Banner blog safirulamar 2020 iklansafirul1

22 Des 2017

Giveaway Untuk Bloggers Edisi Ke-3

Salam Jumaat semua, sempena hujung tahun 2017 ini, aku ingin membuat Giveaway Untuk Bloggers 3 di mana tujuannya adalah untuk memberikan sedikit saguhati atau hadiah kepada rakan rakan bloggers yang mana tidak jemu melayari blog yang tak seberapa nak indah ini...kali ini hadiahnya agak rare, di mana berbeza dengan giveaway untuk bloggers yang sebelum, di mana hadiah nya dalam bentuk syiling perak iaitu DIRHAM. Ada 3 Keping syiling Dirham untuk di berikan kepada pemenang...  

Dirham ini mempunyai nombor siri yang boleh di katakan agak cun, dan menjadi rebutan bagi pengumpul perak dirham...dan harga sekeping syiling dirham ini bergantung kepada edisi dan harga nya lebih kurang RM 30 - 40. Kalau di Negeri Kelantan....boleh beli ayam guna dirham!

Jika di utara, seperti di kelantan, maybe ada urusniaga yang menggunakan perak dirham.  Itu saya tak berapa pasti. Jika ada sambutan, mungkin akan di tambah lagi dirham itu....dan nantikan untuk edisi yang ke empat...berkemungkinan hadiahnya gold bar 0.5 gram atau 1 gram!. Nantikan di Edisi yang ke-4 nanti....!


Anda Mungkin Meminati :

18 Des 2017

Bluetooth Earphone Sunglass

Yeah, produk yang di tunggu dari kedai gadget DM Dasher  telah sampai di rumah!  nama nya Bluetooth Earphone Sunglass keluaran dari syarikat DM Dasher Sdn Bhd, pada mulanya aku fikir apa benda ni sampai nak kena connect bluetooth la bagai semasa  review produk ni di kedai gadget dasher, rupa rupanya produk ini 2 in 1, sambil bergaya dengan memakai cermin mata sunglass dan dalam masa yang sama boleh tenang & relax mendengar audio..! memang sesuai untuk aktiviti indoor dan outdoor, EARPHONE BLUETOOTH TERBAIK dan sangat berguna buat aku kerana muzik dan aku memang tak dapat di pisahkan, sebab apa ? sebab..muzik boleh memberi inspirasi dan semangat untuk memulakan sesuatu tugasan….maklumlah bekerja di bidang IT development ni memang stress memanjang dan selepas seharian penat bekerja, masa on the way nak pulang ke rumah...rasa nak merawat diri dengan mendengar lagu yang mampu menenangkan diri, yelah..takdelah boring sangat bila tunggang motor atau ketika drive kereta! Kalau drive car pun, bosan lah..asyik lagu yang sama sahaja di radio, sekali sekala layan mp3 lagu di smartphone pun best juga! hehe...dan dengan ada nya Bluetooth Earphone Sunglass ini...aku dah tak perlu lagi guna Earphone biasa yang berserabut dengan wayar...!


Anda Mungkin Meminati :

12 Des 2017

Dalam Helmet Penuh Air

Ini kisah ketika hendak pulang dari mengajar laman web di bangunan UTC Melaka, jalan hang tuah, tak perasan di luar sedang hujan lebat ketika latihan di jalankan, tak perasan hujan lebat ketika mengajar, bila sampai je kat motor, dalam helmet penuh air haha, pedih, kali ni lebih dasyat berbanding kejadian masuk air sebelum ini, lain macam penuh bertakung, dah macam kolam ikan kalau letak ikan dalam tu pasti ikan riang ria berenang.

Bila naik motor ni punya feeling lain, tak sama macam pandu kereta, dan yang pasti, di Melaka, lebih mudah kalau naik motor, cepat sampai ke destinasi, orang melaka ni bawa kereta slow motion, tak tahu apa mereka fikir, lagi satu, banyak lampu isyarat.


Anda Mungkin Meminati :

Cara Cara Membina Laman Web

Bulan ini tiada langsung masa untuk rehat di mana menguruskan hal syarikat iaitu tempahan bunting, buku catatan sekolah, kelas website dan latihan asas 3D, jadual padat dan memang tak menang tangan, bila selesai tugasan walau terlewat sedikit, baru lah dapat menyiapkan artikel ini, selagi tak siap selagi tulah tak berhenti, penat memerah keringat idea dalam menyiapkan kerja.


Terima kasih kepada yang hadir di kelas ICT ini yang boleh di katakan yang terakhir di tahun 2017, merupakan kursus penutup di tahun 2017iaitu bengkel asas laman web memfokuskan kepada cara cara membina laman web menggunakan platform joomla dan kelas  google sketchup 3D.


Anda Mungkin Meminati :

6 Des 2017

Bengkel Laman Web Di Port Dickson

Alhamdulillah, telah selesai bengkel latihan Laman Web Joomla kepada kakitangan tentera di institut kejuruteraan tentera darat yang bertempat di port dickson, tempohari lalu. Bengkel ini adalah untuk siri yang kedua, di mana tujuannya, untuk menambah baik laman web dari yang sebelum (siri pertama), dan selepas selesai bengkel, maklumbalas dari peserta ni semua memberi respon yang positif, Pertama kali mengajar di dalam Kem Tentera, kenalah mengikut undang undang mereka, tepati masa, disiplin dan melaporkan diri setiap kali keluar masuk.

Sepanjang bengkel ini berlangsung,  mereka di ajar dari awal, iaitu dari proses installation web server, installation module / plugins hinggalah ke fasa pembangunan laman web, kursus ini bukan berkaitan dengan perisian joomla sahaja, ada juga menyelitkan pembelajaran bagi perisian adobe photoshop dan basic coding HTML dan CSS, tujuannya adalah untuk membaiki error dan customize website.

Sebagai webmaster laman web, tidak sekadar mempunyai pengetahuan bagaimana mahu membangunkan kan laman web sahaja, malah perlu juga mempunyai asas rekabentuk dan sedikit ilmu berkenaan asas koding seperti HTML dan CSS.


Anda Mungkin Meminati :

4 Des 2017

Cara Membuat Banner Ukuran Sebenar

Hari ini aku nak share cara - cara nak buat banner mengikut ukuran yang sebenar dalam bentuk feet ataupun nama lain nya KAKI, sebagai contoh, 3 kaki lebar(W) x 10 kaki tinggi (H), tutorial ini aku fokuskan pada pekerja kerajaan terutamanya yang bekerja di bahagian teknologi maklumat, kadang kadang aku 'tergelak' dengan mereka, asalkan boleh je hantar softcopy banner yang telah mereka siapkan...persepsi mereka, yang penting nampak saiz sama seperti banner sudah cukup......! sedangkan jika print out hasilnya sangat menyedihkan ukuran nya pula di dalam bentuk pixels sebenarnya resolution ? ah...jangan cakap lah 72! dan sepatutnya maximum 300 px supaya hasil selepas print lebih jelas.

Ada tu yang hantar dalam bentuk power point pun ada kata nya design / softcopy banner tu ada di dalam power point...!! Banner dan bunting yang mereka tu, maybe boleh jadi banner blog, bukan nya untuk percetakan, kerana tidak sesuai...

Rahsia We Chat

Tutorial ini sangat asas dan mudah..so selepas ini, korang sudah boleh menjimatkan kos dan tidak perlu membayar upah tambahan design pada syarikat pencetak, hanya perlu membayar pada kos yang minimum sahaja...


Anda Mungkin Meminati :

1 Des 2017

Berada Di Luar Kawasan

Salam maulidur rasul buat semua rakan rakan blog, maaf atas kesibukan urusan kerja, dan lebih banyak berada di luar kawasan sekarang ini, blog pun tak sempat nak jengah sangat, apatah lagi, untuk blogwalking blog rakan rakan semua dan meninggalkan komen dan jejak.

Sepanjang urusan kerja syarikat di Port Dickson, banyak perkara menarik dan kisah lucu untuk di kongsikan di blog, dan dapat lah pulang ke Melaka dengan gembira dan puas hati kerana kerja berjalan dengan lancar! Hari ini sempena cuti umum, sempat juga lah blogwalking dan komen blog rakan rakan, bagi blog rakan yang lain, jika ada kesempatan saya akan menjengah dan membaca kisah yang mereka  kongsikan di blog.


Anda Mungkin Meminati :

26 Nov 2017

5 Perkara Wajib Aku Buat Ketika Akses Blog

Salam semua, cuti hujung minggu sudah tamat...dan esok kembali bekerja..ermm, sedih! baru sempat update entri yang terbaru, sebab ada urusan kerja yang perlu di selesaikan di hujung minggu..preparation untuk mengajar membina laman web di Port Dickson...

Namun di dalam kesibukan tugas, masih sempat jengah blog aku...melihat entri rakan rakan, dan reply entri mereka..bukan susah pun, guna handphone je kan..hanya perlu register emel bloggers anda di handphone...sahaja, menaip komen hanya semudah menaip di whats app....hehe, Mari lihat apa perkara yang wajib aku buat ketika melayari blog sendiri...ini untuk memastikan blog kita sentiasa dikunjungi oleh rakan rakan blog dan orang luar...ketika membuat carian di google.


Anda Mungkin Meminati :

22 Nov 2017

Keracunan Makanan

Aku jarang sakit teruk dan tak suka ke klinik apatah lagi nak kena makan ubat...dan hari ini result dari doktor, aku di sahkan keracunan makanan, seksa nya hanya Tuhan je yang tahu, ingat kan sakit apa, gastrik atau apa sakit, rupa rupa nya keracunan makanan....dan hari ini hanya makan sup kosong dan nasi sedikit..sebab perut kosong, doktor minta berehat dan jangan makan dahulu..cuma makan ubat yang di berikan dan minum air garam, dan di sebelah petang..jika sudah ok baru boleh jamah sedikit nasi dan sup panas.

Simptom food poisoning yang aku kena semalam, ialah seperti loya dan tiada selera makan, tekak rasa nak makan sebab lapar..tapi bila masuk dalam mulut....nah ! termuntah muntah...loya tekak, minum air kosong pun loya. Hari ini ke klinik sebab tak tahan dah..kerja banyak, kalau sakit macam ini...memang banyak lah yang pending dan rugi...Alhamdulillah dapat MC 1 hari, so boleh lah beri reason pada orang yang tak 'faham'...boleh lah berehat tanpa sebarang gangguan.  hehe

Semalam, apa yang aku ingat...memang tak makan sangat pun sebab sibuk dengan urusan kerja...cuma aku makan hotdog dan roti, letak sos cili..lepas tu, lunch, aku makan nasi goreng, kuantiti medium....petang tu, perut dah rasa lain macam...dan migrain. Aku fikir..maybe aku kurang makan, tuh yang perut rasa lain macam berkeruk keruk dan sakit, masa pulang dari tempat kerja, rasa lapar nak makan, aku pun singgah ke kedai makan, dan order nasi dan lauk daging goreng kunyit...bila telan...tekak loya...dan akhirnya kat kedai makan tu juga terkeluar semua....tapi bukan depan orang ramai lah...sebab orang tengah makan kan...panggil pekerja kedai kira dan bayar..lepas tu start engine dan drive ke depan sikit...hehe, berhenti tepi jalan...muntah..lah apa lagi...!! Sayang nasi tak habis di makan...apa nak dikatakan...kalau dah takde selera...jangan lah di paksa...mungkin bukan rezeki aku...


Anda Mungkin Meminati :

21 Nov 2017

Dulu Bodoh Sekarang Pandai Sikit

Minggu ini sahaja ,aku terima banyak panggilan dari luar melaka cuba hubungi aku, antara nombor nombornya seperti 03246xxxx macam tulah lebih kurang, bermula dari yang 10 digit hinggalah ke 4-5 digit 22333, malas ah nak jawab panggilan, maklumlah sudah terkena panggilan scammers dari sarjan penipu tempohari. Fobia beb, 3 jam, murung sekejap semata mata nak beri kerjasama sepenuhnya, Rasa serik nak jawab panggilan lagi. Yang peliknya, purata panggilan setiap hari sampai 5-6 kali nombor yang hampir sama bermula dari 03-xxxx yang hubungi, mungkin bank ? atau mungkin orang ramai yang ingin bertanyakan sesuatu ? atau mungkin inspektor polis?

Hampir menangis jugalah di soal siasat, sampai merayu rayu minta selesaikan cara baik, cuma pada hari minggu lepas, terjawab call dari pihak bank berkenaan insuran kelompok mereka, ermm, bank pun dah promote insuran melalui panggilan telefon, dan jawapan yang aku berikan tidak dan sila hubungi semula, kerana berada di luar kawasan. Lepas tu silent telefon.


Anda Mungkin Meminati :

11 Nov 2017

Ternampak Geng Kunyit Bersama Sama

Selamat hari sabtu semua...apa aktiviti korang semua hari ini ? minggu ini takde program, so, sabtu ahad duduk rumah je..malas nak keluar rumah, sebab cuaca panas..hari ini nak habiskan masa di dapur..nak memasak! mula mula plan nak masak sambal sardin..dan sayur campur...tapi ternampak pula geng geng kunyit bersama sama dekat tepi peti ais....hah, apa lagi, kalau dah nampak geng kunyit, teringat pula masak lemak cili api...! peh sedap tu..ok, kita masak lauk ikan masak lemak cili padi lah!

Bahan bahan yang di perlukan untuk masak lemak cili padi..senang je, kalau ikut resepi aku, 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 2 ulas kunyit, udang kering,  serai 2 batang..dan santan kotak. Sekarang ni nak cari santan original susah sikit...so, pakai santan kotak je...blender bahan bahan tersebut, kecuali santan dan serai ...haha, jangan nanti korang blender santan lak...


Anda Mungkin Meminati :

10 Nov 2017

Muka Aku Masuk Surat Khabar

Wah..Muka Aku Masuk Surat Khabar Melaka wei di akhbar melaka hari ini lah beb, haha, gambar ni masa meeting dengan Datuk di negeri melaka, berkenaan program besar yang akan diadakan di Melaka pada November ini. Bahagian aku kena buat publisiti dan promosi dan kena bantu secara belakang tabir program ini, ermm

muka masuk paper beb

Saja je semak akhbar melaka hari ini, sebab nak cari bahan dan artikel yang menarik, mana lah tahu ada jawatan kosong ke, boleh la apply cuba nasib, belek punya belek, sekali ternampak pula gambar aku yang hensem macam remy ishak ni, terasa macam artis lak, tapi kesian takde siapa pun yang perasan, sebab orang Melaka, susah nak dapatkan akhbar Melaka Hari Ini, terhad dan kalau nak dapatkan kena pergi japerun yang berhampiran rasanya.


Anda Mungkin Meminati :

9 Nov 2017

Cara Cara Untuk Install Teamviewer

Remote desktop ataupun aplikasi teamviewer merupakan satu cara untuk akses komputer ke komputer yang lain melalui talian internet atau rangkaian wireless. Tambahan lagi, jika sesuatu lokasi itu jauh dan memerlukan masa untuk ke lokasi, jadi penyelesaiannya, dengan cara remote menggunakan teamviewer. Jimat masa, tenaga dan kos. Hanya dapatkan ID dan Password komputer dan selepas itu, anda boleh akses komputer tersebut tanpa perlu ke lokasi sebagai contoh, rumah dan pejabat. Untuk memuat turun remote teamviewer, boleh tekan di SINI

Jadi usah panik apabila menerima arahan perintah berkurung atau kawalan pergerakan, dengan aplikasi Teamviewer anda boleh mengakses komputer di pejabat, hanya perlu mendapatkan ID dan katalaluan sahaja, tapi sebelum mendapatkan id dan password, anda kena install juga teamviewer di komputer yang hendak anda akses itu.

Ok, di bahagian bawah ada Cara Cara Untuk Install Teamviewer , boleh la download, selepas itu install seperti biasa, ikuti langkah satu persatu, dan jika terdapat error, pergi ke installer teamviewer, contoh : TeamViewer_Setup.exe dan right click Run As Administrator. Mari lihat Cara Cara Untuk Install Teamviewer di bawah ini,
 

Anda Mungkin Meminati :

Macam Macam Hal Pelik Di Zaman Ini

Macam macam ayat ada di SMS di masa millenium ni...kadang kadang pening nak faham, kejap ada huruf kecik besar, lepas tu ada nombor...erm pelik pelik, macam mana lah korang baca eh...apa pun, ini sangat berguna sebagai ibu bapa untuk kenal pasti ayat ayat anak anak mereka, terutamanya jika anak anak mereka menggunakan smartphone. Tujuan ibu bapa beri smartphone tu bukannya untuk mengenyam atau mencari kenalan ye anak anak, tapi untuk berhubung (connecting) dan berkomunikasi, jika berlaku kecemasan...mudah untuk di hubungi.

Dulu masa di sekolah, masa zaman aku lah..kalau nak kutuk dan mengumpat orang..cuma tambah huruf je kat perkataan yang korang nak sebut...contoh nya : muka hodoh dan takde otak... tambahkan apa apa 2 huruf contohnya...huruf ZA ..maka akan jadi ayat seperti ini : Mukaza hodohza danza takdeza otakza..hahahah...kena cakap laju laju...dan hanya orang yang faham je, yang boleh reply semula..dengan cara ayat yang sama...


Anda Mungkin Meminati :

8 Nov 2017

Bila Longkang Penuh Air

Bila Longkang Penuh Air itu tandanya kita perlu bersiap sedia, untuk menghadapi musibah banjir, kalau di negeri Melaka biasanya kawasan yang biasanya terlibat banjir ialah seperti di Batu Berendan dan Taman Merdeka, kawasan yang di penuhi air sekarang ini, longkang pun hampir penuh, di taman merdeka.

Melaka sekarang ni cuaca tak menentu, siang panas, malam hujan, cuma malam tadi hujan lebat. risau bila hujan turun tanpa henti, Bila Longkang Penuh Air, air sungai pun penuh, risau berlaku banjir, tanda tanda sudah ada.


Anda Mungkin Meminati :

Sekadar Renungan Bersama

Entri ini bukan lah nak tunjuk riak ataupun nak tunjuk bagus..cuma sekadar renungan bersama..aku selalu dengar di radio, lihat di televisyen tentang kelebihan bersedekah....dan aku percaya Tuhan sentiasa melihat perbuatan seharian kita...yang penting niat kita...sama lah juga, seperti melaksanakan tugas...jika bangun pagi, kita niat pergi kerja untuk dapatkan rezeki buat anak dan isteri kita...inshaallah segala apa yang kita lakukan di pejabat di permudahkan dan di berkati...duit yang di perolehi setiap bulan pun berkat....

Sama lah seperti bersedekah....kadang kadang ada timbal balik dari apa yang kita perolehi..contoh nya gaji yang kita dapat....dan adakah gaji atau wang yang di perolehi itu..benar benar milik anda ? setelah di tolak tambah dengan aktiviti 'mencuri tulang' seperti minum pagi berjam jam..menonton video di komputer pejabat..mencuri masa kerja dengan berborak dan bergosip, palsukan elaun lebih masa dan sebagainya lah! Betulkah itu wang itu sepenuhnya milik kita ? cuma amalkan ...memberi, iaitu bersedekah samaada dengan wang ringgit ataupun harta benda...bila sudah memberi, janganlah pula mempersoalkan pula...sudah jadi tidak ikhlas..

Peh..dah macam ustaz pula kan ? haha....ubah lah...beri lah walau sedikit pun...tapi besar nilainya di mata yang menerima itu...


Anda Mungkin Meminati :

6 Nov 2017

Senarai Nama Jabatan Menara Persekutuan Melaka

Dulu masa awal 90 an, masa aku kecik kecik...bila ikut nenek atau mak ke pejabat kerajaan atau hospital, bila naik lif, mesti ada orang tukang tekan (pekerja) yang mana kerja nya tekan butang nombor je...orang sebut nombor, dia tekan...ermm siap ada kerusi duduk lagi...haha...tapi sekarang ni ? pandai pandai lah korang tekan lif ye...mudah je kan...

Bila naik lif, kadang kadang fobia dan trauma...sebab dua tiga kali, naik lif...lif rosak...memang seram, bila lif rosak, lampu pun terpadam..line HP jangan cakap lah, memang tak dapat langsung....boleh lemas beb...sebab gelap..boleh baca kisah lif di sini


Tadi tengahari, aku pergi mesyuarat di tingkat 17, menara persekutuan....dan sempat snap gambar senarai nama jabatan di Menara Persekutuan Melaka, Ayer Keroh Melaka. Gambar senarai nama jabatan di menara persekutuan di Melaka di ambil semasa dalam berada dalam lif. Harap sebagai panduan korang yang membaca artikel ini. just for info je...ada ramai di luar sana yang tak tahu..jadi, kalau korang semua ada urusan di Menara Persekutuan, Ayer Keroh..dan tak tahu agensi / jabatan yang nak di tuju tu di aras mana...boleh lah jadikan senarai yang aku paparkan ini sebagai rujukan, dan prepare dulu...kalau tak prepare nanti mengelabah nak cari...


Anda Mungkin Meminati :

Doa Ku Pada Tuhan

Entah mengapa sejak akhir akhir ni, rasa macam tak sedap hati je (macam lirik lagu kan)...aku pun tak tahu kenapa, padahal semua job dah delivery..macam ada sesuatu yang tak complete..dan doa ku pada tuhan agar semuannya lancar dan di permudahkan urusan....

Lama dah tak check akaun nuffnang...dan apabila buka nuffnang account, Wow...banyak pula iklan yang berjoget joget di CPUV nuffnang....kali ni bukan biasa biasa...tapi lebih mengujakan...sebab apa ? sebab banyak iklan melekat dan dapat bonus CTR....walaupun, tak lepas RM 1 pun, tapi yang pasti dan aku berharap..agar duduk lah lama lama sikit, baru syiok...haha

CPUV Nuffnang Safirul Amar



Anda Mungkin Meminati :

2 Nov 2017

Jangan Lepaskan Peluang Ini

Kepada sesiapa yang ingin menjelaskan saman kompaun letak kereta, ada berita baik untuk anda..di mana Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya akan mengadakan promosi diskaun besar besaran sebanyak 60 % diskaun kepada pesalah pesalah parking letak kereta..jangan lepaskan peluang ini...sementara ada masa promosi diskaun ini, baiklah lunaskan bayaran saman yang tertunggak sebelum tindakan mahkamah di laksanakan.

Kali ini promosi di jalan kan selama tiga (3) bulan, bermula dari 1 November 2017 sehingga 31 Januari 2018. Bayaran dan diskaun untuk promosi boleh di bayar di Aras 2, Kaunter kompleks melaka mall pada isnin - jumaat, manakala bagi sabtu dan ahad...kaunter promosi diskaun akan di buka di Mydin Ayer Keroh dan Aras bawah, Family Store, Kompleks Melaka Mall....bermula jam 9.00 pagi hingga 10.00 Malam.

JANGAN LEPASKAN PELUANG

Promosi ini katanya bagi mengelakkan tungakkan hasil yang terlalu tinggi di pihak Majlis...dan rata rata pesalah, kebanyakkannya berada di luar negeri Melaka...dan untuk membayar saman, agak susah di sebabkan terlalu jauh jarak lokasi mereka dengan kaunter pembayaran pihak Majlis..itulah alasan yang seringkali di terima. Jadi pihak Majlis, telah mewujudkan saluran pembayaran online dan boleh bayar menggunakan khidmat wang pos.


Anda Mungkin Meminati :

31 Okt 2017

Latihan Asas Membina Laman Web Joomla

Tahniah kepada peserta yang sudi hadir di latihan membina Laman Web Joomla pada 29 Oktober 2017 (Ahad) yang bertempat di UTC, Jalan Hang Mall, Bandar Melaka, program ini di anjurkan oleh pihak Kerajaan Negeri Melaka di bawah program eMelaka , penyertaan adalah percuma dan tidak perlu bayar. Serius percuma? Program ini berlangsung selama (1) sehari, sepanjang latihan membina Laman Web Joomla ini, peserta didedahkan dan diperkenalkan dengan sedikit ilmu berkenaan joomla dan turut mempelajari installation apache dan joomla itu sendiri, antaranya seperti membina menu, membina artikel, belajar bagaimana untuk preview modul positions, installation templates, memasukkan widget module dan plug ins, dan banyak lagi teknik yang di pelajari di dalam kelas latihan membina Laman Web Joomla ini, alhamdulillah rata rata peserta faham apa yang cuba di ajar.

Perisian Joomla ini adalah mudah untuk dipraktikkan untuk membina laman web, minima penggunaan koding, yang penting kena sentiasa praktis dan sentiasa trial and error (mencuba)

latihan membina Laman Web Joomla



Anda Mungkin Meminati :

30 Okt 2017

How to remove text Open Source Content Management

How to remove text Open Source Content Management and Joomla di Header Beez3 templates ? Ok, biasanya perkataan Open Source Content Management dan Joomla logo ini akan terdapat di Beez 3 templates, aku sendiri pun kalau membangunkan laman web, kadang kadang menggunakan default templates yang di berikan oleh Joomla, iaitu Beez 3, cara nak buang banner, teks dan logo tu sebenarnya mudah sahaja, macamana nak buang description dan title teks tu, sebab bukan di coding tapi sebenarnya di template setting itu sendiri, di dalam CMS control panel itu sendiri.

Ok caranya mudah, boleh ikuti langkah yang di tunjukkan di bawah, cara ini mungkin dapat menyelamatkan situasi di mana , perkataan berkaitan joomla, dapat di buang, dan anda boleh memasukkan custom teks yang anda mahukan. 

Kalau dari segi SEO (Search Engine Optimization) mungkin akan memberi effect kepada web anda jika membiarkan kosong di bahagian title dan description, kerana robot di search engine tidak dapat kenal pasti blog anda, dan sekaligus menyukarkan end user untuk melayari laman web anda.  Itu pandangan aku...namun terpulang lah kepada anda semua...kalau nak guna template beez3 ni, boleh lah guna langkah langkah ini. 


Anda Mungkin Meminati :

How To Preview Modul Position In Joomla 3 Templates

How to preview modul position in Joomla 3 templates ? This tutorial is for Joomla 2.5 or 3.x and above where how to enable the position to place the modul or gadjet at your website templates. Boleh ikuti langkah langkah seperti dinyatakan di bawah.

Ramai yang kurang faham, macam mana nak preview modul di Joomla, preview modul sangat penting, kerana jika kita tidak tahu position, susah untuk kita tambah module, component ataupun plugins. Ok, mari kita pelajari satu persatu langkah. Sangat mudah dan di harapkan dapat membantu anda untuk membina laman web.  How to preview modul position in Joomla 3 templates

Ok, mula mula sekali, sila login CMS administrator, dan selepas berjaya login CMS Administrator, sila ikuti langkah di bawah ini ;


Anda Mungkin Meminati :

21 Okt 2017

Pantang Lihat Cicak Berlegar Legar

Maaf ye cicak aku ini memang pantang kalau ada cicak berlegar legar dekat dalam rumah, masa dulu kecik kecik, Pantang Lihat Cicak Berlegar Legar,  arwah atuk aku selalu cakap, kalau sesiapa dapat bunuh cicak, atuk beri duit, seekor dapat Rm 0.50 sen, wah kalau 2 ekor, dah Rm 1.00, target aku kena dapat at least 20 ekor sebab aku nak beli kereta Audi Tamiya (tengah popular) juga masa tu, sekotak kereta tamiya berharga RM 9.90.

Aku tembak guna senjata yang di beri nama Gunduk, boleh lihat cara nak buat gunduk tu kat siniSenang je nak buat buat gunduk, kalau kena pada cicak, pasti tak bangun lagi lah, jalan terus. Sebenarnya, banyak kelebihan membunuh cicak, lihat sini, dapat pahala, boleh baca kisah cicak di zaman nabi, yang mana, nabi hampir hampir dibunuh kerana di sebabkan bunyian cicak dan dalam masa yang sama.

Hukum membunuh cicak

Kalau beli bungkusan makanan yang diikat getah, ataupun beli air yang ada ikat getah, getah tu jangan lah buang getah itu, boleh guna untuk buat Gunduk, lastik cicak. 

Anda Mungkin Meminati :

20 Okt 2017

Badan Sihat Otak Cergas

Sebenarnya dah lama aku tak bersukan, tapi banyak bersukan di dalam telefon je, maksud dalam telefon tu main game melibatkan sukan seperti bola, badminton, tenis, haha, sekarang macam macam game ada di google store, game mancing pun ada beb, dah tak payah nak pergi mancing real kat luar, mancing kat dalam telefon je, mudah, jimat kos dan masa, ikan pun besar besar, tapi online lah, haha.

Bila mula bersukan lepas waktu kerja, terasa ringan sikit badan ni, tapi lepas tu, sakit sakit badan, kaki dan tangan, tak tahu lah kenapa, mungkin banyak angin rasanya. Seronok bila bersukan, tak kiralah apa pun permainan, golf, badminton, sepak takraw, bola sepak, futsal, atleast 30 minit, setiap hari, barulah badan sihat otak cergas, kan?

BADAN SIHAT OTAK CERGAS

Kalau dulu sukan yang aku minat, sukan sepak takraw, sukan yang paling best dan menguji ketahanan mental, siapa yang mental tak kuat, pasti kalah walaupun pandai main, sebab sepak takraw lebih kepada ketahanan mental.

Umur dah jejak 33 tahun, kena aktif sukan, asyik kerja siang malam, kaya nya tidak, kena fikir kesihatan badan juga, macam jaga kereta, sampai masa kena hantar pergi service, sama juga dengan badan kita, sekali sekala kena service, kereta rosak, boleh cari alat ganti tapi kalau komponen dalaman badan kita rosak, mana nak cari alat ganti ? Hidup hanya sekali, manfaat kan sebaik baiknya..

BADAN SIHAT OTAK CERGAS

Terasa macam lee chong wei pula bila main badminton ni, tapi sayang bila dah lama tinggal sukan ni, pukul shuttle cock pun tak kena, Semput masa bersukan? ermm ok je kot..stamina masih ada cuma pukul bola je tak kena, badan dah berat angin hahahaha, jom kita amalkan kempen BADAN SIHAT OTAK CERGAS.

Anda Mungkin Meminati :

9 Okt 2017

Bengkel Penulisan Akademik Di Durian Daun Melaka

Pada 7 Oktober 2017, telah di panggil untuk mengajar berkenaan Penulisan Akademik bagaimana membina rujukan (references) di Durian Daun Melaka dimana program yang berlangsung selama setengah hari ini dapat membantu  dan memberi panduan kepada pelajar pelajar bagaimana membuat penulisan tesis mereka supaya lebih ilmiah dan akademik.

Banyak kelebihan yang boleh di dapati apabila mengikuti kelas ini antaranya mampu mendapat kan markah tugasan yang lebih tinggi, menjimatkan masa dalam menyiapkan tesis (assignment), installation browser plugin, tugasan mengikut format APA Style. Alhamdulillah semua belajar faham apa yang cuba di sampaikan, dan yang penting, selepas ini, akan mendapat markah dengan lebih baik dan meningkatkan keyakinan untuk membuat assignment.

Sebenarnya kunci kejayaan dalam menyiapkan tugasan (assignment) ialah harus banyak rujukan di nyatakan didalam tugasan, itu membuktikan anda banyak melakukan research, merujuk dan memetik kenyataan dari sumber yang di percayai, kena balance dan merujuk, jangan tulis assignment syok sendiri. Menggunakan perisian aplikasi lebih mudah, biasanya kalau membuat tesis, perkara yang banyak buang masa adalah mencipta referrences (rujukan).


Anda Mungkin Meminati :

3 Okt 2017

Kisah Misteri Petang Tadi

Sejak sekian lama dari bangku sekolah SPM 2002 sehinggalah sekarang tahun 2017, tak pernah jadi perkara pelik seperti kisah yang berlaku tadi, sedangkan handphone aku tiada tunggakan dan masih lagi aktif. Memang aneh dan misteri kisahnya ini, hihi 

Seingat aku lah, kalau aneh pun, dulu masa lepasan SPM, adalah seorang lelaki berbangsa india, call aku maki hamun ajak gaduh, bising bising, katanya, aku selalu teks dan call awek dia, ermm, aku pun tak faham macam mana telefon aku boleh terdail nombor dia, masa tu, takde whats app, wechat, telegram semua ni kalau nak transfer file pun guna bluetooth dan infrared, game yang ada pun game SNOW ICE dan SNAKE jenis handphone yang aku pakai masa tu, jenis nokia 3310  (butterfly) lupa kod, tapi betul rasanya 3310 aku pun cakap la dengan mamat india tu, woi bang...aku ni Melayu..kenapa aku nak kacau awek india kau, aku pun ada awek juga (masa itu lah) ceh! mamat tu tak puas hati dan bagi warning sama aku ah, malas layan lah, pergi lah telokop, aku cakap dengan dia pergi lah report polis habis cerita, tengok dalam call logs, takde pun nombor awek dia Ok, stop! awek hitam, apa la kejadahnya nak mengorat. apa pun lupakan cerita ini....cerita petang tadi lagi misteri..


Anda Mungkin Meminati :

29 Sep 2017

Kenapa Perlu Kedekut

Pelik dengan sikap peniaga yang terlalu berkira (kedekut) terutamanya bila bercerita nak kembangkan perniagaan mereka supaya lebih berdaya saing dan bertahan lama. Sebenarnya perkara ini sudah lama berlaku, dan yang terbaru, dapat lagi panggilan dari seorang peniaga, katanya nak buat iklan burger bergerak gerak (ala ala video animated) macam iklan iklan syarikat besar franchise buat , dan mahu meletakkan di media sosial.

Kata nya lagi, nak buat gempak gila siap tunjuk lagi contoh contoh video montage dari syarikat besar, Ya Allah, demand macam macam, takut aku dengar, tapi aku layan dan dengar je la sampai habis dia cakap, dan aku tunjukkan contoh contoh yang aku telah buat, sebenarnya boleh guna pelbagai kaedah sama ada guna pelbagai perisian video, sama ada adobe photoshop, flash, powerpoint, ulead video studio, adobe primier dan sound forge. Cuma satu je aku minta beri gambar gambar dan teks berkaitan, data kena beri, kalau takde data, macam mana nak buat video ?

Bersemangat peniaga tu bercakap, berwawasan dan  bercita cita tinggi, kagum sekejap, nak itu, nak ini, suasana senyap sekejap, aku pun minum air dan lepas minum , aku pun mula bercakap, boleh buat! dan bagi masa seminggu untuk siapkan, dan harga nya ? harga ialah, kawan kawan punya pasal  RM 600, dan selepas tawar menawar , dan harga 'adik beradik'  jadi RM 350. Susah juga nak buat video ni, itu dah murah dah tu, dengan high resolution, dengan masa yang di bazirkan untuk buat video ni, guna laptop pun guna elektrik, yang kena bayar bil bila sampai hujung bulan.

jangan kedekut untuk memajukan diri sendiri


Peniaga tu setuju dan dalam masa yang sama, katanya akan hantar gambar menu dalam masa yang terdekat, dan sampai ke sekarang enyap dan langsung tak berbunyi. Macam dalam gua senyap sunyi, menunjukkan tanda tak berminat..hehe. Aku mesej dia (peniaga tu) , cakap dengan dia jadi tak, dia reply, mahal lah, takpe terima kasih. Adoi!



Anda Mungkin Meminati :

27 Sep 2017

Kursus Joomla Bagi Penjawat Awam Melaka

Pada 18-19 September 2017, dijemput untuk mengajar subjek pembangunan asas laman web Joomla, untuk semua penjawat awam di negeri melaka yang bertempat di inkubator K-Ekonomi, Melaka,  kelas berlangsung selama dua (2) hari berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah, dan rata rata semua peserta berjaya membina laman web masing masing menngikut kritera yang ditetapkan. 

Antara topik yang aku ajar ialah seperti installation joomla, fix error database loading, add article, create menus & submenu , CSS, edit templates, installation plug in, setup layout preview module position, module dan component dan banyak lagi lah. 

Sebenarnya tersangat lah mudah nak bina sebuah laman web, tak sampai 15 minit pun, hanya semudah makan kacang, yang penting fokus dan bijak ambil peluang yang terhidang (jika terdapat kursus sebegini), ayuh sertai..


Anda Mungkin Meminati :

26 Sep 2017

Gurau Sikit Pun Tak Boleh

Haritu semasa pulang dari kerja, ketika dalam perjalanan, ternampak seekor anjing yang tengah melepak di tepi jalan, Gurau sikit pun tak boleh, di fikiran aku memang takde fikir apa apa, cuma fikir macam mana nak selesaikan isu coding error system yang di bangunkan dan hal pejabat, pening kepala memikirkan, memang kelam kabut la fikiran ni. 

Dalam perjalanan dalam taman menuju ke rumah, ternampak anjing tenang je, di tepi jalan macam best je anjing tu melepak sambil pandang kiri kanan melihat kenderaan lalu lalang, tapi apa yang terjadi, bila sampai je motor dekat berhampiran anjing tu, eh dia pandang motor aku bawa, kelihatan macam nak suruh berhenti, ajak berbual ?, Sekali....nah kau! terus mengamuk bangun terus kejar aku, sambil menyalak gong gong gong, masa ni aku pandu skuter, nampak macam laju, padahal semput, belum service lagi, nak speed pun ambil masa, menyalak sambil kejar, peh, sikit lagi dia nak gigit kaki aku, haha nasib baik anjing tu tak dapat gigit.. Oh mungkin dia berdendam...

Kisahnya ...Gurau Sikit Pun Tak Boleh, apa lah si anjing ni....relaks la!


Anda Mungkin Meminati :

25 Sep 2017

Cuma Nak Bagitahu

Alhamdullillah result exam semester dah keluar, aku lulus dengan jayanya, risau aku, sebab carrymark rendah, tersalah sent assignment, bagi yang tak lengkap, tu yang markah pun tak lengkap, hehe, diam tak diam lagi 1 semester, lepas tu merdeka!! im free like eagle fly free, sekejap je masa berlalu, 4 tahun dah. Susah betul bila belajar sambil bekerja ni, apa pun, ada masam, pahit dan manis ketika masih awal belajar. Susah senang kepayahan hanya aku yang tahu, betapa struggle nya aku...kena korbankan masa.

Kepada korang semua yang rasa rasa otak dah tepu tu, cuba test diri korang semua, better sambung belajar, tak kira lah diploma, master, degree dan sebagainya..mula mula macam tak yakin nak sambung belajar, ape taknya, lepas 8 tahun dapat diploma, baru nak sambung...diam tak diam ..dah nak habis dah..macam tak percaya pun ada..apa pun, cuma nak bagitau korang...nak bagitahu sikit lah..

Aku dapat iklan baru CPUV lagi! haha ....dah mula meriah nuffnang, kalau tak, hidup segan,mati tak mahu..harap harap melekat lah lebih lama, supaya dapatlah aku membayar duit belajar...haha

cuma nak bagitahu

Anda Mungkin Meminati :

21 Sep 2017

Transfer You Data

You ever had problem transfer data your Smartphone into usb sandisk dual storage ? Normally every smartphone have their function to setting, thats why you cannot directly plug and make instant transfer. Actually, you need to go to setting and enable some function.

Nowadays, we have many brand where they invent smart devices such as oppo, vivo, samsung, apply and others which is more cheaper with higher storage capacity, sometime, usage storage full when too many friend share video, picture and audio in apps such as whats app, wechat, facebook or others. for the media social, maybe you can setting to set off auto download when using data or wifi. hehe

For the vivo 5 plus or others vivo smartphone maybe, you can use this proper way to transfer you data into USB Sandisk dual, you can go to ;



Anda Mungkin Meminati :

19 Sep 2017

Cara Cara Membaiki Loading Installing Joomla 3

Salam semua, tutorial kali ini adalah berkenaan pembangunan laman web menggunakan aplikasi joomla iaitu Cara Cara Membaiki Loading Installing Joomla 3 , di versi yang terbaru ini, terdapat sedikit masalah, kerana isu loading di bahagian database configuration. 

Penyelesaiannya Cara Cara Membaiki Loading Installing di versi 3 ini ialah di bahagian bawah ini , sangat mudah dan berguna buat saya, hanya perlu ikut langkah satu persatu,  proses installation hanya tiga langkah mudah sahaja, berbeza dengan versi terdahulu yang mana banyak proses. Kalau tidak silap versi sebelum ada tujuh langkah untuk installation proses, tapi di versi terbaru ini ada tiga langkah sahaja. Mungkin masih di peringkat beta.


Anda Mungkin Meminati :

13 Sep 2017

Dapatkan Sijil Perniagaan SSM Secara Online

Sijil SSM hilang ? Tak dapat di kesan ?  Jangan risau, tidak perlu ke cawangan SSM lagi dan menunggu giliran, kini korang boleh mendapatkan sijil perniagaan ssm (bussiness certificate) hanya secara online (atas talian), dah tak perlu lagi nak ke cawangan SSM yang jauh dan beratur panjang, buang masa dan kos sahaja! kini, hanya online sahaja, sudah boleh mendapatkan sijil perniagaan!

Bayaran untuk mendapatkan sijil perniagaan hanya dalam lebih kurang Rm 21, termasuk service fee, GST dan lain lain. lebih kurang dalam RM 22.00 camtu lah, sediakan duit cukup cukup dalam kaaun bank, jika nak buat pembayaran melalui online banking.

rahsia aiskrim

So, lepas ni kalau sijil hilang, tak perlu risau dan panik. Boleh dapatkan kembali dan boleh cetak semula sijil tersebut, semua proses hanya dalam aplikasi MyData ini.

Ok, cara cara untuk mendapatkan sijil perniagaan SSM secara online ialah seperti di bawah, hanya ikut proses yang dinyatakan.



Anda Mungkin Meminati :

27 Agu 2017

Menu Menarik di Cafe RM 5

Kepada semua food lover dan yang suka kan masakan barat (western), masakan kampung, dan makanan bergoreng, boleh lah cuba cuba datang ke Cafe RM 5 terletak di Taman Tasik Utama, Ayer Keroh Melaka, harga ? ermm memang berpatutan dan berbaloi, RM 5.00 je wei, memang mampu makan ! sesuai dengan situasi semasa iaitu dengan kenaikan pelbagai harga barang dan kenaikan kos sara hidup, yang mana anak ramai, tak payah risau lagi, bila anak anak tiba tiba nak ajak makan, CAFE RM 5 lah jawapan yang sesuai, Tidak perlu lagi berlapar semata mata ikat perut sementara tunggu hujung bulan, korang tidak perlu lagi risau untuk mencari destinasi waktu lunch, dinner dan breakfast...hanya di Cafe RM 5, sudah cukup membuatkan hari hari anda riang dan senyum kembali!! Tak perlu mengikat perut dan berlapar lagi..haha

Cafe RM 5 juga menawarkan menu yang sangat menarik, aku pun sudah empat (4) kali ke Cafe RM 5 ini, mencuba hidangan  seperti Asam Pedas Telur Ikan, keistimewaannya ialah sama macam masakan kampung, memang sedap, kena dengan tekak dan yang paling penting, murah,berbaloi.


Anda Mungkin Meminati :

28 Jun 2017

Menu Menarik di The Plated

Selamat hari raya buat korang semua terutama bagi yang membaca blog aku ini, dalam diam tak diam, kita sudah sampai raya ke empat (4) dah! sekejap je masa berlalu...! artikel kali ini, aku nak buat food review...sebab menu nya sungguh sedap dan sesuai bagi pengemar pasta, kambing dan segala yang berkaitan dengan italian dan grilled food! Jom cuba Menu Menarik di The Plated

Restoran yang aku pergi kali ini ialah terletak di IOI City Mall, Putrajaya...nama kedai tu The Plated! sebab apa namanya The Plated...! hah...itu korang kena pergi cuba rasa menu di sana ! baru korang semua tahu keenakan italian food The Plated!

Menu menarik di the plated

Antara Menu Menarik di The Plated yang aku cuba ialah Honey Lamb Chop...harga pun munasabah, satu pinggan tu lebih kurang RM 22.++, dengan kelazatan dan keenakan daging kambing tersebut..sesuai lah dengan harganya! lemak lemak manis...dan semestinya Halal..

Menu Menarik di The Plated
Honey Lamb Chop






                 

Selain dari Honey Lamb Chop..terdapat juga menu enak di The Plated seperti Lasagna, Aneka pasta olio dan semua jenis masakan berasaskan Italy...Kalau korang semua dah berdekatan dengan IOI City Mall ini....singgah le...comfirm korang berpuas hati, aku ni jenis seorang yang cerewet makan, kalau dah sedap! comfirm akan datang lagi! Jom ke The Plated...! cuba Menu Menarik di The Plated..

Harga makanan dan minuman sungguh Reasonable...jom cuba menu menu di The Plated...jom peminat peminat Kambing dan Italian food...


Anda Mungkin Meminati :

21 Jun 2017

Gold Accumulation Program

Aku hampir terlupa, yang aku ada blog, agak terlalu lama tak jengah blog sendiri..tiba tiba rindu pula dengan blog aku ni..itupun masa tengah google nak dapatkan maklumat, tiba tiba tertekan blog aku sendiri, haha..aku rasa maklumat di blog ini tepat..sekali, bila aku tekan...eh macam kenal lah! haha rupa rupanya blog gua sendiri...baik! 

Kenapa lama tak update blog ? jawapannya..tengah mencari kaedah pelaburan jangka panjang yang boleh memberi keuntungan, pelaburan yang aku ceburi baru baru ini, walaupun agak 'terlewat',tapi amat berbaloi..serius. Apa taknya, korang bayangkan lah, pada tahun 2010-2011, nilai emas 1 gram=RM 123 lebih kurang macam tu lah, pada tahun 2017, nilai emas 1 gram=RM 191 lebih kurang.., Aku telah mewujudkan akaun simpanan emas di public gold, melalui Gold Accumulation Program (GAP), dan menukar wang kertas kepada fizikal gold (emas), antara sebab sebab aku join Gold Accumulation Program (GAP) ini ialah,

1) Bila masa gaji, duit kertas selalu hilang, sampai masa belum sampai hujung bulan dah pokai. (elakkan kebocoran wang).
2) Zaman sekarang, zaman inflasi, di mana harga barang makin naik tak turun turun, tapi pendapatan macam tu juga.
3) Nilai emas berubah rubah, dan di jangka akan meningkat sebanyak RM 500 se gram.
4) Boleh buat simpanan emas untuk diri sendiri atau untuk anak anak.
5) Senang nak buat pinjaman di masa masa sesak.
6) Boleh mengumpul emas fizikal dengan ketulenan 999.9 (24 k).
7) Pembelian minimum RM 100.
8) Tiada yuran simpanan

Mudah dan ringkas sahaja, hanya serendah RM 100, anda akan mendapat akaun simpanan emas (Gold Accumulation Program), dan dengan hanya RM 100, anda akan memperolehi nilai gram sebanyak 0.5 iaitu setengah gram. wah..itu kalau konsisten setiap bulan menyimpan sebanyak 0.5 gram setahun dah berapa ? Contoh, kalau menyimpan secara konsisten, iaitu sebanyak 0.5 gram sebulan, dan jika dalam setahun 0.5 x 12 bulan, dalam masa setahun anda akan menyimpan sebanyak 6 gram setahun, dan jika anda menyimpan selama 17 tahun anda akan memperolehi nilai gram sebanyak 6 gram x 17 tahun = 102 gram.


Anda Mungkin Meminati :

28 Apr 2017

Bukanlah Peminat Fanatik Bola Sepak

Aku bukan lah merupakan peminat fanatik bola sepak tempatan,  dan jarang turun stadium, kalau tengok bola pun dekat TV je..itupun kalau ada player yang aku minat...bola sepak sekarang tak macam zaman aku muda mudi dulu...cewah. serius, kalau dulu, player bola yang aku minat, rusdi sulong (johor), dan rusdi suparman (selangor), banyak lagi lah, liew kit kong, bobby chua, sapian wahid, idris karim ermm apa lagi hah..erm dah lupa namanya...memang power..suasana bola dulu tak macam sekarang..

tengok bola sepak liga super

Kali ini tergerak hati nak tengok bola sepak tempatan secara live...ermm aku sebenarnya tak sokong team melaka, walaupun aku lahir di Melaka..aku minat JDT...hehe..sebab banyak membesar di Johor..

Aku excited nak datang..sebab nak tengok macam mana player main bola sepak dan live beb! hehe, dapat lah tengok Amri yahya..dalam masa yang sama, pkns ada safee sali. Mula mula aku bosan dan nak tidur...sekali Melaka gol...aku pun teruja dan nampak kemeriahannya...serius..tengok tv dengan live, better lagi live..baik korang datang stadium. hehe



Anda Mungkin Meminati :

23 Apr 2017

Meluangkan Masa Bersama Anak Anak

masa kualiti bersama anak anak

Seronok apabila melihat anak anak gembira bersama, bermain dan melayan keletah ragam mereka, macam macam ragam dapat di lihat semalam, bawa anak anak berjalan jalan dan bermain helikopter kawalan jauh di padang lapang, rosak helikopter dibuatnya, apa tak nya, jatuh terhempas di sebabkan bateri kehabisan tenaga, sekali sekala Meluangkan Masa Bersama Anak Anak, seronok.

masa kualiti bersama anak anak

Bila dah lama tak jumpa dan bermain bersama sama anak, apa lagi, macam macam lah cerita dan aksi pelik mereka ceritakan dan cuba untuk tunjukkan, hehe, seronok melihat anak anak kecil bermain, Hilang sedikit rasa stress di pejabat, anak anak ku, kau lah pengubat hatiku, kesayanganku dunia dan akhirat. 

Anda Mungkin Meminati :

23 Feb 2017

Cara Cara Mudah Download Video Dari Youtube

Baru tahu cara yang lebih mudah untuk memuat turun video dari Youtube..sangat mudah dan ringkas dari tutorial yang aku tulis sebelum ini, boleh lihat di sini. Walaubagaimana pun banyak cara nak download video dari youtube, banyak platform boleh di gunakan, samaada menggunakan ytconv, youtube downloader, keepvid.com dan lain lain, terpulang kepada masing masing, kali ini, lagi mudah dan cepat! serius...

Ok mari kita lihat bagaimana cara cara mudah download video dari youtube, bagaimanakah cara caranya ? yang paling utama sekali, perlu lah ada talian internet, kalau tiada internet pun, guna cara apa pun alamatnya tidak akan menjadi lah...

Ok mari kita lihat cara cara mudah download video dari youtube..


Anda Mungkin Meminati :

4 Feb 2017

Cara Nak Dapatkan Password Facebook

Cara Nak Dapatkan Password Facebook jika anda terlupa, ialah dengan cara menggunakan inspect element, tetapi pastikan anda telah menetapkan kepada remember password terlebih dahulu, boleh lihat di SINI  biasanya aku gunakan cara ini untuk mendapatkan kata laluan, dan seterusnya buka ke komputer yang lain, kadang kadang lupa juga kata laluan.

Kadang kadang kata laluan ni malas nak tulis satu persatu huruf, hanya set remember je, mudah dan cepat, tapi ingat, sebenarnya data kita tidak selamat, sebab orang mudah cerobohi, tutorial di bawah ini, contoh Cara Nak Dapatkan Password Facebook anda, boleh lah lihat tutorial di bawah (lihat gambar bawah).

Lupa password ni perkara biasa, haha, macam macam nak fikir kan...


Anda Mungkin Meminati :

20 Jan 2017

Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076]

Pernah tak korang apabila nak transfer duit menggunakan maybank online banking, tiba tiba keluar perkataan seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] . Sebab apa keluar error seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] ? Sebabnya terlalu banyak transaksi keluar masuk di akaun simpanan kita...untuk makluman, akaun simpanan bukan untuk menjalankan perniagaan, dan jika terdapat banyak proses transaksi, error seperti Unsuccessful - Account is not authorised. Reject code:[0076] akan keluar, dan akaun simpanan anda dibekukan sementara. Lagi sedih..bila anda juga tidak boleh buat pengeluaran di ATM mesin. Bermaksud akaun anda telah di bekukan, walaupun proses transaksi secara kerap (aktif) sebanyak RM 30..atau rendah lagi daripada itu. 

Penyelesainnya..anda perlu ke mana mana cawangan maybank...minta mereka clear kan transaksi sebelum ini di dalam akaun anda, dalam masa setengah jam (lebih kurang / bergantung)..akaun anda yang telah dibekukan itu boleh di gunakan semula. Selepas itu, anda bolehlah membuat pengeluaran wang seperti biasa..


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih