blogbanner2020betul skytech2020new iklansewa latihanICT

30 Des 2019

Keputusan Segmen Bloglist Safirul Amar

Sukacita di umumkan, segmen bloglist dan banner header tamat hari ini, sehari lebih awal seperti yang di nyatakan sebelum ini . Boleh lihat Sini . Ada berberapa sebab kenapa tamat sehari lebih awal antaranya seperti, nak mengurus anak anak sekolah, awal bulan pejabat sibuk gila, senang cakap, sibuk betul ni..tak menang tangan di buatnya, blog pun tak sempat nak lihat sangat, dan yang paling penting sekali, bila bloglist kosong, susah nak blogwalking rakan rakan dan membaca posting blog rakan. Bosan juga...haha, tu yang kalau boleh biar tamat awal sikit...lepas ni dah boleh jengah jengah rakan dan tinggalkan jejak.  

Alhamdulillah, sambutan agak memuaskan dan tiada target pun sebenarnya dari segi jumlah penyertaan di segmen ini. Memang di luar jangkaan sebenarnya dan 'terkejut' masih ada yang aktif dan setia bersama blog masing masing, bercerita dan berkongsi idea, memberi inspirasi dan terus menulis mengikut gaya masing masing. Teruskan, jangan sampai pupus dan hilang dari radar. Ini lah saluran yang sesuai untuk berkongsi idea, bercerita, berkongsi ilmu dan sebagainya.


Anda Mungkin Meminati :

27 Des 2019

Perkhidmatan Tube Well Terbaik Di Melaka

Perkhidmatan Tubewell adalah proses mengesan, mencari, membina telaga air, kaedah mendapatkan bekalan air mentah yang bersih secara tidak langsung membekalkan sumber air yang bersih sesuai untuk tujuan perladangan, ternakan, pertanian, perumahan (kawasan perumahan) dan untuk kegunaan kilang perindustrian kecil dan sederhana. Syarikat Proctor Solution adalah syarikat pakar terbaik nombor 1 berkemahiran dan berpengalaman luas di dalam perkhidmatan Tubewell Drilling (Pembinaan Telaga Air Bawah Tanah selama 10 tahun) mampu menyelesaikan masalah bekalan air di kawasan anda. Sumber air bawah tanah yang segar,sejuk, pastinya percuma dan semestinya menjimatkan wang bagi bil air anda. 

Setelah lubang tube di gali, akan di pasangkan paip UPVC berdiameter 4 inci dan di dalamnya 1 inci untuk paip air. Pengerudian di lakukan dalam anggaran 30 meter untuk mencari lapisan akueifer. Kerja membina telaga air ini telah banyak di kendalikan dan di uruskan oleh Syarikat Proctor Solution ini. Jika ada dikalangan pengusaha pertanian yang memerlukan khidmat mencari sumber air bawah tanah dan mengorek telaga tiub dan memasang pam air sila hubungi Proctor Solution di nombor 012-3857825 (Matt Ikram).Servis kami termasuk menyediakan pam air automatik, dan membuat penyambungan terus ke paip utama rumah.


Anda Mungkin Meminati :

26 Des 2019

Aktiviti Di Hari Cuti Umum

Aktiviti Di Hari Cuti Umum ialah seperti berkebun cucuk tanam, membersihkan kolam ikan dan melayan karenah si kucing parsi peliharaan yang comel.

Memang seronok bercucuk tanam, apatah lagi jika membuahkan hasil, seperti sayur sayuran, kalau beli di kedai, kena keluar duit lagi, kan? Gembira bila masak lauk, bahan bahannya dari apa yang kita tanam seperti cili, daun sup, daun bawang, bendi dan sebagainya. Bahagia nya hidup kan?

Sempat lah juga buat semua aktiviti seperti tu, kalau tak, biasanya bila balik je dari kerja, sampai rumah makan minum, solat, gaming dan terus tidur, pergi kerja gelap, pulang kerja pun gelap, huhu, bila nak menanam dan hias lanskap ? Haha. 


Anda Mungkin Meminati :

25 Des 2019

Semoga Di Permudahkan Urusan

Kadang kadang, lupa yang hari ini hari apa sebenarnya, mungkin banyak sangat menghadap koding, atau mungkin banyak fikir banyak perkara, maklumlah hujung tahun, banyak benda nak kena fikir, service kereta, persekolahan anak, hal syarikat dan sebagainya, Siang tadi, sempat bawa Zeref rayyan ke sekolah, ambil uniform sekolah dia, duduk sekejap lepas tu, dia komplencakap kat sekolah ni panas la, kipas sangat perlahan, aircond rosak, aduh, anak oh anak, macam macam alasan. 


Anda Mungkin Meminati :

24 Des 2019

Menu Makan Tengahari Hari Ini

Hari ini tak keluar makan tengahari, walaupun hati gembira sebab facebook dah tak block url blog aku, tapi entah la, sejak dua tiga hari ini rasa macam malas nak keluar pejabat, tak tahulah kenapa, masa berlalu begitu pantas, rasa macam baru datang kerja, bila tengok jam, eh, sekejapan dah pukul 3.30 petang, memang cepat masa masa sekarang ya, masa sentiasa mencemburui kita, di kesempatan yang tak berapa cukup ni, gigihkan dam usaha juga lah untuk siap kan kerja koding dan design di pejabat, esok dah cuti krismas, maklumlah akhir tahun, memang busy gila, pening.

Semua benda nak kena siapkan cepat, seperti esok dah nak kiamat, semua keputusan nak kena buat, sebelum cuti krismas, nak kena buat design krismas la, ucapan tahun baru la, itu la ini la, hasil kewangan nak kena input dalam sistem, Kadang kadang migrain bila terlalu memikirkan hal kerja, suka atau tidak, kena siapkan juga, sebab selagi kerja tak siap, takut terbawa bawa nanti di rumah, rosak mood cuti nanti! Kebetulan ada kawan nak ke aeon jusco masa lunch, sempat kirim diorang sotong goreng, minta mereka beli kan, jadinya Menu Makan Tengahari Hari Ini adalah sotong goreng.


Anda Mungkin Meminati :

Cara Cara Memastikan Blog Tidak Di Sekat Oleh Facebook

Pagi ini masa tengah semak status rakan rakan di facebook melihat netizen mula menjalankan kerja bawang membawang, tiba tiba terlihat artikel blog aku yang pernah dikongsi di dalam facebook, biasanya kalau kena banned dari facebook, semua link akan hilang, Adakah facebook sudah tidak menyekat (ban) blog aku di facebook dan instagram? Boleh baca kisah blog di block oleh Facebook di SINI .

Eh, jap semak di instagram, cuba tekan pada url blog, wow, boleh tekan dan sudah menjadi blog patuh Facebook. Wah! tiada lagi keluar error, bagus ! Syukur Alhamdulillah ya Allah, hampir kemurungan dan usaha menghantar report pada orang putih (facebook dan instagram) dengan menggunakan pelbagai saluran media sosial akhirnya mereka menerima permohonan rayuan ini dan yang membuatkan hati semakin bertambah riang, tempoh blocking itu hanya berlaku selama (4) empat hari sahaja. 

Nasib baik tak kena sekat (ban) berbulan bulan ataupun permanently block. Terbaik lah Blog sudah tidak di sekat facebook dan instagram. Artikel blog pun sudah boleh kongsi di facebook. aku ada sediakan Cara Cara Memastikan Blog Tidak Di Sekat  Oleh Facebook, di ruangan bawah ini.


Anda Mungkin Meminati :

20 Des 2019

Menu Makan Malam Sayur Bayam

Menu Makan Malam saya malam ini ialah Sayur Bayam, nampak ringkas menu ini, tapi bagi aku dah terbaik dah ni, antara menu yang lain itu ialah seperti asam pedas ikan parang, tempe, tauhu goreng, buah buahan.

Seronok bila kita makan hasil tanaman yang kita tanam sendiri, semai dari benih, awal pagi lihat bercambah membesar, dan bila sampai masa matang, boleh dipetik dan goreng, gembiranya hati apa yang kita tanam menjadi membuahkan hasil. Hasil berbudi pada tanah membuahkan hasil.



Anda Mungkin Meminati :

Apa Lagi Dia Nak Semua Sudah

Apa lagi la si facebook hendak ni agaknya, buat perangai pula, semalam petang tiba tiba, keluar error seperti ini Your message couldn't be sent because it includes content that other people on Facebook have reported as abusive, huh apa lagi tak kena ni?, kandungan dalam blog ini tidak lah menjurus ke arah kerosakan, melanggar polisi atau salah guna, segala yang bermanfaat di kongsikan bersama, ini adalah blog peribadi, dari semalam cari punca kenapa kena banned, mencari puncanya, semua arahan sudah patuh, dan masih lagi tidak boleh kongsi di facebook dan instagram.

Penat juga memikirkan penyelesaiannya apa yang tak kena sampai kan si mark betul betul marah, siap tak benarkan (kongsi maklumat blog) untuk 'bersosial' di aplikasi miliknya. Meta tag sudah letak dan tiada masalah lagi rasanya, clear cookies pun sudah, hantar report pada mark pun sudah.

Hanat !


Anda Mungkin Meminati :

19 Des 2019

Akhirnya Telah Perbaharui Sijil

Huh, sebelum ini aku ada buat artikel pasal perbaharui sijil perniagaan SSM (suruhanjaya syarikat Malaysia), baca sini, tapi baru tersentak dari lamunan yang sijil syarikat aku dah hampir lima (5) bulan tak perbaharui renew. haha aduh ! ...minta tolong kawan yang kebetulan runner , minta tolong tanyakan status sama ada sudah out from the system, runner kan ? jumlah kadar denda lewat dan masih boleh renew kah ?

Alhamdulillah, nasib baik data syarikat masih ada dalam sistem lagi, dan kadar denda lewat 5 bulan, ermmm pedih..! Sebenarnya, terlupa untuk renew, sebab sijil ssm, tak selalu di tangan, di gunakan bila perlu sahaja, certificate ni bukan macam lesen memandu untuk bawa ke mana mana, dah macam sijil tamat sekolah menengah !!, di pendekkan cerita ok begini, senang cakap  pendapatan down, ada, tapi tak banyak, kalau ada , bayaran pun secara tunai, hahaha, satu lagi, berkenaan tamat ke lagi seminggu nak tamat ke, tiada pemberitahuan sms atau emel ye ! Bukan macam toyota service centre yang ada sistem sms yang canggih!


Anda Mungkin Meminati :

17 Des 2019

Hidup Memerlukan Tolenrasi

Hidup ini memerlukan tolenrasi dan hormat menghormati, macam orang putih cakap, 'You give respect, you get respect', jangan bawa budaya negatif ke dalam diri orang yang positif. Hormat menghormati itu perlu, apatah lagi hidup di bumi Malaysia ini, pelbagai latar belakang kaum, ada melayu, cina, kadazan dan india, dan paling penting, jangan goyah dengan situasi keadaan, teguh pada pendirian, jangan biarkan orang menggunakan kita sesuka hati. Jadi lah diri sendiri dan jangan ambil mudah (take for granted).

Bohong lah jika tiada satu kaum yang tiada sifat 'mementingkan' kaum mereka walaupun di mana mana sekalipun, bukan 'rasis' melampau, cuma 'mengutamakan' . Namun begitu, nilai nilai murni dan harmoni masih lagi di terapkan dalam setiap diri masing masing dengan mematuhi prinsip rukun negara.


Anda Mungkin Meminati :

Hilang Segala Penat Kerja

Hari ini sampai je aku di rumah, pulang dari kerja , terasa badan dan otak, penat lain macam, mungkin sebab banyak lihat komputer di pejabat, rasa macam mengantuk dah level tak boleh bawa bincang dah ni, tapi susah nak lelap...bila nak tidur, rasa serba salah macam ada tak lengkap, serba serbi tak kena !! Yelah, sebab tidur dalam keadaan tidak solat..ah, baik aku solat dulu, takut sambil baring nanti, terlelap !! lepas solat nanti bolehlah rehat kan diri seperti malam malam sebelum. 

Seperti biasa, rutin di waktu maghrib dan isya'..tugasan si Zeref, dia akan bentang / susun sejadah dan kemas lipat semula selepas solat...tapi kali ni, dia buat perangai, dengan sejadah pun, dia nak jadikan permainan, ingatkan dah lipat, rupa rupanya, eh tengah bergulung gulung. Bila lihat telatah anak, rasa terhibur dan hilang segala penat..senyum aku malam ini..


Anda Mungkin Meminati :

15 Des 2019

Berehat Di Hujung Minggu Makan Cengkodok

Sejuk betul bumi melaka minggu ini, cuaca mendung dan gerimis sahaja, memang terbaik suasana dihujung minggu kali ini, sesuai suasananya dengan cuti hujung minggu. Seperti biasa, tengah bulan memang dah tak keluar jalan jalan ke bandar sangat, faham faham sudah lah, Awal bulan dah shopping sakan, tengah bulan termenung duduk rumah diam diam je la.

Malas nak keluar ke bandar melaka waktu cuti cuti hujung minggu, orang luar kalau datang Melaka, dia kata bandar traffic light. Haha, sekali sekala boleh la, ambil feel udara segar katanya.


Anda Mungkin Meminati :

12 Des 2019

Peraturan Baru Di Rumah

Ermm sudah ada peraturan baru ya di rumah, bila semua dah ada di dalam rumah ,,lepas solat isyak, di larang main gamedan tak boleh pegang smartphone ,begitu lah kata kata si zeref rayyan ni, huhu..kali ini dia tegas, dia kata lagi, kalau di dapati degil, serta merta dia akan bawa ayam kuning mainan dia yang mengengkelkan tu, dia akan picit ayam tu, memang bunyinya lain macam, kalau di picit ulang kali tanpa henti, rasa macam nak humban je ayam tu, dari tingkat atas ke aras bawah, tapi tak boleh, zeref masih ada pistol untuk melindungi ayam dia tu...

Tapi kan,  yang pelik dia boleh pula main tablet phone . Aktiviti aku kena tengok dia main, dan puji dia menang (walaupun dia kalah main game), sejak peraturan ini di mulakan dua hari lepas oleh si budak kecik ni, hidup aku menjadi lebih sistematik, masa tidur pun awal, dan sepi dari gaming! buat sementara. Dari dengar bunyi ayam dia tu, baik aku pura pura tidur, kesudahannya aku tertidur terus sampai la ke pagi, huh suram ...! Alahai


Anda Mungkin Meminati :

Tidak Kenal Maka Tidak Cinta

Hidup ini bukan untuk berduka semata mata, kadangkala perlu ada keceriaan dan tak boleh hidup sorang sorang, tu sebab dalam agama pun, kena berpasang pasangan dan jika masih belum mampu berkahwin, carilah rakan yang boleh memahami dan berkongsi cerita, dan kalau diikutkan dari segi sejarah pun, sesuatu tamadun atau individu yang berjaya, kejayaan hadir bukan secara berseorangan, hidup mesti berkawan, dan mempunyai pasangan yang memahami, mesti ada kumpulan atau individu yang membantu untuk merealisasikan impian.

Di ringkaskan, seperti sebuah kumpulan muzik, yang mempunyai ahli yang lengkap dengan posisi masing masing, seperti pemain drum, pemain gitar, pemain bass, di iringi pengetahuan mengendalikan instrumen, maka terhasil lah sebuah melodi muzik yang indah di dengar, seperti juga sebuah pasukan di dalam bola sepak, di bahagikan kepada berberapa peranan, seperti penyerang, pertahanan, pemain tengah, tiada posisi yang lengkap, maka runtuh lah sesuatu pasukan itu. Taktikal itu penting. Murujuk kepada permasalahan melibatkan komunikasi ini, masing masing ada kefahaman tersendiri mengikut apa yang mereka faham...


Anda Mungkin Meminati :

9 Des 2019

Segmen Bloglist Dan Banner Header

Sempena akhir tahun ini, cuma nak buat segmen bloglist safirul amar.com , inshaAllah, jika ada rezeki lebih, akan buat Giveaway...syarat syarat nya amat mudah, hanya buat satu (1) posting bertajuk Segmen Bloglist dan Banner Header Safirul Amar , dan follow instagram aku di SINI ,Itu sahaja. Mudah kan ? haha..keputusan pemenang akan di buat berdasarkan random.org mengikut nombor list penyertaan masing masing yang akan di keluarkan kemudian. Kalau nak lihat senarai peserta mengikut turutan pendaftaran boleh lihat di sini

Hadiah hadiah nya ? Ermm tiada hadiah dalam bentuk fizikal...sebab bukan giveaway kan ? tapi hanya menjanjikan 'hadiah' seperti , dari tempat pertama (1) hingga ke lima (5), akan di masukkan dalam blog list, tempoh ? tempohnya sehingga bila bila  yang di rasakan sesuai tempohnya, mungkin sebulan ? setahun ? selama lamanya ? bergantung pada reputasi blog tersebut, asalkan blog tersebut tiada masalah dari segi broken link error. Contohnya, kerap ubah url link posting setelah di index google, ataupun buat posting selepas tu padam (delete). Selepas mengikuti syarat syarat yang di tetapkan, boleh hantar penyertaan di ruangan komen posting ini


Anda Mungkin Meminati :

4 Des 2019

Urusan Hari Ini Di PermudahkanNya

Syukur hari ini, semua urusan kerja di permudahkanNya, tiada apa apa masalah berbangkit, hal yang rumit menjadi lebih mudah, ada sahaja solusi nya, terlintas sahaja penyelesaiannya ,dan dalam masa yang sama, hari ini rezeki murah , dari pagi hingga ke petang senyum sahaja, rakan belanja makan dan minum. Alhamdulillah syukur kepada mu Ya Allah. 

Kerja akan lebih mudah, apabila kita memudahkan urusan orang lain, jangan la terlalu 'strict' dengan prosedur, benda boleh ringkas, permudahkan lah ! Jangan di beratkan sangat proses kerja asalkan tidak melanggari etika dan salah guna.


Anda Mungkin Meminati :

3 Des 2019

Terserempak Dengan Pakcik Ini

Dulu ada seorang rakan pernah tegur kalau jumpa orang tua, orang compang camping, pengemis, atau sesiapa sahaja asalkan pelik, layan je, kalau orang tu ajak berbual, borak lah, kalau orang tu minta duit, sedekah kan apa yang ada. Aku pun tanya dia kenapa wei? Dalam kepala otak dah fikir macam macam, contoh nya oh, mungkin hidup di dunia ini sementara, bina la hubungan baik sesama manusia, bak kata Ustaz di taman aku, Ibadah seorang muslim itu bermasalah jika dia tidak baik hubungannya dengan sesama muslim lainnya. Hablumminannas , bina lah hubungan baik sesama manusia, baru ibadah kita menjadi betul.

Rakan aku pun jawab soalan aku tadi, kenapa kalau jumpa orang compang camping, orang pelik, atau orang tua kena layan dia baik baik ?, dia kata mungkin orang itu malaikat, siapa tahu? mana tahu 'dia' saja nak test manusia. Mana tau, kau bagi dia seringgit, tahu tahu dalam beg duit kau tiba tiba ada RM 1000.00. Wow! Terbaik rakan aku ni (Kesan dari banyak tengok cerita kartun dan drama kungfu hongkong) begini la jadinya. 


Anda Mungkin Meminati :

2 Des 2019

Barang Yang Di Pesan Telah Tiba

Yeah, barang yang aku pesan secara atas-talian (online) hari itu, akhirnya telah tiba di rumah beg duit ultraman, untuk makluman korang, aku order beg duit yang baru, wallet aku kan hilang haritu, tercicir entah ke mana, penat juga lah nak selesaikan urusan kad baru, kad pengenalan, lesen memandu dan kad kad bank, turun naik pejabat kerajaan, nasib baik ada UTC, semua agensi setempat ! Alhamdulillah, urusan aku di permudahkan oleh Nya. Syukur Ya Allah.

Pattern beg duit kali ini, kembali ke beg duit yang lebih aneh, pelik, murah dan pendek, lain dari kebiasaan. Lepas ini, kalau boleh biar lah berkekalan sampai bila bila.

Anda Mungkin Meminati :

Masih Panjang Perjalanan Hidup

Baru baru ni viral kisah sekumpulan 'monyet', ops sorry sekumpulan manusia yang meraikan kebebasan selepas tamat peperiksaan, berpesta meraikan dalam masa yang sama menyusahkan pengguna jalan raya yang lain. Memang meriah kelihatan seolah olah tiada lagi hari esok. Ingat, Masih Panjang Perjalanan Hidup

Selepas ini, korang pasti akan merindui sekolah dan cikgu kamu semua, di sekolah, cikgu ambil berat peduli kamu. Kerja sekolah tidak siap kena tegur, selepas ini korang akan berhadapan dengan alam pendidikan yang selanjutnya di Institut Pengajian Tinggi Awam/ Swasta, itu kalau layak lah. Di alam IPTA/IPTS tiada siapa peduli pasal anda, dan anda yang menentukan masa depan anda sendiri...tidak buat tugasan bukan masalah pengajar, cukup masa, repeat paper dan bayar sahaja.  Masih Panjang Perjalanan Hidup anda

Kalau tidak bernasib baik untuk melanjukan pelajaran sebab tidak lulus subjek utama, mungkin ke alam pekerjaan sebab bosan belajar lagi, itu belum masuk alam pekerjaan dan alam perkahwinan, so, apa yang seronok sangat ni ? Masih Panjang Perjalanan Hidup


Anda Mungkin Meminati :

29 Nov 2019

Muka Senyum Lain Macam

Hari ini muka zeref senyum lain macam, dengan harapan nak minta daddy handphone tablet yang baru. macam tak bersalah, bila aku sampai je rumah, buka pintu, dia dah tercegat kat depan aku, lepas tu siap bagi salam dan cakap daddy kenapa wangi ni..haha.

Lain macam, ayat manis eh, ah, maaf akaun tahun ni dah closing (tutup), tunggu bajet tahun depan. Tengok tv je, banyak cerita kartun kat televisyen tu kan. Daddy pun dah bertahun tak tengok Televisyen, sebab korang asyik cop remote. Nasib baik ada telefon pintar dan laptop, dapatlah tahu sikit perkembangan semasa apa yang terjadi di luar sana.

Nasib baik gadget nya pecah, kalau masih ok, kerja nya asyik nak minta puji je, ajak orang tengok dia main game, lepas tu minta pendapat kita, dia power ke tak? Haha. Ini kisahnya , bagaimana boleh terbarai tablet gadget dia. Tekan di sini


Anda Mungkin Meminati :

Pening Kepala Daddy Begini

Aduh, pening kepala daddy begini, apa taknya bila sampai je di rumah ,balik dari kerja , terkejut bila Zeref menangis, ingat apa la masalahnya, berebut biskut ke apa ke, terjatuh ke, rupa rupanya menangis sebab tab gamenya pecah. Aduh. Pening kepala daddy begini nakkk oi, tab gadget handphone ni, harga nya bukan macam harga gula gula mentos atau kinder joy awak tu, penat daddy cari duit nak belikan awak gadget ini, luluh hati daddy bila lihat kondisi nya yang teruk berkecai. 

Bila dengar apa alasan si budak kecik ni, kenapa sampai berkecai ? , alasan nya, tak boleh nak muat turun game yang baru...! Nak cari game baru yang senang menang je! Tu yang dia hempas handphone...padahal internet tiada, penyelesaiannya restart (onoff) modem internet unifi, kan dah beritahu, kalau internet tak dapat, beritahu lah pengasuh, biar pengasuh yang off dan on kan modem tu. Pengasuh pun tak cerdik. Tak boleh nak mengawal suasana keadaan. Nak marah pun tak guna, benda dah berlaku...


Anda Mungkin Meminati :

27 Nov 2019

Contest Isi Dialog Di Blog At-Tarmizi.Com

Banyak betul wei segmen dan giveaway hujung tahun 2019, rugi kalau tak turut serta, ini lah keistimewaan bila join komuniti bloggers, Semoga penganjur pertandingan ini di murahkan rezeki melimpah ruah dan di berikan kesihatan sihat sentiasa untuk teruskan menulis sesuatu yang bermanfaat di blog masing masing.

Tertarik juga dengan Contest Isi Dialog Di Blog At-Tarmizi.Com yang di anjurkan oleh bloggers Tarmizi ini. Seorang bloggers yang minat melukis watak watak kartun, kreatif sungguh, menggunakan platform bloggers untuk menyampaikan mesej melalui watak kartun nya. Pernah berjumpa dengan bloggers ini dan kebetulan ketika itu aku berada di Negeri Melaka, Saudara Tarmizi pernah datang kelas Web Development, rasa nya, boleh tekan di SINI tahun bila tu tak ingat..!Huh..Maaf, cepat lupa sekarang ini, sudah tua! haha..dalam kelas dia seorang yang pendiam bak kata orang 'diam diam berisi tu'.


Anda Mungkin Meminati :

26 Nov 2019

Cara Cara Untuk Papar Hidden Post Di Facebook

Ok, tiba tiba datang rajin pula nak buat tutorial kembali, tutorial ini ialah Cara Cara Untuk Memaparkan Semula Hidden Post yang kita hide kan di timeline facebook. Puas juga cari macam mana cara nya nak re-post semula apa yang kita hide (sembunyi) kan sebelum ini, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu. Ramai juga yang tidak tahu

Kadang kadang, setiap post yang kita posting di facebook tu, menyentuh sensitiviti pembaca yang boleh mengugat keharmonian atau salah faham yang mana boleh membuat rakan rakan terasa hati, bila dah salah faham, mula lah nak kecam mengecam, aduh! nak delete, sayang pula post ini, sebab mungkin banyak komen dan like, ah, mungkin boleh sembunyi kan je buat sementara, lain hari boleh keluarkan semula.

Mari kita lihat Cara cara untuk memaparkan semula hidden post di Facebook. Mudah sahaja caranya. mari lihat cara cara nya di bawah ini,


Anda Mungkin Meminati :

25 Nov 2019

Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com

Sempena hujung akhir tahun ni, biasalah banyak pertandingan di adakan, antaranya seperti Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com, antara bloggers yang rajin mengeratkan 'silaturrahim' sesama bloggers yang lain, kepada yang berminat untuk Join Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com ini, korang boleh klik pada gambar segmen yang di sediakan di bahagian bawah ini. 

Ternampak Segmen ini di ruangan bloglist, ermm memang blog mia liana ini ada di bloglist aku. Blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan akan dimasukkan ke bloglist Mia selama setahun pada tahun 2020. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 15 Disember 2019. Hah..cuba lah mana tahu, korang menang kan ? Bak kata Mia, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. 

Hanya perlu kongsi (share) gambar yang di sediakan,  di fahamkan, semua (coding) telah di sediakan oleh Bloggers Mia ini. hah, hanya perlu copy dan paste je...mudah! Jom sertai Segmen Blogwalking 2019 Mialiana.com. Bukan calang calang bloggers mia ni...kalau nak tingkatkan traffic blog korang, sertailah...! Haha


Anda Mungkin Meminati :

22 Nov 2019

Kursus Grafik Adobe Untuk Perniagaan

Terima kasih kepada agensi KEMAS kerana menganjurkan program yang sangat berguna kepada masyarakat setempat iaitu kursus jangka pendek latihan asas rekabentuk grafik, terima kasih kerana menjemput aku untuk mencurahkan ilmu kepada peserta kursus ini khas untuk tujuan perniagaan kali ini.

Kursus singkat ini di jalankan selama dua hari bertempat di pejabat kemas di Bukit Baru melaka. Latihan di jalankan secara hands-on. Banyak topik yang di ajar seperti membina tulisan jawi, membuat banner, majalahh, design baju, clipping mask, red eye dan banyak lagi. Alhamdulillah, semua peserta faham apa yang di ajar selama dua hari, dan hasil tugasan masing masing sangat memuaskan menunjukkan yang mereka faham dan fokus apa yang aku terangkan.


Anda Mungkin Meminati :

18 Nov 2019

Sekali Sekala Ubah Selera

Hari ini, nak ubah selera makan tengahari, biasanya nasi berlauk, tapi kali ni, nak cuba makan apam balik dan air kelapa lah, murah pula tu dan yang penting kenyang, memang terbaik. Harga apam balik ini, Rm 2.00, cukup rasa dan intinya, terbaik lah wei, manis, rasa kacang nya, memang kenyang dan menyelerakan kalau makan semasa panas, itulah kehebatan kuih apam balik.

Sekali sekala kena ubah selera, merasai kelainan dan mempelbagaikan menu, baru lah kita menikmati kehidupan yang sebenar yang berwarna warni, apam balik memang makanan kegemaran aku, haha, ada jagung, ada kacang, manis dan lembut...fuh! 


Anda Mungkin Meminati :

17 Nov 2019

Makan Rojak Tonggek Di Pulau Pinang

Minggu ni sibuk dengan aktiviti kugiran band di butterworth, pulau pinang. Pergi ke sana pun naik bas je, dengan menempah tiket di red bus. Perjalanan ke sana memang letih, di tambah lagi naik bas, memang bengkok badan.

Betul orang ramai cakap, pulau pinang ni, memang syurga makanan, kalau nak merasai makanan yang sedap gila dan murah, jom kita ke pulau pinang, sepanjang tempoh dua (2) hari aku berada di sana memang penat gila wei, bukan penat otak atau penat fizikal badan sangat, tapi penat mulut ni nak mengunyah makanan, rugi je dua hari kat sana, tak puas, nasihat aku kalau korang nak ke pulau pinang, kena ambil cuti lama sikit, kalau setakat pergi dua hari atau balik hari macam aku ini, memang tak berbaloi, buat penat letih badan je. Banyak lagi tempat makan yang best tak dapat pergi, sedih.


Anda Mungkin Meminati :

15 Nov 2019

Hero Adiwira Tidak Jadi Datang

Ada tak pembaca blog yang lahir era 80 an ( sudah pasti umur korang mencecah 30 tahun ke atas ) pada waktu ini. kan? Hihi Sewaktu kecil dahulu, korang mesti ternanti nanti rancangan televisyen superhero korang kan? Setiap jam 4.00-6.30 petang...memang best pada waktu tu, rancangan yang sentiasa di tunggu tunggu waktu itu seperti Ultraman taro, Zoffi, The Fruitties, sailorman, summersault, flashman, thundercat, Masked Rider, Voltron, Katy Catterpillar dan lain lain lagi.

Memang kenangan yang tidak akan di lupakan, tapi bila cerita dengan anak anak , diorang tak heran dan tak kisah pun...langsung takde perasaan nak mengenali superwira tu, yang diorang tahu boboi boi, booba, internet, komputer, dan kartun zaman milennium. Huh...


Anda Mungkin Meminati :

13 Nov 2019

Rezeki Tak Pernah Salah Alamat

Murah rezeki hari ini, biasanya rutin setiap sarapan pagi sebelum masuk pejabat, menu sarapan seperti biasa ialah roti canai kosong, telur separuh masak dan nescafe panas, tapi tiba tiba hari ini tekak mengidam nak makan bihun goreng. 

Semasa menunggu makanan tiba, tiba tiba ada seorang kawan dari (bekas tempat kerja lama), datang dan sempat jugalah borak sembang dan tanya khabar, dia belanja makan sarapan tadi, rezeki Allah beri, Allah gerak hati rakan tersebut untuk berjumpa di kedai makan yang sama.


Anda Mungkin Meminati :

12 Nov 2019

Muka Senyum Dapat Jam

Kalau dulu, Zeref masa umur 1-2 tahun, bila masuk je pasaraya, diam je tak banyak karenah dan permintaan. Apa yang di beli, terima dengan hati terbuka, siap senyum lagi, masuk umur 3 tahun, erm, kisah seram sejuk bermula bila fenomena coklat dengan permainan kinder joy menjadi permintaan setiap hari anak anak setiap kali aku pulang dari kerja. Huhu, demam gua...tak boleh beli satu, kena beli tiga(3) baru tak bergaduh. Kadang kadang, tak beli dan layan sangat pun, daddy tunjuk wallet ada RM 1(Satu Ringgit) je, maknanya selamat untuk hari tu je, siap cakap lagi ( kesian daddy takda duit) haha, lepas setengah jam, bagitahu, daddy esok jangan lupa ya, kinder joy untuk saya ya..huhu.

Tahun depan dah nak sekolah, 5 tahun dah, siang tadi bawa ke pasaraya jalan jalan window shopping, zeref ternampak pula jam, nak jam pula dia...aduh, nasib baik murah...!


Anda Mungkin Meminati :

TIdak Tahu Nama Penuh Kawan

Kawan dah lama, bertahun tahun tapi nama penuh kawan sampai sekarang tidak tahu, biasanya panggilan nama kawan banyak jenis kategori, tak tahulah nama ini mengajuk ke, mengejek ke, ada kategori buah, haiwan ternakan, serangga dan kategori jelik. Banyak nama serangga dan haiwan lembab, seperti katak, penyu, dan kura kura, bila di majlis keraian seperti majlis kahwin, dan sebagainya, kawan kau takde masa tu, mak ayahnya pula tanya, cari dan kawan siapa tu nakk ? Mengigil kau nak menjawab, menyesal tak sudah sebab tak tahu nama penuh kawan kau, mak ayah nya beri nama Mukhriz, kau panggil dia Penyu..!Nama kawan Muhsin, kau panggil Kulat, Mengigil jugalah nak menjawab sebab TIdak Tahu Nama Penuh Kawan

Terpaksalah tunggu lama sikit ditepi jalan depan rumah dia, hantar sms pada kawan tu (penyu) untuk keluar depan rumah, Ada satu peristiwa, masa sekolah dulu, ke rumah kawan sebab nak pinjam buku sekolah untuk photostat buku dia, sampai je kat rumah dia, nampak mak dia, dan terus bagitahu, Makcik, katak ada rumah  ? haha, mak dia terus panggil katak, oh katak, kawan kau datang cari kau ni, keluar cepat tak! haha 


Anda Mungkin Meminati :

9 Nov 2019

Berjaya Membuat Resepi Asam Rebus

Salam kepada semua pembaca, cuma nak beritahu berberapa berita gembira pada korang semua, permohonan google adsense untuk kali ke 8 bagi domain baru blog ini akhirnya telah diluluskan, Terasa seperti mati hidup kembali la di dalam arena bloggers ini, harap perkongsian di blog ini bermanfaat dan artikel yang ditulis dapat membantu korang sedikit sebanyak didalam urusan seharian.

Semakin bersemangat untuk aktif berblog kembali selepas menerima berita gembira ini. Apa taknya, ketat betul syarat syarat google adsense ini, bukan mudah nak mohon google adsense ini.

Ok topik kali ini, bukan berkenaan berita google adsense diluluskan sahaja, tapi berkenaan Berjaya Membuat Resepi Asam Rebus, juga, Jujur nak cakap, memang suka dan rindukan masakan emak sebenarnya, selalu balik menjengah dia di kampung, setiap kali pulang ke kampung, mak selalu masak lauk asam rebus, sotong masak hitam, asam ikan bilis, asam pedas ikan parang, telur ikan kunyit dan banyak lagi lah, semasa pulang ke kampung hari itu, sempat minta emak resepi macam mana nak buat  Resepi Asam Rebus.


Anda Mungkin Meminati :

6 Nov 2019

Tiba Tiba Hilang Ingatan

Salam dan hai kepada semua pembaca blog ini, haha, posting kali ini santai, sekadar nak beritahu yang aku 'ada ni haaa'!! Tadi di minda, banyak benda nak tulis, tapi bila nak menulis di blog, tiba tiba hilang ingatan, rasa nak kena sawan pun ada, tulis padam, tulis padam, blurr..haha, ermm tapi pelik bila tutup laptop, tiba tiba banyak pula idea datang, mencurah curah macam air terjun...!

Begitu lah hidup seorang penulis separuh masa, tak boleh imagine kalau yang blogger sepenuh masa ni, tulis, ada income, tak menulis, takdelah income, bagaimana la situasi mereka? Macam mana la mereka dapat idea dalam menulis, suka tak suka, kena teruskan juga menulis demi periuk nasi, siapa kata menjadi blogger senang ? Kadang kadang terpaksa ambil mood untuk menulis, bila nak mula menulis tu,  kena minum kopi, suasana nyaman, buka laptop, korbankan masa untuk bersama keluarga, nampak tak? masa tu emas..jadi tak mustahil lah, jika berkolaborasi atau review any produk blogger meletakkan harga yang mahal, itu bagi bloggers yang top famous la,

Rating saya sebagai bloggers belum sampai tahap level rate macam tu lagi, baru sampai puluh puluh ratus je..haha .


Anda Mungkin Meminati :

5 Nov 2019

Cara Cara Nak Membuat Pendaftaran Online Menggunakan Barcode

Salam, oleh kerana ramai yang bertanya soalan ini kepada aku, kali ini aku nak share kepada korang Macam mana nak buat pendaftaran dan dalam masa yang sama boleh guna handphone, scan dan isi maklumat, selesai! , maksudnya tiada kertas di perlukan (paperless) lagi, ermm lagi satu (1) bulan lebih nak masuk tahun 2020 wei, tapi masih ada yang guna lagi kertas untuk tujuan pendaftaran..haha. Come on la..! 

Ok post artikel pasal Cara cara membina Bar Code korang boleh lihat di SINI . Sangat mudah..aku prefer korang buat form pendaftaran dahulu, sekarang dah mudah, tak perlu ada pengetahuan pasal coding skrip, korang boleh guna kan google form sahaja.

Mari kita lihat Cara Cara Nak Membuat Pendaftaran Online Menggunakan Barcode.


Anda Mungkin Meminati :

23 Okt 2019

Cara Cara Nak Hilangkan Pop up Di Chrome

Salam dan selamat sejahtera, tutorial kali ini adalah bagaimana kita menyekat pop-ups yang keluar secara tiba ketika kita mengeakses mana mana laman web yang kita buka. Pop-Ups yang dimaksudkan ni lebih kurang macam notification dan boleh menganggu kosentrasi pelayar yang sedang mengakses website. Memang tidak di nafikan, pelayar web yang lebih 'pantas' masa kini, adalah Google Chrome, kalau nak dibandingkan dengan Internet Explorer, Opera dan sebagainya. 

Mengikut citarasa masing masing...aku lebih selesa menggunakan web browser (pelayar web) firefox, dan untuk makluman korang, firefox semakin pantas dengan fungsi yang lebih ringkas...apa pun, depends pada masing masing..  namun begitu tutorial ini, hanya untuk pengguna web browser Google Chrome.

Mari kita lihat tutorial Cara Cara Nak Hilangkan Pop up Di Chrome. Jom kita lihat macamana Cara Cara Nak Hilangkan Pop up Di Chrome ...


Anda Mungkin Meminati :

BURGER AYAM CRISPY BURGER ATTACK TERBAIK

Hah ni, aku nak promote satu kedai burger ayam crispy yang terbaik, terletak di area kuala lumpur, aku dah datang wei, beli, beratur dan rasa...serius lah citarasa dan kesedapan sama seperti restoran segera yang berlambak kat tengah bandar tu ! serius sedap dan yang paling penting harga mampu beli, hanya berharga RM 4.00 sahaja..! Mana nak dapat burger ayam crispy harga macam ni kalau rasa sama macam restoran makanan segera di tengah tengah KL tu! dah la Burger ayam crispy murah...sedap pula tu, sekali cuba pasti mahu lagi, sangat very High recommended, pasti puas hati, sesuai dengan keadaan ekonomi yang tak berapa nak stabil sekarang ni..Kalau nak cari burger sedap dan murah di area kuala lumpur, jawapannya ialah BURGER AYAM CRISPY BURGER ATTACK.

Burger ayam crispy burger Attack ini mula mencuri perhatian di kalangan para foodies iaitu BURGER AYAM CRISPY  dengan harga cuma RM4! Burger Attack yang bertempat di Wangsa Melawati ini dikatakan luar biasa sedapnya. Tidak hairanlah mengapa ramai yang sanggup meredah queue panjang! Terbaik lah BURGER AYAM CRISPY BURGER ATTACK. Burger Ayam terbaik di sekitar Kuala Lumpur. Sekali dah rasa pasti nak lagi.


Anda Mungkin Meminati :

22 Okt 2019

Jom Rehatkan Minda Dengan Travel

Bila asyik kerja non-stop ni, memang kaki gatal gila nak gi jalan-jalan. Wei, orang kata jauh perjalanan luas pemandangan, kepala yang berserabut dengan macam macam masalah, boleh menjadi tenang dan lupa sementara masalah kerja. Rasa macam lama gila aku tak rehatkan badan dengan pergi jalan-jalan ni. Sometime, kita kena reward diri kita, badan dan minda pun perlu berehat, apa taknya seminggu kerja dan macam robot, dan kalau weekend pun busy kan, mana ada masa, kalau ikutkan kerja memang sampai kesudah tak selesai wei...jom Travel solo....

So aku plan macam nak pergi bercuti lagi tujuannya untuk release tension gitu. Sebabkan malas nak ambil cuti lama-lama, jadinya kita cuti dalam Malaysia jelah. Sebenarnya aku dah book tiket ni dah lama da, waktu Airasia buat promo hari tu. Waktu booking tu tak decide lagi nak pergi ke tak, beli je dulu sebab tiket murah. Ni memang dah stress sangat, pergi jelah walaupun sorang. Just nak rehat-rehat je. Ohh ye aku lupa nak mention, aku beli tiket gi Penang je pun. 3 hari 2 malam macam-macam boleh buat kat penang tu, so aku buat roughly plan dulu lah. Nanti dah sampai sana baru decide nak follow ke tak...


Anda Mungkin Meminati :

15 Mei 2019

MySQL Or Apache Can't Start On Xampp

Sebagai programmer, kadang kadang terdapat berberapa masalah untuk melakukan start pada MYSQL dan APACHE, MySQL Or Apache Can't Start On Xampp ini kerana kepantasan versi terbaru dan seterusnya plaform versi php yang lepas secara automatiknya tidak relevan untuk di gunakan, unless kamu semua uninstall dan mencari version php yang paling terbaru. Memang terdapat sedikit masalah kerana tidak boleh start, dan setelah di cuba (trial & error) akhirnya mendapat penyelesaian nya iaitu hanya menukar port dari 80 kepada 8080. hehe

Tutorial ini untuk pengguna engine php iaitu Xampp. selain dari itu, contohnya seperti Wamp dan lain lain, itu tak pasti, maybe sama caranya...buka Xampp, tapi jangan start Apache atau mySql, click on configure in the Apache row dan pilih Apache (httpd.conf). Cara lain boleh pergi ke C:\xampp\apache\conf\httpd.conf untuk buka fail tersebut.

Selepas buka fail tersebut, sila find Listen 80 dan tukar kan kepada Listen 8080. Kepada yang biasa guna Xampp, localhost akan secara langsung kepada port 80, dan selepas tukar kepada 8080, boleh buka apps atau webpage kepada http://localhost:8080 / namafailweb .

Mungkin ada pembaca yang tak faham artikel kali ini MySQL Or Apache Can't Start On Xampp, haha, takpa abaikan sahaja, artikel ini khas untuk diri ini, yang semakin pelupa sifatnya, so, bila ada artikel ini, boleh la cari semula...hehehe

Anda Mungkin Meminati :

4 Apr 2019

Kisah Akal Dan Syawat Hadis Dhaif

Tertarik dengan suatu cerita berkenaan hadith yang bertaraf (dhaif jiddan - lemah) iaitu pasal 9 nafsu dan 1 akal. Para ulama tidak pernah meletakkan jantina sebagai kayu ukur dalam menilai kekuatan dan kebolehpercayaan seseorang, Wanita juga mampu menggapai kedudukan yang tinggi dalam apa jua bidang yang di ceburi, sekiranya di beri peluang dan ruang yang saksama. Pernyataan wanita mempunyai hanya satu (1) akal dan sembilan nafsu adalah kata kata yang tidak ada sumbernya dalam agama dan tidak wajar sama sekali di sebarkan.

Namun ada ceritanya berkaitan Kisah Akal Dan Syawat Hadis Dhaif di dalam buku IBNU ARABI "Lafaz Allah" Fadhilat dan rahsia rahsianya, ceritanya ialah berkenaan AKAL dan Syawat. Ok, jom kita renung renungkan dan berfikir, Bahawa suami Rabi'ah telah meninggal dunia, maka datanglah Hasan Al Basri bersama sama kawannya, serta meminta izin kepada Rabi'ah untuk masuk ke dalam rumahnya. Rabi'ah pun mengizinkanya masuk lalu dia memasang hijab lalu dia duduk di balik hijab itu. Kata Hasan Al Basri kepada Rabiah , "Sungguhnya Suami mu telah meninggal dunia, engkau harus bersuami lagi.


Anda Mungkin Meminati :

18 Feb 2019

Tidak Terima Notifikasi SMS Berkenaan Nombor TAC

Di dalam kemeriahan zaman teknologi gadjet dan aplikasi media sosial seperti we chat, whats app, telegram dan sebagainya, sedarkah kita yang SMS adalah medium paling penting sekali sebenarnya, walaupun telah tidak digunakan lagi, kerana lambakan dari media sosial yang menyediakan perkhidmatan yang percuma, berbeza dengan sistem pesanan ringkas seperti (SMS) yang menyediakan cas perkhidmatan. Lebih baik menggunakan aplikasi media sosial yang percuma kan?tapi di dalam kemeriahan orang menggunakan media sosial, sistem SMS ini janganlah dilupakan, kerana ada transaksi melibatkan SMS seperti TAC nombor, verification reset dan sebagainya.

Menjadi lebih haru biru, bila smartphone canggih kita, Tidak Terima Notifikasi SMS Berkenaan Nombor TAC, macam mana ke peringkat seterusnya bagi urusan pembayaran aku ini? terpaksalah menggunakan cara manual konvensional dengan pergi ke cash deposit machine dan terpaksa beratur panjang.  

Macam mana nak membaiki kalau Tidak Terima Notifikasi SMS Berkenaan Nombor TAC?  Tutorial Tidak Terima Notifikasi SMS Berkenaan Nombor TAC di bawah ini, berkaitan dengan telefon bagi versi Oppo F9, walaubagaimanapun korang boleh menggunapakai term term panduan ayat yang digunakan.


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih