronok Nampaknya


Anda Mungkin Meminati :

4 Jan 2020

Kenangan Suatu Ketika Dahulu

Salam hujung minggu semua, Sambil skrol facebook, terlihat pula gambar pemandangan stesyen bas melaka tahun 1990 an. Memang retro dan seronok bila terkenangkan memori masa lalu. ini semua kenangan yang tidak akan dilupakan, masih ingat lagi, sebaik turun je dari bas, terus beli buah kepaya dan nenas lepas tu minum air tebu, yang jual pula peniaga berbangsa cina.

Masa tu, tak fikir apa pun, main bedal je. Perut dah lapar kan, yang penting buah yang dimakan tu sedap dan segar, tanpa was was, tak fikir apa pun, itu kisah suatu ketika dahulu di tahun 1994-1995 di stesyen bas lama, mee goreng bodo pun masa tu dijual dengan harga rm 0.50 sen - 1.20 sen, kalau letak kicap, peh, memang sedap lah!

Kenangan naik bas henti henti ni memang banyak, banyak kisah yang berlaku, masa tunggu bas, bas tak tiba tiba, nak buang air besar ketika menunggu, pengsan didalam bas lah, kelakar kalau difikirkan semula, itulah rutin setiap hujung minggu, akan ke bandar, jalan jalan cuci mata, masa tu, bawa duit RM10.00 pun dah kira banyak dah tu. Tiket bas harga baru 0.75 sen.


Anda Mungkin Meminati :

3 Jan 2020

Hari Pertama Zeref Rayyan Ke Sekolah

Hari Pertama Zeref Rayyan Ke Sekolah, kelakar, macam macam helah dia gunakan semata mata tak nak ke sekolah. Dia yang nak ke sekolah, aku yang tak tidur malam, sebab fikir macam mana dia nanti di sekolah. Pejabat pula banyak urusan di awal tahun, berserabut.

Di pendekkan cerita, sebelum sampai di lorong sekolah, Zeref  tiba tiba cakap, eh ini macam jalan ke sekolah ni dee..?! Zeyef tak nak ke sekolah Dee, kat sekolah manash, manash (panas), Aku diam kan je(dalam hati, aduh jangan dia buat drama bollywood pagi ni) . 


Anda Mungkin Meminati :

2 Jan 2020

Menerima Tetamu Di Awal Tahun Baru

Awal tahun baru, plan nak bangun lambat sebab cuti kan, tapi sedikit 'terganggu' dengan kehadiran seekor burung terkukur sambil mengeluarkan bunyi kurr kurr kurr, 'melepak' di atas gril pintu luar bilik. Kadang kadang juga lah, burung ni datang melepak kat situ. Mungkin, nak berehat sekejap, atau menjengah mana tahu ada makanan yang boleh di bawa balik ke sarang untuk di beri makan pada anak anak burung. 

Kalau nak ikutkan kehadiran 'tetamu' yang datang ke rumah sebelum ini, antaranya seperti kucing, kameleon iguana, burung bersarang di pokok yang di tanam sekeliling rumah. Orang tua dulu dulu kata, kalau ada burung datang rumah, itu petanda akan datang rezeki yang tidak di sangka sangka pada kita. Itu orang dulu dulu kata..


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih