Banner blog safirulamar 2020 iklansafirul1

30 Des 2016

Pakej Fotografi Perkahwinan Murah di Melaka

Kepada yang sedang mencari  Jurugambar (fotografi) Terbaik Di Negeri Melaka, boleh lah berurusan dengan Ai Capture Photography, Untuk makluman, Ai Capture Photography sedia menawarkan perkhidmatan sebagai jurugambar di sekitar majlis perkahwinan, kenduri, majlis aqiqah anak, majlis cukur jambul, majlis sambutan hari jadi , konvokesyen, majlis korporat, majlis pertunangan dan sebagainya yang berkaitan.  Harga boleh bincang dan kami mengikut bajet anda dan apa yang anda MAHUKAN....


Anda risau tidak cukup bajet ? Risau majlis tidak akan sempurna tanpa merakam detik detik indah di sesuatu majlis yang berlangsung ? Pening untuk mencari jurugambar perkahwinan di saat akhir ?  Kini anda tidak perlu risau...kerana Ai Capture sedia membantu dan akan merakam saat saat manis anda untuk di jadikan kenangan dan tatapan untuk anak anak cucu anda di masa akan datang.  Pasti membuatkan anda tersenyum mengimbau memori indah pada suatu hari nanti...

Ai Capture Photography berpengalaman luas sebagai jurugambar di pelbagai majlis keraian dan hasil editing yang di berikan pasti memuaskan hati anda....


Anda Mungkin Meminati :

29 Des 2016

Cara Cara Nak Install Font

Tutorial kali ini berkenaan cara cara nak installs font di Laptop atau di komputer korang. Sebagai pereka grafik, ini perkara biasa, di mana untuk memenuhi permintaan client yang berbagai bagai karenah dan ragam, nak font yang macam ni lah, itu lah, tapi bila sebut nama font, tak tahu..haha, pandai pandai lah korang cari jenis font seperti yang di kehendaki.

Untuk memuat turun font di komputer, korang boleh pergi ke Dafonts , bila sudah buka, kamu akan lihat seperti paparan di gambar 1 di bawah ;

cara cara nak installs font
Gambar 1
Di dalam dafonts ada berbagai jenis font boleh di dapati, sebagai contoh ada yang jenis fancy, decorative, basic, script, dan kalau korang nak buat jenis ayat yang seram atau bloody, korang boleh guna yang jenis gothic..tekan sekali dan akan keluar berbagai bagai jenis font mengikut kategori yang di pilih. Seperti biasa, (rujuk gambar 1), jika ingin muat turun font tersebut, di sebelah kanan hujung, terdapat butang download, sila tekan butang download tersebut...


Anda Mungkin Meminati :

27 Des 2016

Melaka Power Nak Mampos

Masa Melaka united di liga FAM lagi aku memang penyokong tegar Johor, dulu seingat aku lah, ada dua jenis pasukan johor..iaitu johor FC dan johor...walaupun anak melaka..tapi aku di besarkan di Johor..sebab kampung aku di segamat johor..bila teringat johor..teringat la kisah di zaman kanak kanak waktu itu..best woo johor..!

Player johor paling aku minat masa tu..namanya rusdi sulong..kalau di selangor rusdi suparman..peh..sampai sekarang aku minat pasukan johor, antara nama player bola yang aku ingat masa dulu dulu ialah seperti manja man (kedah), mat la mar jan (sabah), hardi jaafar (Melaka), che zambil (kedah)..dan banyak lagi lah, entah kenapa masa nak tulis artikel ni..blur pula..hehe

Sekarang Melaka dah maju dah..tahun depan masuk liga super..akan bersaing bersama sama JDT..Melaka power nak mampos wei..bak kata penyokong melaka united..haha...walau macamana pun kita bersaudara dan wakil selatan...janganlah taksub sangat dengan pasukan masing masing, walau pun negeri mana yang kau minat...ingatlah kita semua rakyat Malaysia...sikit sikit nak bergaduh, susah lah macam ini..kalau pasukan kau menang besar sekalipun..bukan kau dapat apa apa pun..yang kau dapat...kesan lebam lebam di badan...


Anda Mungkin Meminati :

26 Des 2016

Beli San Disk Dual 32G Di Batam Indonesia

San disk dual 32G ini aku beli masa di Batam tempoh hari, memang banyak membantu aku untuk transfer dan menyimpan data yang terlalu banyak di handphone aku, handphone pun dah semakin ok , ringan dan tak selalu hang (jammed), di handphone aku ni, kadang kadang kalau nak delete satu satu gambar, memang payah pening kepala di buatnya, yelah banyak betul,  kena pilih mana yang nak m mana yang tak nak, kesudahannya selepas membeli San disk dual ultra, aku copy semula data / gambar dan video yang ada dalam handphone transfer terus ke dalam san disk usb ini..

Kalau nak cari gambar yang dah transfer tu semula mudah aje, korang boleh cari dalam san disk dual ultra korang mudah bukan boleh transfer gambar sahaja transfer video pun boleh ringan handphone aku lepas ni takdelah keluar warning storage warning la apa la..rimas


Anda Mungkin Meminati :

24 Des 2016

Tugasan Lebih Akademik

Pada 14 Januari 2017, Skytech Creative akan menganjurkan Bengkel Rujukan Ilmiah yang akan di adakan di Bilik Latihan, Aras 6, Pusat Transformasi Bandar, Bandar Melaka, peserta akan di ajar bagaimana membuat rujukan (citation) dengan mudah di dalam tugasan (assignment) mengikut format yang sebenar tanpa ada kesilapan, bagaimana menggunakan perisian microsoft word, dan juga di bekalkan dengan cd converter PDF .

Di pendekkan cerita, tugasan anda akan menjadi lebih akademik dan berilmiah. Kalau dulu, ambil masa yang lama dalam menyiapkan setiap satu tugasan, dengan menggunakan perisian ini, dapat menjimatkan masa anda.Banyak kelebihan yang boleh di perolehi dalam kelas ini.  

Peserta akan di bekalkan nota, makan & minum (pagi & tengahari), serta sijil penyertaan. Jika berminat boleh hubungi saya di 016 6474201 (Amar) atau emel safirulamar@gmail.com . Anda mengalami kesukaran dalam menyiapkan tesis ? Kelas ini akan membantu anda..tidak perlu risau. Segala galanya hanya di hujung jari. Jom sertai kami.


Anda Mungkin Meminati :

21 Des 2016

Berhati Hati Menekan Video

Takut bila nak tekan video yang share di media sosial seperti facebook atau whats app. Tergamak mereka share video yang merepek dan boleh lah di kategorikan bangang. Konon konon lucu..tapi memalukan..dah tak malu ke? Kena berhati hati bila menekan..dah banyak kali terkena!! Orang yang share video bangang ni langsung tak fikir sensetiviti masyarakat, memang takde sivik langsung...tengah excited nak tengok video..tiba tiba terdengar suara perempuan menyundal..alahai...

Pernah dulu..masa tengah mengajar di sekolah tinggi perempuan..dalam masa tempoh pelajar menyiapkan tugasan, aku check la handphone sekejap..mana lah tahu ada mesej mesej penting ke..volume pula tak silent..haaa...apa lagi..keluar lah suara perempuan sundal menjerit...


Anda Mungkin Meminati :

20 Des 2016

Pengalaman Menarik Ketika Di Batam Indonesia

Saje je nak cerita dengan korang, pengalaman ketika 4 hari di Batam Indonesia..maklumlah second time ke luar negara, sebelum ini ke jakarta dan bandung, setakat ini hanya di indonesia sahaja, eropah belum lagi..haha. Maybe next year ?

Kalau di Batam, tiada apa yang menarik di sana rasanya bagi yang jenis kaki membeli belah, sebab di sana yang ada hanyalah hasil hasil hutan sahaja, semua barangan yang dijual diambil (import) dari luar lokal indonesia atau di johor, bukan hasil dari lokal batam sendiri, kalau nak membeli belah seperti pakaian, barang dapur, harganya agak mahal sebenarnya, kena berhati hati, jangan tertipu, dan kena tawar menawar.

Indonesia dahulu bukannnya seperti sekarang. Mungkin kesan kejatuhan nilai RM!  Apa pun, terasa sedikit aman di sana, apabila melihat suasana sekeliling seperti lanskap nya, gelagat orang-orangnya disana, kebudayaannya, tak lupa juga cewek-cewek nya, di sana aku melihat bertapa susah hidup rakyatnya di sana, yang kaya semakin kaya, yang miskin terus kais mencari sesuap nasi, berniaga di jalanan dan bermain muzik seperti tegar. Di jalanan juga, ramai yang berniaga.


Anda Mungkin Meminati :

16 Des 2016

Bengkel Penulisan Ilmiah

Anda mengambil masa yang lama untuk menyiapkan setiap tugasan (assignment) yang di berikan ? Atau markah yang di perolehi terlalu rendah dan kurang rujukan dan format rujukan tidak mengikut spesifikasi tugasan ? Jangan risau,  aku akan membantu anda bagaimana untuk membuatkan tugasan anda lebih berilmiah dan nampak lebih akademik , jimat masa dan mendapat markah tugasan yang memuaskan / tinggi.

Dengan menggunakan perisian ini, anda tidak perlu lagi risau tiada rujukan atau format rujukan salah dan sebagainya. Semuanya akan menjadi mudah.Sebelum ini, aku ada post artikel berkenaan perisian terbaik ini, korang boleh lihat di : Tidak banyak rujukan di dalam setiap tugasan



Anda Mungkin Meminati :

Cara Cara Membuat Logo 1 Malaysia

Tutorial kali ini berkenaan Cara cara membuat logo 1 Malaysia dengan menggunakan teknik Clipping Mask di Adobe Photoshop. Saya ada membuat tutorial bagaimana cara cara membuat logo seperti 1 Malaysia sebelum ini, anda boleh lihat di Cara cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop.

Anda boleh membuat carian di ruangan search  dengan memasukkan ayat kata kunci seperti clipping mask atau photoshop. Amat mudah sebenarnya untuk mrmbuat clipping mask. Walau bagaimana pun, perisian design yang lain seperti Adobe Illustrator, juga menyediakan terdapat fungsi clipping mask, cara yang sama lebih kurang, cuma di Adobe Illustrator, anda hanya perlu pilih kedua dua imej, dan right click, clipping mask.

Ramai yang bertanya, bagaimana mahu membuat logo seperti 1 Malaysia. Ini cara nya, mudah dan pantas. Cara cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop.

Anda Mungkin Meminati :

15 Des 2016

Politik Organisasi Perkara Biasa

Pedulikan kata kata orang mengenai kita, tidak mengapa kalau orang tak hargai usaha yang kita lakukan selama ini, suatu hari nanti, pasti usaha kita selama ini akan di hargai, cuma cepat atau lambat. Politik di organisasi itu perkara biasa, siapa yang pandai bodek, pandai berkata kata banyak cakap, pandai jilat, itu lah yang di sanjung dan di julang, sedangkan masih ada yang benar benar layak untuk mendapat pengiktirafan seperti anugerah pekerja cemerlang, namun di ketepikan begitu sahaja atas sebab sebab yang tak munasabah.


Anda Mungkin Meminati :

13 Des 2016

Terbang Jauh ke Kota London dengan Traveloka

Baru baru ini Traveloka iaitu sebuah Sistem atau aplikasi atas talian (online) dan juga sebagai sebuah agensi pelancongan  (Travel Agency) telah menganjurkan peraduan you need a holiday lah!  #MyTravelokaEscapade, peraduan ini terbuka kepada bloggers dan pengguna media sosial facebook , Peserta hanya perlu memilih satu destinasi dari sepuluh (10) destinasi yang di tawarkan, dan ceritakan impian anda bila anda di berada di sana. Mudah kan ? Untuk melakukan carian destinasi pilihan, boleh melayari Traveloka atau boleh muat turun di telefon pintar di Play Store : Traveloka.

Untuk makluman, Traveloka menawarkan dan menyediakan khidmat hotel terbaik dengan kadar harga berpatutan dan menyediakan kadar harga penerbangan yang berpatutan. Segala nya menjadi mudah dengan Traveloka.  

Kalau aku di berikan peluang untuk terbang bersama Traveloka ke negara yang aku minat dan destinasi pilihan yang aku pilih  , aku nak ke kota london. Sejujurnya aku belum pernah ke london (belum pernah ke luar negara sebenarnya, paling jauh pun perlis), ini kan pula London! Ermm hanya tengok kota london dalam televisyen je selama ini, haha, itu pun sebab aku peminat setia English Premier League (EPL) dan menonton perkhawinan eksklusif di raja Prince William, sedikit sebanyak dapatlah lihat permandangan awan, pengangkutan, orang orang dan stadium di sana ! Memang cantik permandangannya dan suasana di sana.


Anda Mungkin Meminati :

11 Des 2016

Perut Lapar Terus Jadi Kenyang

Bengang betul kalau dapat kedai makan macam ini, tak ambil order! tak tahu lah kenapa, tak nampak atau buat buat tak nampak ? tunggu punya lah lama, perut berbunyi, tukang ambil pesanan dah nampak , tapi buat tak tahu je, nak kena panggil baru datang?..eh, siapa yang berniaga ni? Sepatutnya mereka lah cari atau kejar pelanggan. Untung la ada orang datang kedai, daripada tiada pelanggan yang datang. Dari lapar terus jadi kenyang di Kedai Makan Qasreena Cafe , sebab banyak makan angin. Untung.....

Takde pelanggan takde la gaji korang, dah la tunggu lama, lepas tu terus papar tanda close walaupun jam di tangan baru pukul 9 malam, eh habistu orang macam aku yang tengah tunggu ni, meja ke? Kucing ? Atau kerusi ? langsung takde budi bahasa lah pekerja kedai makan di sini Qasreena Cafe ini. Tiada perasaan simpati ke ?  Sekurang kurangnya, datang dan beritahu la...ambil hati pelanggan yang remuk dan lapar gila wei..!


Anda Mungkin Meminati :

10 Des 2016

Blog Walking Sambil Makan Keropok Lekor

Apa aktiviti dan destinasi mana yang di tuju pada cuti panjang sempena Maulidur rasul 12 disember ini (12 Rabiulawal 1438), 4 hari cuti kan ? Yela cuti panjang , bukan selalu mendapat cuti macam ini, masa ini lah nak gunakan sebaik baiknya dan meluangkan quality time bersama family. Tentang aku ? Alhamdulillah musim exam telah habis, dan sekarang ini tengah berehat sambil Blogwalking di blog  rakan rakan bloggers sambil makan keropok lekor dan menghirup kopi panas . Fuh..

Korang tak keluar ke mana mana ke cuti hujung minggu kali ini ? Ermm cuti cuti ni aku nak rehat sahaja di rumah sambil tengok hindustan, sebab penat study tiga (3) paper time exam, dan otak juga penat dan macam nak meletop sebab pening menghabiskan masa membaiki blog aku yang terlalu banyak error seperti crawl, search preferences, dan broken link (remove url).


Anda Mungkin Meminati :

Ternampak Sesuatu Yang Aneh Tergantung

Setiap kali, aku lalu di kawasan berhampiran kedai ini, macam terpanggil nak makan ke kedai makan tu, macam ada sesuatu yang sedap perlu di rasa di kedai makan tersebut, akhirnya, aku tewas dan pergi makan di situ, keinginan ke situ sangat kuat. Dalam hati berkata, kalau sedap datang lagi, kalau tak sedap, tak payah lah datang lagi.

Kali pertama aku datang,  aku memesan mee goreng, dan ternyata sangat sedap dan menyelerakan, dan kali kedua datang di sebelah malam pula, aku cuba makan western food lamb chop, peh! sedap dan terbaik lah! 

Lepas makan, aku panggil kira untuk bayar, dan berjalan terus ke arah kereta, semasa di dalam kereta, aku ternampak sesuatu yang aneh tergantung di pokok betul betul di jalan masuk ke kedai itu. Ada sesuatu berwarna putih tergantung, macam patung pun ada, ah...bersangka baik lah. Entah siapa budak nakal yang gantung patung di situ.


Anda Mungkin Meminati :

9 Des 2016

Cara Mudah Mendapat Pahala Berterusan

Dulu Masa kecil kecil ketika di darjah persekolahan, 21 tahun yang lalu, selalu keluar naik basikal bersama rakan rakan dan sepupu, pergi sahaja ke mana mana yang di inginkan, tapi kena balik sebelum pukul 7.00 petang, kalau balik selepas jam 7 petang, alamat nya kena sebat dengan emak.

Setiap kali perjalanan, kami akan bernyanyi, dan singgah berehat di mana mana lokasi yang sesuai dan melakukan 'aktiviti' sampingan. haha, korang nak tahu apa aktiviti tu? aktiviti nya ialah menanam pokok, dengan harapan setiap kali kitorang lalu, semakin besar dan tinggi. Maknanya, kerap juga lah aktiviti kami keluar bersiar siar menaiki basikal, terutamanya ketika di hujung minggu. Masa tu, whats app, dan handphone kami tak guna, kalau ada handphone, pun nokia butterfly, ada game snake dan snow skies. Itu pun kami dah bahagia.

Agak agaknya sudah besar ke pokok yang kami tanam ataupun telah mati di timbus oleh tanah kesan dari hakisan atau tenggelam kerana projek pembangunan yang rakus dan haloba ? Rindu bila teringat kenangan di zaman dulu dulu, andai dapat aku undurkan masa, aku nak kembali di tahun 1994.


Anda Mungkin Meminati :

8 Des 2016

Latihan Microsoft Excel Di Masjid Tanah

Siang tadi ada program Latihan Microsoft Excel Di Masjid Tanah bertermpat di Perpustakaan desa, pasir gembur Masjid Tanah, ramai yang hadir untuk menimba ilmu, dari kanak kanak hinggalah orang dewasa seperti kaum kaum ibu dan belia, sambutan amat mengalakkan. Terima kasih hadir untuk menuntut ilmu dan menjemput aku sebagai pengajar. Antara yang di ajar tadi di dalam kelas Latihan Microsoft Excel Di Masjid Tanah tadi ialah seperti membuat pengiraan mudah menggunakan formula matematik seperti (tambah, darab, bahagi dan tolak), asas, membina carta graf, mail merge, freeze panes, create & rename sheet dan banyak lagi, Latihan dijalankan secara hands on.

Respon yang di terima pun baik, dan orang masjid tanah memang sempoi dan sporting. Ada masa kita jumpa lagi di kelas yang seterusnya, di lain hari dan di lain tempat.


Anda Mungkin Meminati :

5 Des 2016

Hal Yang Lepas Jangan Di Kenang

Lega rasanya selepas menjawab kertas peperiksaan, lagi satu kertas peperiksaan perlu di jawab! , harap harap keputusan yang akan keluar tidak lama lagi, lulus dengan bergaya. Mudah mudahan. Lepas ni boleh lah berseronok, sebab dah nak habis tempoh exam kan? Indahnya dunia!!! Yang menjadi mimpi ngeri bila selepas menjawab dan keluar dewan, kau tengok buku untuk buat semakan betul atau salah apa yang kau jawab. Lepas tu kau termenung! haha. Ingat ni, Hal yang lepas jangan di kenang, kalau di kenang, boleh meroyan di buatnya.

Dalam diam diam sekejap sahaja dah nak habis belajar, dulu mak ayah suruh sambung belajar lagi selepas habis diploma, aku tak mahu, nah sekarang!! , baru nak menyesal (mungkin sebab ekonomi tak berapa stabil dan untuk kenaikan gred kot, haha), kena ambil semula semua (full) subjek tanpa ada exemption credit, sebab dah 8 tahun tangguh degree. Pedulikan apa orang kata, selagi boleh sambung, sambung lah belajar, pejam celik pejam celik, dah nak habis! sekejap je masa berlalu.


Anda Mungkin Meminati :

29 Nov 2016

Hotel Terbaik Sekitar Batu Ferringhi

Penat dan sibuk dengan aktiviti seharian dan di tempat kerja ? Selalu kena marah dengan boss? Apa kata kita hadiah kan diri kita untuk berberapa hari dengan bercuti bersama insan yang tersayang, lupakan sebentar kesibukan kerja yang tiada penghujungnya, cari destinasi yang sesuai untuk bercuti dan merehatkan diri dengan Traveloka. Anda boleh menempah tiket penerbangan pergi dan balik dan dalam masa yang sama boleh menempah dan mencari hotel hotel yang terbaik berhampiran anda!! Semuan nya ada di Traveloka.

Banyak destinasi pelancongan yang terbaik di Malaysia, dan kali ini, aku nak mencadangkan Hotel Terbaik Sekitar Batu Ferringhi Pulau Pinang dengan kadar harga berpatutan di sekitar batu feringhi, pulau pinang. 

Senarai Hotel Terbaik Perlu Di Kunjungi Di Pulau Pinang

Nama Batu Ferringhi tak perlu diperkenalkan lagi sebab tempat ni memang femes (popular) dalam kalangan travel junkie sama ada dari dalam mahupun luar negara. Bagi yang ingin ke sini, terdapat beberapa option (pilihan). Syurga dunia ini terletak di utara semenanjung Malaysia dan boleh diakses dengan mudah melalui Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS Highway).


Anda Mungkin Meminati :

Macam Mana Nak Balik Rumah Kalau Begini

Apa lagi yang nak dikatakan, terkejut jadi macam ini, pertama kali kejadian ini berlaku, kenapa la nasib aku jadi begini, macam mana nak balik rumah kalau depan belakang tayar motor hilang? keluar je rumah, nampak motor dalam keadaan macam ni, kepada yang mencuri tayar dan rim motor aku depan belakang tu, langsung tiada pertimbangan dan kasihan.

Kenapa perlu mencuri, kalau tiada duit dan terdesak, tinggalkan nota dan nombor bank, aku boleh bank in kan duit, banyak lagi cara cara bagaimana hendak mendapatkan duit, di luar sana banyak peluang pekerjaan, rajin atau malas sahaja!  kenapa perlu mencuri sampai aniaya aku macam ini?


Anda Mungkin Meminati :

24 Nov 2016

Keputusan Segmen Blog Review

Salam dan selamat sejahtera semua, untuk sesi segmen review, terlalu ramai yang menyertai, jadi aku review secara berperingkat peringkat. Semua bloggers yang menyertai sudah dapat nombor masing masing kan? Untuk melihat nombor nombor yang mewakili korang yang menyertai, boleh lah lihat di SINI

Bagi yang lain, tunggu untuk sesi review yang seterusnya, aku akan share document dalam page Keputusan Segmen Blog Review ini, kepada bloggers yang bernombor 1-7, 8-14, 15-17, 18-20 harap maaf kalau tersilap ayat yang mana boleh menyinggung perasaan korang, aku hanya sekadar memberikan idea dan sekadar ingin membantu dan masih banyak lagi yang aku perlu di pelajari. Apa yang aku tahu dan faham, aku kongsikan bersama melalui segmen ini.

Nombol Blog Masing Masing Review Document
1-7 MUAT TURUN DI SINI.
8-14 MUAT TURUN DI SINI.
15-17 MUAT TURUN DI SINI.
18-20 MUAT TURUN DI SINI.
21-24 MUAT TURUN DI SINI.
25-30 MUAT TURUN DI SINI.
31-34 MUAT TURUN DI SINI.
35 - 37 (Etuza, Abe Jaq) MUAT TURUN DI SINI.

Bagi blog yang lain, jika telah selesai, aku akan memasukkan document review di table atas. Yang pasti, blog bernombor 1-7, peringkat ke dua 8-14, dan 15-17, 18-20 aku telah follow blog dan seronok membaca dan melihat blog mereka.

Keputusan Segmen Blog Review

Jika ada masalah dan ingin bertanya boleh emel saya di safirulamar@gmail.com.Terima kasih kerana menyertai segmen picisan ini.

Anda Mungkin Meminati :

16 Nov 2016

Segmen Blog Review Safirul Amar

Pertama kali menganjurkan segmen blog review ini, bukan bermaksud aku blogger yang baik dan bagus, masih lagi dalam proses pembelajaran, sebab teknologi ni tak boleh jangka, sentiasa ada kejutan, kena sentiasa kemaskini supaya tiada kesalahan. Tujuan aku buat segmen ini adalah untuk mengeratkan silaturrahim di alam maya.

Bagi sesiapa yang mempunyai blog dan ingin di review oleh aku, boleh lah menyertai, dan kepada yang menyertai, anda akan di nilai segi rekabentuk blog dan rekaletak susunan. Apa yang sesuai dan apa yang tidak dan mengikut kesesuaian keperluan SEO. Blog kena menepati kriteria Search Engine google, itu bagi yang serius mahu menarik orang baca artikel di blog anda, melainkan la korang jenis yang tidak kisah, ada pembaca atau tidak, penat menulis artikel, sekurang kurangnya rasa bahagia dan hilang penat apabila orang membaca dan meninggalkan komen di blog kita. Syarat nya amat mudah, letakkan url blog anda di ruangan komen, aku akan review satu persatu, seringkas yang mungkin.
Setiap blog yang menyertai Segmen Blog Review Safirul Amar ini , akan secara automatik blog mereka diletakkan dalam blog list safirulamar. Apa lagi jom la menyertai Segmen Blog Review Safirul Amar . Tarikh tamat untuk menyertai pada 20 November 2016 (Ahad). Jom la menyertai Segmen Blog Review Safirul Amar ini. 

Anda Mungkin Meminati :

Ramai Yang Bertanya Bagaimana

Ramai yang bertanya bagaimana ingin membuat duit melalui blog, menunjukkan rasa minat dan ingin memasuki kelas untuk belajar dengan lebih dalam mengenai blog dan pemasaran internet. Ingin aku ingatkan disini, perkara pertama sekali, perlu lah ada blog. 

Kebanyakkan peserta kursus akan mempunyai semangat berkobar kobar di hari kelas berlangsung sehingga tamat kelas sahaja dan selepas itu, apabila aku follow up kini, blog blog yang telah di bina pada masa itu, hasilnya amatlah mendukacitakan, last posting semuannya pada tarikh terakhir kelas di adakan.Tiada langsung usaha untuk mengemaskini artikel yang terbaru.

Di dalam kelas itu, untuk teknik menjana pendapatan pula, aku menggunakan nuffnang. Salah satu sebab mereka tidak kemaskini blog, ialah sebab tak tahu hendak tulis apa, dan tiada idea. Haha.

Buat blog dan buat duit itu sangat mudah di blog, yang susahnya ialah apabila perlu menulis artikel dan apa pula yang hendak di tulis? Baiklah, yang pertama sekali, kenal pasti apa tujuan kamu ber blog dan untuk apa?. Tidak semua orang boleh menulis dengan sempurna di blog, kadang kadang tetiba banyak idea untuk menulis datang tanpa di undang, tapi bila depan laptop..terus kosong..hilang ke laut semua idea.

Banyak tips tips di google pasal blog boleh di pelajari, cuma mahu atau tidak mahu sahaja. Yang berusaha akan maju, yang malas ketinggalan di telan arus zaman begitu sahaja. Alangkah ruginya jika tidak menggunakan platform yang percuma seperti blog. 

Anda Mungkin Meminati :

13 Nov 2016

Tak Dapat Nak Balas

Banyak mesej dan call tak dapat nak balas dan jawab sebab aku demam, selsema dan batuk, di melaka sekarang ni musim hujan. Bukan demam biasa, aku perlu kan rehat secukupnya, mungkin agak letih menguruskan hal hal duniawi dan sementara ini, namun apa perlu buat, selagi kita hidup ini, kalau kita leka dan tidak merebut peluang, kita akan ketinggalan.

Mudah mudahan esok dah sembuh, bosan bila terlantar, ah update blog pun ok juga, kan? Sekarang ni musim demam, ramai orang sakit, apa apa pun syukur masih lagi bernafas.

Anda Mungkin Meminati :

11 Nov 2016

Tiada Yang Ke Empat Dan Terakhir

Bila tengok cerita rock bro, rasa rindu pula suasana di awal tahun 90 an, segala permandangan suasana di masa itu, tenang dan tiada teknologi smartphone dan gajet. Tahniah kepada pengarah filem Mamat Khalid kerana mengembalikan semula kenangan indah itu.

Bagi episod kali ini yang mana tiada yang keempat dan terakhir, jalan cerita nya mengenai perjalanan sebuah ahli kumpulan rock rimba bara yang berakhir dengan tragedi, tidak macam artis di zaman sekarang, tiada semangat perjuangan dan tiada seni, jika dulu, perjuangan dalam mengembangkan bakat dan muzik rock di utamakan walaupun bayaran yang di perolehi tidak banyak, yang penting kepuasan dalam menyampaikan mesej dan muzik.

Banyak mesej yang cuba nak di sampaikan di dalam cerita ini, tapi tadi ada budak hingusan praktikal bagitahu aku, bang, url download cerita rock bro dan ada, tapi tak jelas gambarnya, abang nak download? Hah..memang kena maki lah jawab nya! aku pun reply balik dengan budak tu, macam mana la orang melayu nak untung, kalau ada orang macam kau! Tolonglah orang kita..apa lah salahnya keluarkan sikit duit pergi tengok wayang.



Anda Mungkin Meminati :

10 Nov 2016

Siapa Yang Paling Layak

Dah macam dekat amerika bila tengok di wall facebook, asyik cerita pasal amerika je, sudah tiada lagi cerita pasal cendol mak bedah lah, asam pedas lah, resepi sambal belacan lah, ok lah bagi aku, walau sesiapa pun yang memimpin amerika, dasar mereka dalam mengiktiraf yahudi tetap di perjuangkan habis habisan.

Tapi kalau di ikutkan antara clinton dan trump, siapa yang paling layak, aku rasa clinton, sebab dia lebih 'sopan'. Ahh...pergi lah telokop sama mereka, yang pasti, setiap 2 penggal, bertukar presiden macam mana sekalipun, palestin terus di pijak dan di tindas, yahudi israel tetap di sanjung.

Hanya negara islam sahaja yang boleh bantu negara islam, masalah nya di sini, ada pemimpin lama pula yang spin 360 darjah, menyokong campur tangan luar dalam negara kita. Dulu tak boleh, tapi sekarang boleh! pelik..

Anda Mungkin Meminati :

9 Nov 2016

Terima Komisen Affiliate Sweet Muslimah

komisenSWEETMUSLIMAH
Alhamdullillah, aku terima komisen dari program affiliate Sweet Muslimah, terima kasih banyak banyak, dan terima kasih juga lah kepada pengunjung blog, rasanya aku dah disable banner sweet muslimah di ruangan iklan di atas, tapi bila tiba tiba komisen masuk, terus aku enable kan semula banner tu, haha. 

Banyak design baju baju wanita dan kanak kanak yang menarik, sesuai ,cantik dan terbaik di Sweet Muslimah. Dan harga dan potongan diskaun yang di tawarkan, telah termasuk dengan GST, apa tunggu lagi, dan kenapa perlu membayar lebih, hanya di hujung jari sahaja...Haaa..jangan lepas kan peluang, cepat sebelum stok habis.

Anda Mungkin Meminati :

24 Okt 2016

Macam Mana Nak Periksa Rekod Penggunaan Touch N Go

Kalau korang ada kena pergi mesyuarat di luar stesen (out station) yang jauh, contohnya melaka - kuala lumpur, johor - kedah, mesti korang lalu lebuhraya (highway) kan ? dan kebiasannya mesti di tol (tunai) korang kena bayar, sama ada tunai gunakan plus tol kad, touch n go atau smart tag? 

Kadang kadang aku terfikir dan hari ini baru terbuka hati nak ambil tahu dan daftar, kalau guna smart tag ataupun touch n go, macam mana nak dapatkan rekod bayaran di tol tol yang kita lalui bagi tujuan membuat tuntutan bayaran ataupun bukti sebagai resit. Kalau guna kad tol tunai yang biasa kita perlu beratur panjang dan lambat, dan melalui kaunter tunai kita boleh mendapatkan resit jika membuat permintaan, minta je kat cashier tol tu kan? tapi bagaimana kalau kita menggunakan kad touch n go ? 

Macam Mana Nak Periksa Rekod Penggunaan Touch N Go ini ? sila layari di SINI


Anda Mungkin Meminati :

9 Okt 2016

Memancing Dapat Merehatkan Minda

Setelah sekian lama kemarau dari mendapat ikan di laut, akhirnya dapat juga ikan senangin semasa memancing semalam, boleh lah daripada takde langsung, rezeki Allah beri, Alhamdulillah, kuat juga sentapan ikan senangin ini. Memancing Dapat Merehatkan Minda

Memancing Dapat Merehatkan Minda

Sebelum ini pernah dapat ikan senangin, lebih kurang, tapi yang bersaiz besar, namanya ikan kurau. Boleh lihat disini. Ok la ni daripada tiada langsung, masak kari atau goreng pun sedap ni. mancing pun sekejap je, saja je nak lepaskan tekanan kerja yang tak pernah habis di pejabat, sekali sekala boleh lah ambil angin laut, dan dalam masa yang sama dapat tengok matahari terbenam dan merasai suasana senja di pantai.


Anda Mungkin Meminati :

24 Agu 2016

Tidak Banyak Rujukan Di Dalam Setiap Tugasan

Proses menyiapkan tugasan sebenarnya bukan lah merumitkan jika kita faham proses, bermula dari pengumpulan bahan bahan dan memahami struktur dan kriteria tugasan. Tutorial kali ini ialah bagaimana menyediakan draf tugasan (assignment), menyediakan format rujukan dengan pantas.

Tidak ramai pelajar pelajar yang tahu perisian ini, nama perisian ini adalah MENDELEY. Secara ringkasnya mengenai perisian ini, memudahkan kita dalam menyediakan rujukan dan memasukkan bahan bahan seperti jurnal, artikel blog dan sebagainya ke dalam perisian ini.

Kelemahan yang selalu di lakukan oleh pelajar ialah kurang membuat kajian iaitu tidak banyak rujukan di dalam setiap tugasan dan formating APA style tidak betul. Bila kurang rujukan maka risiko plagiat (copypaste) akan timbul dan secara tidak langsung, markah tugasan kurang dan tidak memuaskan.


Anda Mungkin Meminati :

18 Agu 2016

Petua Untuk Memastikan Tepung Melekat

Petua untuk memastikan tepung melekat semasa menggoreng makanan contoh nya seperti sotong atau cendawan, sebelum celur sotong atau cendawan pada tepung, celurkan pada telur dahulu, kemudian tepung.

Oh baru tahu....orang lelaki ni kalau dah tahu memasak, memang dah tak ingat benda lain dah...memang melekat je kat dapur haha..seronok memasak, yang penting bahan cukup..cakap apa sahaja...kalau tak tahu boleh google resepi, hehe.

Ada petua lain untuk pastikan tepung melekat bila menggoreng? saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan...

#jangankecamsaya

Anda Mungkin Meminati :

25 Mei 2016

Hilang Ingatan Sekejap

Alhamdulillah, berkat kemaskini blog setiap hari, banyak iklan CPUV Campaigns yang melekat, kali ini iklan dove, watson, mc donalds, dan wolkswagen. Semoga duduk lama sikit ya. hehe, sekarang ini, nak di katakan kemaskini blog kerap sangat tu takdelah, sebab sibuk sedikit dengan kerja di pejabat.

Kalau buat entri pun merepek repek je, cukuplah sekadar perkongsian maklumat dan diari kehidupan aku, segala maklumat, perjalanan, mungkin kisah aku tidak sempat untuk di buku kan, tapi aku menulis hal peribadi, kisah dan hal aku di dalam blog ini, untuk sebagai rujukan aku mungkin hari ini, esok, lusa dan selama lamanya.

SIbuk dengan urusan kerja di pejabat


Anda Mungkin Meminati :

23 Mei 2016

Juara Pertandingan Futsal MICTH

Alhamdulillah, akhirnya kami muncul Juara Pertandingan Futsal MICTH anjuran MICTH iaitu sebuah syarikat swasta di negeri Melaka. Memang aku tak sangka melepasi melangkaui sasaran aku sebenarnya. Terbaik semua.

Perlawanan demi perlawanan kami harungi, akhirnya kami Juara Pertandingan Futsal MICTH dan kemenangan ini sungguh bermakna buat aku sebagai pengurus pasukan dimana secara tidak langsung menutup mulut mulut longkang yang mempertikaikan kebolehan pasukan aku. haha.Walaupun hadiah tak seberapa dan tidak lumayan (1 hamper, medal dan piala), itu tidak menjadi masalah, yang penting, pasukan aku mencipta nama sebagai Champion.

Pasukan yang bertanding di Pertandingan Futsal MICTH rata ratanya hebat hebat belaka dan ada pengalaman bermain, antara nya ialah SAMB ( syarikat air melaka berhad), Putra Hospital FC, Bertam Hulu FC...itu yang menjadikan aku gembira sangat menjadi Champion!


Anda Mungkin Meminati :

16 Mei 2016

Bawa Anak Anak Berseronok

Aku gembira melihat anak anak seronok bermain di taman permainan indoor, walaupun tidak selalu bersama dengan mereka di sebabkan sibuk dan walaupun sekejap sahaja, itupun dah memadai dan bermakna bagi aku, ada rezeki, tak apa lain kali kita bermain lagi ya anak anak aku. Nanti Daddy bawa ke suatu tempat yang lagi seronok.

Bawa Anak Anak Berseronok

Yang penting anak anak gembira,  macam macam ragam dan keletah anak anak ini. Boleh buat ketawa di buatnya,  Seronok nya mereka bermain, dan masa nak pulang ke rumah, sampai terlelap kepenatan. Macam macam permainan mereka mencuba dan main, antaranya seperti masak masak, mewarna, baling bola dan macam macam lagi. Barang barang sekolah nanti daddy belikan ye.



Anda Mungkin Meminati :

25 Apr 2016

Anak Anak Keladi Yang Comel

Selesai sudah program pembelajaran komputer celik ICT di Kompleks Japerun Serkam Jasin Melaka, course (pembelajaran) kali ini, peserta telah diberikan pendedahan membuat rekabentuk banner, bunting dan sedikit info asas tools menggunakan adobe illustrator CS 6.

Peserta yang hadir tidak berapa ramai dan masa yang di berikan untuk slot aku pun tidak panjang, hanya 2 jam sahaja, sebabnya faham faham jela, dengan ucapan yb, ucapan perasamian ketua pengerusi program dan ucapan tetamu khas lagi!  siapa tetamu khas (lihat Gambar 2 dibawah) ? Tetamu khas itu di import dari kelantan, katanya owner produk Dnars Skin Care, dan slot pembelajaran komputer aku, adalah slot yang terakhir sekali. Tetamu khas ini akan memberi suntikan semangat kepada semua peserta dan memberikan idea bagaimana mahu memulakan perniagaan.

Tapi sebelum itu, aku juga di minta untuk mengajar perisian adobe illustrator di Sekolah Datuk Palembang, pembelajaran pada hari tersebut, aku ajar macamana nak buat bintang, shape, clipping mask dan lain lain yang mana asas. Peserta program terdiri daripada anak anak keladi dari tingkatan 3,4 dan tingkatan 5. Dulu masa aku bersekolah, pelajar tingkatan 4 dan 5 dah macam bapa orang, tapi sekarang? halus betul..hehe.


Anda Mungkin Meminati :

12 Apr 2016

Hadiah Hari Jadi

Terima kasih kepada Hard Rock Cafe Melaka kerana memilih aku sebagai pemenang harian Rock Box mereka, plan datang suka suka je, nak release tension sambil dengar muzik, hadiah yang di perolehi sangatlah terbaik dan hebat iaitu baju limited hard rock, memang mahal gila baju ni kalau beli secara walk in di mana mana Hard Rock Shop, Alhamdulillah aku dapat juga secara percuma! Tambahan pula, kebetulan malam tu, adalah hari jadi aku, Alhamdulillah, rezeki hari jadi, memang tak sangka bila pengacara majlis umum pemenang sempena hari jadi.

Mulanya, nak request lagu je, tapi tak sedar pula rupa rupanya ada kawan tulis senyap senyap dekat borang isi lagu tu, special request, birthday boy song to Mr Safirul! Waaa, hahaha, dan akhirnya aku dipilih sebagai pemenang pada malam tu, terasa diri ini dihargai lak! Inilah Hadiah Hari Jadi  yang terbaik! dan bermakna. hehe


Anda Mungkin Meminati :

8 Apr 2016

Selamat Hari Jadi Muhammad Qayyum

Genaplah 6 tahun usia anak aku yang pertama iaitu Muhammad Qayyum Rayqal pada 12 April 2016 yang akan tiba tak lama lagi, di harapkan menjadi anak yang soleh,berguna, bijak di dunia dan akhirat, dan yang utama, hormat orang tua.

Tiada apa yang mampu membahagiakan diri ini sebagai bapa selain melihat engkau tersenyum gembira, selamat dunia dan akhirat dari sebarang dugaan dan cabaran dunia, dan menghormati orang yang lebih tua dari kamu, Itu sudah cukup membahagiakan aku. Selamat hari jadi buat anak aku yang pertama ini Muhammad Qayyum Rayqal bin Safirul Amar, Daddy sayang kamu dunia akhirat.


Anda Mungkin Meminati :

6 Apr 2016

Pergi Meninggalkan Kita Semua

Ketika bersarapan pagi di sebuah warong sambil makan nasi lemak dan nescafe ais, tiba tiba aku terpadang seekor binatang yang cukup di geruni dan di takuti apabila tersentuh, iaitu babi hutan. haha, Bukan menghina haiwan tersebut, tapi itu kan binatang kategori najis berat dalam Islam. Biasanya kalau di kawasan kampung, binatang ini muncul pada lewat malam untuk mencari makanan seperti sampah dan sisa makanan, tapi kali ini tak kira waktu dah, suka suka hati 'dia' je nak keluar, memang takde sifat 'tolak ansur' langsung, membabi buta keluar tak kira siang malam! Aduh..

Yang menjadi lebih menakutkan, jarak antara aku dengan babi tu cuma berberapa meter sahaja, manalah tahu kan tiba tiba babi hutan ni datang macam kucing minta makanan, cekau-cekau, terkais kais, ingatkan kucing kucing manja bawah meja, sekali rupa rupanya babi hutan! baguslah aku membelai, haha. dan menjadi lebih merumitkan, ia berlegar legar di kawasan rumah milik orang melayu islam, mungkin berdekatan kawasan semak samun dan hutan belukar.

Kepada korang semua, sila pastikan kawasan persekitaran luar rumah korang bersih dan kalau boleh janganlah meletakkan sisa sisa sampah basah, makanan di luar rumah, masukkan dalam tong sampah yang disediakan oleh pihak berkuasa. Sekarang ni cuaca tak menentu, panas terik, musim haiwan haiwan keluar dari lokasi asal. Berhati hati


Anda Mungkin Meminati :

24 Mar 2016

Cara Mudah Bagi Membina Bar Code

Semakin hari semakin banyak teknologi dan aplikasi yang wujud, maklumlah di zaman moden serba maju ini, semuanya benda yang dahulunya susah, kini menjadi mudah, segala urusan menjadi cepat, tidak perlu key in manual satu per satu, terkini..hanya perlu SCAN sahaja! Dengan ini kesilapan akan dapat di kurangkan.Tutorial kali ini berkenaan cara mudah membuat BAR CODE, korang tahu tak apa itu BAR CODE? Cara mudah yang boleh aku definisikan disini ialah, kod yang di ciptakan untuk memudahkan pengguna dengan menggunakan teknik imbasan (scan) samada melalui smartphone atau pun scanner, ataupun kod yang di dalamnya terdapat kandungan (Isi) berupa text, url address, image dan sebagainya.

Itulah bahasa mudahnya..sebagai contoh korang boleh lihat di pasaraya-pasaraya besar berhampiran korang tinggal, di mana setiap produk mereka, telah di letakkan kod kod, dan ada di sediakan alat untuk mengimbas, tujuannya untuk menyemak harga sebenar produk tersebut, dan apabila di imbas, akan di pautkan ke url address, teks (harga) atau sebagainya.


Anda Mungkin Meminati :

21 Mar 2016

Cara Melakukan Perkongsian Fail Dan Dokumen

Bagi anda yang tidak mempunyai hosting server dan tidak tahu macam mana nak kongsi fail anda dengan rakan rakan, saya mencadangkan anda menggunakan perisian Media Fire, perisian ini adalah percuma dan anda di berikan 12G bagi setiap satu akaun. Seperti biasa sebelum mendaftar, anda perlu mempunyai alamat email, samaada google, yahoo, ymail atau dan lain lain bagi tujuan pendaftaran akaun, atau samaada melalui facebook.

Perisian Media Fire membenarkan anda memuat turun pelbagai format seperti pdf, docx, mp4, mp3 dan sebagainya, secara tidak langsung memudahkan urusan anda dalam melakukan perkongsian maklumat. Sangat mudah dan tutorial memuat turun fail atau dokumen ada di bawah.

Cara cara nak membuat perkongsian fail menggunakan Media Fire? ikuti langkah di bawah ini;


Anda Mungkin Meminati :

16 Mar 2016

Latihan Power Point Kakitangan Perpustam

Pada 15 Mac 2016, program Latihan Power Point Kakitangan Perpustam iaitu dari Perpustakaan Awam Negeri Melaka (Perpustam) dijalankan, latihan mengenai perisian Microsoft Office Powerpoint (Intermediate and Advance). Maklumbalas yang di terima selepas latihan, amat baik, alhamdulillah dan semoga bermanfaat ilmu yang di berikan, ilmu itu wajib di kongsikan bersama, latihan yang di jalankan ini percuma dan sepenuhnya di taja oleh Jabatan Ketua Menteri Melaka di bawah agensi Bahagian K-Ekonomi.

Antara topik yang di ajar, insert video, insert audio, animasi, slide show, how to create handhouts, slide master, handouts slide master, create table, adding collum and row, dan lain lain lagi.


Anda Mungkin Meminati :

15 Mar 2016

Cara cara memasukkan video dari youtube ke dalam slide powerpoint

Tahukah anda bagaimana cara cara memasukkan video dari youtube ke dalam slide powerpoint? korang hanya perlu menukar VIDEO ID (Code di bawah) kepada ID video yang korang mahukan sahaja. Mudah dan berkesan!

Di versi powerpoint 2010, ternyata mempunyai berberapa isu terutamanya apabila anda memasukkan video dari youtube, embed code yang di sediakan youtube (i frame) code tidak boleh di masukkan.

Jika kita menggunakan embed code yang disediakan oleh Youtube, powerpoint akan keluarkan satu popup yang berbunyi seperti : PowerPoint cannot insert video from this embed code. Verify that embed is correct, and then try again. Nah, ini penyelesaiannya!



Anda Mungkin Meminati :

14 Mar 2016

Roti John Tarik Mael Lambong Terbaik Di Melaka

Kepada pengemar Roti John Tarik, pasti akan terpikat dengan keunikan roti john ini, lain dari yang lain seperti roti john kebiasaan yang kita biasa makan di kedai kedai, roti john ini unik dan terbaik, boleh didapati hanya di negeri melaka sahaja, dengan keenakan, kelazatan roti, dan lambakan cheese, sos yang meleleh, tak kedekut, membuatkan Roti John Tarik ini menjadi sedap dan terbaik, sekali dah cuba pasti korang nak lagi!! Sungguh sedap..

Dah macam pizza wei, apa taknya, roti john dipenuhi dengan cheesy mozarella, cheesy souces, apa tunggu lagi? jom cuba merasai keenakan Roti John Tarik Mael Lambong! memang tak kedekut cheese dan sos, lokasi kedai Roti John Tarik Mael Lambong di mana? lokasi Roti John Tarik Mael Lambong terletak di Jalan Hang Tuah Mall, berhadapan CIMB bank dan restoran mamak infasha maju, bila pekena roti john ni pasti melambong lambong korang kerana kelazatan Roti John Tarik Mael Lambong cheesy ini. Rasanya macam korang makan pizza, memang tak dapat di nafikan lagi. haha

Kedai Roti John Tarik Mael Lambong Terbaik Di Melaka ini dibuka dari isnin hingga sabtu, beroperasi dari pukul 5.00 petang hingga 11.30 malam, sebelum korang nak datang boleh lah call tuan kedai di  013 6111182 (Ismail). Sebelum datang, boleh hubungi dahulu En Ismail Yatim ni, bos Roti John Tarik Mael Lambong.


Anda Mungkin Meminati :

9 Mar 2016

Cara Cara Paparkan Email Yang Hilang Di Inbox Gmail

Tipulah kalau nak kata tiada alamat email, zaman dah serba canggih era milennium, kalau nak login aplikasi seperti facebook, blog pun kena guna alamat email untuk akses kan? pernah tak email di inbox korang hilang tiba tiba? padahal korang tak delete pun? tapi kenapa tiada di inbox? kemana menghilang? Melainkan kalau korang dah delete, tapi masih boleh dapati di thrash. 

Ok tutorial kali ini macam mana kita nak dapatkan email yang hilang di inbox, mudah sahaja, hanya perlu ikut langkah langkah seperti yang di tunjukkan di bawah.

Tutorial ini hanya untuk pemegang akaun emel gmail sahaja, di tutorial  Cara cara Paparkan Email Yang Hilang Di Inbox  seperti dibawah ini, jom ;


Anda Mungkin Meminati :

10 Feb 2016

Lindungi Maklumat Anda Dari Di Cerobohi

Berhati hati ketika mengakses maklumat penting melalui browser (pelayar web) seperti Mozilla firefox, kadang kala kita mungkin cuai, di mana tidak membuang semua maklumat data contohnya seperti clear cache dan saved logins, jika ada popup tetingkap (windows) yang meminta kita supaya remember password? seeloknya tekanlah kepada tidak. Ini penting bagi mencegah penceroboh dari mengakses akaun kita sewenang wenangnya, terutamanya jika mengakses di kafe siber.

Tahukah anda, setiap apa yang kita akses terutamanya facebook, jika kita  menekan butang remember (lihat gambar 1 di bawah), segala maklumat seperti username dan password akan di dedahkan. Ya, betul, dengan adanya fungsi remember password, akan memudahkan kita, dimana kita tidak perlu menaip semula password akaun kita, tapi sedarkah yang sebenarnya, kita lah yang membenarkan orang lain untuk mengakses akaun kita tanpa di sedari! jika tertekan remember password itu tidak mengapa, tapi perlu lah clear cache selepas itu.

Hal ini menjadi serius bila anda mengunapakai walaupun sementara peralatan komputer orang lain, khususnya di kafe siber atau komputer rakan rakan. Ye lah rambut sama hitam, hati orang mana kita boleh baca kan? Kalau orang nak dengki, jangan sampai berputih mata wei. Lindungi maklumat anda dari di cerobohi


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih