Safirul Amar Azmi Blog! SKYTECH CREATIVE IKLAN UA SIGNATURE SKYTECH CREATIVE

Tuesday, July 09, 2019

Bersemangat Semula

Haha lama sudah tidak update blog, jangan kata kan nak update , nak view pun malas, yela maklumkan dah ada macam macam aplikasi seperti Instagram, whats app dan sebagainya. Ceritanya menjadi lebih semangat, bila ada 3-4 job running kat blog...haha...tu yang rasa bersemangat, rupa rupanya tak update blog pun traffic masih tinggi. Tu yang melekat iklan...

Kepada pembaca semua, harap maaf jika tak sempat nak blogwalking blog korang semua, zaman kerajaan baru ni, mencabar sedikit ekonomi nya, so, kalau boleh nak less talk more action. Banyak juga jasa blog ini, sedikit sebanyak dapat lah bantu dari segi ekonomi, first sekali untuk meningkatkan strategi marketing, credit score SEO search engine blog kita kena menepati kriteria yang betul, baru traffic tinggi walaupun tak update berbulan bulan, bila netizen search di google, akan terus ke blog kita..kalau tak di first rank, mungkin di second rank...

Ada berberapa tutorial baru yang cuba aku nak kongsikan di sini, tunggu lah bila berkesempatan, genyah kerjanya, nak kena screen shot dan lain lain. Bila nak update ada sahaja halangan, tiba tiba teringat atau menyampah dengan status orang yang berhutang dengan kita update sale berjaya la, esok nak pergi travel lah, woi hutang bayar dulu, sakit je mata bila lihat posting bagai ni semua...bila tegur suruh bayar hutang, di marah nya kita balik! macam anat..

Wednesday, May 15, 2019

MySQL Or Apache Can't Start On Xampp

Sebagai programmer, kadang kadang terdapat berberapa masalah untuk melakukan start pada MYSQL dan APACHE, MySQL Or Apache Can't Start On Xampp ini kerana kepantasan versi terbaru dan seterusnya plaform versi php yang lepas secara automatiknya tidak relevan untuk di gunakan, unless kamu semua uninstall dan mencari version php yang paling terbaru. Memang terdapat sedikit masalah kerana tidak boleh start, dan setelah di cuba (trial & error) akhirnya mendapat penyelesaian nya iaitu hanya menukar port dari 80 kepada 8080. hehe

Tutorial ini untuk pengguna engine php iaitu Xampp. selain dari itu, contohnya seperti Wamp dan lain lain, itu tak pasti, maybe sama caranya...buka Xampp, tapi jangan start Apache atau mySql, click on configure in the Apache row dan pilih Apache (httpd.conf). Cara lain boleh pergi ke C:\xampp\apache\conf\httpd.conf untuk buka fail tersebut.

Selepas buka fail tersebut, sila find Listen 80 dan tukar kan kepada Listen 8080. Kepada yang biasa guna Xampp, localhost akan secara langsung kepada port 80, dan selepas tukar kepada 8080, boleh buka apps atau webpage kepada http://localhost:8080 / namafailweb .

Mungkin ada pembaca yang tak faham artikel kali ini MySQL Or Apache Can't Start On Xampp, haha, takpa abaikan sahaja, artikel ini khas untuk diri ini, yang semakin pelupa sifatnya, so, bila ada artikel ini, boleh la cari semula...hehehe

Monday, May 06, 2019

One To One Sketchup Drawing

Baru baru ini telah menerima sebuah offer mengajar bagi sketchup 3D, katanya secara one to one, dan kena mengajar dari basic gila sampai la ke peringkat advanced. Harga aku cas tak mahal pun, untuk 5 kali session, termasuk duit minyak, tak lebih pun dari RM 1500. Termasuk duit minyak dan tol pergi balik sekali session dah around RM 170 pergi balik, kalau RM 170 x 5 dah berapa. Orang ni nampak gayanya bersungguh nak belajar sketchup dan kosong betul!, sebab dari apa yang dia cakap hanya tahu tengok sahaja button tools nak tekan pun tak berani..ermm, okay, aku pun setuju. Kesian.... 

Harga RM 1500 tu more on to consept sahaja, dan di akhir sesssion tu nanti aku akan ajar measurement but need step by step baru faham, selama 13 tahun aku mengajar orang, belum pernah aku jumpa manusia yang ambil kesempatan begini. Setibanya aku untuk session 1 di rumah orang tu, apa yang terkejut nya aku, di berinya aku pula material iaitu plan dia dalam JPEG..uh, dalam hati aku lain dah ni, sepatutnya dia kena follow tools dari aku...step by step, takpe aku layankan je, terus skip tools selagi boleh, terus lari dari topik modul untuk first session. Pening dan bertambah pening..aku ajar button 3D dan dia bertambah happy dapat menaikkan model di plan dia....ok, dan aku dapat first payment RM 500 di session pertama.

Tuesday, April 23, 2019

Kelas Mengajar ICT Tahun 2019

Haish agak terlalu lama dah tak menulis di blog, banyak benda nak tulis sebenarnya dalam ni, tapi bila buka je blog, terus hilang idea tu, apa pun, trafik blog masih lagi steady, ada sahaja pengunjung yang jenguk walaupun artikel membosankan. 

Aku ada buat kelas tusyen bagi Adobe Photoshop, Sketchup 3D, Programming Asas, Penulisan Akademik (Assignment) dan banyak lagi lah, harga memang berpatutan, boleh check SINI  . Inshallah, apa yang tak faham, akan di selesaikan. Nota dan installers akan di sediakan untuk anda yang mendaftar di kelas. Jauh ? tak menjadi masalah, ilmu kan...hehe, setakat ini paling jauh datang dari Johor Bahru. 

Kalau sunyi sepi blog ini, follow instagram aku di  https://www.instagram.com/safirulamar_/ boleh la sembang sembang dalam instagram.

Thursday, April 04, 2019

Akal Dan Syawat

Tertarik dengan suatu cerita berkenaan hadith yang bertaraf (dhaif jiddan - lemah) iaitu pasal 9 nafsu dan 1 akal. Para ulama tidak pernah meletakkan jantina sebagai kayu ukur dalam menilai kekuatan dan kebolehpercayaan seseorang, Wanita juga mampu menggapai kedudukan yang tinggi dalam apa jua bidang yang di ceburi, sekiranya di beri peluang dan ruang yang saksama.

"Pernyataan wanita mempunyai hanya satu (1) akal dan sembilan nafsu adalah kata kata yang tidak ada sumbernya dalam agama dan tidak wajar sama sekali di sebarkan."

Namun ada ceritanya di dalam buku IBNU ARABI "Lafaz Allah" Fadhilat dan rahsia rahsianya, ceritanya ialah berkenaan AKAL dan Syawat. Ok, jom kita renung renungkan dan berfikir, Bahawa suami Rabi'ah telah meninggal dunia, maka datanglah Hasan Al Basri bersama sama kawannya, serta meminta izin kepada Rabi'ah untuk masuk ke dalam rumahnya. Rabi'ah pun mengizinkanya masuk lalu dia memasang hijab lalu dia duduk di balik hijab itu. Kata Hasan Al Basri kepada Rabiah , "Sungguhnya Suami mu telah meninggal dunia, engkau harus bersuami lagi.

Wednesday, March 20, 2019

Use The Right Channel

Sebagai manusia kita mungkin ada melakukan kesilapan dan kadang kala lupa, mungkin di sebabkan faktor umur dan kerap terlalu memikirkan suatu masalah sampai menganggu urusan harian. Topik hari ini, aku nak fokuskan pada relevan kah blog pada masa kini ?

Bagi aku ya masih relevan, oleh kerana blog ini, banyak artikel melibatkan info berdasarkan pengalaman , hands on pembelajaran, tutorial perisian dan sebagainya, at least dapat membantu aku retrieve semula info info begini. Umur pun dah nak masuk pertengahan 3 series..makin cepat lupa, banyak benda nak fikir. Kongsi kan la sesuatu info yang mampu menambah nilai dan memberi manfaat sehingga kita meninggal kelak. Sekurang kurangnya dapat memberi manfaat pada kita.

Monday, March 18, 2019

Sudah Tidak Wujud

Erm, kadang kadang bloggers juga mendapat kecaman hebat dari netizen gara gara menyebarkan maklumat yang sudah expired atau sudah tidak wujud walaupun pada hakikatnya berita / cerita itu betul sebenarnya. 

Niat penulis murni tidak mengambil keuntungan (review percuma bukan berbayar) terutamanya kedai kedai makan yang menyelerakan dan cuba untuk memastikan artikel berada di tangga teratas google apabila netizen membuat carian, apa kan daya, setibanya netizen di lokasi yang di nyatakan seperti di dalam artikel, kedai tu dah menjadi stor simpanan simen atau telah jadi tanah lapang atau dari kata erti lain, tak wujud..signboard kedai pun takde!

Huh, lepas ni mungkin, aku kena lebih berhati hati dalam mereview produk ...jangan la salahkan saya, saya hanya promote sahaja, dah kedai tu nak tutup nak buat macam mana....! haha

Wednesday, March 13, 2019

Jadual Kelas Komputer 2019

Jadual kelas komputer bagi bulan Mac sehingga Mei 2019. Banyak kelas di rangka buat masa ini, antarannya seperti Bengkel Penulisan Akademik, Adobe Photoshop, Membina Blog dan Website (Asas), Kelas Microsoft Office, dan lain lain, Yuran bulanan ? huh, sungguh murah kalau nak di bandingkan harga pasaran, sebulan akan di jalankan sebanyak (4) empat kali kelas, bimbingan sepanjang hayat di dalam group whats app....hah apa tunggu lagi? dari kanak kanak sehinggalah dewasa amatlah di alu alukan...

jadualkelas_safirulamar

Monday, February 18, 2019

Membaiki SMS Notification

Di dalam kemeriahan zaman teknologi gadjet dan aplikasi perhubungan sosial seperti we chat, whats app, telegram dan sebagainya, sedarkah kita yang SMS adalah aplikasi / medium paling penting sekali sebenarnya, walaupun telah dilupakan sebab dah terlalu banyak saluran sosial percuma ? kenapa penting ? sebab banyak urusan perniagaan, transaksi melibatkan SMS seperti TAC nombor, verification reset..dan sebagainya.

Menjadi lebih haru biru, bila smartphone canggih kita, tak terima SMS...so, macam mana nak next step urusan pembayaran atau sebagainya ? haha, aku telah lalui perkara ini, di dalam situasi cemas mahu membuat pembayaran, akhirnya tidak berhenti di bahagian verification TAC number, terpaksalah mengambil cara manual, pergi ke CDM machine dan beratur panjang untuk deposit...! 

Macam mana nak membaiki SMS notification ? kena lihat setting di Handphone, biasa nya untuk handphone biasa tiada masalah, yang menjadi masalah bila menggunakan smartphone yang 'canggih' seperti OPPO F9 atau yang seangkatan dengannya, walau bagaimana pun, bagi penguna seperti vivo atau oppo versi F9 kebawah...boleh view term word bagi membaiki masalah SMS ini...

PENAFIAN

Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan, kematian, atau sebarang kecelakaan. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Terima Kasih

Artikel di dalam blog ini, boleh di ubah, dari semasa ke semasa, bergantung kepada situasi