Banner blog safirulamar 2020 skytechcreative bizness shopee Pengedar Shaklee Bangi

30 Desember 2019

Keputusan Segmen Bloglist Safirul Amar

Sukacita di umumkan, segmen bloglist dan banner header tamat hari ini, sehari lebih awal seperti yang di nyatakan sebelum ini . Boleh lihat Sini . Ada berberapa sebab kenapa tamat sehari lebih awal antaranya seperti, nak mengurus anak anak sekolah, awal bulan pejabat sibuk gila, senang cakap, sibuk betul ni..tak menang tangan di buatnya, blog pun tak sempat nak lihat sangat, dan yang paling penting sekali, bila bloglist kosong, susah nak blogwalking rakan rakan dan membaca posting blog rakan. Bosan juga...haha, tu yang kalau boleh biar tamat awal sikit...lepas ni dah boleh jengah jengah rakan dan tinggalkan jejak.  

Alhamdulillah, sambutan agak memuaskan dan tiada target pun sebenarnya dari segi jumlah penyertaan di segmen ini. Memang di luar jangkaan sebenarnya dan 'terkejut' masih ada yang aktif dan setia bersama blog masing masing, bercerita dan berkongsi idea, memberi inspirasi dan terus menulis mengikut gaya masing masing. Teruskan, jangan sampai pupus dan hilang dari radar. Ini lah saluran yang sesuai untuk berkongsi idea, bercerita, berkongsi ilmu dan sebagainya.


Anda Mungkin Meminati :

27 Desember 2019

Perkhidmatan Tube Well Terbaik Di Melaka

Perkhidmatan Tubewell adalah proses mengesan, mencari, membina telaga air, kaedah mendapatkan bekalan air mentah yang bersih secara tidak langsung membekalkan sumber air yang bersih sesuai untuk tujuan perladangan, ternakan, pertanian, perumahan (kawasan perumahan) dan untuk kegunaan kilang perindustrian kecil dan sederhana. Syarikat Proctor Solution adalah syarikat pakar terbaik nombor 1 berkemahiran dan berpengalaman luas di dalam perkhidmatan Tubewell Drilling (Pembinaan Telaga Air Bawah Tanah selama 10 tahun) mampu menyelesaikan masalah bekalan air di kawasan anda. Sumber air bawah tanah yang segar,sejuk, pastinya percuma dan semestinya menjimatkan wang bagi bil air anda. 

Setelah lubang tube di gali, akan di pasangkan paip UPVC berdiameter 4 inci dan di dalamnya 1 inci untuk paip air. Pengerudian di lakukan dalam anggaran 30 meter untuk mencari lapisan akueifer. Kerja membina telaga air ini telah banyak di kendalikan dan di uruskan oleh Syarikat Proctor Solution ini. Jika ada dikalangan pengusaha pertanian yang memerlukan khidmat mencari sumber air bawah tanah dan mengorek telaga tiub dan memasang pam air sila hubungi Proctor Solution di nombor 012-3857825 (Matt Ikram). Servis kami termasuk menyediakan pam air automatik, dan membuat penyambungan terus ke paip utama rumah.



Anda Mungkin Meminati :

26 Desember 2019

Aktiviti Di Hari Cuti Umum

Cuti umum sempena hari krismas ini, aktiviti sihat yang di lakukan ialah seperti berkebun cucuk tanam, membersihkan kolam ikan dan melayan karenah si kucing parsi peliharaan yang comel.

Memang seronok bercucuk tanam, apatah lagi jika membuahkan hasil, seperti sayur sayuran, kalau beli di kedai, kena keluar duit lagi, kan? Gembira bila masak lauk, bahan bahannya dari apa yang kita tanam seperti cili, daun sup, daun bawang, bendi dan sebagainya. Bahagia nya hidup ! Kalau ada masa seperti cuti cuti malaysia macam ini...sempat lah juga buat semua aktiviti seperti tu, kalau tak, biasanya bila balik je dari kerja, sampai rumah makan minum, solat, gaming dan terus tidur, pergi kerja gelap, pulang kerja pun gelap, huhu, bila nak menanam dan hias lanskap ? Haha. 


Anda Mungkin Meminati :

25 Desember 2019

Semoga Di Permudahkan Urusan

Aduh petanda nyanyuk tu dah ada, bila petang tadi aku berusaha untuk siapkan kerja gila gila di pejabat, sebab sangka kan pada esoknya ( cuti umum krismas) adalah hari jumaat..sangka aku cuti panjang sehingga ahad. Rupa rupanya cuti umum raya krismas tu, adalah hari rabu, dan khamis sudah mula kerja...aiyo, hari pun dah lupa ni..! Pening ..

Kalau tahu tadi, boleh buat sambil lewa sebab khamis dah kerja, boleh lah sambung hari tu nanti...hehe. cuti seperti biasa lah, duduk rumah lihat Televisyen dan paling utama, game on! Kalau nak ke bandar , memang takdelah..melaka selalu sesak , dengan traffic light nya berlambak sana sini, hijau 15 saat, merahnya 120 saat. Ermm tak boleh tahan...! 


Anda Mungkin Meminati :

24 Desember 2019

Menu Lunch Hari Ini

Hari ini tak keluar makan lunch, walaupun hati gembira sebab facebook dah tak block url blog, tapi entah la, sejak dua tiga hari ini rasa macam malas nak keluar pejabat, tak tahulah kenapa, masa berlalu begitu pantas, rasa macam baru datang kerja, bila tengok jam, eh, sekejapan dah pukul 3.30 petang, memang cepat masa ! memang masa mencemburui kita, di kesempatan yang tak berapa cukup ni, gigihkan dam usaha juga lah untuk siap kan kerja koding dan design di pejabat, esok dah cuti krismas, maklumlah akhir tahun, memang busy gila...pening, dengan mesyuarat lagi..!

Semua benda nak kena siapkan cepat, seperti esok dah nak kiamat, semua keputusan nak kena buat, sebelum cuti krismas, nak kena buat design krismas la, ucapan tahun baru la, itu la ini la, hasil kewangan nak kena key in dalam sistem, Kadang kadang migrain bila terlalu memikirkan hal kerja, kena siapkan juga, sebab selagi kerja tak siap, takut terbawa bawa nanti di rumah, rosak mood cuti nanti! Kebetulan ada kawan nak ke aeon jusco masa lunch, sempat kirim diorang sotong goreng, minta mereka beli kan...


Anda Mungkin Meminati :

Blog Link Sudah Unblock Dari Facebook

Fuh! pagi ini masa tengah belek belek facebook sambil melihat netizen bawang membawang, tiba tiba terlihat blog page aku yang pernah di posting sebelum ini di facebook, eh wah ! rasa macam nak melompat ah ! Yeah facebook sudah unblocked link blog ? Boleh baca kisah blog di block oleh Facebook di SINI . Sah! dan di dapati tidak bersalah, seterusnya menjadi blog patuh Facebook. Haha, hah apa lagi. terus aku letakkan alamat blog di instagram. Wah! tiada error! bagus ! Syukur Alhamdulillah...berkat doa siang dan malam, 'kemurungan' dan tidak putus putus hantar report pada orang putih tu dengan menggunakan pelbagai saluran media sosial akhirnya mereka menerima permohonan rayuan ini dan yang membuatkan hati semakin bertambah riang, tempoh blocking itu hanya selama (4) empat hari sahaja. 

Nasib baik tak kena block berbulan bulan dan permanently block. Yelah, sebenarnya, tanpa facebook pun, masih lagi boleh menjana pendapatan dan masih boleh buka blog, cuma kalau boleh kan, biarlah sempurna dan tiada halangan di mana mana saluran, sekurang kurangnya dapatlah meletakkan blog link sesuka hati di blog ( walaupun orang tak baca  dan tekan pun di facebook), kalau tekan pun, mungkin sebab semata mata nak report web sebab ada kebencian melampau ataupun meluat meruap ruap, itu lah haters kan ..!


Anda Mungkin Meminati :

23 Desember 2019

Recall Segmen Bloglist Dan Banner

[Recall] Segmen bloglist dan header blog Safirulamar.com masih di buka penyertaan, kepada yang berminat untuk menyertai, boleh mendaftar di sini . Hujung tahun ni ramai yang sibuk menguruskan persekolahan anak, memang tak di nafikan, tak apa bagi yang tidak sempat dan daftar di saat saat akhir..jangan risau syarat penyertaan sangat mudah, dalam kesibukan menguruskan sesi persekolahan akan datang nanti, masih meriah juga penyertaan segmen ini. Boleh lihat dan blogwalking satu persatu senarai peserta di Senarai peserta yang menyertai Segmen Bloglist dan Banner Header.

Insha'Allah akan ada kejutan, demi menghargai rakan rakan bloggers, ada yang pernah menyertai Giveaway sebelum ini, masih menulis dan ada juga rakan rakan bloggers yang baru kenal menyertai buat pertama kali, apa pun terima kasih di ucapkan kerana menyertai.


Anda Mungkin Meminati :

20 Desember 2019

Menu Makan Malam Hari Ini

Menu makan malam hari ini simple tapi terbaik dan sedap ialah asam pedas ikan parang, tempe, tauhu goreng, buah buahan, dan bayam brazil. Asam pedas pula style parit jawa johor, cair dan berbeza dari asam pedas Melaka, yang pekat dan pedas..cuma yang terbaiknya, bayam brazil tu tanam sendiri, di belakang rumah...

Seronok bila kita makan hasil tanaman yang kita tanam sendiri...perasaan dia lain macam. Bangga dan gembira bila apa yang kita tanam menjadi dan boleh di makan pula tu. Dari tanam semai pokok bunga raya, baik kau tanam sayur..ada faedahnya..


Anda Mungkin Meminati :

Apa Lagi Dia Nak Semua Sudah

Apa lagi la si muka buku hendak ni !, buat perangai pula, semalam petang tiba tiba, keluar error 'Your message couldn't be sent because it includes content that other people on Facebook have reported as abusive,' , huh apa lagi tak kena ni?, kandungan dalam blog ini tidak lah menjurus ke arah kerosakan, melanggar polisi atau salah guna, segala yang bermanfaat di kongsikan bersama dan kisah yang di lalui penulis. Dari semalam menyemak dan kerja keras betulkan koding, mencari puncanya, semua arahan sudah patuh, dan masih lagi tidak boleh kongsi di facebook dan instagram. Rasanya dulu pernah lihat di post blog mana entah, pasal perkara ini iaitu tidak boleh meletakkan url link blog di facebook.

Penat juga memikirkan penyelesaiannya apa yang tak kena sampai kan si mark betul betul marah, siap tak benarkan (kongsi maklumat blog) untuk 'bersosial' di aplikasi miliknya. Meta tag sudah letak dan tiada masalah, clear cookies pun sudah, hantar surat cinta pada mark pun sudah, haha.


Anda Mungkin Meminati :

19 Desember 2019

Akhirnya Telah Perbaharui Sijil

Huh, sebelum ini aku ada buat artikel pasal perbaharui sijil perniagaan SSM (suruhanjaya syarikat Malaysia), baca sini, tapi baru tersentak dari lamunan yang sijil syarikat aku dah hampir lima (5) bulan tak perbaharui renew. haha aduh ! ...minta tolong kawan yang kebetulan runner , minta tolong tanyakan status sama ada sudah out from the system, runner kan ? jumlah kadar denda lewat dan masih boleh renew kah ?

Alhamdulillah, masih ada dalam sistem mereka, dan kadar denda lewat 5 bulan, ermmm....pedih..! Yang sebenarnya, aku terlupa untuk renew, sebab sijil ssm, tak selalu di tangan, di gunakan bila perlu sahaja, certificate ni bukan macam lesen memandu untuk bawa ke mana mana, dah macam sijil tamat sekolah menengah !!, di pendekkan cerita ok begini, senang cakap  pendapatan down, ada, tapi tak banyak, kalau ada , bayaran pun secara tunai....hahaha, satu lagi, berkenaan tamat ke lagi seminggu nak tamat ke, tiada pemberitahuan sms atau emel ye ! Bukan macam toyota service centre yang ada sistem sms yang canggih!


Anda Mungkin Meminati :

17 Desember 2019

Hidup Memerlukan Tolenrasi

Hidup ini memerlukan tolenrasi dan hormat menghormati, macam orang putih cakap, 'You give respect, you get respect', jangan bawa budaya negatif ke dalam diri orang yang positif. Hormat menghormati itu perlu, apatah lagi hidup di bumi Malaysia ini, pelbagai latar belakang kaum, ada melayu, cina, kadazan dan india, dan paling penting, jangan goyah dengan situasi keadaan, teguh pada pendirian, jangan biarkan orang menggunakan kita sesuka hati. Jadi lah diri sendiri dan jangan ambil mudah (take for granted).

Bohong lah jika tiada satu kaum yang tiada sifat 'mementingkan' kaum mereka walaupun di mana mana sekalipun, bukan 'rasis' melampau, cuma 'mengutamakan' . Namun begitu, nilai nilai murni dan harmoni masih lagi di terapkan dalam setiap diri masing masing dengan mematuhi prinsip rukun negara.


Anda Mungkin Meminati :

Jangan Mudah Menilai Orang

Sebagai seorang lelaki dan juga ayah kepada 5 orang cahaya mata, kadangkala banyak memendam perasan dan suatu ketika 'makan hati', bila ada orang perempuan yang berkata, ' Bang lihat orang itu ! , lihat jiran tu! , lihat kawan kawan saya itu!, berjalan sana sini, makan tempat 'high class' , pakai beg berjenama, pakai baju mahal mahal, mesti diorang banyak duit kan. Bukan tiada wang, tapi aku lebih selesa selesaikan perkara yang penting dahulu (bayar tunggakan dan bil bil), agar tidak susah di kemudian hari, lebihan duit, hah, tak payah sebut jiran la, orang tu la , jom! kita pergi! haha ..Sebagai seorang lelaki dan juga ayah kepada anak anak, tiada siapa ayah pun di dunia ini, yang 'tergamak' nak lihat keluarga nya kelihatan 'susah' , semua insan yang bergelar ayah atau suami sentiasa mahukan yang terbaik. Hidup kat Malaysia ni, dah macam hidup zaman inflasi, harga barang lebih tinggi dari pendapatan...! Semua benda nak kena bayar....bil warisan, bil smart meter, bil indah water, bil pintu, bil itu ini...! bil ! bil ! bil ! adoi....

Kalau lah ada duit....semuanya boleh. Jangan lihat pada orang sekeliling yang nampak lebih 'senang' tapi...(sambung sendiri), aku sentiasa motivasikan diri sendiri setiap hari dengan melihat kehidupan manusia yang mana lebih susah...agar aku belajar lebih bersyukur, sehingga terdetik di hati, oh ada lagi yang lebih susah dari aku rupanya, kalau kesempitan, inshallah ada jalan dan di permudahkan. Insha Allah.


Anda Mungkin Meminati :

Hilang Segala Penat Kerja

Hari ini sampai je aku di rumah, pulang dari kerja , terasa badan dan otak, penat lain macam, mungkin sebab banyak lihat komputer di pejabat, rasa macam mengantuk dah level tak boleh bawa bincang dah ni, tapi susah nak lelap...bila nak tidur, rasa serba salah macam ada tak lengkap, serba serbi tak kena !! Yelah, sebab tidur dalam keadaan tidak solat..ah, baik aku solat dulu, takut sambil baring nanti, terlelap !! lepas solat nanti bolehlah rehat kan diri seperti malam malam sebelum. 

Seperti biasa, rutin di waktu maghrib dan isya'..tugasan si Zeref, dia akan bentang / susun sejadah dan kemas lipat semula selepas solat...tapi kali ni, dia buat perangai, dengan sejadah pun, dia nak jadikan permainan, ingatkan dah lipat, rupa rupanya, eh tengah bergulung gulung. Bila lihat telatah anak, rasa terhibur dan hilang segala penat..senyum aku malam ini..


Anda Mungkin Meminati :

15 Desember 2019

Santai Di Hujung Minggu

Sejuk betul bumi melaka minggu ini, mendung dan gerimis sahaja..memang terbaik, sesuai suasananya dengan cuti hujung minggu. Seperti biasa, tengah bulan memang dah tak keluar jalan sangat, faham faham sudah lah..haha. Awal bulan dah shopping sakan, tengah bulan termenung.

Kalau di Melaka, setiap kali hujung minggu ( weekends) ramai yang duduk rumah , sebab sesak gila jalan raya, jalan raya kat Melaka ni banyak traffic light, lepas tu tiada jalan by pass atau flyover sangat...kalau jammed, memang berjam jam terkandas atas jalan raya. Orang luar kalau datang Melaka, dia kata bandar traffic light. Haha..sekali sekala boleh la...ambil feel katanya..


Anda Mungkin Meminati :

13 Desember 2019

Nasihat Untuk Diri Sendiri

Dah hidup hampir 35 tahun di muka bumi ini, dah faham la sikit perangai manusia, ada macam macam jenis sifat dan karakter, masih lagi dalam proses pembelajaran untuk penambahbaikan dalam kehidupan, dalam proses ke arah penambahbaikan itu, aku belajar untuk menerima,memberi,buang sikap buruk sangka, pura pura bebal, dan sentiasa bertanya terlebih dahulu dan tidak melulu dalam membuat keputusan, dan memerhati (observation) orang sekeliling. Bukan 'memilih' dalam berkawan, tetapi pilih lah yang berkualiti, sentiasa positif dan tidak prejudis antara satu sama lain, jika tidak suka, tegur dan belajar menghargai. Bukan membabi buta mengiyakan apa yang orang lain berkata tentang kita, dengan alasan majoriti sekolompok (yang negatif) menyokong. Ada akal boleh boleh fikir. Belajar lah buat keputusan untuk masa depan diri sendiri, bukan untuk sesiapa, tapi untuk diri kita juga. Jangan biarkan ketakutan menghalang impian dan kebahagiaan hidup kita.
 
Setiap orang ada sisi baik dan buruk mereka, belajar untuk memahami situasi orang lain dahulu, masing masing mempunyai kehidupan yang berbeza. Tuhan kurniaan kan Akal dan Fikiran tu, dengan tujuan untuk menilai, memahami, mentaksir, mengolah, apabila menerima sesuatu berita, kaji dan selidik berita itu sebelum menyebarkan berita itu. Lain orang, lain pemahamannya. Boleh baca di SINI


Anda Mungkin Meminati :

12 Desember 2019

Peraturan Baru Di Rumah

Ermm sudah ada peraturan baru ya di rumah, bila semua dah ada di dalam rumah ,,lepas solat isyak, di larang main gamedan tak boleh pegang smartphone ,begitu lah kata kata si zeref rayyan ni, huhu..kali ini dia tegas, dia kata lagi, kalau di dapati degil, serta merta dia akan bawa ayam kuning mainan dia yang mengengkelkan tu, dia akan picit ayam tu, memang bunyinya lain macam, kalau di picit ulang kali tanpa henti, rasa macam nak humban je ayam tu, dari tingkat atas ke aras bawah, tapi tak boleh, zeref masih ada pistol untuk melindungi ayam dia tu...

Tapi kan,  yang pelik dia boleh pula main tablet phone . Aktiviti aku kena tengok dia main, dan puji dia menang (walaupun dia kalah main game), sejak peraturan ini di mulakan dua hari lepas oleh si budak kecik ni, hidup aku menjadi lebih sistematik, masa tidur pun awal, dan sepi dari gaming! buat sementara. Dari dengar bunyi ayam dia tu, baik aku pura pura tidur, kesudahannya aku tertidur terus sampai la ke pagi, huh suram ...! Alahai


Anda Mungkin Meminati :

Tidak Kenal Maka Tidak Cinta

Hidup ini bukan untuk berduka semata mata, kadangkala perlu ada keceriaan dan tak boleh hidup sorang sorang, tu sebab dalam agama pun, kena berpasang pasangan dan jika masih belum mampu berkahwin, carilah rakan yang boleh memahami dan berkongsi cerita, dan kalau diikutkan dari segi sejarah pun, sesuatu tamadun atau individu yang berjaya, kejayaan hadir bukan secara berseorangan, hidup mesti berkawan, dan mempunyai pasangan yang memahami, mesti ada kumpulan atau individu yang membantu untuk merealisasikan impian.

Di ringkaskan, seperti sebuah kumpulan muzik, yang mempunyai ahli yang lengkap dengan posisi masing masing, seperti pemain drum, pemain gitar, pemain bass, di iringi pengetahuan mengendalikan instrumen, maka terhasil lah sebuah melodi muzik yang indah di dengar, seperti juga sebuah pasukan di dalam bola sepak, di bahagikan kepada berberapa peranan, seperti penyerang, pertahanan, pemain tengah, tiada posisi yang lengkap, maka runtuh lah sesuatu pasukan itu. Taktikal itu penting. Murujuk kepada permasalahan melibatkan komunikasi ini, masing masing ada kefahaman tersendiri mengikut apa yang mereka faham...


Anda Mungkin Meminati :

9 Desember 2019

Segmen Bloglist Dan Banner Header

Sempena akhir tahun ini, cuma nak buat segmen bloglist safirul amar.com , inshaAllah, jika ada rezeki lebih, akan buat Giveaway...syarat syarat nya amat mudah, hanya buat satu (1) posting bertajuk Segmen Bloglist dan Banner Header Safirul Amar , dan follow instagram aku di SINI ,Itu sahaja. Mudah kan ? haha..keputusan pemenang akan di buat berdasarkan random.org mengikut nombor list penyertaan masing masing yang akan di keluarkan kemudian. Kalau nak lihat senarai peserta mengikut turutan pendaftaran boleh lihat di sini

Hadiah hadiah nya ? Ermm tiada hadiah dalam bentuk fizikal...sebab bukan giveaway kan ? tapi hanya menjanjikan 'hadiah' seperti , dari tempat pertama (1) hingga ke lima (5), akan di masukkan dalam blog list, tempoh ? tempohnya sehingga bila bila  yang di rasakan sesuai tempohnya, mungkin sebulan ? setahun ? selama lamanya ? bergantung pada reputasi blog tersebut, asalkan blog tersebut tiada masalah dari segi broken link error. Contohnya, kerap ubah url link posting setelah di index google, ataupun buat posting selepas tu padam (delete). Selepas mengikuti syarat syarat yang di tetapkan, boleh hantar penyertaan di ruangan komen posting ini


Anda Mungkin Meminati :

Menu Yang Sama Harga Berbeza

Orang melayu memang terkenal dengan budi bahasa nya dan kesopanan dan kesusilaan, penyabar dan semua sifat sifat kebaikan, kalau kau hormat dan layan orang baik, kau akan dapat harga murah...(bergantung), tapi jangan buat kat KFC atau Mc Donald lak..haha, harga dah fix tu. 

Begitu juga di kedai makan, aku pun kadang kadang marah juga, bila berjam jam tunggu, perut dah lapar, tapi pekerja kedai tak ambil order lagi, nak kena panggil baru datang, bagaimana anda ? bila berhadapan dengan situasi begini? Marah? Mengamuk? Angkat kaki jalan ? Kalau aku, angkat kaki jalan, malas nak panjang cerita, lagi banyak bercakap dan berdebat, banyak la pula nanti tindakan yang lain pula...kan?  Kalau marah marah masa order makanan, takut harga masa kira nanti kena tekan mahal, hah..menyesal pun tak guna. 


Anda Mungkin Meminati :

4 Desember 2019

Urusan Hari Ini Di PermudahkanNya

Syukur hari ini, semua urusan kerja di permudahkanNya, tiada apa apa masalah berbangkit, hal yang rumit menjadi lebih mudah, ada sahaja solusi nya, terlintas sahaja penyelesaiannya ,dan dalam masa yang sama, hari ini rezeki murah , dari pagi hingga ke petang senyum sahaja, rakan belanja makan dan minum. Alhamdulillah syukur kepada mu Ya Allah. 

Kerja akan lebih mudah, apabila kita memudahkan urusan orang lain, jangan la terlalu 'strict' dengan prosedur, benda boleh ringkas, permudahkan lah ! Jangan di beratkan sangat proses kerja asalkan tidak melanggari etika dan salah guna.


Anda Mungkin Meminati :

3 Desember 2019

Terserempak Dengan Pakcik Ini

Dulu ada seorang rakan pernah tegur kalau jumpa orang tua, orang compang camping, pengemis, atau sesiapa sahaja asalkan pelik, layan je, kalau orang tu ajak berbual, borak lah, kalau orang tu minta duit, sedekah kan apa yang ada. Aku pun tanya dia kenapa wei? Dalam kepala otak dah fikir macam macam, contoh nya oh, mungkin hidup di dunia ini sementara, bina la hubungan baik sesama manusia, bak kata Ustaz di taman aku, " Ibadah seorang muslim itu bermasalah jika dia tidak baik hubungannya dengan sesama muslim lainnya". 'Hablumminannas' , bina lah hubungan baik sesama manusia, baru ibadah kita menjadi betul.

Rakan aku pun jawab soalan aku tadi, kenapa kalau jumpa orang compang camping, orang pelik, atau orang tua kena layan dia baik baik ?, dia kata mungkin orang itu malaikat, siapa tahu? mana tahu 'dia' saja nak test manusia. Mana tau, kau bagi dia seringgit, tahu tahu dalam beg duit kau tiba tiba ada RM 1000.00. Wow! Terbaik rakan aku ni (Kesan dari banyak tengok cerita kartun dan drama kungfu hongkong) begini la jadinya. 


Anda Mungkin Meminati :

2 Desember 2019

Barang Yang Di Pesan Telah Tiba

Yeah, barang yang aku pesan (order) secara atas-talian (online) hari itu, akhirnya telah tiba di rumah, apa yang aku order hah? Haha...untuk makluman korang, aku order wallet (beg duit) baru, yelah wallet aku kan hilang haritu, tercicir entah ke mana, boleh baca kisah wallet hilang di sini penat juga lah nak selesaikan urusan kad kad baru, kad pengenalan, lesen memandu dan kad kad bank. Penat turun naik bangunan UTC Melaka, nasib baik ada UTC, semua agensi setempat ! Alhamdulillah, urusan aku di permudahkan oleh Nya. Syukur Ya Allah..

Beg duit yang hilang tu, memang aku sayang sangat, berjenama dan tahan lasak, mungkin di sebabkan lebar dan panjang itu lah antara salah satu faktor tercicir , mungkin lah. Bahaya wei. Kadang kadang kita cuai, dan tak selalunya nasib menyebelahi kita. 

Pesanan beg duit kali ini, kembali ke beg duit yang lebih 'kemas' ,pelik, murah dan pendek. Harap harap lepas ini aku tak cuai..! Kalau boleh biar lah berkekalan sampai bila bila...


Anda Mungkin Meminati :

Harap Bersabar Dengan Dugaan Ini

Bila hujan lebat turun, perkara yang paling di takutkan sekali ialah paras air naik sehingga terjadi banjir kilat, kejadian ini berlaku semalam di Melaka, berberapa kawasan di Melaka di naiki air, dan penduduk yang terlibat dalam banjir kilat ini di tempatkan di berberapa kawasan, sementara paras air kembali surut.  

Semasa kejadian, aku berada di luar Melaka dan di maklumkan banjir kilat di sekitar Ayer Keroh dan berberapa kawasan sekitar. Ketika itu, aku dalam perjalanan pulang ke Melaka. Fuh, nasib baik rakan beritahu, tangkas dan pantas! untuk mengelakkan kenderaan tersangkut, aku guna alternatif exit simpang ampat. Harini, Alhamdulillah paras air semakin surut dan kerja kerja pembersihan di jalankan...banyak juga kenderaan yang tersadai dan tenggelam...kepada yang terbabit, harap bersabar dengan dugaan ini.


Anda Mungkin Meminati :

Kehidupan Anda Baru Bermula

Baru baru ni viral kisah sekumpulan 'monyet', ops sorry sekumpulan manusia yang meraikan 'kebebasan' tamat peperiksaan seterusnya tamat dari sekolah, dalam masa yang sama menyusahkan pengguna jalan raya yang lain. Memang meriah kelihatan seolah olah tiada lagi hari esok. 

Oleh kerana kisah ini berlaku di Melaka, ramai juga lah rakan rakan luar negeri yang mesej aku menanyakan berita ini , dan aku hanya mampu reply, 'apa kena mengena dengan aku , cerita ini?' Pandangan dan nasihat aku dengan nada tegas kepada budak budak tak berapa empuk yang terlibat ini, kehidupan anda baru bermula.


Anda Mungkin Meminati :

29 November 2019

Muka Senyum Lain Macam

Hari ini muka zeref senyum lain macam, dengan harapan nak minta daddy handphone tablet yang baru. macam tak bersalah, bila aku sampai je rumah, buka pintu, dia dah tercegat kat depan aku, lepas tu siap bagi salam dan cakap daddy kenapa wangi ni..haha.

Lain macam, ayat manis eh...ah, maaf akaun tahun ni dah closing (tutup), tunggu bajet tahun depan. Tengok tv je, banyak cerita kartun kat televisyen tu kan. Daddy pun dah bertahun tak tengok Televisyen, sebab korang asyik 'chop' remote. Nasib baik ada telefon pintar dan laptop, dapatlah tahu sikit perkembangan semasa apa yang terjadi di luar sana.

Nasib baik gadget nya pecah, kalau masih ok, kerja nya asyik nak minta puji je, ajak orang tengok dia main game, lepas tu minta pendapat kita, dia power ke tak? Haha. Ini kisahnya , bagaimana boleh terbarai tablet gadget dia. Tekan di sini


Anda Mungkin Meminati :

Pening Kepala Daddy Begini

Aduh, pening kepala daddy begini, apa taknya bila sampai je di rumah ,balik dari kerja , terkejut bila Zeref menangis, ingat apa la masalahnya, berebut biskut ke apa ke, terjatuh ke, rupa rupanya menangis sebab tab gamenya pecah. Aduh. Pening kepala daddy begini nakkk oi, tab gadget handphone ni, harga nya bukan macam harga gula gula mentos atau kinder joy awak tu, penat daddy cari duit nak belikan awak gadget ini, luluh hati daddy bila lihat kondisi nya yang teruk berkecai. 

Bila dengar apa alasan si budak kecik ni, kenapa sampai berkecai ? , alasan nya, tak boleh nak muat turun game yang baru...! Nak cari game baru yang senang menang je! Tu yang dia hempas handphone...padahal internet tiada, penyelesaiannya restart (onoff) modem internet unifi, kan dah beritahu, kalau internet tak dapat, beritahu lah pengasuh, biar pengasuh yang off dan on kan modem tu. Pengasuh pun tak cerdik. Tak boleh nak mengawal suasana keadaan. Nak marah pun tak guna, benda dah berlaku...


Anda Mungkin Meminati :

27 November 2019

Contest Isi Dialog Di Blog At-Tarmizi.Com

Banyak betul wei segmen dan giveaway hujung tahun 2019, rugi kalau tak turut serta, ini lah keistimewaan bila join komuniti bloggers, Semoga penganjur pertandingan ini di murahkan rezeki melimpah ruah dan di berikan kesihatan sihat sentiasa untuk teruskan menulis sesuatu yang bermanfaat di blog masing masing.

Tertarik juga dengan Contest Isi Dialog Di Blog At-Tarmizi.Com yang di anjurkan oleh bloggers Tarmizi ini. Seorang bloggers yang minat melukis watak watak kartun, kreatif sungguh, menggunakan platform bloggers untuk menyampaikan mesej melalui watak kartun nya. Pernah berjumpa dengan bloggers ini dan kebetulan ketika itu aku berada di Negeri Melaka, Saudara Tarmizi pernah datang kelas Web Development, rasa nya, boleh tekan di SINI tahun bila tu tak ingat..!Huh..Maaf, cepat lupa sekarang ini, sudah tua! haha..dalam kelas dia seorang yang pendiam bak kata orang 'diam diam berisi tu'.


Anda Mungkin Meminati :

26 November 2019

Cara Cara Untuk Papar Hidden Post Di Facebook

Ok, tiba tiba datang rajin pula nak buat tutorial kembali, tutorial ini ialah Cara Cara Untuk Memaparkan Semula Hidden Post yang kita hide kan di timeline facebook. Puas juga cari macam mana cara nya nak re-post semula apa yang kita hide (sembunyi) kan sebelum ini, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu. Ramai juga yang tidak tahu

Kadang kadang, setiap post yang kita posting di facebook tu, menyentuh sensitiviti pembaca yang boleh mengugat keharmonian atau salah faham yang mana boleh membuat rakan rakan terasa hati, bila dah salah faham, mula lah nak kecam mengecam, aduh! nak delete, sayang pula post ini, sebab mungkin banyak komen dan like, ah, mungkin boleh sembunyi kan je buat sementara, lain hari boleh keluarkan semula.

Mari kita lihat Cara cara untuk memaparkan semula hidden post di Facebook. Mudah sahaja caranya. mari lihat cara cara nya di bawah ini,


Anda Mungkin Meminati :

25 November 2019

Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com

Sempena hujung akhir tahun ni, biasalah banyak pertandingan di adakan, antaranya seperti Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com, antara bloggers yang rajin mengeratkan 'silaturrahim' sesama bloggers yang lain, kepada yang berminat untuk Join Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com ini, korang boleh klik pada gambar segmen yang di sediakan di bahagian bawah ini. 

Ternampak Segmen ini di ruangan bloglist, ermm memang blog mia liana ini ada di bloglist aku. Blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan akan dimasukkan ke bloglist Mia selama setahun pada tahun 2020. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 15 Disember 2019. Hah..cuba lah mana tahu, korang menang kan ? Bak kata Mia, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. 

Hanya perlu kongsi (share) gambar yang di sediakan,  di fahamkan, semua (coding) telah di sediakan oleh Bloggers Mia ini. hah, hanya perlu copy dan paste je...mudah! Jom sertai Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com. Bukan calang calang bloggers mia ni...kalau nak tingkatkan traffic blog korang, sertailah...! Haha


Anda Mungkin Meminati :

24 November 2019

Kes Rompakan Dan Pecah Masuk Kedai

Sejak kebelakangan ini, banyak kes rompakan dan pecah masuk rumah dan kedai. Huish..pagi ini, terima berita dari group wasap taman, berlaku rompakan kedai di dalam Taman aku. 

Suspek telah di kenal pasti dan berlegar legar dan tinggal berdekatan taman, pada sebelah petang, ada pelanggan berbangsa india keluar masuk ruang premis tersebut dan sempat bertanyakan ada menyimpan stok telefon original di kedai dan wang tunai, dan Alhamdulillah tidak banyak barang di dalam kedai yang hilang, hanya sebahagian peti cash / wang tunai sahaja termasuk CCTV kamera litar tertutup turut di cabut. Antara kedai yang di pecah masuk ialah kedai makan, kedai jual smartphone / gadget dan lain lain.


Anda Mungkin Meminati :

23 November 2019

Giveaway Akhir Tahun HasrulHassan

Huh, dah lama tak join sebarang pertandingan (Giveaway), suram sikit arena blog kebelakangan ni, mungkin dengan lambakan channel media sosial yang lain seperti facebook, twitter, mi chat, we chat, telegram dan sebagainya, menyebabkan bloggers semakin tidak mendapat tempat di hati pengguna seterusnya beralih ke saluran yang lain, menjadi semakin rumit / lucu bila ada yang cuba menulis cerita di twitter. Penceritaan yang dah menarik, cuma channel tak betul, hah! suka hati lah... 

Ok, aku berminat nak join giveaway kali ini, mana lah tahu menang kan, siapa tahu , Alhamdulillah...! Ini give away bukan biasa biasa, haha, di anjurkan oleh bloggers terbaik iaitu Hasrul Hassan. Katanya ada rezeki lebih, maka terhasil lah Giveaway akhir tahun ini. Di pendekkan cerita, Bloggers ini sebenarnya adalah Idola aku, walaupun dia junior blogger aku didalam dunia bloggers, tapi aku amat mengangumi penulisannya. Ya, walaupun aku bermula lebih awal, namun hanya sekadar menulis dan sekadar hobi masa terluang dan tidak serius untuk menjana wang. 


Anda Mungkin Meminati :

22 November 2019

Kursus Grafik Adobe Untuk Perniagaan

Terima kasih kepada agensi KEMAS dan tahniah kerana menganjurkan program yang sangat berguna kepada masyarakat, terima kasih kerana menjemput aku untuk mencurahkan ilmu kepada peserta kursus Grafik anjuran agensi KEMAS untuk tujuan perniagaan kali ini.

Kursus singkat ini di jalankan selama dua hari bertempat di pejabat kemas di Bukit Baru melaka. Latihan di jalankan secara hands-on. Banyak topik yang di ajar seperti membina tulisan jawi, membuat banner, majalahh, design baju, dan banyak lagi. Alhamdulillah, semua peserta faham apa yang di ajar selama dua hari, dan hasil tugasan masing masing sangat memuaskan menunjukkan yang mereka faham dan fokus apa yang aku terangkan.


Anda Mungkin Meminati :

21 November 2019

Jadi Pelarian Sekejap

Terkejut tiba tiba bila raba poket belakang, beg duit takda..! Ah sudah tak bawa ke? Uish bahaya ni kalau ada roadblock, naya je, mana lah aku letak beg duit aku ni, tercicir ke? Puas cari , tak jumpa ..sah tercicir, panik juga lah, duit hilang tak pa lah, yang penting kad kad bank, kad pengenalan, dokumen penting dalam tu. Aduh..mana ni..

Cari punya cari...tak jumpa juga, buat apa pun serba tak jadi, kesudahannya, nekad, buat report polis, dan pergi jabatan pendaftaran negara dan jpj untuk buat lesen memandu. 


Anda Mungkin Meminati :

18 November 2019

Sekali Sekala Ubah Selera

Hari ini, nak ubah selera makan tengahari, biasanya nasi berlauk, tapi kali ni, nak cuba makan apam balik dan air kelapa lah, murah pula tu dan yang penting kenyang, memang terbaik. Harga apam balik ini, Rm 2.00, cukup rasa dan intinya, terbaik lah wei, manis, rasa kacang nya, memang kenyang dan menyelerakan kalau makan semasa panas, itulah kehebatan kuih apam balik.

Sekali sekala kena ubah selera, merasai kelainan dan mempelbagaikan menu, baru lah kita menikmati kehidupan yang sebenar yang berwarna warni, apam balik memang makanan kegemaran aku, haha, ada jagung, ada kacang, manis dan lembut...fuh! 


Anda Mungkin Meminati :

17 November 2019

Pineng Memang Terbaik

Minggu ni sibuk dengan aktiviti ' 'clearance stock' dan aktiviti band di pineng. Pergi sana naik bas je. Tempah tiket di red bus. Perjalanan ke sana memang letih...nak jimat punya pasal! Perhatian, ini bukan post untuk iklan pineng powerbank yer, haha, jangan tipikal sangat. Pleasee lah...!

Memang betul orang cakap pineng ni, memang syurga makanan, kalau nak makan makan best, datang la ke pineng, sepanjang tempoh 2 hari aku berada di pineng ni, penat gila wei, bukan sebab banyak makan, tapi sebab duduk berjam jam dalam bas...! Haha...nasihat aku kalau korang nak ke pineng, korang kena ambil cuti lama sikit..kalau setakat pergi dua hari atau balik hari..memang tak berbaloi macam aku ni...letih badan.


Anda Mungkin Meminati :

15 November 2019

Hero Adiwira Tidak Jadi Datang

Ada tak pembaca blog yang lahir era 80 an ( sudah pasti umur korang mencecah 30 tahun ke atas ) pada waktu ini. kan? Hihi Sewaktu kecil dahulu, korang mesti ternanti nanti rancangan televisyen superhero korang kan? Setiap jam 4.00-6.30 petang...memang best pada waktu tu, rancangan yang sentiasa di tunggu tunggu waktu itu seperti Ultraman taro, Zoffi, The Fruitties, sailorman, summersault, flashman, thundercat, Masked Rider, Voltron, Katy Catterpillar dan lain lain lagi.

Memang kenangan yang tidak akan di lupakan, tapi bila cerita dengan anak anak , diorang tak heran dan tak kisah pun...langsung takde perasaan nak mengenali superwira tu, yang diorang tahu boboi boi, booba, internet, komputer, dan kartun zaman milennium. Huh...


Anda Mungkin Meminati :

14 November 2019

Merajuk Di Klinik

Malam tadi nak pergi klinik, ambil ubat demam, tiba tiba budak kecik ni sibuk nak ikut ambil ubat, di klinik Zeref ajak borak sembang berkenaan 'pasal gula gula', 'pasal game apa yang senang menang', 'isu kenapa naik motor pergi kerja' huh dan sebagainya, seperti biasa zeref perangai macam daddy dia juga cakap nak menang je, pandai si zeref nasihat kan orang, 'daddy! jangan la main game mobile legend lagi..! susah ah game tu..kesian, asyik daddy mati je..' , erm seperti biasa lah selepas berbual berkongsi pendapat, salah seorang pasti akan terasa hati. 

Huh, merajuk pula dah , cakap pun tak nak pandang orang, toleh tempat lain, haha, like father like son.  Budak ni kalau merajuk lama, makan taknak apa taknak, diam je.


Anda Mungkin Meminati :

13 November 2019

Rezeki Tak Pernah Salah Alamat

Rezeki hari ini, biasanya rutin setiap pagi dalam jam 9.00 pagi, menu sarapan aku seperti biasa ialah roti canai kosong, telur separuh masak dan nescafe panas, tiba tiba hari ini mengidam nak makan bihun goreng. 

Aku pun pesan lah (order) macam biasa, entah tiba tiba ada seorang kawan dari (bekas tempat kerja lama), datang , sempat borak sembang dan tanya khabar, masa nak bayar, kawan tu dah bayar kan sekali. Haha...rezeki Allah beri....yelah zaman sekarang, serba serbi kena berjimat cermat wei, yelah kos barang nijam pun mahal. Alhamdulillah , rezeki Allah beri.


Anda Mungkin Meminati :

12 November 2019

Muka Senyum Dapat Jam

Kalau dulu, Zeref masa umur 1-2 tahun, bila masuk je pasaraya, diam je tak banyak karenah dan permintaan. Apa yang di beli, terima dengan hati terbuka, siap senyum lagi, masuk umur 3 tahun, erm, kisah seram sejuk bermula bila fenomena coklat dengan permainan kinder joy menjadi permintaan setiap hari anak anak setiap kali aku pulang dari kerja. Huhu, demam gua...tak boleh beli satu, kena beli tiga(3) baru tak bergaduh. Kadang kadang, tak beli dan layan sangat pun, daddy tunjuk wallet ada RM 1(Satu Ringgit) je, maknanya selamat untuk hari tu je, siap cakap lagi ( kesian daddy takda duit) haha, lepas setengah jam, bagitahu, daddy esok jangan lupa ya, kinder joy untuk saya ya..huhu.

Tahun depan dah nak sekolah, 5 tahun dah, siang tadi bawa ke pasaraya jalan jalan window shopping, zeref ternampak pula jam, nak jam pula dia...aduh, nasib baik murah...!


Anda Mungkin Meminati :

Mengigil Nak Menjawab

Kawan dah lama, bertahun tahun tapi nama penuh kawan sampai sekarang tidak tahu...! aduh berat, panggilan nama kawan banyak jenis kategori, ada kategori buah, haiwan ternakan, serangga dan kategori jelik. Banyak nama serangga dan haiwan lembab, seperti katak, penyu, dan kura kura, bila di majlis keraian seperti majlis kahwin, dan sebagainya, kawan kau takde masa tu, mak ayahnya pula tanya, cari dan kawan siapa tu nakk ? Mengigil kau nak menjawab, menyesal tak sudah sebab tak tahu nama penuh kawan kau, mak ayah nya beri nama Mukhriz, kau panggil dia Penyu..! Nama kawan Muhsin, kau panggil Kulat.

Terpaksalah tunggu lama sikit di tepi jalan, buka whats app dan hantar teks pada kawan tu (penyu) untuk menjemput...haishh...ada satu peristiwa, masa sekolah dulu, datang rumah kawan sebab nak pinjam buku sekolah untuk photostat, sampai rumah dia nampak mak dia, dan terus bagitahu, Makcik, katak ada rumah  ? haha, mak dia terus panggil katak, oh katak...kawan kau datang ni, keluar cepat. Huish...! 


Anda Mungkin Meminati :

11 November 2019

Ada Apa Hari Ini

Ermm hari ini ada sale gila gila ye 11.11 ?, tak guna!, sebab yang mana kerja kerajaan dah masuk awal gaji hari tu, kena tunggu lebih kurang 40 hari lebih untuk next gaji hujung bulan ni. Duit oh duit..mana kau...haha

Kalau nak buat Sale, buatlah sale pada 24, ke 25.11 ke..aduh, aku orang yang paling takut sekali, sebab takut balik rumah jap lagi, takut ada resit resit untuk tujuan claim atas meja makan, sedih betul, moga di jauhkan lah, perit wei ..


Anda Mungkin Meminati :

10 November 2019

Jangan Salah Memilih

Umum semua tahu kita akan menghadapi satu pilihan raya di Tanjung Piai, Johor ataupun pilihanraya di mana mana kampus. Bukan nak menyebelahi mana mana, cuma beringat sebelum memilih pemimpin. Jangan seperti menanguk di ayer keruh. Apa pun tak boleh. 

Pilih pemimpin yang benar benar membela nasib rakyat, bukan cakap je pandai, berjanji bulan bintang tapi habuk pun tarak..pemimpin kaya raya, rakyat sengsara. Ini bukan post politik keterlaluan, dan bukan post untuk berkempen, cuma mengingatkan. Matang dan tolak politik kebencian dan penipuan. Tunjukkan kuasa rakyat. 


Anda Mungkin Meminati :

Hadir Di Majlis Hari Jadi

Hari minggu harini ada satu undangan dari seorang rakan yang meraikan majlis harijadi anaknya di Taman Bukit Katil Melaka. 

Terima kasih kerana menjemput di majlis harijadi..kalau ikutkan hati , hari minggu memang malas aku nak keluar rumah, sebab apa? Sebab Melaka ni negeri yang banyak traffic light, lepas tu kalau jammed, memang teruk, jalan kat Melaka ni tak macam jalan KL dan JB, yang ada flyover bypass, Melaka ni pelik sikit, dari 3 lorong jadi satu lorong..erm masalah jammed memang tak selesai, tak tahu sampai bila, traffic light banyak gila, hijau nya 199 saat, merahnya 19 saat...tu yang malas betul nak keluar..baik jalan jalan kat seremban atau muar, lagi puas hati, dari jam berjam jam, macam jalan keluar melaka pula...huhu


Anda Mungkin Meminati :

9 November 2019

Kursus Microsoft Office Power Point

Cerita pada bulan lepas kalau tak silap, Kursus latihan Microsoft Office Powerpoint kepada guru guru kolej komuniti, di panggil pada minit minit terakhir untuk memberi taklimat dan teknik berkesan, latihan secara hands on kepada guru guru ini, latihan Microsoft Powerpoint ini bertempat di Politeknik Merlimau, Melaka. Alhamdulillah kursus berakhir dengan jayanya, modul yang di ajar tidak terlalu asas dan sempat juga masuk slot adobe photoshop, excel dan sebagainya add ons bagaimana untuk menjadikan persembahan slide supaya lebih berkesan dan audiens terhibur.

Di akhir kursus, peserta menjalankan tugasan dan mempersembahkan apa yang mereka faham dan pelajari sepanjang kursus, hampir semuannya menepati kriteria tugasan yang di berikan. Alhamdulillah. Antara yang di pelajari sepanjang Kursus Microsoft Office Power Point ini ialah  seperti membina graf (carta), mail merge, memasukkan elemen multimedia seperti teks,grafik, audio, video dan animasi,snapshot,membina table dan banyak lagi , banyak idea dan teknik teknik di ajar kepada peserta.Inshallah, ada masa berjumpa lagi.


Anda Mungkin Meminati :

Beberapa Berita Gembira Pada Hari Ini

Salam kepada semua pembaca, cuma nak beritahu, ada berberapa berita gembira nak beritahu korang semua, permohonan google adsense untuk kali ke 8 bagi nama domain blog ini telah berjaya, sebenarnya pada tahun 2008-2009, aku dah berjaya apply adsense, entah mana silapnya terlebih pandai godek sana sini koding di html blog, terus kena ban dan google dapat mengesan kesalahan yang melanggar peraturan (banyak hal), lepas tu terus sepi jap dari berblog dan buat domain baru dengan nama yang lebih fresh haha seperti nama Safirul Amar. hehe,dan yang paling rare, template ni ada lah default, tidak responsive. setelah di godek godek...! jadi lah responsive..haha

Seperti biasa aku cuma kongsikan aktiviti, maklumat berkaitan pendidikan, komputer, perisian, dan sebagainya, harap perkongsian di blog ini bermanfaat...! dan sedikit sebanyak dapat membantu korang semua.

Oleh kerana bersemangat untuk berblog semula, aku plan nak buat satu give away, ada sesiapa nak join ? Kalau ada, boleh inform aku di safirulamar@gmail.com . Jangan segan silu....


Anda Mungkin Meminati :

6 November 2019

Tiba Tiba Hilang Ingatan

Salam dan hai kepada semua pembaca blog ini, haha, posting kali ini santai, sekadar nak beritahu yang aku 'ada ni haaa'!! Tadi di minda, banyak benda nak tulis, tapi bila nak menulis di blog, tiba tiba hilang ingatan, rasa nak kena sawan pun ada, tulis padam, tulis padam, blurr..haha, ermm tapi pelik bila tutup laptop, tiba tiba banyak pula idea datang, mencurah curah macam air terjun...!

Begitu lah hidup seorang penulis separuh masa, tak boleh imagine kalau yang blogger sepenuh masa ni, tulis, ada income, tak menulis, takdelah income, bagaimana la situasi mereka? Macam mana la mereka dapat idea dalam menulis, suka tak suka, kena teruskan juga menulis demi periuk nasi, siapa kata menjadi blogger senang ? Kadang kadang terpaksa ambil mood untuk menulis, bila nak mula menulis tu,  kena minum kopi, suasana nyaman, buka laptop, korbankan masa untuk bersama keluarga, nampak tak? masa tu emas..jadi tak mustahil lah, jika berkolaborasi atau review any produk blogger meletakkan harga yang mahal, itu bagi bloggers yang top famous la,

Rating saya sebagai bloggers belum sampai tahap level rate macam tu lagi, baru sampai puluh puluh ratus je..haha .


Anda Mungkin Meminati :

5 November 2019

Cara Cara Nak Membuat Pendaftaran Online Menggunakan Barcode

Salam, oleh kerana ramai yang bertanya soalan ini kepada aku, kali ini aku nak share kepada korang Macam mana nak buat pendaftaran dan dalam masa yang sama boleh guna handphone, scan dan isi maklumat, selesai! , maksudnya tiada kertas di perlukan (paperless) lagi, ermm lagi satu (1) bulan lebih nak masuk tahun 2020 wei, tapi masih ada yang guna lagi kertas untuk tujuan pendaftaran..haha. Come on la..! 

Ok post artikel pasal Cara cara membina Bar Code korang boleh lihat di SINI . Sangat mudah..aku prefer korang buat form pendaftaran dahulu, sekarang dah mudah, tak perlu ada pengetahuan pasal coding skrip, korang boleh guna kan google form sahaja.

Mari kita lihat Cara Cara Nak Membuat Pendaftaran Online Menggunakan Barcode.


Anda Mungkin Meminati :

30 Oktober 2019

Kata Kata Nasihat Untuk Berjaya

Salam dan selamat sejahtera semua, di penghujung bulan Oktober ni, saja nak buat satu posting santai sebelum  ke bulan yang baru, takde la sepi je kan...haha, minggu ni banyak belajar selok belok untuk berjaya dari usahawan ali baba iaitu Jack Ma, dari pandangan aku, kata katanya itu benar benar lahir dari hati dan pengalaman dari dia sendiri,dimana di sendiri pun Start From Scratch which is From Zero To Hero, antara petikan ayat dari dia yang aku minat seperti di bawah ;


Anda Mungkin Meminati :

23 Oktober 2019

Cara Cara Nak Hilangkan Pop up Di Chrome

Salam dan selamat sejahtera, tutorial kali ini adalah bagaimana kita menyekat pop-ups yang keluar secara tiba ketika kita mengeakses mana mana laman web yang kita buka. Pop-Ups yang dimaksudkan ni lebih kurang macam notification dan boleh menganggu kosentrasi pelayar yang sedang mengakses website. Memang tidak di nafikan, pelayar web yang lebih 'pantas' masa kini, adalah Google Chrome, kalau nak dibandingkan dengan Internet Explorer, Opera dan sebagainya. 

Mengikut citarasa masing masing...aku lebih selesa menggunakan web browser (pelayar web) firefox, dan untuk makluman korang, firefox semakin pantas dengan fungsi yang lebih ringkas...apa pun, depends pada masing masing..  namun begitu tutorial ini, hanya untuk pengguna web browser Google Chrome.

Mari kita lihat tutorial Cara Cara Nak Hilangkan Pop up Di Chrome. Jom kita lihat macamana Cara Cara Nak Hilangkan Pop up Di Chrome ...


Anda Mungkin Meminati :

BURGER AYAM CRISPY BURGER ATTACK TERBAIK

Hah ni, aku nak promote satu kedai burger ayam crispy yang terbaik, terletak di area kuala lumpur, aku dah datang wei, beli, beratur dan rasa...serius lah citarasa dan kesedapan sama seperti restoran segera yang berlambak kat tengah bandar tu ! serius sedap dan yang paling penting harga mampu beli, hanya berharga RM 4.00 sahaja..! Mana nak dapat burger ayam crispy harga macam ni kalau rasa sama macam restoran makanan segera di tengah tengah KL tu! dah la Burger ayam crispy murah...sedap pula tu, sekali cuba pasti mahu lagi...! very High recommended ! sesuai dengan keadaan ekonomi yang tak berapa nak stabil sekarang ni..Kalau nak cari burger sedap dan murah di area kuala lumpur, jawapannya ialah BURGER AYAM CRISPY BURGER ATTACK.

Burger ayam crispy burger Attack ini mula mencuri perhatian di kalangan para foodies iaitu BURGER AYAM CRISPY  dengan harga cuma RM4! Burger Attack yang bertempat di Wangsa Melawati ini dikatakan luar biasa sedapnya. Tidak hairanlah mengapa ramai yang sanggup meredah queue panjang! Terbaik lah BURGER AYAM CRISPY BURGER ATTACK. Burger Ayam terbaik di sekitar Kuala Lumpur wei!



Anda Mungkin Meminati :

22 Oktober 2019

Jom Rehatkan Minda Dengan Travel

Bila asyik kerja non-stop ni, memang kaki gatal gila nak gi jalan-jalan. Wei, orang kata jauh perjalanan luas pemandangan, kepala yang berserabut dengan macam macam masalah, boleh menjadi tenang dan lupa sementara masalah kerja. Rasa macam lama gila aku tak rehatkan badan dengan pergi jalan-jalan ni. Sometime, kita kena reward diri kita, badan dan minda pun perlu berehat, apa taknya seminggu kerja dan macam robot, dan kalau weekend pun busy kan, mana ada masa, kalau ikutkan kerja memang sampai kesudah tak selesai wei...jom Travel solo....

So aku plan macam nak pergi bercuti lagi tujuannya untuk release tension gitu. Sebabkan malas nak ambil cuti lama-lama, jadinya kita cuti dalam Malaysia jelah. Sebenarnya aku dah book tiket ni dah lama da, waktu Airasia buat promo hari tu. Waktu booking tu tak decide lagi nak pergi ke tak, beli je dulu sebab tiket murah. Ni memang dah stress sangat, pergi jelah walaupun sorang. Just nak rehat-rehat je. Ohh ye aku lupa nak mention, aku beli tiket gi Penang je pun. 3 hari 2 malam macam-macam boleh buat kat penang tu, so aku buat roughly plan dulu lah. Nanti dah sampai sana baru decide nak follow ke tak...


Anda Mungkin Meminati :

11 September 2019

Dunia Semakin Pelik

Salam dan selamat sejahtera semua, post kali ini, santai dan sekadar renungan bersama, dan apa yang terjadi di alam realiti anda semua, dunia semakin tenat dengan keadaan manusia yang semakin berbagai bagai karenah. aku bukan lah seorang yang baik, cuma hasil kesan dari didikan mak ayah dan lahir di era 80an, masa tu, adab bila bercakap dan tahap menghormati orang terlalu tinggi, dan akhirnya aku menjadi manusia yang hormat orang tua dan menjadi manusia bertoleransi.

Dari apa yang aku lihat kini, budak budak sekarang langsung tiada adab hormat orang sekeliling, sebagai contoh di kedai makan, apabila mereka berbual bual semua perkataan lucah dan nama haiwan haram semua keluar, jika perlahan tak apa lah juga, ini dah macam perkampungan mereka..bercakap tanpa ambil kira siapa yang ada sekeliling...langsung tak hormat orang. Malu aku pada anak anak...nasib baik anak anak tidak terikut apa yang mereka sebut sebut tadi.


Anda Mungkin Meminati :

9 Juli 2019

Bersemangat Semula

Haha lama sudah tidak update blog, jangan kata kan nak update , nak view pun malas, yela maklumkan dah ada macam macam aplikasi seperti Instagram, whats app dan sebagainya. Ceritanya menjadi lebih semangat, bila ada 3-4 job running kat blog...haha...tu yang rasa bersemangat, rupa rupanya tak update blog pun traffic masih tinggi. Tu yang melekat iklan...

Kepada pembaca semua, harap maaf jika tak sempat nak blogwalking blog korang semua, zaman kerajaan baru ni, mencabar sedikit ekonomi nya, so, kalau boleh nak less talk more action. Banyak juga jasa blog ini, sedikit sebanyak dapat lah bantu dari segi ekonomi, first sekali untuk meningkatkan strategi marketing, credit score SEO search engine blog kita kena menepati kriteria yang betul, baru traffic tinggi walaupun tak update berbulan bulan, bila netizen search di google, akan terus ke blog kita..kalau tak di first rank, mungkin di second rank...

Ada berberapa tutorial baru yang cuba aku nak kongsikan di sini, tunggu lah bila berkesempatan, genyah kerjanya, nak kena screen shot dan lain lain. Bila nak update ada sahaja halangan, tiba tiba teringat atau menyampah dengan status orang yang berhutang dengan kita update sale berjaya la, esok nak pergi travel lah, woi hutang bayar dulu, sakit je mata bila lihat posting bagai ni semua...bila tegur suruh bayar hutang, di marah nya kita balik! macam anat..

Anda Mungkin Meminati :

15 Mei 2019

MySQL Or Apache Can't Start On Xampp

Sebagai programmer, kadang kadang terdapat berberapa masalah untuk melakukan start pada MYSQL dan APACHE, MySQL Or Apache Can't Start On Xampp ini kerana kepantasan versi terbaru dan seterusnya plaform versi php yang lepas secara automatiknya tidak relevan untuk di gunakan, unless kamu semua uninstall dan mencari version php yang paling terbaru. Memang terdapat sedikit masalah kerana tidak boleh start, dan setelah di cuba (trial & error) akhirnya mendapat penyelesaian nya iaitu hanya menukar port dari 80 kepada 8080. hehe

Tutorial ini untuk pengguna engine php iaitu Xampp. selain dari itu, contohnya seperti Wamp dan lain lain, itu tak pasti, maybe sama caranya...buka Xampp, tapi jangan start Apache atau mySql, click on configure in the Apache row dan pilih Apache (httpd.conf). Cara lain boleh pergi ke C:\xampp\apache\conf\httpd.conf untuk buka fail tersebut.

Selepas buka fail tersebut, sila find Listen 80 dan tukar kan kepada Listen 8080. Kepada yang biasa guna Xampp, localhost akan secara langsung kepada port 80, dan selepas tukar kepada 8080, boleh buka apps atau webpage kepada http://localhost:8080 / namafailweb .

Mungkin ada pembaca yang tak faham artikel kali ini MySQL Or Apache Can't Start On Xampp, haha, takpa abaikan sahaja, artikel ini khas untuk diri ini, yang semakin pelupa sifatnya, so, bila ada artikel ini, boleh la cari semula...hehehe

Anda Mungkin Meminati :

6 Mei 2019

One To One Sketchup Drawing

Baru baru ini telah menerima sebuah offer mengajar bagi sketchup 3D, katanya secara one to one, dan kena mengajar dari basic gila sampai la ke peringkat advanced. Harga aku cas tak mahal pun, untuk 5 kali session, termasuk duit minyak, tak lebih pun dari RM 1500. Termasuk duit minyak dan tol pergi balik sekali session dah around RM 170 pergi balik, kalau RM 170 x 5 dah berapa. Orang ni nampak gayanya bersungguh nak belajar sketchup dan kosong betul!, sebab dari apa yang dia cakap hanya tahu tengok sahaja button tools nak tekan pun tak berani..ermm, okay, aku pun setuju. Kesian.... 

Harga RM 1500 tu more on to consept sahaja, dan di akhir sesssion tu nanti aku akan ajar measurement but need step by step baru faham, selama 13 tahun aku mengajar orang, belum pernah aku jumpa manusia yang ambil kesempatan begini. Setibanya aku untuk session 1 di rumah orang tu, apa yang terkejut nya aku, di berinya aku pula material iaitu plan dia dalam JPEG..uh, dalam hati aku lain dah ni, sepatutnya dia kena follow tools dari aku...step by step, takpe aku layankan je, terus skip tools selagi boleh, terus lari dari topik modul untuk first session. Pening dan bertambah pening..aku ajar button 3D dan dia bertambah happy dapat menaikkan model di plan dia....ok, dan aku dapat first payment RM 500 di session pertama.


Anda Mungkin Meminati :

23 April 2019

Kelas Mengajar ICT Tahun 2019

Haish agak terlalu lama dah tak menulis di blog, banyak benda nak tulis sebenarnya dalam ni, tapi bila buka je blog, terus hilang idea tu, apa pun, trafik blog masih lagi steady, ada sahaja pengunjung yang jenguk walaupun artikel membosankan. 

Aku ada buat kelas tusyen bagi Adobe Photoshop, Sketchup 3D, Programming Asas, Penulisan Akademik (Assignment) dan banyak lagi lah, harga memang berpatutan, boleh check SINI  . Inshallah, apa yang tak faham, akan di selesaikan. Nota dan installers akan di sediakan untuk anda yang mendaftar di kelas. Jauh ? tak menjadi masalah, ilmu kan...hehe, setakat ini paling jauh datang dari Johor Bahru. 

Kalau sunyi sepi blog ini, follow instagram aku di  https://www.instagram.com/safirulamar_/ boleh la sembang sembang dalam instagram.

Anda Mungkin Meminati :

4 April 2019

Akal Dan Syawat

Tertarik dengan suatu cerita berkenaan hadith yang bertaraf (dhaif jiddan - lemah) iaitu pasal 9 nafsu dan 1 akal. Para ulama tidak pernah meletakkan jantina sebagai kayu ukur dalam menilai kekuatan dan kebolehpercayaan seseorang, Wanita juga mampu menggapai kedudukan yang tinggi dalam apa jua bidang yang di ceburi, sekiranya di beri peluang dan ruang yang saksama.

"Pernyataan wanita mempunyai hanya satu (1) akal dan sembilan nafsu adalah kata kata yang tidak ada sumbernya dalam agama dan tidak wajar sama sekali di sebarkan."

Namun ada ceritanya di dalam buku IBNU ARABI "Lafaz Allah" Fadhilat dan rahsia rahsianya, ceritanya ialah berkenaan AKAL dan Syawat. Ok, jom kita renung renungkan dan berfikir, Bahawa suami Rabi'ah telah meninggal dunia, maka datanglah Hasan Al Basri bersama sama kawannya, serta meminta izin kepada Rabi'ah untuk masuk ke dalam rumahnya. Rabi'ah pun mengizinkanya masuk lalu dia memasang hijab lalu dia duduk di balik hijab itu. Kata Hasan Al Basri kepada Rabiah , "Sungguhnya Suami mu telah meninggal dunia, engkau harus bersuami lagi.


Anda Mungkin Meminati :

18 Februari 2019

Membaiki SMS Notification

Di dalam kemeriahan zaman teknologi gadjet dan aplikasi perhubungan sosial seperti we chat, whats app, telegram dan sebagainya, sedarkah kita yang SMS adalah aplikasi / medium paling penting sekali sebenarnya, walaupun telah dilupakan sebab dah terlalu banyak saluran sosial percuma ? kenapa penting ? sebab banyak urusan perniagaan, transaksi melibatkan SMS seperti TAC nombor, verification reset..dan sebagainya.

Menjadi lebih haru biru, bila smartphone canggih kita, tak terima SMS...so, macam mana nak next step urusan pembayaran atau sebagainya ? haha, aku telah lalui perkara ini, di dalam situasi cemas mahu membuat pembayaran, akhirnya tidak berhenti di bahagian verification TAC number, terpaksalah mengambil cara manual, pergi ke CDM machine dan beratur panjang untuk deposit...! 

Macam mana nak membaiki SMS notification ? kena lihat setting di Handphone, biasa nya untuk handphone biasa tiada masalah, yang menjadi masalah bila menggunakan smartphone yang 'canggih' seperti OPPO F9 atau yang seangkatan dengannya, walau bagaimana pun, bagi penguna seperti vivo atau oppo versi F9 kebawah...boleh view term word bagi membaiki masalah SMS ini...


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih