banner-2017-mcj skytechcreative bizness shopee

30 Desember 2016

Pakej Fotografi Perkahwinan Murah di Melaka

Kepada yang sedang mencari  Jurugambar (fotografi) Terbaik Di Negeri Melaka, boleh lah berurusan dengan Ai Capture Photography, Untuk makluman, Ai Capture Photography sedia menawarkan perkhidmatan sebagai jurugambar di sekitar majlis perkahwinan, kenduri, majlis aqiqah anak, majlis cukur jambul, majlis sambutan hari jadi , konvokesyen, majlis korporat, majlis pertunangan dan sebagainya yang berkaitan.  Harga boleh bincang dan kami mengikut bajet anda dan apa yang anda MAHUKAN....


Anda risau tidak cukup bajet ? Risau majlis tidak akan sempurna tanpa merakam detik detik indah di sesuatu majlis yang berlangsung ? Pening untuk mencari jurugambar perkahwinan di saat akhir ?  Kini anda tidak perlu risau...kerana Ai Capture sedia membantu dan akan merakam saat saat manis anda untuk di jadikan kenangan dan tatapan untuk anak anak cucu anda di masa akan datang.  Pasti membuatkan anda tersenyum mengimbau memori indah pada suatu hari nanti...

Ai Capture Photography berpengalaman luas sebagai jurugambar di pelbagai majlis keraian dan hasil editing yang di berikan pasti memuaskan hati anda....


Anda Mungkin Meminati :

29 Desember 2016

Cara Cara Nak Install Font

Tutorial kali ini berkenaan cara cara nak installs font di Laptop atau di komputer korang. Sebagai pereka grafik, ini perkara biasa, di mana untuk memenuhi permintaan client yang berbagai bagai karenah dan ragam, nak font yang macam ni lah, itu lah, tapi bila sebut nama font, tak tahu..haha, pandai pandai lah korang cari jenis font seperti yang di kehendaki.

Untuk memuat turun font di komputer, korang boleh pergi ke Dafonts , bila sudah buka, kamu akan lihat seperti paparan di gambar 1 di bawah ;

cara cara nak installs font
Gambar 1
Di dalam dafonts ada berbagai jenis font boleh di dapati, sebagai contoh ada yang jenis fancy, decorative, basic, script, dan kalau korang nak buat jenis ayat yang seram atau bloody, korang boleh guna yang jenis gothic..tekan sekali dan akan keluar berbagai bagai jenis font mengikut kategori yang di pilih. Seperti biasa, (rujuk gambar 1), jika ingin muat turun font tersebut, di sebelah kanan hujung, terdapat butang download, sila tekan butang download tersebut...


Anda Mungkin Meminati :

28 Desember 2016

Giveaway Untuk Bloggers Edisi 2

Aku akan menganjurkan Contest Mini giveaway untuk bloggers edisi 2, kepada semua pembaca blog aku. Contest penyertaan akan bermula pada hari ini 27 Disember 2016 dan akan tamat pada 3 Januari 2017. Kali ini aku akan menganjurkan giveaway bersama Bloggers Abe Jaq, berbeza dari giveaway yang di anjurkan sebelum ini. Boleh baca artikel sebelumnya di SINI

Tujuan give away untuk bloggers ini di buat adalah untuk menghargai para bloggers yang tak jemu singgah ke blog ini, dan menjadi pengunjung tetap blog....secara tidak langsung akan merapatkan silaturrahim sesama bloggers..yang mana tak kenal..boleh kenal..antara satu sama lain..

Pemenang akan di umumkan secara random di random.org , syarat nya mudah, iaitu, hanya perlu:


Anda Mungkin Meminati :

27 Desember 2016

Melaka Power Nak Mampos

Masa Melaka united di liga FAM lagi aku memang penyokong tegar Johor, dulu seingat aku lah, ada dua jenis pasukan johor..iaitu johor FC dan johor...walaupun anak melaka..tapi aku di besarkan di Johor..sebab kampung aku di segamat johor..bila teringat johor..teringat la kisah di zaman kanak kanak waktu itu..best woo johor..!

Player johor paling aku minat masa tu..namanya rusdi sulong..kalau di selangor rusdi suparman..peh..sampai sekarang aku minat pasukan johor, antara nama player bola yang aku ingat masa dulu dulu ialah seperti manja man (kedah), mat la mar jan (sabah), hardi jaafar (Melaka), che zambil (kedah)..dan banyak lagi lah, entah kenapa masa nak tulis artikel ni..blur pula..hehe

Sekarang Melaka dah maju dah..tahun depan masuk liga super..akan bersaing bersama sama JDT..Melaka power nak mampos wei..bak kata penyokong melaka united..haha...walau macamana pun kita bersaudara dan wakil selatan...janganlah taksub sangat dengan pasukan masing masing, walau pun negeri mana yang kau minat...ingatlah kita semua rakyat Malaysia...sikit sikit nak bergaduh, susah lah macam ini..kalau pasukan kau menang besar sekalipun..bukan kau dapat apa apa pun..yang kau dapat...kesan lebam lebam di badan...


Anda Mungkin Meminati :

26 Desember 2016

Beli San Disk Dual 32G Di Batam Indonesia

San disk dual 32G ini aku beli masa di Batam tempoh hari, memang banyak membantu aku untuk transfer dan menyimpan data yang terlalu banyak di handphone aku, handphone pun dah semakin ok , ringan dan tak selalu hang (jammed), di handphone aku ni, kadang kadang kalau nak delete satu satu gambar, memang payah pening kepala di buatnya, yelah banyak betul,  kena pilih mana yang nak m mana yang tak nak, kesudahannya selepas membeli San disk dual ultra, aku copy semula data / gambar dan video yang ada dalam handphone transfer terus ke dalam san disk usb ini..

Kalau nak cari gambar yang dah transfer tu semula mudah aje, korang boleh cari dalam san disk dual ultra korang mudah bukan boleh transfer gambar sahaja transfer video pun boleh ringan handphone aku lepas ni takdelah keluar warning storage warning la apa la..rimas


Anda Mungkin Meminati :

25 Desember 2016

Tidak Salah Kalau Mencuba

Bila tiba hujung tahun, pastinya semuanya lega, apa tak nya bagi yang bekerja di sektor kerajaan, awal tahun Januari 2017 semua penjawat awam akan menerima bonus sebanyak RM 500, selepas itu dapat bantuan rakyat 1 Malaysia lagi...wah! berjimat lah..berbelanja apa yang perlu..

Kegembiraan semakin bertambah bila peminjam ASB telah boleh mengeluarkan dividen..masing masing telah mula membuat kira kira untuk pergi bercuti dan merancang perbelanjaan persekolahan anak anak dan peribadi. Sebenarnya..banyak peluang untuk menjana kewangan anda..cara nya melalui kaedah affiliate marketing (pemasangan iklan iklan) dan hanya menggunakan media sosial seperti Facebook atau whats app sahaja, anda sudah boleh menjana duit.

Peluang untuk menjana duit, anda boleh mendaftar di SINI . Anda hanya perlu mendaftar, dan kemudian aktifkan akaun anda...selepas itu anda akan di bekalkan dengan iklan-iklan, e-book, dan tutorial video, bagaimana mahu menjana wang dalam masa yang cepat..


Anda Mungkin Meminati :

24 Desember 2016

Tugasan Lebih Akademik

Pada 14 Januari 2017, Skytech Creative akan menganjurkan Bengkel Rujukan Ilmiah yang akan di adakan di Bilik Latihan, Aras 6, Pusat Transformasi Bandar, Bandar Melaka, peserta akan di ajar bagaimana membuat rujukan (citation) dengan mudah di dalam tugasan (assignment) mengikut format yang sebenar tanpa ada kesilapan, bagaimana menggunakan perisian microsoft word, dan juga di bekalkan dengan cd converter PDF .

Di pendekkan cerita, tugasan anda akan menjadi lebih akademik dan berilmiah.

Kalau dulu, ambil masa yang lama dalam menyiapkan setiap satu tugasan, dengan menggunakan perisian ini, dapat menjimatkan masa anda.Banyak kelebihan yang boleh di perolehi dalam kelas ini.  Boleh rujuk artikel sebelum di ;


Anda Mungkin Meminati :

21 Desember 2016

Berhati Hati Menekan Video

Takut bila nak tekan video yang share di media sosial seperti facebook atau whats app. Tergamak mereka share video yang merepek dan boleh lah di kategorikan bangang. Konon konon lucu..tapi memalukan..dah tak malu ke? Kena berhati hati bila menekan..dah banyak kali terkena!! Orang yang share video bangang ni langsung tak fikir sensetiviti masyarakat, memang takde sivik langsung...tengah excited nak tengok video..tiba tiba terdengar suara perempuan menyundal..alahai...

Pernah dulu..masa tengah mengajar di sekolah tinggi perempuan..dalam masa tempoh pelajar menyiapkan tugasan, aku check la handphone sekejap..mana lah tahu ada mesej mesej penting ke..volume pula tak silent..haaa...apa lagi..keluar lah suara perempuan sundal menjerit...


Anda Mungkin Meminati :

20 Desember 2016

Pengalaman Menarik Ketika Di Batam Indonesia

Saje je nak cerita dengan korang, pengalaman ketika 4 hari di Batam Indonesia..maklumlah second time ke luar negara, sebelum ini ke jakarta dan bandung, setakat ini hanya di indonesia sahaja, eropah belum lagi..haha. Maybe next year ?

Kalau di Batam, tiada apa yang menarik di sana rasanya bagi kaki membeli belah, sebab di sana yang ada hanyalah hasil hasil hutan sahaja, semua barangan di ambil dari luar, bukan dari lokal batam, kalau nak membeli belah seperti pakaian, barang dapur, harga nya agak mahal sebenarnya..kena berhati hati, jangan tertipu, dan kena tawar menawar..

Indonesia dahulu bukannnya seperti sekarang. Mungkin kesan kejatuhan nilai RM!  Apa pun, terasa sedikit aman di sana, apabila melihat suasana sekeliling seperti lanskap nya, gelagat orang-orangnya disana, kebudayaannya, tak lupa juga cewek-cewek nya, di sana aku melihat bertapa susah hidup rakyatnya di sana, yang kaya semakin kaya, yang miskin terus kais mencari sesuap nasi, berniaga di jalanan dan bermain muzik seperti tegar. Di jalanan juga, ramai yang berniaga....


Anda Mungkin Meminati :

16 Desember 2016

Bengkel Penulisan Ilmiah

Anda mengambil masa yang lama untuk menyiapkan setiap tugasan (assignment) yang di berikan ? Atau markah yang di perolehi terlalu rendah dan kurang rujukan dan format rujukan tidak mengikut spesifikasi tugasan ? Jangan risau,  aku akan membantu anda bagaimana untuk membuatkan tugasan anda lebih berilmiah dan nampak lebih akademik , jimat masa dan mendapat markah tugasan yang memuaskan / tinggi.

Dengan menggunakan perisian ini, anda tidak perlu lagi risau tiada rujukan atau format rujukan salah dan sebagainya. Semuanya akan menjadi mudah.Sebelum ini, aku ada post artikel berkenaan perisian terbaik ini, korang boleh lihat di : Tidak banyak rujukan di dalam setiap tugasan


Anda Mungkin Meminati :

Cara Cara Membuat Logo 1 Malaysia

Tutorial kali ini berkenaan Cara cara membuat logo 1 Malaysia dengan menggunakan teknik Clipping Mask di Adobe Photoshop. Saya ada membuat tutorial bagaimana cara cara membuat logo seperti 1 Malaysia sebelum ini, anda boleh lihat di Cara cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop.

Anda boleh membuat carian di ruangan search  dengan memasukkan ayat kata kunci seperti clipping mask atau photoshop. Amat mudah sebenarnya untuk mrmbuat clipping mask. Walau bagaimana pun, perisian design yang lain seperti Adobe Illustrator, juga menyediakan terdapat fungsi clipping mask, cara yang sama lebih kurang, cuma di Adobe Illustrator, anda hanya perlu pilih kedua dua imej, dan right click, clipping mask.

SanDisk Best Deal

Ramai yang bertanya, bagaimana mahu membuat logo seperti 1 Malaysia. Ini cara nya..mudah dan pantas. Cara cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop.

Anda Mungkin Meminati :

15 Desember 2016

Banyak Undangan Jemputan Perkahwinan

Hujung minggu ini, banyak undangan jemputan perkahwinan dan kenduri akikah di buat, memang tak menang tangan kalau nak pergi satu persatu, tapi orang dah menjemput kan, wajib hadir, kalau tak dapat hadir, kena beritahu secara lisan. Maaflah, sebab minggu ini memang aku tidak dapat nak menghadiri undangan jemputan dan kenduri sebab ada kerja penting yang perlu di uruskan.

Namun begitu, untuk mengelakkan rakan rakan yang menjemput berkecil hati, terpaksa lah memberitahu situasi keadaan aku yang sebenar, memang tak dapat nak di elakkan.  Entah kenapa mereka nak aku hadir sangat, eh dah macam ahli yang berhormat (YB) kawasan pula. hehe.

Apa pun, sempat memberikan kiriman wang sebagai sedekah aku kepada anak yang baru lahir dan kepada pasangan pengantin baharu. Semoga berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat hendaknya. Untuk makluman Aku memang jarang pergi ke majlis majlis perkahwinan walaupun di jemput, hanya kirim duit dan hadiah sahaja.


Anda Mungkin Meminati :

Lima Cara Untuk Hidup Bahagia

Asyik nak serius je bila menulis, sekali sekala, kena ada lawak jenaka pula lah kan? baru lah seimbang, dapat mesej ini dari satu group whats app, yang boleh mengundang kemarahan bagi mak mak dara bila membaca. Haha

Lima cara untuk hidup bahagia seumur hidup dengan isteri ialah :

1) Carilah calon isteri yang sanggup menjaga anda sepanjang hayatnya.
2) Carilah seorang isteri yang sentiasa menantikan kepulangan anda di depan pintu rumah.
3) Carilah seorang isteri yang menyayangi anda seadanya tanpa memikirkan duniawi.
4) Carilah seorang isteri yang sanggup sehidup semati dengan anda.
5) Akhir sekali, pastikan ke empat empat isteri tersebut tidak mengenali antara satu sama lain.



Anda Mungkin Meminati :

Anugerah Pekerja Cemerlang

Pedulikan kata kata orang mengenai kita, tidak mengapa kalau orang tak hargai usaha yang kita lakukan selama ini, suatu hari nanti, pasti usaha kita selama ini akan di hargai, cuma cepat atau lambat. Politik di organisasi itu perkara biasa, siapa yang pandai bodek, pandai berkata kata banyak cakap, itu lah yang di sanjung dan di julang, sedangkan masih ada yang benar benar layak untuk mendapat pengiktirafan seperti anugerah pekerja cemerlang, namun di ketepikan begitu sahaja atas sebab sebab yang tak munasabah.


Anda Mungkin Meminati :

13 Desember 2016

Terbang Jauh ke Kota London dengan Traveloka

Baru baru ini Traveloka iaitu sebuah Sistem atau aplikasi atas talian (online) dan juga sebagai sebuah agensi pelancongan  (Travel Agency) telah menganjurkan peraduan you need a holiday lah!  #MyTravelokaEscapade, peraduan ini terbuka kepada bloggers dan pengguna media sosial facebook , Peserta hanya perlu memilih satu destinasi dari sepuluh (10) destinasi yang di tawarkan, dan ceritakan impian anda bila anda di berada di sana. Mudah kan ? Untuk melakukan carian destinasi pilihan, boleh melayari Traveloka atau boleh muat turun di telefon pintar di Play Store : Traveloka.

Untuk makluman, Traveloka menawarkan dan menyediakan khidmat hotel terbaik dengan kadar harga berpatutan dan menyediakan kadar harga penerbangan yang berpatutan. Segala nya menjadi mudah dengan Traveloka.  

Kalau aku di berikan peluang untuk terbang bersama Traveloka ke negara yang aku minat dan destinasi pilihan yang aku pilih  , aku nak ke kota london. Sejujurnya aku belum pernah ke london (belum pernah ke luar negara sebenarnya, paling jauh pun perlis), ini kan pula London! Ermm hanya tengok kota london dalam televisyen je selama ini, haha, itu pun sebab aku peminat setia English Premier League (EPL) dan menonton perkhawinan eksklusif di raja Prince William, sedikit sebanyak dapatlah lihat permandangan awan, pengangkutan, orang orang dan stadium di sana ! Memang cantik permandangannya dan suasana di sana.


Anda Mungkin Meminati :

11 Desember 2016

Perut Lapar Terus Jadi Kenyang

Bengang betul kalau dapat kedai makan macam ini, tak ambil order! tak tahu lah kenapa, tak nampak atau buat buat tak nampak ? tunggu punya lah lama, perut berbunyi, tukang ambil pesanan dah nampak , tapi buat tak tahu je, nak kena panggil baru datang?..eh, siapa yang berniaga ni? Sepatutnya mereka lah cari atau kejar pelanggan. Untung la ada orang datang kedai, daripada tiada pelanggan yang datang. Dari lapar terus jadi kenyang di Kedai Makan Qasreena Cafe , sebab banyak makan angin. Untung.....

Takde pelanggan takde la gaji korang, dah la tunggu lama, lepas tu terus papar tanda close walaupun jam di tangan baru pukul 9 malam, eh habistu orang macam aku yang tengah tunggu ni, meja ke? Kucing ? Atau kerusi ? langsung takde budi bahasa lah pekerja kedai makan di sini Qasreena Cafe ini. Tiada perasaan simpati ke ?  Sekurang kurangnya, datang dan beritahu la...ambil hati pelanggan yang remuk dan lapar gila wei..!


Anda Mungkin Meminati :

10 Desember 2016

Blog Walking Sambil Makan Keropok Lekor

Apa aktiviti dan destinasi mana yang di tuju pada cuti panjang sempena Maulidur rasul 12 disember ini (12 Rabiulawal 1438), 4 hari cuti kan ? Yela cuti panjang , bukan selalu mendapat cuti macam ini, masa ini lah nak gunakan sebaik baiknya dan meluangkan quality time bersama family. Tentang aku ? Alhamdulillah musim exam telah habis, dan sekarang ini tengah berehat sambil Blogwalking di blog  rakan rakan bloggers sambil makan keropok lekor dan menghirup kopi panas . Fuh..

Korang tak keluar ke mana mana ke cuti hujung minggu kali ini ? Ermm cuti cuti ni aku nak rehat sahaja di rumah sambil tengok hindustan, sebab penat study tiga (3) paper time exam, dan otak juga penat dan macam nak meletop sebab pening menghabiskan masa membaiki blog aku yang terlalu banyak error seperti crawl, search preferences, dan broken link (remove url).


Anda Mungkin Meminati :

Ternampak Sesuatu Yang Aneh Tergantung

Setiap kali, aku lalu di kawasan berhampiran kedai ini, macam terpanggil nak makan ke kedai makan tu, macam ada sesuatu yang sedap perlu di rasa di kedai makan tersebut, akhirnya, aku tewas dan pergi makan di situ, keinginan ke situ sangat kuat. Dalam hati berkata, kalau sedap datang lagi, kalau tak sedap, tak payah lah datang lagi.

Kali pertama aku datang,  aku memesan mee goreng, dan ternyata sangat sedap dan menyelerakan, dan kali kedua datang di sebelah malam pula, aku cuba makan western food lamb chop, peh! sedap dan terbaik lah! 

Lepas makan, aku panggil kira untuk bayar, dan berjalan terus ke arah kereta, semasa di dalam kereta, aku ternampak sesuatu yang aneh tergantung di pokok betul betul di jalan masuk ke kedai itu. Ada sesuatu berwarna putih tergantung, macam patung pun ada, ah...bersangka baik lah. Entah siapa budak nakal yang gantung patung di situ.


Anda Mungkin Meminati :

9 Desember 2016

Cara Mudah Mendapat Pahala Berterusan

Dulu Masa kecil kecil ketika di darjah persekolahan, 21 tahun yang lalu, selalu keluar naik basikal bersama rakan rakan dan sepupu, pergi sahaja ke mana mana yang di inginkan, tapi kena balik sebelum pukul 7.00 petang, kalau balik selepas jam 7 petang, alamat nya kena sebat dengan emak.

Setiap kali perjalanan, kami akan bernyanyi, dan singgah berehat di mana mana lokasi yang sesuai dan melakukan 'aktiviti' sampingan. haha, korang nak tahu apa aktiviti tu? aktiviti nya ialah menanam pokok, dengan harapan setiap kali kitorang lalu, semakin besar dan tinggi. Maknanya, kerap juga lah aktiviti kami keluar bersiar siar menaiki basikal, terutamanya ketika di hujung minggu. Masa tu, whats app, dan handphone kami tak guna, kalau ada handphone, pun nokia butterfly, ada game snake dan snow skies. Itu pun kami dah bahagia.

Agak agaknya sudah besar ke pokok yang kami tanam ataupun telah mati di timbus oleh tanah kesan dari hakisan atau tenggelam kerana projek pembangunan yang rakus dan haloba ? Rindu bila teringat kenangan di zaman dulu dulu, andai dapat aku undurkan masa, aku nak kembali di tahun 1994.


Anda Mungkin Meminati :

8 Desember 2016

Orang Masjid Tanah Memang Sempoi

Siang tadi ada program latihan komputer Microsoft Excel di Perpustakaan desa, pasir gembur Masjid Tanah, ramai yang hadir untuk menimba ilmu, dari kanak kanak hinggalah orang dewasa seperti kaum kaum ibu dan belia, sambutan amat mengalakkan. Terima kasih hadir untuk menuntut ilmu dan menjemput aku sebagai pengajar.

Antara yang di ajar tadi di dalam kelas Microsoft Excel tadi , seperti membuat pengiraan mudah menggunakan formula matematik (tambah, darab, bahagi dan tolak), asas, membina carta graf, mail merge, freeze panes, create & rename sheet dan sebagainya.

Respon yang di terima pun baik, dan orang masjid tanah memang sempoi dan 'sporting'. Ada masa kita jumpa lagi, di lain hari dan di lain tempat.


Anda Mungkin Meminati :

5 Desember 2016

Hal Yang Lepas Jangan Di Kenang

Lega rasanya selepas menjawab kertas peperiksaan, lagi satu kertas peperiksaan perlu di jawab! , harap harap keputusan yang akan keluar tidak lama lagi, lulus dengan bergaya. Mudah mudahan. Lepas ni boleh lah berseronok, sebab dah nak habis tempoh exam kan? Indahnya dunia!!! Yang menjadi mimpi ngeri bila selepas menjawab dan keluar dewan, kau tengok buku untuk buat semakan betul atau salah apa yang kau jawab. Lepas tu kau termenung! haha. Ingat ni, Hal yang lepas jangan di kenang, kalau di kenang, boleh meroyan di buatnya.

Dalam diam diam sekejap sahaja dah nak habis belajar, dulu mak ayah suruh sambung belajar lagi selepas habis diploma, aku tak mahu, nah sekarang!! , baru nak menyesal (mungkin sebab ekonomi tak berapa stabil dan untuk kenaikan gred kot, haha), kena ambil semula semua (full) subjek tanpa ada exemption credit, sebab dah 8 tahun tangguh degree. Pedulikan apa orang kata, selagi boleh sambung, sambung lah belajar, pejam celik pejam celik, dah nak habis! sekejap je masa berlalu.


Anda Mungkin Meminati :

4 Desember 2016

Cara Cara Membuat Redirect Page

Jika anda membuat artikel / entri terbaru dan kemudian 'terpadam' kerana di sebabkan perkara perkara tertentu atau hal yang tidak dapat di elakkan, tetapi di bloglist rakan rakan telah update tajuk artikel, apabila pengunjung tekan pada url tersebut, akan keluar perkataan seperti Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Ini akan membuatkan pengunjung blog berasa kecewa dan berkemungkinan tidak akan mengunjung lagi blog anda. 

Untuk memastikan reputasi blog anda dalam keadaan yang memuaskan, anda bolehlah melaksanakan fungsi redirect page, ini secara tidak langsung akan mengurangkan sedikit rasa kecewa orang yang mengunjungi blog anda. Terubat lah sikit, bolehlah daripada tiada langsung kan? At least, keluar lah juga page artikel, walaupun homepage, dari tetiba keluar kosong je dan ada ayat seperti Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist.  Apa penyelesaiannya ? Penyelesaiannya anda perlu membuat redirect page.


Anda Mungkin Meminati :

Siapa Yang Akan Menang

Esok konsert akhir gegar vaganza, aku dari tak minat pada awalnya, terus jadi minat sebab banyak kontroversi, dan nak tahu kesudahannya siapa yang menang ? Rata rata artis yang sertai semuannya hebat hebat dan boleh menyanyi, cuma biasalah artis, bila dah tua, lupa lirik tu perkara biasa.

Korang rasa siapa yang akan menang ? Azharina? Ameng? Fazura? kepada azharina, jangan terlalu sombong sangat, hidup ni macam roda, kadang kadang kita di atas, sekejapan kita di bawah, dan tak perlu lah keluarkan statement menghentam artis lain sama ada boleh nyanyi atau tidak. Kecoh juga cerita pasal fazura. Bila aku dengar lagu dia dengan estrange, ok je, walaupun lirik lagu tu banyak sebut hancur, hancur, hancur. Apa yang kecoh sangat, sampai timbul isu fazura tak boleh menyanyi ni?


Anda Mungkin Meminati :

30 November 2016

Tidak Berasa Nak Muntah

Sebenarnya, untuk menjadi seorang bloggers tidak semestinya mempunyai kemahiran pengaturcaraan yang tinggi, semua nya telah tersedia di editor blog, hanya perlu menaip dan perlu kreatif, dan jika anda tahu asas pengaturcaraan, itu lebih baik. Sekurang kurangnya bila anda melihat coding di blog, anda tidak terasa nak muntah dan cepat letih

Kini, di internet, banyak info berkenaan pengaturcaraan asas, pertengahan atau advance boleh di dapati secara mudah, hanya perlu memasukkan kata kunci (keyword) yang sesuai sahaja. 


Anda Mungkin Meminati :

Semakin Berisi Semakin Menunduk

Pada 24-28 Oktober 2016, yang lalu, aku menghadiri kelas Pengaturcaraan HTML 5 & Javascript di Area Mont Kiara, Damansara Kuala Lumpur, memang seronok hadir ke kelas ilmu ini, banyak ilmu yang aku dapat, walaupun memeningkan kepala.

Kali ini penyertaan tiada certificate di perolehi, sebab kalau course yang sama sebelum ini, kalau 40 orang yang menyertai, bila masa exam, hanya 3-4 orang sahaja yang lulus dan terima certificate, so, untuk menjaga KPI syarikat dan tenaga pengajar, elok lah di hentikan sementara bagi pemberiaan certificate. 

Agak susah sikit untuk yang part Javascript tu, walaupun aku ada asas HTML. Di penghujung sesi akhir kelas (hari kelima), ada sedikit ucapan penutup, dan aku tertarik dengan ucapan akhir itu dari penganjur program.



Anda Mungkin Meminati :

29 November 2016

Hotel Terbaik Sekitar Batu Ferringhi

Penat dan sibuk dengan aktiviti seharian dan di tempat kerja ? Selalu kena marah dengan boss? Apa kata kita hadiah kan diri kita untuk berberapa hari dengan bercuti bersama insan yang tersayang, lupakan sebentar kesibukan kerja yang tiada penghujungnya, cari destinasi yang sesuai untuk bercuti dan merehatkan diri dengan Traveloka. Anda boleh menempah tiket penerbangan pergi dan balik dan dalam masa yang sama boleh menempah dan mencari hotel hotel yang terbaik berhampiran anda!! Semuan nya ada di Traveloka.

Banyak destinasi pelancongan yang terbaik di Malaysia, dan kali ini, aku nak mencadangkan Hotel Terbaik Sekitar Batu Ferringhi Pulau Pinang dengan kadar harga berpatutan di sekitar batu feringhi, pulau pinang. 

Senarai Hotel Terbaik Perlu Di Kunjungi Di Pulau Pinang

Nama Batu Ferringhi tak perlu diperkenalkan lagi sebab tempat ni memang femes (popular) dalam kalangan travel junkie sama ada dari dalam mahupun luar negara. Bagi yang ingin ke sini, terdapat beberapa option (pilihan). Syurga dunia ini terletak di utara semenanjung Malaysia dan boleh diakses dengan mudah melalui Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS Highway).


Anda Mungkin Meminati :

Macam Mana Hendak Balik Rumah

Apa lagi hendak di katakan, sudah nasib aku begini, macam mana hendak balik rumah kalau depan belakang tayar motor hilang? kepada yang mencuri tu, korang ni langsung tiada pertimbangan dan kasihan. Kenapa perlu mencuri, kalau tiada duit dan terdesak, tinggalkan nota dan nombor bank, aku boleh bank in kan duit, walaupun aku sendiri duit pun takde,  banyak lagi cara cara bagaimana hendak mendapatkan duit, di luar sana banyak peluang pekerjaan, rajin atau malas sahaja!  kenapa perlu mencuri ?

macam mana nak balik rumah kalau depan belakang

Dah la tayar, rim motor depan belakang kena curi, no plate pun kau bedal juga?Kalau ada motor ni senang, yela kan, setakat nak beli burger dan rokok, boleh naik motor je, mudah, cepat dan ringkas.

Terkejut juga bila terjadi macam ini, kadang kadang terfikir semula, aku tak mencuri harta orang, tapi orang mencuri harta aku. Tapi takpelah, ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku. Mungkin semalam aku hilang tayar dan rim motor, mana tahu esok Tuhan gantikan hadiah yang lebih baik. Amin.

Anda Mungkin Meminati :

25 November 2016

Selesai Sudah Mengulas Semua Blog

Alhamdulillah, selesai sudah mengulas semua blog. Fuh, majoriti blog kebanyakkannya mempunyai solution yang sama, cuma ada berberapa blog sahaja yang comply SEO. Kesimpulan nya disini, blog korang semua terbaik dan teruskan menulis yang baik baik, untuk tatapan generasi akan datang, berdiri di atas bakat sendiri, dan yakin dengan kemampuan diri sendiri, setiap manusia di ciptakan mempunyai kelebihan masing masing.

Harap maaf kalau terguris hati ke, berdendam ke, aku hanya berkongsi pengetahuan apa yang aku tahu, dan di harapkan dengan ulasan ini, dapat membantu korang sekurang kurangnya.

Lebih banyak kita memberi dan berkongsi ilmu, ilmu yang kita perolehi semakin bertambah, sedikit pun tidak berkurang.

Ok, jika blog anda masih lagi ada masalah mengenai alt dan title, dan ada missing , pergi ke layout, selepas itu cari blog post, tekan edit, (lihat gambar di bawah)



Anda Mungkin Meminati :

24 November 2016

Keputusan Review Blog

Salam dan selamat sejahtera semua, untuk sesi segmen review, terlalu ramai yang menyertai, jadi aku review secara berperingkat peringkat. Semua bloggers yang menyertai sudah dapat nombor masing masing kan? Untuk melihat nombor nombor yang mewakili korang yang menyertai, boleh lah lihat di SINI

Bagi yang lain, tunggu untuk sesi review yang seterusnya, aku akan share document dalam page Keputusan Review Blog ini, kepada bloggers yang bernombor 1-7, 8-14, 15-17, 18-20 harap maaf kalau tersilap ayat yang mana boleh menyinggung perasaan korang, aku hanya sekadar memberikan idea dan sekadar ingin membantu dan masih banyak lagi yang aku perlu di pelajari. Apa yang aku tahu dan faham, aku kongsikan bersama melalui segmen ini.

No. Blog Review Document
1-7 MUAT TURUN DI SINI.
8-14 MUAT TURUN DI SINI.
15-17 MUAT TURUN DI SINI.
18-20 MUAT TURUN DI SINI.
21-24 MUAT TURUN DI SINI.
25-30 MUAT TURUN DI SINI.
31-34 MUAT TURUN DI SINI.
35 - 37 (Etuza, Abe Jaq) MUAT TURUN DI SINI.

Bagi blog yang lain, jika telah selesai, aku akan memasukkan document review di table atas. Yang pasti, blog bernombor 1-7, peringkat ke dua 8-14, dan 15-17, 18-20 aku telah follow blog dan seronok membaca dan melihat blog mereka. Jika ada masalah dan ingin bertanya boleh emel saya di safirulamar@gmail.com.

Anda Mungkin Meminati :

18 November 2016

Senarai Blog Yang Menyertai Segmen

Wah, ramai bloggers yang menyertai segmen review, terima kasih kerana sudi menyertai segmen yang tak seberapa ni, bukan aku nak bermegah megah atau tunjuk pandai, cuma apa yang kurang, aku beritahu dan sekadar menasihati, untuk meningkatkan lagi trafik blog korang juga, rata rata blog yang join,  menjalankan aktiviti perniagaan di blog. Kesemua blog cantik cantik rekabentuk dan widget nya dan tidak semua yang widget cantik itu, sesuai di gunakan.

Aku akan review satu persatu dan follow semua blog yang menyertai segmen ini, Tidak perlu risau, sesi review akan bermula pada 21 November 2016 (Isnin), bermula dari nombor yang di tentukan kan pada senarai di bawah. Berikut adalah senarai blog yang menyertai segmen ini, boleh lah korang semua blogwalkin dan kenal mengenali antara satu sama lain.


Anda Mungkin Meminati :

16 November 2016

Segmen Blog Review Safirul Amar

Pertama kali menganjurkan segmen blog review ini, bukan bermaksud aku blogger yang bagus, tujuannya aku buat segmen ini adalah untuk mengeratkan silaturrahim di alam maya. Bagi sesiapa yang mempunyai blog dan ingin di review, boleh lah menyertai, dan kepada yang menyertai, anda akan di nilai segi rekabentuk blog dan rekaletak susunan. Apa yang sesuai dan apa yang tidak dan mengikut kesesuaian keperluan SEO.

Syarat nya amat mudah, letakkan url blog anda di ruangan komen, aku akan review satu persatu, seringkas yang mungkin.
Setiap url blog yang menyertai, akan aku letakkan di blog list aku. Tiada kontrak. Apa lagi jom la menyertai Segmen Blog Review Safirul Amar . Lupa letak, tarikh tamat untuk menyertai pada 20/11/2016 (Ahad). #sajasaja #sukasuka

Anda Mungkin Meminati :

Ramai Yang Bertanya Bagaimana

Ramai yang bertanya bagaimana ingin membuat duit melalui blog, menunjukkan rasa minat dan ingin memasuki kelas untuk belajar dengan lebih dalam mengenai blog dan pemasaran internet. Ingin aku ingatkan disini, perkara pertama sekali, perlu lah ada blog. 

Kebanyakkan peserta kursus akan mempunyai semangat berkobar kobar di hari kelas berlangsung sehingga tamat kelas sahaja dan selepas itu, apabila aku follow up kini, blog blog yang telah di bina pada masa itu, hasilnya amatlah mendukacitakan, last posting semuannya pada tarikh terakhir kelas di adakan.Tiada langsung usaha untuk mengemaskini artikel yang terbaru.

Di dalam kelas itu, untuk teknik menjana pendapatan pula, aku menggunakan nuffnang. Salah satu sebab mereka tidak kemaskini blog, ialah sebab tak tahu hendak tulis apa, dan tiada idea. Haha.

Buat blog dan buat duit itu sangat mudah di blog, yang susahnya ialah apabila perlu menulis artikel dan apa pula yang hendak di tulis? Baiklah, yang pertama sekali, kenal pasti apa tujuan kamu ber blog dan untuk apa?. Tidak semua orang boleh menulis dengan sempurna di blog, kadang kadang tetiba banyak idea untuk menulis datang tanpa di undang, tapi bila depan laptop..terus kosong..hilang ke laut semua idea.

Banyak tips tips di google pasal blog boleh di pelajari, cuma mahu atau tidak mahu sahaja. Yang berusaha akan maju, yang malas ketinggalan di telan arus zaman begitu sahaja. Alangkah ruginya jika tidak menggunakan platform yang percuma seperti blog. 

Anda Mungkin Meminati :

13 November 2016

Tak Dapat Nak Balas

Banyak mesej dan call tak dapat nak balas dan jawab sebab aku demam, selsema dan batuk, di melaka sekarang ni musim hujan. Bukan demam biasa, aku perlu kan rehat secukupnya, mungkin agak letih menguruskan hal hal duniawi dan sementara ini, namun apa perlu buat, selagi kita hidup ini, kalau kita leka dan tidak merebut peluang, kita akan ketinggalan.

Mudah mudahan esok dah sembuh, bosan bila terlantar, ah update blog pun ok juga, kan? Sekarang ni musim demam, ramai orang sakit, apa apa pun syukur masih lagi bernafas.

Anda Mungkin Meminati :

11 November 2016

Tiada Yang Ke Empat Dan Terakhir

Bila tengok cerita rock bro, rasa rindu pula suasana di awal tahun 90 an, segala permandangan suasana di masa itu, tenang dan tiada teknologi smartphone dan gajet. Tahniah kepada pengarah filem Mamat Khalid kerana mengembalikan semula kenangan indah itu.

Bagi episod kali ini yang mana tiada yang keempat dan terakhir, jalan cerita nya mengenai perjalanan sebuah ahli kumpulan rock rimba bara yang berakhir dengan tragedi, tidak macam artis di zaman sekarang, tiada semangat perjuangan dan tiada seni, jika dulu, perjuangan dalam mengembangkan bakat dan muzik rock di utamakan walaupun bayaran yang di perolehi tidak banyak, yang penting kepuasan dalam menyampaikan mesej dan muzik.

Banyak mesej yang cuba nak di sampaikan di dalam cerita ini, tapi tadi ada budak hingusan praktikal bagitahu aku, bang, url download cerita rock bro dan ada, tapi tak jelas gambarnya, abang nak download? Hah..memang kena maki lah jawab nya! aku pun reply balik dengan budak tu, macam mana la orang melayu nak untung, kalau ada orang macam kau! Tolonglah orang kita..apa lah salahnya keluarkan sikit duit pergi tengok wayang.



Anda Mungkin Meminati :

10 November 2016

Siapa Yang Paling Layak

Dah macam dekat amerika bila tengok di wall facebook, asyik cerita pasal amerika je, sudah tiada lagi cerita pasal cendol mak bedah lah, asam pedas lah, resepi sambal belacan lah, ok lah bagi aku, walau sesiapa pun yang memimpin amerika, dasar mereka dalam mengiktiraf yahudi tetap di perjuangkan habis habisan.

Tapi kalau di ikutkan antara clinton dan trump, siapa yang paling layak, aku rasa clinton, sebab dia lebih 'sopan'. Ahh...pergi lah telokop sama mereka, yang pasti, setiap 2 penggal, bertukar presiden macam mana sekalipun, palestin terus di pijak dan di tindas, yahudi israel tetap di sanjung.

Hanya negara islam sahaja yang boleh bantu negara islam, masalah nya di sini, ada pemimpin lama pula yang spin 360 darjah, menyokong campur tangan luar dalam negara kita. Dulu tak boleh, tapi sekarang boleh! pelik..

Anda Mungkin Meminati :

5 Tips Untuk Menguatkan Ingatan

Aku menulis berdasarkan pengalaman yang aku lalui dan menjadi amalan seharian, aku nak kongsi kan 5 tips untuk menguatkan ingatan.

Mungkin korang ada petua dan amalan yang lain. Ada tips yang aku perolehi daripada individu individu, seingat aku lah, masa di darjah 6 dahulu, cikgu agama aku ada memberitahu 1 tips ini sebelum aku menduduki peperiksaan iaitu jangan melihat tahi, tapi biasalah, kalau kita amalkan tips tapi dalam masa yang sama, tak membaca buku pun, apa lah gunanya kan.

Mari kita lihat tips untuk menguatkan ingatan. 



Anda Mungkin Meminati :

9 November 2016

Memantapkan Lagi Penulisan Dan Teknik

Alang alang dah terlalu banyak sangat whats app group di telefon,  teringin juga nak join atau create sendiri group untuk bloggers, tujuan nya untuk kongsi pengetahuan dan secara tidak langsung, dapat memantapkan lagi penulisan dan teknik teknik menjana wang! Ataupun segala yang berkaitan dengan dunia blog.

Mesti meriah kan, kalau korang ada group invite la aku..hehe, dulu ada orang nak invite tapi jual mahal, Kalau korang ada join atau create group bloggers..roger roger la..nombor telefon aku, ada di bahagian bawah sekali. 

Anda Mungkin Meminati :

Terima Komisen Affiliate Sweet Muslimah

komisenSWEETMUSLIMAH
Alhamdullillah, aku terima komisen dari program affiliate Sweet Muslimah, terima kasih banyak banyak, dan terima kasih juga lah kepada pengunjung blog, rasanya aku dah disable banner sweet muslimah di ruangan iklan di atas, tapi bila tiba tiba komisen masuk, terus aku enable kan semula banner tu, haha. 

Kepada korang semua yang ingin mencari baju baju gaya muslimah masa kini, boleh lah ke sini.

Banyak design baju baju wanita dan kanak kanak yang menarik, sesuai ,cantik dan terbaik di Sweet Muslimah. Dan harga dan potongan diskaun yang di tawarkan, telah termasuk dengan GST, apa tunggu lagi, dan kenapa perlu membayar lebih, hanya di hujung jari sahaja...Haaa..jangan lepas kan peluang, cepat sebelum stok habis..

Untuk melihat produk produk muslimah, layari Sweet Muslimah your online boutique !
 

Anda Mungkin Meminati :

30 Oktober 2016

Lupa Segala Masalah

Terasa bersemangat lain macam bila nak mula kerja, yelah 14 hari tidak masuk pejabat, ada orang cakap, bila ke sesuatu tempat dan jauh dari suasana persekitaran kerja, kita akan lupa sekejap beban dan kesibukan di pejabat, dapat lah relax dan lupa segala masalah. Tapi aku, terus lupa, tak ingat langsung pasal kerja!...haha lupa password server, lupa password laptop dan everything all about work that other people ask, very slow to deliver the information. haha

Apa pun, esok aku dah mula kerja..tak sabar nak mula bekerja...hehe silap silap, esok dah apply kursus yang baru..hahahaha

Anda Mungkin Meminati :

25 Oktober 2016

Rasa Sayang Pula Nak Tukar

Sebagai pekerja kerajaan bertaraf tetap, aku ada menerima borang opsyen penukaran skim F kepada N. Opsyen petukaran skim yang di tawarkan ini, bagi aku ada kelebihan dan kekurangan, dan sebagai anggota yang bertugas di bahagian teknologi maklumat di organisasi aku, rasa sayang pula nak tukar.

Bukan apa, bila terfikir balik, kalau aku masih di skim gred F, sampai la pencen di Bahagian IT je, tak bergerak ke mana mana dan kelebihan kalau aku tukar opsyen ke skim N, lebih luas dan laluan kerjaya lebih mudah. Ada lagi berberapa hari lagi sebelum keputusan akhir di buat, sebelum 30 Oktober 2016.

Berkemungkinan akan berlaku, re-shuffle anggota ke jabatan yang tertentu, dan terfikir juga aku, jika ke jabatan yang sedia bermasalah. Jika re-shuffle berlaku, aku boleh ke mana mana jabatan yang memerlukan, dan tugas sebelum ini iaitu IT akan aku tinggalkan. bye bye...hehe

Anda Mungkin Meminati :

24 Oktober 2016

Macam Mana Nak Periksa Rekod Penggunaan Touch N Go

Kalau korang ada kena pergi mesyuarat di luar stesen (out station) yang jauh, contohnya melaka - kuala lumpur, johor - kedah, mesti korang lalu lebuhraya (highway) kan ? dan kebiasannya mesti di tol (tunai) korang kena bayar, sama ada tunai gunakan plus tol kad, touch n go atau smart tag? 

Kadang kadang aku terfikir dan hari ini baru terbuka hati nak ambil tahu dan daftar, kalau guna smart tag ataupun touch n go, macam mana nak dapatkan rekod bayaran di tol tol yang kita lalui bagi tujuan membuat tuntutan bayaran ataupun bukti sebagai resit.

Kalau guna kad tol tunai yang biasa kita perlu beratur panjang dan lambat, dan melalui kaunter tunai kita boleh mendapatkan resit jika membuat permintaan, minta je kat cashier tol tu kan? tapi bagaimana kalau kita menggunakan kad touch n go ? 

Langkah langkah nya,sila layari di SINI


Anda Mungkin Meminati :

12 Oktober 2016

Sekali Sekala Begini Pun Seronok

Kusut kepala bila kerja di pejabat tengah berlambak, sana sini orang call, buat programming, design. tiba-tiba nama aku terlibat pula ke kursus team building selama 5 hari di pulau langkawi, dan selepas kursus tersebut, aku kena pergi Kuala Lumpur pula ada kursus 4 hari berkenaan HTML 5 programming and Javascript. Kelam kabut juga la dibuatnya bila kena outstation lama macam ni.

Tapi apa nak buat, arahan telah keluar dan kenalah patuh, 5 hari program rehatkan minda, pada mulanya memang aku nak tolak dan gantikan orang lain dan bila aku jumpa urusetia di pengurusan, alasan mereka, "nak minta aku rehatkan otak dari tekanan kerja, bukan suruh buat apa apa pun, suruh pergi rehat pun tak mahu pergi ke?" semua kos di tanggung. wah..seronoknya..bila fikir semula.

Sekali sekala begini pun seronok juga..boleh dapat ilham di sebalik ketenangan alam, siang malam kerja bagai nak gila seperti esok tiada lagi..yey, nak berenang!! Selamat ni pun aku tak pergi mana mana pun..apa lah salahnya! hehe

Sekali sekala begini pun seronok

Anda Mungkin Meminati :

9 Oktober 2016

Lepaskan Tekanan Kerja

Setelah sekian lama kemarau ikan selepas ikan pari, akhirnya dapat juga ikan senangin, boleh lah daripada takde langsung, rezeki, alhamdulillah. 

siang dan malam..
Sebelum ini dapat juga ikan macam ini, tapi besar sikit, namanya kurau. lihat sini. Ok la ni daripada tiada langsung..senangin pun senangin lah, masak stim pun sedap ni. Alhamdulillah. aku mancing pun sekejap je, saja je nak lepaskan tekanan kerja yang tak sudah sudah, sekali sekala boleh lah ambil angin laut, dan dalam masa yang sama dapat tengok sunset (senja),memang terbaik ciptaan Tuhan. Nyaman dan tenang je, putaran waktu, ada pasang dan surut, siang dan malam.

Berpasang pasangan, macam tu juga kita, lelaki dan perempuan, saling bergantung antara satu sama lain. Seronok melihat suasana waktu senja. 


Anda Mungkin Meminati :

24 Agustus 2016

Tidak Banyak Rujukan Di Dalam Setiap Tugasan

Tutorial kali ini, berkenaan dengan perisian (software) yang sangat hebat bagi pelajar IPTA/IPTS yangmana sedang menyambung master, PHD ataupun degree. Berguna dan sangat berguna untuk setiap tugasan (assignment) setiap semester anda dan membantu menaikkan markah tugasan dan lebih berilmiah. Apakah perisian yang di maksudkan itu? 

Tidak ramai pelajar pelajar yang tahu perisian ini, nama perisian ini adalah MENDELEY. Secara ringkasnya mengenai perisian ini, memudahkan kita dalam menyediakan references (rujukan) dan memasukkan bahan bahan seperti jurnal, artikel blog dan sebagainya ke dalam perisian ini.


Anda Mungkin Meminati :

18 Agustus 2016

Petua Untuk Memastikan Tepung Melekat

Petua untuk memastikan tepung melekat semasa menggoreng makanan contoh nya seperti sotong atau cendawan, sebelum celur sotong atau cendawan pada tepung, celurkan pada telur dahulu, kemudian tepung.

Oh baru tahu....orang lelaki ni kalau dah tahu memasak, memang dah tak ingat benda lain dah...memang melekat je kat dapur haha..seronok memasak, yang penting bahan cukup..cakap apa sahaja...kalau tak tahu boleh google resepi, hehe.

Ada petua lain untuk pastikan tepung melekat bila menggoreng? saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan...

#jangankecamsaya

Anda Mungkin Meminati :

25 Mei 2016

Hilang Ingatan Sekejap

Alhamdulillah, berkat update blog setiap hari, banyak iklan CPUV Campaigns yang melekat, kali ini iklan dove, watson, mc donalds, dan wolkswagen. Semoga melekat lama sikit. hehe, sekarang ini, nak di katakan update blog kerap sangat tu takdelah, sebab busy dengan kerja di pejabat.

Kalau buat entri pun merepek repek je, cukuplah sekadar perkongsian maklumat dan diari kehidupan aku, segala maklumat, perjalanan, mungkin kisah aku tidak sempat untuk di buku kan, tapi aku menulis hal peribadi, kisah dan hal aku di dalam blog ini, untuk sebagai rujukan aku mungkin hari ini, esok, lusa dan selama lamanya.

hilang ingatan


Anda Mungkin Meminati :

23 Mei 2016

Juara Pertandingan Futsal MICTH

Alhamdulillah, akhirnya kami muncul Juara Pertandingan Futsal MICTH anjuran MICTH iaitu sebuah syarikat swasta di negeri Melaka. Memang aku tak sangka melepasi melangkaui sasaran aku sebenarnya. Terbaik semua.

Perlawanan demi perlawanan kami harungi, akhirnya kami Juara Pertandingan Futsal MICTH dan kemenangan ini sungguh bermakna buat aku sebagai pengurus pasukan dimana secara tidak langsung menutup mulut mulut longkang yang mempertikaikan kebolehan pasukan aku. haha.Walaupun hadiah tak seberapa dan tidak lumayan (1 hamper, medal dan piala), itu tidak menjadi masalah, yang penting, pasukan aku mencipta nama sebagai Champion.

Pasukan yang bertanding di Pertandingan Futsal MICTH rata ratanya hebat hebat belaka dan ada pengalaman bermain, antara nya ialah SAMB ( syarikat air melaka berhad), Putra Hospital FC, Bertam Hulu FC...itu yang menjadikan aku gembira sangat menjadi Champion!


Anda Mungkin Meminati :

16 Mei 2016

Bawa Anak Anak Berseronok

Aku gembira melihat anak anak seronok bermain di taman permainan indoor, walaupun tidak selalu bersama dengan mereka di sebabkan sibuk dan walaupun sekejap sahaja, itupun dah memadai dan bermakna bagi aku, ada rezeki, tak apa lain kali kita bermain lagi ya anak anak aku. Nanti Daddy bawa ke suatu tempat yang lagi seronok.

Bawa Anak Anak Berseronok

Yang penting anak anak gembira,  macam macam ragam dan keletah anak anak ini. Boleh buat ketawa di buatnya,  Seronok nya mereka bermain, dan masa nak pulang ke rumah, sampai terlelap kepenatan. Macam macam permainan mereka mencuba dan main, antaranya seperti masak masak, mewarna, baling bola dan macam macam lagi. Barang barang sekolah nanti daddy belikan ye.



Anda Mungkin Meminati :

25 April 2016

Anak Anak Keladi Yang Comel

Selesai sudah program pembelajaran komputer celik ICT di Kompleks Japerun Serkam Jasin Melaka, course (pembelajaran) kali ini, peserta telah diberikan pendedahan membuat rekabentuk banner, bunting dan sedikit info asas tools menggunakan adobe illustrator CS 6.

Peserta yang hadir tidak berapa ramai dan masa yang di berikan untuk slot aku pun tidak panjang, hanya 2 jam sahaja, sebabnya faham faham jela, dengan ucapan yb, ucapan perasamian ketua pengerusi program dan ucapan tetamu khas lagi!  siapa tetamu khas (lihat Gambar 2 dibawah) ? Tetamu khas itu di import dari kelantan, katanya owner produk Dnars Skin Care, dan slot pembelajaran komputer aku, adalah slot yang terakhir sekali. Tetamu khas ini akan memberi suntikan semangat kepada semua peserta dan memberikan idea bagaimana mahu memulakan perniagaan.

Tapi sebelum itu, aku juga di minta untuk mengajar perisian adobe illustrator di Sekolah Datuk Palembang, pembelajaran pada hari tersebut, aku ajar macamana nak buat bintang, shape, clipping mask dan lain lain yang mana asas. Peserta program terdiri daripada anak anak keladi dari tingkatan 3,4 dan tingkatan 5. Dulu masa aku bersekolah, pelajar tingkatan 4 dan 5 dah macam bapa orang, tapi sekarang? halus betul..hehe.


Anda Mungkin Meminati :

12 April 2016

Tidak Semua Orang Faham

Nak jadi ketua bukannnya mudah, kena faham semua hal berkaitan dengan kerja sekurang kurangnya kena ambil tahu, di pendekkan cerita kena ada asas ilmu bidang yang berkaitan, supaya tidak mudah di'tertawakan' orang sekeliling dan kakitangan sendiri.
Bila tidak faham proses, itu yang kelaut bila bercakap, bercakap pun tanpa fakta yang sahih dan dari sumber mana, orang akan menilai kita dari pelbagai sudut antaranya seperti cara kita berkomunikasi dan gaya &  pandangan kita bila bercakap dengan orang.
Sesetengah orang kerajaan, tiada fakta yang berasas bila bercakap, dan bila mengeluarkan laporan berupa angka (figure), tidak tepat dan menipu, walhal telah di manupulasi secara terperinci. Betul ke tak apa yang aku cakap ni? Tidak pada semua agensi tapi segelintir, dan yang pasti ada! 

Sebagai contoh, di dalam bidang ICT, jika ketua yang bagus, bahasa yang di sampaikan di permudahkan agar semua orang yang mendengar dapat memahami, tidak semua orang faham bahasa bahasa teknikal, sebagai contoh ;


Anda Mungkin Meminati :

Hadiah Hari Jadi

Terima kasih kepada Hard Rock Cafe Melaka kerana memilih aku sebagai pemenang harian Rock Box mereka, plan datang suka suka je, nak release tension sambil dengar muzik, hadiah yang di perolehi sangatlah terbaik dan hebat iaitu baju limited hard rock, memang mahal gila baju ni kalau beli secara walk in di mana mana Hard Rock Shop, Alhamdulillah aku dapat juga secara percuma! Tambahan pula, kebetulan malam tu, adalah hari jadi aku, Alhamdulillah, rezeki hari jadi, memang tak sangka bila pengacara majlis umum pemenang sempena hari jadi.

Mulanya, nak request lagu je, tapi tak sedar pula rupa rupanya ada kawan tulis senyap senyap dekat borang isi lagu tu, special request, birthday boy song to Mr Safirul! Waaa, hahaha, dan akhirnya aku dipilih sebagai pemenang pada malam tu, terasa diri ini dihargai lak! Inilah Hadiah Hari Jadi  yang terbaik! dan bermakna. hehe


Anda Mungkin Meminati :

8 April 2016

Anak Aku Yang Pertama

Genaplah 6 tahun usia anak aku yang pertama iaitu Muhammad Qayyum Rayqal pada 12 April 2016 yang akan tiba tak lama lagi, di harapkan menjadi anak yang berguna, bijak di dunia dan akhirat. 
Anak aku
Tiada apa yang mampu membahagiakan diri ini sebagai bapa selain melihat engkau tersenyum gembira, selamat dunia dan akhirat dari sebarang dugaan dan cabaran dunia, dan menghormati orang yang lebih tua dari kamu, Itu sudah cukup membahagiakan aku.


Anda Mungkin Meminati :

6 April 2016

Pergi Meninggalkan Kita Semua

Ketika bersarapan pagi di sebuah warong sambil makan nasi lemak dan nescafe ais, tiba tiba aku terpadang seekor binatang yang cukup di geruni dan di takuti apabila tersentuh, iaitu babi hutan. haha, Bukan menghina haiwan tersebut, tapi itu kan binatang kategori najis berat dalam Islam. Biasanya kalau di kawasan kampung, binatang ini muncul pada lewat malam untuk mencari makanan seperti sampah dan sisa makanan, tapi kali ini tak kira waktu dah, suka suka hati 'dia' je nak keluar, memang takde sifat 'tolak ansur' langsung, membabi buta keluar tak kira siang malam! Aduh..

Yang menjadi lebih menakutkan, jarak antara aku dengan babi tu cuma berberapa meter sahaja, manalah tahu kan tiba tiba babi hutan ni datang macam kucing minta makanan, cekau-cekau, terkais kais, ingatkan kucing kucing manja bawah meja, sekali rupa rupanya babi hutan! baguslah aku membelai, haha. dan menjadi lebih merumitkan, ia berlegar legar di kawasan rumah milik orang melayu islam, mungkin berdekatan kawasan semak samun dan hutan belukar.

Kepada korang semua, sila pastikan kawasan persekitaran luar rumah korang bersih dan kalau boleh janganlah meletakkan sisa sisa sampah basah, makanan di luar rumah, masukkan dalam tong sampah yang disediakan oleh pihak berkuasa. Sekarang ni cuaca tak menentu, panas terik, musim haiwan haiwan keluar dari lokasi asal. Berhati hati


Anda Mungkin Meminati :

4 April 2016

Cukuplah Sekadar Apa Yang Ada

Bukankah Tudung itu di pakai untuk menutupi aurat, yang sebenarnya niat memakai tudung sekadar nak menunjuk nunjuk brand apa yang di gunakan ke, atau sekadar syarat untuk lebih cantik ke atau mengikut apa yang Tuhan suruh ? sampaikan berebut rebut bergesel lelaki dan perempuan, kemana nilai nilai agama? Kalau dah sampai berebut rebut macam orang naik hantu, terjerit jerit, sanggup mengetepikan dan 'menindas' orang lain, itu melambangkan ciri ciri orang beragama kah?


Jika ada jualan murah sekalipun, jagalah adab, tidak perlu sampai berebut rebut, banyak lagi jenis tudung yang cantik bila di pakai. Beratur lah dengan sopan. Sabar kan separuh dari iman. Apa boleh terbang ke awan ke kalau pakai tudung tu? Cukuplah sekadar apa yang ada, jangan mengharap pujian orang, menunjuk nunjuk, sampaikan 'lupa' apa tujuan sebenarnya memakai tudung.

Anda Mungkin Meminati :

31 Maret 2016

Semoga Di Permudahkan

Peperiksaan semester lagi dua minggu, tapi belum ada tanda tanda berminat nak baca buku, apa taknya, balik kerja je dah penat, lepas makan terus tidur, seharian suntuk sibuk di pejabat, assignment pun tak siap lagi, deadline pun dah dekat, kusut dan tertekan..

Seperti kebiasaannya, malam sebelum peperiksaan baru lah terhegeh hegeh buka buku, tuh yang result cukup cukup makan je..haha, subjek kali ni lebih kepada teori dan add math. Doakan aku agar di terangkan hati dalam menjawab peperiksaan tidak lama lagi.
Luaran orang nampak kita macam ok dan tenang je, padahal di hati, Tuhan sahaja yang tahu bertapa struggle nya kita untuk meningkatkan diri. Semoga aku di permudahkan segala urusan.

Anda Mungkin Meminati :

30 Maret 2016

Cara Memperbaharui Pendaftaran Syarikat

Ermm sekejap je kan masa berlalu, rasanya baru lepas memperbaharui pendaftaran syarikat di SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia), tahun ni dah kena perbaharui (renew) lagi, renew satu (1) tahun je, seperti biasa kena denda lah! haha.. kali ini terlewat tiga (3) bulan, SSM syarikat aku dah tamat pada januari 2016, itu pun tersedar bila nak apply kerja (job) di agensi member.

Ok lah, untuk makluman korang, kalau korang terlewat untuk memperbaharui pendaftaran syarikat (SSM) amaun denda bagi terlewat sebulan, akan di kenakan sebanyak RM 20.00 , dan bagi bulan kedua hingga bulan seterusnya ialah RM 10.00 (Setiap bulan)

Masih lagi ayat yang sama (lebih kurang) dari pegawai Suruhanjaya Syarikat Malaysia, ayat sama seperti masa nak memperbaharui pendaftaran syarikat pada tahun lepas [artikel sebelum], tiada pemberitahuan atau notis pasal nak kena memperbaharui pendaftaran syarikat, sendiri kena ingat! haha


Korang jangan tunggu dah setahun (1) atau sepuluh (10) tahun  baru lah nak memperbaharui pendaftaran syarikat korang! Banyak nye perkataan memperbaharui ye...haha, SERP SEO katanya.

Jumlah yang kena di bayar untuk memperbaharui pendaftaran syarikat selama setahun ialah sebanyak RM 60, kalau dua tahun sebanyak RM 120, campur dengan denda bulan pertama RM 20 + bulan kedua dan ketiga sebanyak RM 20, jumlah kesemuanya termasuk denda ialah RM 100!  Apa apapun, selamat memulakan perniagaan...

Anda Mungkin Meminati :

24 Maret 2016

Cara Mudah Bagi Membina Bar Code

Semakin hari semakin banyak teknologi dan aplikasi yang wujud, maklumlah di zaman moden serba maju ini, semuanya benda yang dahulunya susah, kini menjadi mudah, segala urusan menjadi cepat, tidak perlu key in manual satu per satu, terkini..hanya perlu SCAN sahaja! Dengan ini kesilapan akan dapat di kurangkan.Tutorial kali ini berkenaan cara mudah membuat BAR CODE, korang tahu tak apa itu BAR CODE? Cara mudah yang boleh aku definisikan disini ialah, kod yang di ciptakan untuk memudahkan pengguna dengan menggunakan teknik imbasan (scan) samada melalui smartphone atau pun scanner, ataupun kod yang di dalamnya terdapat kandungan (Isi) berupa text, url address, image dan sebagainya.

Itulah bahasa mudahnya..sebagai contoh korang boleh lihat di pasaraya-pasaraya besar berhampiran korang tinggal, di mana setiap produk mereka, telah di letakkan kod kod, dan ada di sediakan alat untuk mengimbas, tujuannya untuk menyemak harga sebenar produk tersebut, dan apabila di imbas, akan di pautkan ke url address, teks (harga) atau sebagainya.


Anda Mungkin Meminati :

21 Maret 2016

Cara Melakukan Perkongsian Fail Dan Dokumen

Bagi anda yang tidak mempunyai hosting server dan tidak tahu macam mana nak kongsi fail anda dengan rakan rakan, saya mencadangkan anda menggunakan perisian Media Fire, perisian ini adalah percuma dan anda di berikan 12G bagi setiap satu akaun. Seperti biasa sebelum mendaftar, anda perlu mempunyai alamat email, samaada google, yahoo, ymail atau dan lain lain bagi tujuan pendaftaran akaun, atau samaada melalui facebook.

Perisian Media Fire membenarkan anda memuat turun pelbagai format seperti pdf, docx, mp4, mp3 dan sebagainya, secara tidak langsung memudahkan urusan anda dalam melakukan perkongsian maklumat. Sangat mudah dan tutorial memuat turun fail atau dokumen ada di bawah.

Cara cara nak membuat perkongsian fail menggunakan Media Fire? ikuti langkah di bawah ini;


Anda Mungkin Meminati :

18 Maret 2016

Tapak Untuk Menambah Ilmu

Aplikasi media sosial tujuannya adalah untuk berkomunikasi secara dua hala dengan rakan rakan, yang jauh di rapatkan, tapi janganlah aplikasi dan gadjet ini menjauhkan lagi hubungan anda dengan orang yang tersayang seperti keluarga anda dan orang yang terdekat.

Aplikasi media sosial yang popular di gunakan adalah seperti whats app, we chat, telegram, facebook, dan yang terbaru (baru tahu) ialah Bee Talk, fungsinya sama, iaitu untuk tujuan berkomunikasi, tapi apa yang 'menyedihkan' menjadi tempat urusniaga 'sewa beli', pemerdagangan manusia, dan bercerita, berbual mengenai topik yang tidak berfaedah, tak membina dan boleh merosakkan, kebanjiran cerita berkaitan seks secara terbuka di bualkan lelaki dan perempuan, tanpa segan silu, jika melayan, boleh menjadi lebih serius!

Jadi kan lah medium media sosial ini sebagai tapak untuk menambah ilmu, tambah rakan rakan yang bagus, dan tidak mengambil kesempatan dan aniaya orang lain. Jika mahu berniaga pun, apa salahnya..gunakan sebaik baiknya.

Anda Mungkin Meminati :

16 Maret 2016

Mungkin Ada Sebab Sebab Yang Tertentu

Bila seseorang mendapat sesuatu pengiktirafan seperti anugerah perkhidmatan cemerlang di tempat kerja pasti akan ada suara suara sumbang yang mengkritik kenapa dia yang perlu dapat? kenapa tidak aku? kenapa tidak si A? Ini Perkara biasa yang akan berlaku, kadang kadang orang yang baru kerja tidak sampai setahun, dah dapat macam macam anugerah, sedangkan ada kakitangan yang bertahun tahun kerja membanting tulang, malangnya tidak dapat sebarang pun anugerah, terjadi di mana mana organisasi. Mungkin ada sebab sebab yang tertentu membuatkan kita tidak layak untuk menerima anugerah.

Kenapa perkara seperti ini terjadi? inilah kelemahan di peringkat kerajaan (maaf cakap), kadang kadang siapa yang terlalu menunjuk bagus, setiasa kemaskini status di media sosial mengenai hal kerja dengan status seperti "masih bertugas", dan hal melibatkan kerja, pandai bercakap walaupun action / Output  kosong, pandai mengambil hati orang atasan maka dialah yang akan mendapat pengiktirafan dan di terjemahan kan melalui markah yang tinggi pada SKT (Sasaran Kerja Tahunan).


Anda Mungkin Meminati :

Program Bootcamp eUsahawan Negeri Melaka

Bahagian K-Ekonomi dengan kerjasama MDeC akan menganjurkan Program Bootcamp eUsahawan Negeri Melaka, program ini akan di jalankan secara percuma, perkara yang akan di kongsikan di dalam bootcamp ni ialah seperti pemasaran internet merangkumi trend teknologi digital terkini seperti social media marketing, mobile commerce, analysis, epayment, digital advertising dan cyber security.

Program ini akan di hadiri oleh selebriti khas yang mahir di dalam pemasaran online dan strategi perniagaan, mereka yang di maksudkan itu ialah Irfan Khairy, Datuk Alif Syukri, Fizo Omar dan lain lain, marilah mencuba teknik teknik pemasaran yang baru dan berkesan ini, mungkin dengan cara baharu anda mampu menjadi Jutawan Online! siapa tahu! kan? kan? In Sha Allah..Semoga di permudahkan semua urusan kalian semua, dan maju dalam perniagaan.


Anda Mungkin Meminati :

Latihan Microsoft Office Power Point

Pada 15 Mac 2016, aku terlibat sebagai pengajar dan memberi ilmu kepada kakitangan Perpustakaan Awam Negeri Melaka (Perpustam) mengenai perisian Microsoft Office Powerpoint (Intermediate and Advance). Maklumbalas yang di terima selepas latihan, amat baik, alhamdulillah dan semoga bermanfaat ilmu yang di berikan, ilmu itu wajib di kongsikan bersama, latihan yang di jalankan ini percuma dan sepenuhnya di taja oleh Jabatan Ketua Menteri Melaka di bawah agensi Bahagian K-Ekonomi.

Antara topik yang di ajar, insert video, insert audio, animasi, slide show, how to create handhouts, slide master, handouts slide master, create table, adding collum and row, dan lain lain lagi.

Program program ICT ini telah bermula pada tahun 2003 sehingga sekarang, dan semuanya percuma, keutamaan hanya kepada penduduk negeri Melaka, antara kursus ICT yang di tawarkan ialah seperti Google Sketchup 3D, Animasi Flash, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Mobile Apps Intel XDK, Pembangunan Blog, Video dan bermacam macam lagi..


Anda Mungkin Meminati :

Dapat Daftar Modul

Alhamdulillah, semester kali ini dapat mendaftar modul untuk semester depan, semester sebelum ini memang selalu terlepas pandang tarikh nak daftar, apa taknya, semua hebahan secara online, study sambil bekerja ni memang mencabar, yelah kan tiada kelas (separuh masa) dan lepas tu tiada tunjuk ajar, tiada siapa yang bimbing, semuanya serba serbi online! pandai pandai lah nak hidup, kalau nak tahu, kena usaha dan sentiasa bertanya..

Kalau terlepas daftar modul untuk semester depan, akibatnya ialah tidak akan dapat modul subjek dan jika mahu mendapatkan modul juga, korang kena buat surat tunjuk sebab, rayuan dan kena bayar satu modul RM 30! Wah....

Sekarang ini, dah bagus! dah ada reminder melalui SMS, baguslah tu, agaknya dah ramai yang complaint. Pandangan aku la, institusi pembelajaran baik di IPTA dan IPTS sepatutnya kena lah bertimbang rasa dengan pelajar, kalau terlepas pra pendaftaran tu, beri peluang kedua, maksudnya tarikh kedua bagi pendaftaran! bukan senang kerja sambil belajar ini (bagi yang part time), banyak benda nak kena fikir, apa tak nya! assignment, study exam dan di tambah lagi dengan hal pejabat lagi..aduhai, seksa! Tapi sabar lah...orang putih kata No Pain, No Gain..ok !Akhirnya dapat daftar modul..haha

Anda Mungkin Meminati :

15 Maret 2016

Cara cara memasukkan video dari youtube ke dalam slide powerpoint

Tahukah anda bagaimana cara cara memasukkan video dari youtube ke dalam slide powerpoint? korang hanya perlu menukar VIDEO ID (Code di bawah) kepada ID video yang korang mahukan sahaja. Mudah dan berkesan!

Di versi powerpoint 2010, ternyata mempunyai berberapa isu terutamanya apabila anda memasukkan video dari youtube, embed code yang di sediakan youtube (i frame) code tidak boleh di masukkan.

Jika kita menggunakan embed code yang disediakan oleh Youtube, powerpoint akan keluarkan satu popup yang berbunyi seperti : PowerPoint cannot insert video from this embed code. Verify that embed is correct, and then try again. Nah, ini penyelesaiannya!



Anda Mungkin Meminati :

14 Maret 2016

Roti John Tarik

Kepada pengemar Roti John Tarik, pasti akan terpikat dengan keunikan roti john ini, lain dari yang lain seperti roti john kebiasaan yang kita biasa makan di kedai kedai, roti john ini unik dan terbaik, boleh didapati hanya di negeri melaka sahaja, dengan keenakan, kelazatan roti, dan lambakan cheese, sos yang meleleh, tak kedekut, membuatkan Roti John Tarik ini menjadi sedap dan terbaik, sekali dah cuba pasti korang nak lagi!! Sungguh sedap..

Dah macam pizza bro, apa taknya, dipenuhi dengan cheesy mozarella, cheesy souces, apa tunggu lagi? jom cuba la ke Roti John Tarik Mael Lambong! lokasi kedai Roti John Tarik Mael Lambong di mana? lokasi Roti John Tarik Mael Lambong terletak di Jalan Hang Tuah Mall, berhadapan CIMB bank dan restoran mamak infasha maju, bila pekena roti john ni pasti melambong lambong korang kerana kelazatan Roti John Tarik Mael Lambong cheesy ini. Rasanya macam korang makan pizza, memang tak dapat di nafikan lagi. haha

Kedai Roti John Tarik Mael Lambong ini dibuka dari isnin hingga sabtu, beroperasi dari pukul 5.00 petang hingga 11.30 malam, sebelum korang nak datang boleh lah call tuan kedai di  013 6111182 (Ismail). Sebelum datang, boleh hubungi dahulu En Ismail Yatim ni, bos Roti John Tarik Mael Lambong.


Anda Mungkin Meminati :

9 Maret 2016

Cara cara untuk memaparkan email yang hilang di inbox

Tipulah kalau nak kata tiada email, dah zaman serba canggih milennium ni, kalau nak login aplikasi seperti facebook, blog pun kena guna email untuk akses kan? pernah tak email di inbox korang hilang? padahal korang tak delete pun? Lain lah kalau dah delete ..

Ok aku nak tunjukkan macam mana kita nak dapatkan email yang hilang itu, mudah sahaja, hanya perlu ikut step(Langkah langkah) seperti yang di tunjukkan di bawah, tutorial ini hanya untuk pemegang akaun emel gmail sahaja, cara cara untuk memaparkan email yang hilang di inbox gmail korang ialah :


Anda Mungkin Meminati :

7 Maret 2016

Semakin bersemangat menyiapkan tugasan

Semalam menghadiri bengkel sehari rujukan ilmiah, yang mana di perkenalkan dengan satu software yang bagi aku sangat bagus dan memudahkan aku menyiapkan assignment. Banyak ilmu yang dapat aku pelajari selama sehari. Memang berpatutan dengan harga bayaran dikenakan...

Kan bagus diperkenalkan dari awal lagi..maksud aku di semester 1 lagi..dah nak tiba penghujung penghujung ni, barulah dapat tahu, antara perisian yang dapat memudahkan tugasan (Assignment) anda adalah seperti Microsoft word, Nitro PDF, Mendeley.

Tak rugi kalau kita invest (pelaburan) bagi mendapatkan ilmu, kena dapat melalui pelbagai sumber untuk mencari ilmu, jangan bergantung kepada internet google sahaja. Bukan tidak bagus maklumat di internet, bagus, cuma biasalah kan, tiada penapisan maklumat, hanya semudah di hujung jari..semuanya terpulang kepada kita.


Anda Mungkin Meminati :

Tahniah dan syabas kepada pemenang

Buat pertama kalinya, aku lihat rancangan hiburan sampai habis, sebab nak lihat siapa yang menang, maklumlah, kali ini mentor mentor yang semua muda muda belaka, tuh yang excited nak melihat, dan dalam masa nak menunggu siapa yang menang, banyak la pula commercial break, iklan dari penaja la, yelah, orang dah sponsor kena lah sabar dengan karenah penaja.

Untung siapa yang menang, dapat 100K, kalau terbukti memang berbakat akan ke depan dan konsisten di arus dunia mainstream, tidak semua artis terutamanya yang lahir dalam rancangan realiti yang move on, segelintir sahaja.

Antara yang berjaya dan sungguh aku kagum dengan nyanyiannya ialah Faizal tahir. Apa apa pun tahniah dan syabas kepada pemenang. Sudah tertulis dan takdir menentukan anda adalah pemenang. Aku taknak komen apa apa mengenai mutu nyanyian, sebab aku punya bidang ialah IT bukan dari Mass Comm ataupun seni nyanyian..so biarlah orang yang sepatutnya yang menilai, mereka lebih layak.. 

Tahniah dan syabas kepada pemenang mentor milenia!

Anda Mungkin Meminati :

3 Maret 2016

Urban Resilience City di Melaka

Sibuk betul awal bulan 3, dari 1-5hb ada perhimpunan pihak berkuasa tempatan seluruh dunia yang dinamakan sebagai Urban Resilience City, akan membincangkan isu isu pemanasan global, isu daya tahan bumi, hakisan, pencemaran dan segala yang berkaitn dengan isu isu membabitkan green dan technology.

Program global ini berlangsung di Hatten dan Equatorial hotel Melaka,Best juga bila bertugas macam ni, dapat makan sedap, pantau pendaftaran melalui sistem, dan dapat speaking macam mat saleh. Haha..Aku di pinjamkan ke program ini bagi membantu kelancaran dari segi ICT support..dan setakat ini segala masalah dapat di atasi..

Pengalaman yang sangat berguna dan bagus, sebagai pendedahan kepada situasi dunia luar dan memantapkan komunikasi berkesan. 

Anda Mungkin Meminati :

Latihan pembangunan Blog

Pada 21 Februari 2016, aku telah di panggil oleh badan parti politik untuk memberi taklimat dan latihan mengenai blog dan pemasaran internet, dengan harapan untuk membantu usahawan usahawan melayu menaiktaraf ekonomi mereka. wah...misi nya menarik dan aku suka.

Kata penganjur program lagi, program ini akan berterusan dan ada kesinambungan program sehinggalah usahawan usahawan yang menyertai berjaya..wah! lagi aku speechless! Program program percuma ini ditaja sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Melaka, setiap dun, cawangan dan daerah hanya perlu menyediakan lokasi dan peralatan logistik seperti meja dan kerusi.

Program setengah hari ini bermula pada jam 9 pagi dan berakhir pada pukul 1 tengahari. kau fikirlah sendiri, nak setup email, nak training SEO blog, nak ajar Nuffnang lagi..nak adjust template blog, coding..kau fikir sempat atau tidak setengah hari je...dan di tambah lagi ...kata kata ucapan dari 3 orang Yang berhormat..ambil purata setiap orang berucap selama 2 jam! dengan hal politik lagi, kisahnya lagi..kata kata dorongan lagi...


Anda Mungkin Meminati :

10 Februari 2016

Lindungi maklumat anda dari di cerobohi

Berhati hati ketika mengakses maklumat penting melalui browser (pelayar web) seperti Mozilla firefox, kadang kadang kita mungkin cuai, di mana tidak 'membuang' semua data contohnya seperti clear cache, saved logins, jika ada popup windows yang meminta kita supaya remember password? seeloknya tekanlah kepada tidak.

Tahukah anda, setiap apa yang kita akses terutamanya facebook, jika kita  menekan butang remember (lihat gambar 1 di bawah), segala maklumat seperti username dan password akan di dedahkan. Ya, betul, dengan adanya fungsi remember password, akan memudahkan kita, dimana kita tidak perlu menaip semula password akaun kita, tapi sedarkah yang sebenarnya, kita lah yang membenarkan orang lain untuk mengakses akaun kita tanpa di sedari!

Hal ini menjadi serius bila anda mengunapakai walaupun sementara peralatan komputer orang lain, khususnya di cybercafe atau komputer rakan rakan. Yelah rambut sama hitam, hati orang mana kita boleh baca kan? Kalau orang nak dengki...


Anda Mungkin Meminati :

13 Januari 2016

Mohon selari dengan apa yang dicakapkan

Menteri kata rakyat kena buat dua kerja untuk menampung kos sara hidup yang makin tinggi, yelah betul la tu, kalau bukan kita siapa lagi nak tolong diri kita kan? Masa kita susah, nak harap kawan bantu pun payah, bila kita senang, berduyun duyun kawan cari, itu perkara biasa.

Tapi bila di peringkat agensi, syarikat, kalau bizness jual jambu, jual kerepek, jual produk dekat facebook, boleh di kenakan tindakan tatatertib, yelah, asalkan kerja hakiki jaga ok la tu kan..mohon kerajaan keluarkan kenyataan yang pekerja boleh menjalankan perniagaan asalkan tak menjejaskan pekerjaan hakiki.

Apa salahnya tambah pendapatan, bukannya beratus ratus ribu pun hasil yang masuk, cuma beratus ratus ringgit itu pun belum tentu. Janganlah mengugut, menyekat, menyemak apa pekerjaan luar seseorang itu, cukuplah apa yang di mahukan di tempat kerja selesai dan well done!

Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih