Banner blog safirulamar 2020 iklansafirul1

30 Des 2014

Pemenang Giveaway untuk Bloggers

Seperti yang dijanjikan, keputusan bagi pemenang Giveaway untuk bloggers diumumkan, dan terlebih dahulu aku ingin meminta maaf jika sepanjang Giveaway ini berlangsung ada berberapa rakan bloggers ada yang berkecil hati dengan aku, harap dimaafkan salah dan silap, yang baik datang dari Allah SWT, dan yang buruk datang dari aku. Biasalah manusia, mestilah ada buat kesilapan kan?

Sebelum keputusan diumumkan, Pemenang pertama akan ditentukan melalui random.org, dan segala keputusan yang di paparkan adalah muktamad. Seramai 88 peserta telah menyertai Giveaway untuk Bloggers ini.

Segala masalah berkaitan giveaway ini adalah di bawah tanggungjawab penganjur. Peserta boleh email pada aku di safirulamar@gmail.com. Kalau nak lihat pemenang giveaway, boleh lihat di bawah ini. untuk melihat peserta yang menyertai tekan SINI


Anda Mungkin Meminati :

29 Des 2014

Cara cara hidden file folder

Macam mana nak hidden file gambar atau folder di desktop atau dalam laptop kita? teknik hidden file digunakan untuk menyorok/menyembunyikan folder kita, walau bagaimana pun folder yang telah di sembunyikan itu boleh dikeluarkan semula. Jangan risau.

Sementara itu, langkah langkah yang di tunjukkan di bawah ini, di dalam windows 8, walaubagaimana pun sedikit berbeza dari segi interface layout dengan window 7 bagi memaparkan show/hide hidden file. Ada sedikit aku tunjukkan di akhir paparan bagi show/hide bagi window 7.


Anda Mungkin Meminati :

25 Des 2014

Misteri dua ketul tahi di depan pintu rumah

Dari mana datang 2 ketul tahi ni? betul betul misteri, di depan rumah lak tu..siapa pula yang melepaskan tahi disini, adakah ada unsur unsur khianat? dengki? iri hati? atau sabotaj? ermm tidak mungkin, aku pasti dan aku rasa tak marah sesiapa pun minggu ini, masakan pula ada orang yang ingin khianat dengan aku.

Betul betul misteri ni..kebetulan aku keluar rumah sebab nak beri udang dan ikan peliharaan aku makan, kesian diorang,lapar..hehe, oh rupa rupanya kewujudan '2 ketul tahi' tadi rupa rupanya adalah belacan yang aku buat untuk dibuat umpan mancing petang nanti lah..saja je bikin suspend. Haha

Cara Cara Buat Umpan Belacan

Anda Mungkin Meminati :

Cermin mata Ray Ban wayfarer

Ray Ban adalah antara jenama fesyen yang paling popular di dunia. Mereka adalah pakar dalam menghasilkan cermin mata yang bermutu tinggi. Jenama Ray Ban telah lama dalan industri fesyen namun berbekalkan pengalaman yang sangat luas mereka masih kekal sebagai jenama pilihan ramai.Ini dapat dibuktikan dengan penerimaan ke atas koleksi cermin mata hitam Ray Ban wayfarer yang sentiasa mendapat permintaan yang tinggi dalam pasaran. Populariti jenama ini juga dapat dilihat dengan pembukaan stor dan cawangan di banyak negara di seluruh dunia.

Ray-Ban Wayfarer

Koleksi Ray-Ban wayfarer bukan saja disukai oleh orang biasa seperti aku malah ianya juga menjadi pilihan ramai selebriti popular di Hollywood seperti Taylor Swift, Emma Watson dan Jude Law. Mereka juga sentiasa dilihat sering menggayakan Ray-Ban wayfarer dengan cukup selesa. Lihat gambar mereka di bawah ini, nampak stylish bukan?


Anda Mungkin Meminati :

23 Des 2014

Giveaway Untuk Rakan Blogger


Salam dan selamat sejahtera ke atas kamu semua, semoga baik baik saja hari ini. Sempena hari yang baik pada hari ini, saya nak buat satu giveaway dan mengumumkan Giveaway Untuk rakan Bloggers, sebagai tanda menghargai bloggers terutamanya rakan rakan blog ini yang sentiasa menyokong antara satu sama lain, berkongsi idea, menyebarkan maklumat yang berguna, saling nasihat menasihati, mengadakan pelbagai program yang boleh menyumbangkan kepada lebih ramai pengunjung dan sebagainya. Terima kasih atas atas setiap kunjungan, komen, pandangan, kritikan dan sebagainya.

Giveaway ini akan bermula pada 23 Disember 2014 dan akan berakhir pada 28 Disember 2014 pada pukul 11.59pm, pemenang atau penerima akan diumumkan pada 30 Disember 2014 , Ini sahaja lah yang mampu diberikan buat masa ini bersama sama dengan sponsor giveaway hebat yang lain. Namun begitu, hadiah boleh di tambah mengikut situasi dan tahap sambutan, hadiah yang sedia ada akan KEKAL. Jangan risau.


Anda Mungkin Meminati :

19 Des 2014

Kalah Perlawanan Bola Sepak Persahabatan


Perlawanan bola sepak petang ini adalah mungkin yang terakhir buat aku, dah tak boleh main lagi dah, penat, lutut pun dah longgar., mengah, penat, maklumlah umur dah nak cecah 30 tahun,  dah le perlawanan terakhir, kalah pula tu, haha, perlawanan persahabatan bola sepak petang tadi berkesudahan pasukan aku kalah 6-2,

Haha adat perlawanan ada kalah dan ada yang menang. Kesian penonton dan penyokong, bersorak dan memberi sokongan pada pasukan aku, Aku dengan ini akan memfokuskan pada perlawanan bola sepak online games yang mana boleh membahagiakan aku dan lebih tepat, baik main PES 2015 dan FIFA 2015. Itulah sahaja  sukan yang mampu menang rasanya dan tak memenatkan fizikal dan tiada kecederaan.

Kalau pemain bola luar negara, mereka dah tak ambil player yang dah berumur 30 tahun ke atas, semua yang muda dan fit je di dalam padang, kuda tua macam aku ni dah tak layak, dah jadi gelar kuda tua.


Anda Mungkin Meminati :

Jom Aktifkan Mykad

Sudahkah anda mempunyai MyKad? bagi rakyat Malaysia yang bermastautin tetap, Mykad digunakan sebagai identiti atau pengenalan diri sebagai penduduk Malaysia, itu perbezaan kita dan rakyat asing. Tapi sebenarnya ramai yang tidak tahu yang Mykad sebenarnya banyak kegunaannya..mari kita terokai kelebihan bila mengaktifkan Mykad. So,  kita sahut cabaran ini bersama sama kita menyertai kontes jom Aktifkan Mykad

SEJAK dilancarkan pada 2000, aplikasi kad pintar pelbagai guna kerajaan atau MyKad yang berperanan sebagai teknologi merekod dan menyimpan maklumat rasmi terus mengalami revolusi penambahbaikan.

MyKad bukan sahaja mengandungi maklumat asas seperti nombor kad pengenalan, nama, alamat, status kewarganegaraan serta lesen memandu pemiliknya. Malah, ia juga boleh digunakan sebagai prasaran kekunci awam, merekod maklumat kesihatan serta sebagai e-tunai.

Kelebihan MyKad yang dilengkapkan dengan cip mikroprosessor 32 kilobait itu juga membolehkan aplikasinya diperluaskan dari semasa ke semasa ke arah meningkatkan prestasi sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan.


Anda Mungkin Meminati :

Cara cara buat website di Adobe Photoshop

Boleh ke membina website menggunakan adobe photoshop? jawapannya ialah boleh dan macam mana nak membina website menggunakan adobe photoshop? Lihat teknik teknik ringkas dibawah ini, kena praktis dan sentiasa mencuba, Sekarang ni, banyak platform untuk membina website dengan mudah, beserta dengan template lagi, ada yang percuma (open source) ataupun berbayar, contoh platform open source yang percuma ialah seperti Joomla, plone, wordpress dan sebagainya.

Kaedah yang digunakan ini adalah kaedah yang susah mungkin bagi beginners dan memerlukan sedikit kemahiran koding html sekurang-kurangnya, dan jika anda ingin menampakkan kelihatan lebih dinamik, anda boleh memasukkan plugin tambahan seperti Php Jquery seperti kalendar, tab menu, widget accordian listing dan sebagainya.


Anda Mungkin Meminati :

Berubahlah Sebelum Menjadi Lebih Parah

Pada 18 Disember 2014 semalam aku ke seminar pekerja cemerlang dan penceramahnya ialah Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah, bagus ceramah motivasinya..terangsang sedikit minda, Banyak jugalah tips untuk menjadi insan cemerlang dan di sayangi, Berubahlah Sebelum Menjadi Lebih Parah

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum hingga mereka mengubah diri mereka sendiri”(Q.S. Ar-Ra’d:11).

Bila menyebut pasal ingin menjadi pekerja cemerlang, kena mula di peringkat asas iaitu seperti permakanan yang betul (untuk elak penyakit), adab ketika di bilik air, mengetahui dan mengelakkan dari hal seperti sihir sesama mahluk, dan yang paling penting kenali diri sendiri.

Antara sedikit tips dan kata kata dari Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah dari  seminat tersebut ialah, kalau kita lihat seseorang tu pertama kali dan kita rasa benci, maknanya orang kita benci tersebut menyampaikan aura bencinya juga kepada kita, dan kalau pertama kali kita lihat orang kita sayang..maknannya orang tu menyebarkan aura sayang juga kepada kita. hehe..camtu lak? beliau menyarankan kita supaya sentiasa memaafkan semua orang sebelum tidur, supaya hati kita bersih.


Anda Mungkin Meminati :

17 Des 2014

Perasaan Sebak Tiba Tiba Hadir

Seperti biasa la bila habis waktu kerja, kadang kadang sempat jugalah join main futsal bersama rakan rakan, penatnya wei jangan cakap lah, tapi Main Futsal Yang Menyihatkan, bila lagi kan nak bersukan, Sibuk je memanjang kan, kerja sampai bila bila pun tak selesai, tapi hari ini mood happy sikit semua payment job dah masuk, alhamdulillah.  

Tapi dalam kegembiraan itu seketika rasa macam sedih dan hiba je macam terlupa sesuatu, sayup sayup kedengaran dari jauh memanggil manggil, ia dekat tapi jauh, tak tahu lah kenapa perasaan sebak tu tiba tiba datang, kenapa ya ? Aduh, betul betul menyedihkan, sampai tendang bola pun tak kena. Perasaan Sebak Tiba Tiba Hadir


Anda Mungkin Meminati :

16 Des 2014

Panduan Berguna Ketika Mengulangkaji Pelajaran

Ini adalah panduan berguna ketika mengulangkaji pelajaran, ini adalah antara amalan yang sering aku lakukan sebelum menjawab peperiksaan akhir, namun terpulang pada diri korang, masing masing ada cara yang tersendiri dalam mengulangkaji pelajaran Aku hanya sekadar berkongsi sahaja, berdasarkan pengalaman yang dilalui.

Ok, mari kita lihat  panduan Berguna Ketika Mengulangkaji Pelajaran di bawah ini ;


Anda Mungkin Meminati :

14 Des 2014

Realiti Yang Berlaku Di Organisasi

People who make no mistakes get promoted

Realiti yang berlaku, haha..

Anda Mungkin Meminati :

8 Des 2014

Cara Cara Membaiki Err Name Not Resolved di Chrome

Tiba tiba malam ni keluar error ERR NAME NOT RESOLVED, rasa nya macam kena malware virus pada rangkaian network atau DNS infected, akhirnya jumpa penyelesaianya error seperti ini banyak berlaku di pelayar Chrome, manalah tahu tiba tiba korang dapat error. Penyelesaiannya, Cara Cara Membaiki Err Name Not Resolved di Chrome ialah seperti tutorial yang disediakan dibawah ini, 

Pergi di butang start, taip CMD (command prompt) dan seterusnya taip ipconfig/flushdns , selepas itu, tekan butang enter di command prompt.

Cara Cara Membaiki Err Name Not Resolved di Chrome yang kedua ialah , Pergi ke control panel, lepas tu ke system and security dan cari administrator, dan seterusnya tekan sekali pada services, dan cari DNS Client dan restart, ataupun jika di Windows 7 go to Start seterusnya type services.msc ya dan cari DNS Client. Right click pada DNS Client and click Restart. Selepas selesai proses tersebut, tutup pelayar tingkap anda  dan buka semula pelayar chrome. (lihat gambar 1&2).


Anda Mungkin Meminati :

Cara Menukar Kod Iframe Kepada Old Embed

Kod Iframe tidak dapat di indeks atau di baca oleh google dan HTML 5, bagi anda yang mementingkan Search engine optimizations (SEO) terhadap kandungan blog, penggunaan kod iFrame harus di elakkan di blog. Salah satu contoh penggunaan iFrame ialah seperti chat box Cbox, video Youtube dan Facebook page like. 

Namun begitu anda masih boleh memasukkan video dari youtube, caranya dengan menukar menukar kod Iframes kepada object old embed code. 

Ini adalah contoh kod iframe video yang diambil dari youtube.



Anda Mungkin Meminati :

5 Des 2014

Habis koyak baju aku di kerjakannya...

Ni pokok ke raksasa? Habis koyak baju gua di kerjakannya...setiap hari nak pergi kerja mesti terlanggar pokok ni..jangan la marah ye si pokok..saya tak parking sebelah awak lagi...nanti saya balik kerja..saya siram kamu ye..

Pokok apa ni eh? Haritu pergi kerja kahwin dekat rumah orang kampung pun...terlanggar pokok camni juga kat sana...ramai orang tanam pokok ni..heee

Nasib baik takde ulat..kalau ada ulat...aku tak sayang!


Anda Mungkin Meminati :

Cara Cara Backup Dan Autosave Dokumen Di Microsoft Word

Tutorial kali ini berkaitan Cara Cara Backup Dan Autosave Dokumen Di Microsoft Word, Malang memang tidak berbau, mungkin ketika anda sedang tekun dalam menyiapkan tugasan penting, tiba tiba komputer terpadam. Malang tidak berbau, di bahagian bawah ada tutorial Cara Cara Backup Dan Autosave Dokumen Di Microsoft Word . Mari kita lihat

Sebelum anda memulakan tugasan, lihat Cara Cara Backup Dan Autosave Dokumen Di Microsoft Word ini terlebih dahulu, lakukan berberapa perkara mudah ini untuk memastikan dokumen anda sentiasa selamat dan tidak hilang.

Backup dokumen anda terlebih dahulu, Cara Cara Backup Dan Autosave Dokumen Di Microsoft Word akan ditunjukkan dalam versi Microsoft word 2010, anda boleh mengikuti langkah langkah yang sama dengan berpandukan kepada kata kunci word option ataupun option.


Anda Mungkin Meminati :

4 Des 2014

Burn audio menggunakan windows media player

Ramai yang bila nak burn lagu je dalam CD (compact disk) mesti nak kena guna third party software seperti nero, tahukah korang yang sebenarnya tanpa perisian Nero pun, korang masih boleh burn lagu pilihan korang pada bila bila masa tanpa perlu install perisian ketiga, yang penting kena lah ada CD..hee   

Hanya menggunakan perisian yang sedia ada dimana telah tersedia dipasang dikomputer korang asalkan korang menggunakan perkakasan windows lah. Perisian yang di maksudkan itu ialah WINDOWS MEDIA PLAYER


Anda Mungkin Meminati :

Bawa Kenderaan Laju Mahu Kemana

Sekarang ni di negeri Melaka, setiap sebatang jalan dalam setiap 50 meter pasti ada lampu isyarat, lampu merah nya pula 120 saat, warna hijau nya pula 20 saat, memang tekanan jiwa di buatnya  banyak betul lampu isyarat di negeri melaka ini, kalau ada taman dan sekolah, erm jangan cakap lah, satu taman satu lampu isyarat, baru nak bawa kereta laju sikit, terpaksa kena berhenti, itulah situasi yang berlaku di negeri Melaka sekarang ini, kena banyak sabar dan banyak minum air suam untuk elakkan jantung berhenti berdenyut, nasib baik aku guna gear automatik, kalau guna gear manual , alamatnya boleh tercabut lutut memang penat di atas jalan raya di melaka. 

Pengguna jalan raya di sini pula, dah tahu depan tu ada trafic light yang bawa macam orang gila memotong kereta lain macam kat depan tu lebuhraya (3) tiga lorong kenapa ? kesudahannya kena berhenti juga dan berjumpa kembali berjumpa, Bawa laju mahu ke mana tu? Bawa kereta tak tentu arah, apa yang kelam kabut sangat, sampai membahayakan pengguna jalan raya yang lain.

Bawa kenderaan laju laju ni mahu kemana sebenarnya, lihat la dulu keadaan jalan raya tu macam mana, di depan, kena berhenti sebab ada lampu isyarat.


Anda Mungkin Meminati :

2 Des 2014

Pemain Bola Sepak Tiada Stamina

Apa nak hairan bila ada pemain bola menghisap rokok, duduk Malaysia pula tu, lagi le, erm biasa lah aku pun hisap rokok dan main bola juga..! Haha, presiden amerika pun hisap rokok ! kalau nak ikutkan disiplin main bola ni, banyak kriteria yang perlu dijaga, dari segi permakanan, kesihatan, stamina, perasaan dan emosi, fizikal dan sebagainya la, yelah nak berlari keliling padang kan, kena lah ada stamina, semata mata nak kejar dan sumbatkan sebiji bola ke dalam gawang gol.

Prestasi bola sepak negara yang tidak menentu, lepas tu ada pemain negara kita pula kantoi hisap rokok di sebuah kedai! Haaah apa lagi! di jadikan bahan modal sehingga menjadi viral di media sosial lah!."player lembab la sebab hisap rokok, takde stamina la" cuba korang main bola lak, mari kita lihat bagi yang tak hisap rokok boleh ke atau tidak nak beat dan berlari. macam safee sali ke atau macam umang umang ? haha


Anda Mungkin Meminati :

Program latihan komputer Google Sketchup

Tahniah kepada penduduk Rembia kerana mengambil peluang mempelajari aplikasi perisian komputer seperti google sketchup dan coral video studio X3, pada sesi kali ini, setiap peserta mempelajari teknik teknik membina pelan dan model menggunakan Google Sketchup. Memang sangat mudah perisian ini.

Google sketchup ni adalah perisian berbayar dan ada juga versi percuma (freeware), senang dan mudah di pelajari, di gunakan bagi membina konsep model dalam bentuk 3D dan 2D. Arkitek pun menggunakan software ini bagi tujuan pembangunan pelan bagi gambaran 3D konsep, dan bagi menepati spesifikasi yang di benarkan pula, mereka menggunakan Autocad bagi struktur pelan pembangunan.


Anda Mungkin Meminati :

1 Des 2014

Kusut Itu Adalah Seni

Kadang kadang betul kata bijak pandai, tak perlu berkata-kata, hanya menunjukkan sekeping gambar sahaja, mampu menerangkan 1000 perkataan, (A picture will describe and worth than  a thousand words) kekusutan dah tak tertanggung, hanya mampu diterjemahkan di dalam lukisan sahaja. Tuhan jadikan setiap sesuatu itu berpasang pasangan, ada bulan ada pula matahari, sejuk dan panas, barat dan timur, lelaki dan perempuan dan sebagainya, begitu juga dengan kusut, di sebalik kusut akan ada ketenangan, bila kita benar benar menghayati kekusutan dan menterjemahkan dalam bentuk lukisan dan mewarna, hahaha

Ok, kita kembali kepada topik iaitu kusut itu adalah Seni , tahukah anda di sebalik kekusutan pasti ada keindahan di sebalik itu? aku sangat kusut hari ini di pejabat, banyak benda yang nak kena putuskan segera, stress dengan orang yang menolak kerja, orang yang menunding jari tanpa berbuat apa apa, orang yang pandai berkata kata tanpa tindakan dan, stress wei! Apa boleh buat, lebih baik berhadapan dengan pokok dan haiwan, mereka pun faham dan tak banyak hal.

Itu yang terhasilnya lukisan di bawah ini, haha , seni ini nama nya ART THERAPHY! art theraphy adalah proses menghilangkan stress, dengan cara imaginasi dan melukis, lukis apa yang kita rasa dan terlintas di otak kita pada waktu itu.


Anda Mungkin Meminati :

Membuat halaman Landscape dan Potrait dalam satu dokumen di Microsoft word

Haaa..pernah tak korang mengalami kesulitan dalam memasukkan dua jenis halaman landscape dan potrait dalam satu dokumen di Microsoft Word? kebiasaannya kita menggunakan format potrait dimana dalam posisi menegak dalam membina surat, kertas kerja, tugasan dan sebagainya dan kadang kadang..anda memerlukan format jenis melintang (landscape) didalam dokumen anda (lihat gambar 1), khususnya bagi menunjukkan table (jadual) yang lebih terperinci yang mana memerlukan space (ruang) yang banyak. 

Macam mana nak masukkan halaman potrait dan landscape dalam satu dokumen
gambar 1
Macam mana nak masukkan halaman potrait dan landscape dalam satu dokumen di MICROSOFT OFFICE WORD? Berikut adalah cara cara membuat halaman Landscape dan Potrait dalam satu dokumen di Microsoft word. Langkahnya mudah..tutorial ini dibuat di dalam microsoft versi 2010. namun, anda boleh menggunakan memperaktikkan dengan menggunapakai keyword keyword yang tertentu seperti page setup atau page layout. 


Anda Mungkin Meminati :

30 Nov 2014

Sebagai Tanda Terima Kasih

Sebagai tanda ucapan terima kasih aku kepada rakan rakan bloggers, dengan ini akan promosi kan blog korang melalui banner header bersaiz 728 piksel x 90 piksel di blog safirul amar, Walaupun blog korang dah ramai pengikut sekalipun. Walaupun blog aku tak di kenali ramai, tapi kan, masih ada yang melihat tau, seperti budak budak sekolah.  Sekurang kurangnya, tak kena bayar pun, aku harap korang suka, dengan terhasilnya banner promosi ni, harap dapat meningkatkan trafik blog korang, mungkin, dan siapa tahu ? nak buat segmen dan give away tu semua aku tak reti dari dulu lagi, mungkin tiada masa.

Hadiah ini adalah bagi top 5 komentar yang paling tinggi komen di blog aku, dan bagi permulaan aku meletakkan banner bloggers anamizu dahulu. tempoh nya, bergantung pada situasi, banner seterusnya seperti bloggers Acik watie, Dr shikin, Mila hilas, Nur As, hikayat seorang budak, at Tarmizi, dan bloggers parihh.


Anda Mungkin Meminati :

28 Nov 2014

Salon rambut perempuan di Melaka

Kepada para para suami mithali, jantan sungai, atau yang mempunyai rakan rakan perempuan, kini anda tidak perlu risau lagi jika ingin mencari kedai gunting rambut yang tukang gunting nya adalah perempuan dan berkonsepkan muslimah, anda boleh bawa pasangan anda ke kedai salon ini. harga memang berpatutan. Terletak di Bukit katil, Melaka. Nama kedai ini ialah The Mirror.

Salon ini hanya untuk orang perempuan sahaja ya....rambut kan aurat bagi wanita, ada pasangan terutamanya sang suami yang tak suka dan tak selesa, bila isteri ke kedai yang tukang guntingnya adalah lelaki. dan segala kekusutan telah terjawab, tidak perlu tunggu, was was dan halang isteri anda dari mengunting rambut lagi...ini lah kedainya yang menepati syariat dan akan membuatkan dan mengembirakan kaum lelaki, khususnya yang bergelar suami!


Anda Mungkin Meminati :

27 Nov 2014

Macam mana nak buat Freeze Panes di Microsoft excel?

Apa itu Freeze Panes? Pergertian aku Freeze Panes ini digunakan untuk membekukan (Freeze) heading dari tidak bergerak, ia adalah tools yang sangat berguna, terutamanya ketika anda ingin membentangkan laporan berbentuk figure seperti belanjawan, maklumat data dan sebagainya, Freeze Panes ini boleh di dapati di Microsoft Excel..

Untuk memudahkan dan tidak mengelirukan pembaca dengan laporan yang di bentangkan,  anda patut menggunakan Freeze panes ini.

Di bawah ini adalah langkah-langkah mudah membuat Freeze pane ini,


Anda Mungkin Meminati :

Macam mana nak bina kata laluan pada dokumen di microsoft word?

Boleh ke kita bina kata laluan pada dokumen fail kita di microsoft word? tutorial kali ini akan mengajar bagaimana untuk melindungi dokumen penting anda dari dicerobohi. Kita ni selalu leka, cuai dan cepat lupa, dan kadang-kadang, maklumat maklumat penting..mudah terlepas di tangan orang lain biasalah, HUMAN MISTAKE.

Tutorial ini, di bina di dalam microsoft word versi 2010, namun begitu kaedah yang sama boleh di gunapakai di versi sebelum. Sila baca pemberitahuan amaran di bahagian bawah terlebih dahulu, tutorial ini hanya sebagai pendedahan sahaja, jika anda terlupa kata laluan ataupun sebarang masalah seperti tidak dapat mencapai maklumat di dokumen anda kerana terlupa KATA LALUAN, penulis tidak akan bertanggunjawab dengan sebarang permasalahan. 


Anda Mungkin Meminati :

Fungsi red eye tools di adobe photoshop

Ok, pernah tak korang, bila ambil gambar bersama rakan rakan, keluarga, nenek, teman wanita atau sebagainya dan bila tengok output gambar yang di ambil ada yang matanya berwarna merah (Red eye)? Mungkin kesan dari pantulan cahaya flash ataupun cahaya di sekeliling. Sayang sekali, bila gambar yang kita nak abadikan dan gantung di rumah, tak berapa 'sempurna'. 

Tapi jangan lah risau..adobe photoshop ada tools yang boleh membuang kesan pantulan cahaya tersebut, segala galanya tidak mustahil. haha..masalah red eye akan dapat di atasi! Ikuti langkah langkah mudah di bawah..


Anda Mungkin Meminati :

26 Nov 2014

Macam mana nak buat isi kandungan atau TABLE OF CONTENTS di Microsoft word

TABLE OF CONTENTS
TABLE OF CONTENTS
Macamana nak buat TABLE OF CONTENTS atau TOC? Apa itu TABLE OF CONTENTS ? nama melayu nya ialah isi kandungan.

Masih ada lagi yang membuat isi kandungan secara manual, di mana amat menyusahkan dan lambat. Jika tahu bagaimana mahu membina TABLE OF CONTENTS, segala-galanya menjadi mudah dan cepat, dan macam mana cara cara nak buat isi kandungan TOC ini?

Ikuti langkah langkah yang diberikan, jangan skip, tiada jalan pintas untuk berjaya.


Anda Mungkin Meminati :

Macam mana nak buat Mail Merge di Microsoft Excel

Apa itu mail merge? Macam mana nak buat Mail Merge di Microsoft Excel? bagi aku mail merge di gunakan untuk mengimport table data yang sedia ada, sebagai contoh ke dalam surat dan boleh di cetak dalam kuantiti yang banyak tanpa perlu membuang masa dan pergabungan antara dua perisian antara Microsoft word dan microsoft excel.

Mail merge ini bagus digunakan untuk penghasilan sijil (jika banyak senarai nama), surat panggilan, memo jemputan dan sebagainya yang berkaitan jika terdapat ramai orang yang perlu dihubungi melalui surat jemputan atau pun sebagai contoh bagi percetakan sijil penyertaan bila melibatkan data yang banyak.

Tutorial yang ditunjukkan ini di dalam microsoft word dan excel 2010, namun begitu boleh di gunakan dan praktis di microsoft office versi 2007 dan 1997-2003. 

Ia cara yang mudah dan menjimatkan masa, kini anda tidak perlu membuang masa lagi, dengan buat segala galanya dengan kaedah yang lambat dan satu per satu.

Kadang-kadang data anda telah tersedia, dan telah extract dari sistem ataupun sebaliknya..moga dapat di praktikkan dengan sukses.


Anda Mungkin Meminati :

25 Nov 2014

Hari Kualiti Bersama Anak Anak

Masa aku kecil, aku tak dapat keseronokan seperti ini, anak anak aku kini dapat merasakan kebahagiaan walaupun mommy dan daddy nya busy dengan tugas dunia, tetapi tetap dapat hari kualiti, dan ternyata mereka sangat seronok, kami pun happy..! 

Hari Kualiti Bersama Anak Anak

Bila bercuti cuti macamni, lupa lah sekejap hal masalah yang melanda, lupa sekejap, dan dapat meredakan tekanan di tempat kerja..


Anda Mungkin Meminati :

24 Nov 2014

Bawa Anak Mandi Manda

Bawa Anak Mandi Manda

Hari ini bawa anak anak dan keluarga pergi A famosa resort, segala galanya mahal disini, air tin je dah rm 3.50..hehe..nak sewa tempat rehat untuk letak barang barang...ala yang macam gazebo tu..kena bayar rm 180, ingat dalam rm 70-80 cam tu..!!..erm erm..takpela..duduk dan letak barang dekat kerusi kaki lima je lah...

Semuannya mahal...tapi takpela..anak anak nye pasal..!


Anda Mungkin Meminati :

Latihan Photoshop Di Telok Mas Melaka

Latihan Photoshop Di Telok Mas Melaka

Pada 23 November 2014, aku di panggil untuk mengajar subjek photoshop kepada penduduk kampung Telok mas, melaka, masa tak berapa mengizinkan kerana mengikut waktu dari pihak penganjur, maaf tak sempat ajar bahagian yang seterusnya, sebab kebanyakkan peserta takde asas komputer, jadinya pembelajaran menjadi perlahan sedikit. Dari pagi sampai ke petang fokus pada penggunaan tools je, dari teori hingga praktikal! 

Yang diorang suka dan tersengih, masa tiba part manipulate gambar guna healing brush dan clone stamp, impian mereka nak buang jerawat, tahi lalat, dekat muka yang ada sekian lama di wajah mereka!! Haha..


Anda Mungkin Meminati :

23 Nov 2014

Nasi Beriani Telok Mas Melaka

Kalau korang pergi ke Telok Mas melaka, jangan lupa singgah ke nasi beriani batu pahat dekat Alai, melaka, ingat tau, bukan di batu pahat, nama nya nasi beriani batu pahat, tapi di Telok Mas Melaka, haha memang terbaik dan murah pula tu nasi beriani dekat warong ni...

Konsep rekabentuk style warung papan macam dulu dulu, terasa seperti di zaman kesultanan melayu melaka lah! Sambil melihat dayang dayang ke hulu hilir, feeling sambil cuci mata!!...kali ni dah 2 kali aku datang dekat warong ni...menu dia boleh lah, masih boleh makan lagi, berselera juga lah!! makan nasi briyani ni satu yang best nye, kenyang lepas tu mengantuk dan migrain sakit kepala,

Kalau korang pergi ke Telok Mas melaka dan ingin mencari nasi beriani di area situ, boleh la pergi di sini, murah dan sedap. Saya kalau lalu di telok mas mesti singgah, RM 12.00 boleh dapat dua pinggan nasi beriani daging. Memang terbaik dan sedap. Jom makan nasi beriani di telok mas melaka, tak rasa, tak cuba tak tahu.


Anda Mungkin Meminati :

22 Nov 2014

Cara Cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop

tutorial clipping mask adobe photoshop
Ok, kita akan belajar bagaimana Cara Cara Membuat Clipping Mask Di Photoshop dalam photoshop, bukan masked rider bajak hitam tu, ala yang macam logo 1 malaysia tu..tapi yang ni, aku tunjuk kan untuk 1 Melaka..tak tahu la pulak ada 1 siam ke, 1 jawa ke.. so kalau korang nak buat Clipping mask menggunakan photoshop..begini caranya..


Anda Mungkin Meminati :

20 Nov 2014

Ambil Kesempatan Dari Kesempitan?

Semua orang termasuk rakyat marhaien terutamanya peniaga kecil kecilan merasai kesan dari pengurangan subsidi minyak, Ada peniaga kecil yang mengambil kesempatan dari kenaikan harga minyak dengan menaikkan harga barang..jika dulu pau kaya harganya dikedai yang sama dibeli sebelum kenaikan, berharga RM 1.00, selepas kenaikan harga minyak, sudah jadi RM 1.20 sen? kenapa menjadi begini? sebabnya, kos barang yang lain bagi membuat pau mungkin meningkat sekali, namun selepas penurunan harga minyak? adakah harga pau akan turun? 

Yang kaya terus kaya...yang miskin terus miskin...yang kaya adalah penghasil & pengeluar barang-barang dan yang menguasai ekonomi, yang rata rata bukan terdiri dari bangsaku, aku turut merasa tempias dari kesan kenaikan harga minyak, kerana rata-rata supplier mula memberi alasan menaikkan harga barang mereka sekali ganda.... 


Anda Mungkin Meminati :

18 Nov 2014

Sekat Nombor Jalan Terbaik

Erm nampak macam kejam, tapi itulah realiti yang berlaku apabila berniaga dengan kawan-kawan ni, bayar nak murah, kualiti nak yang terbaik, macam tak masuk akal, kisahnya ada seorang kawan, suruh buat portal baru siap CMS, online form, payment gateway online, cetak report, daftar domain dan hosting, Erm nak bayar dalam RM1800-RM 2000dua ribu (2k), aku dah biasa tolong ramai member, tapi yang ini memang melampau...! rasa dah tak boleh tahan lagi hati ini, macam nak menangis pun ada, nak gelak pun ada! Bercampur campur lah.. haha

Aku pun ada anak bini, nak bagi makan apa? pasir? sesiapa yang berniaga sikit sebanyak mestilah mahu sedikit untung, dari modal yang di keluarkan, untung tu bukan la sampai boleh beli banglo!! kawan kawan jugalah, bussiness tetap bussiness, tapi jangan la melampau sangat, aku nak bayar gaji budak lagi, kejap kejap member aku ni call dan mesej, minta tolong buat dan selesaikan hal dia, macam mana lagi nak cakap, entahlah di luah mati emak, ditelan mati ayah.


Anda Mungkin Meminati :

Apabila Sudah Tidak Tahu Beza

Awak dari mana ya

Berat dan kisah benar, apabila orang sekeliling dah tak tahu beza rakyat negara sendiri, kisah sedih ini bermula, apabila saya hadir di suatu majlis, tiba tiba ada makcik bawang bertanya, awak dari mana ya, dari pakistan ke ? nampak macam orang sana...Hei! saya orang malaysia lah, bukan pakistan! Teruk sangat ke bila ada jambang ni? Sedih tau bila jumpa orang, orang dah tak kenal lagi..lepas tu dah lama sikit baru member tegur dari pakistan ke? Hah??


Anda Mungkin Meminati :

Download video dari youtube

Ramai yang suka tengok video dan dengar lagu di Youtube, tapi tidak tahu bagaimana nak memuat turun audio atau video tersebut? Jika tahupun cuma copy embed code dan paste di blog. Ada banyak akaun web yang digunakan untuk muat turun, namun terpulanglah kepada masing-masing, aku lebih selesa muat turun video dari youtube menggunakan cara ini, korang juga boleh convert video kepada format audio (mp3). mudah sahaja, hanya perlu copy dan paste dan mahir dalam ilmu hisab matematik..haha 

Tutorial di bawah ini adalah Cara mudah download video dari Youtube, langkah pertama, pergi www.youtube.com dan lakukan carian video dan audio kesukaan anda.


Anda Mungkin Meminati :

17 Nov 2014

Sekejap je masa berlalu

Sekejap je masa berlalu, hari bertukar hari, tahun bertukar tahun dan masa terus berlalu begitu sahaja, dalam masa yang sama, tiga bulan masa diberi, hilang dan berlalu begitu saja..! tahu tahu lagi seminggu nak tiba deadline!! ermm..baru mencabar buat last-last minit, kan? kan? haha apa pun result tetap ok

Adrenalin ku bergerak laju, pandangan ku ke langit biru, berlari laju, ku terbang tinggi, menuju ke langit itu..nah! rasakan bahang nya! sambil buat assignment sambil mendengar lagu adrenalin dan gemuruh dari faizal tahir membuatkan semangat membuak dan semakin memuncak muncak nak menyiapkan tiga assigment ni...sekejap je masa berlalu...hero hindustan biasanya last-last minit datang dia punya kuasa sakti..

Aku cinta hayat lalu...berikan aku kuasa sakti! layan lagu carpenters jap la..kasi tenangkan jiwa lara ni...haha




Anda Mungkin Meminati :

Cara Cara Install Brushes Photoshop

Ada banyak perisian yang menyokong pembinaan rekabentuk, antarannya seperti adobe illustrator, adobe pagemaker, paint, adobe photoshop dan sebagainya, bagi pemasangan brushes kali ini dan Cara Cara Install Brushes Photoshop, di posting artikel kali ini, ditunjukkan Cara Cara Install Brushes Photoshop bagi versi CS3, namun boleh juga diguna pakai cara yang sama di perisian versi sebelum atau bagi yang terkini

Sebagai designer, anda mungkin tiada masa dan tiada idea kadang kala memerlukan masa yang lebih untuk membuat rekabentuk, kaedah ini mungkin mempercepatkan proses merekabentuk (design) artwork anda semua, boleh di katakan ini adalah cara yang pantas untuk membuat design, ok, lepas ni dah tak payah nak fikir sangat idea atau lukis 'manual'. Guna brushes preset sahaja dan ikut langkah langkah Cara Cara Install Brushes Photoshop di bawah ini.


Anda Mungkin Meminati :

16 Nov 2014

Bukan Takut Tapi Hormat

Bukan Takut Tapi Hormat

Kalau cakap banyak dan sumpah bagai pun tak guna dengan bini!! dia bukan faham pun, kalau faham, pun dia akan buat buat tak faham, susah nak menerangkan, kena tunjuk gambar, baru nak percaya!..alahai tapi bila aku ambil (snap camera) guna handphone depan kawan kawan, kena gelak pula dengan diorang,weii tolonglah, aku bukan takut bini lah, bini yang tak takut aku! Bukan aku suka suka nak ambil gambar korang la wei, harap faham lah...!

Apa ingat aku suka suka ke ambil gambar ni? Terpaksa je ni haha erm yang korang ni buat buat main game dekat handphone masing masing, angkat handphone tinggi tinggi tu snap gambar makanan konon konon nak masukkan dalam instagram dan facebook? entah yer yer je padahal ambil gambar aku la tu nak hantar report dekat bini dan teman wanita? Kan? Haha

Anda Mungkin Meminati :

13 Nov 2014

Bila Daddy Nak Belikan Mainan

Muhammad Qayyum Rayqal dah tanya, bila daddy nak beli mainan? Ya, aku ada cakap nak beli haritu, alahai anak ku...!! kalau dah cakap sekali, diorang ingat eh, siap tuntut lagi bila nak bagi, hehe, maaf ya, daddy terlupa, banyak benda nak fikir, petang ni daddy cuba carikan helikopter mainan, , lain kali jangan cakap nak beli, menganyah sangat!!

Muhammad Qayyum Rayqal My Son

Anak anak zaman sekarang, macam komputer otak diorang, ingat apa yang kita cakap!! Kalau nak beli, tapi yang kesiannya aku, tak boleh beli satu, kena beli dua (2),  karang bergaduh lak nanti dengan adiknya si Sofiyyah Az Zahra. Bawa dia makan roti canai dan milo ais di kedai yang berhampiran, kata nya dah lama tak makan roti canai cicah gula. Sambil makan, mulut sempat lagi tu bagitahu, bila daddy nak belikan mainan?

Anda Mungkin Meminati :

12 Nov 2014

Sarapan Pagi Dengan Keropok Lekor

Adik aku haritu ada pergi lawatan sambil belajar di kelantan, ada tugasan mengaudit masjid di sana katanya! macam biasa la, bila dah pergi sana, dalam kepala otak aku dah fikir keropok ikan parang dan keropok lekor ! hah apa lagi kirim la! terus mesej dia, kirim keropok lekor, nanti bayar, haha...

Keropok lekor ni memang sedap di makan, lagi sedap ketika panas panas dan goreng garing, cicah sos cili, ermm memang sedap, boleh di makan tak kira waktu, ketika santai, waktu pagi, selepas makan malam, sambil menonton televisyen. Pagi ini, sebelum pergi pejabat, goreng dulu keropok, sedap cicah dengan sos cili..! Indahnya sarapan pagi aku hari ini, baru nak makan banyak sikit, bebudak dua (dua) orang ni dah bangun, tak gosok gigi dan terus makan, bangun pagi semua perut lapar, lepas tu bergaduh dan ada sahaja ceritanya..! Kalau di layan, memang alamatnya tak pergi kerja la..haha

Sarapan Pagi Dengan Keropok Lekor

Si adik ni mulut bising sedikit, namun Muhammad Qayyum Rayqal tetap tenang macam daddy dia, dah jangan gaduh gaduh, makan semua nya habiskan, takpe daddy dah kenyang, nak rasa je, mengidam kan...! Gambar dan dialog di atas tu, ayat dan penceritaan yang sebenarKeropok lekor ni memang sedap di makan. Hehe

Anda Mungkin Meminati :

Ada Udang Di Sebalik Batu

Kejadian Amuk Yang Mengerikan

Pagi sebelum pergi tempat kerja, sempat bagi ikan ikan makan, tiba tiba, terkejut ada seekor udang galah keluar dari celah batuAda Udang Di Sebalik Batu rupanya, Eh, siapa yang pandai pandai letak udang galah dalam akuarium aku ni?? Patutlah ada ikan mati dan tahu tahu hilang je, Tapi yang kelakarnya, bila dah tuang makanan ikan, makanan ikan tu, terapung kat atas air, haha kesian udang tu...!

Ermm tak apa lah, jangan mengamuk ye udang, nanti makanan tu turun, kalau susah sangat, awak makan je ikan dalam tu, itu namanya rantaian makanan, lepas udang makan ikan dalam tu, nanti aku masak dan goreng kau habis cerita...! Selesai kes !! haha begitulah cerita Ada Udang Di Sebalik Batu

Anda Mungkin Meminati :

Telur Ayam Kampung Separuh Masak

Nenek aku ada menternak ayam kampung, entah dari mana datang ayam tu aku pun tak faham, dan bila musim bertelur, nenek akan kutip jual telur dengan harga RM 0.50 sen sebiji, untuk menjadikan ayam ni sihat bertenaga dan kejap kejap bertelur ni, kena bagi makan beras padi dan apa entah, dah lupa, tapi bagus juga kan, boleh buat duit! Hidup di suasana kampung, ni memang sesuai la, tak kisah pun pasal bau, dan bunyi bising ayam. Orang kampung sempoi, santai.

Dalam masa yang sama, aku memang minat makan telur separuh masak, hampir setiap pagi, aku mesti kena telur separuh masak, dah terbiasa dari masa kecil macam tu, telur separuh masak, mak buat kan lepas tu letak kicap manis kipas udang, wah! Memang sedap dan berkhasiat..!  berkhasiat dan menambah protein dalam badan.


Anda Mungkin Meminati :

Kasau nye! dont mess with melaka?

dont mess with melaka

Slogan baru melaka kini, DONT MESS WITH MELAKA...hah, bagus lah...baik nau kasau nye ayat...pelancong luar ramai dah complaint...bila masuk je melaka terus takde mood dah ! slogan macam menghalau je..! mungkin membawa maksud yang berbeza bagi setiap orang.. haha..itu rakan rakan luar cakap...bukan aku...! niat nye satu je...tak nak orang buang sampah merata rata di Melaka...ermm! kan ada baiknya...letak ayat seperti JANGAN BUANG SAMPAH MERATA-RATA LA LAHABAU..direct to the point kan?


Anda Mungkin Meminati :

11 Nov 2014

Hilang Penat Seharian Bekerja

Betul Betul Letih Si Sofiyyah

Letihnya hari ni banyak hal nak kena urus, tapi masih boleh buka blog dan blogwalking di blog rakan rakan bloglist. Apa guna ada smartphone, kan? Hehe, kalau menguap, tutup mulut la adik...! Macam macam ragam anak bongsu aku ni!

Haha..kadang kadang bila aku pulang rumah dari tempat kerja, yelah penat kan, sebab seharian sibuk dengan pelbagai ragam dan karenah hal pejabat!! tapi secara tiba tiba menjadi tenang dan tersenyum, bila melihat perangai anak anak ni macam si Sofiyyah ni, betul betul letih tu!

Hilang penat seharian bekerja! Love you my daughter.

Anda Mungkin Meminati :

Susah Bercampur Dengan Orang Lain

Alahai, sekejap je masa berlalu kan , tahun depan si abang Muhammad Qayyum Rayqal dah nak mula bersekolah, adik dia lagi 2 tahun, haritu pra daftar di genius aulad setiap sabtu bagi dia serasi dengan budak budak yang lain, semasa daftar di sekolah tu, nampak Qayyum macam Susah Bercampur Dengan Orang Lain, mungkin ikut ayahnya, anti sosial macam ayahnya.

Dari apa yang aku lihat, Qayyum ni minat nak belajar, keinginan untuk nak tahu suatu benda tu kuat sangat, semua benda nak ambil tahu, tu sebab banyak tanya soalan, suka melukis, mewarna dan dengar cakap cikgu ustazah yang comel. Cuma tak reti nak bergaul je, takpe lama lama nanti okay la nanti, biasalah kanak kanak kan.


Anda Mungkin Meminati :

10 Nov 2014

Ternampak Seorang Budak Lelaki Aneh

Hari ini agak stress di pejabat, Entahlah asyik nak marah je, maybe banyak error keluar di dalam sistem, pening dah tengok koding, kena isi markah untuk staff lagi, markah bebudak ni semua aku bagi 90 keatas, baik tak aku? bagi diorang semangat sikit nak bekerja, kesian diorang penat kerja, bila markah tinggi takkan lepas ni nak kerja sambil lewa kan? mestilah menunjukkan hasil yang cemerlang selari dengan markah yang diberikan.

Baik aku keluar minum jap di kedai, sampai je di kedai, Ternampak Seorang Budak Lelaki Aneh, yang kerja kat kedai ni, bukan main geleng anguk kepala, lain macam lagu dia dengar, bila aku perhatikan betul lagu apa yang dia layan tu sambil mulutnya seperti bercakap sesuatu, Oh! pakai walkman rupanya, bila aku tanya mee goreng itu berapa harganya, dia tak respon, aku pun tanya lagu apa kau dengar tu dik? Budak tu cakap, lagu biasa biasa je bang, saja layan kepala bang.


Anda Mungkin Meminati :

Entah Apa Yang Di Menungkan


Entah apa lah yang dimenungkan si Sofiyyah Az Zahra ini, mungkin tengah fikir, apa menu nak dimasak di malam nanti agak nya kot? atau sedang fikir masalah dalam dan luar negeri? Bila lepak dengan daddy, banyak lah masalah yang di dengarnya. Entah Apa Yang Di Menungkan

Daddy ok je lah kalau kena marah dengan orang dalam panggilan, kejap kejap orang call dan kadang kadang bila daddy mengeluh dan termenung mengenang nasib, si kecik ni pun ikut sama termenung sekali, si kecik yang sangat memahami bapanya, lepas ikut termenung berberapa minit dan tak berani bersuara bila daddynya diam, tapi suasana mula normal, bila dia tengok daddy mula senyum, terus dia minta tolong belikan mainan untuk dia.

Termenung siap berkerut dahi dia, haha. Kadang kadang lepas kerja pergi ke kedai minum air nescafe, hilangkan lelah penat kerja, bawa lah budak budak ni semua, buat naikkan semangat semula.


Anda Mungkin Meminati :

8 Nov 2014

Menyambut Hari Jadi Emak

Menyambut Hari Jadi Emak

Semalam 7 November 2014, aku, ayah dan adik beradik menyambut birthday mak yang ke 54! Semua anak anak wajib datang, kalau tak datang alamatnya! Haa..esok kena hantar report. Selamat hari jadi emak...! Terima kasih kerana membesarkan kami semua dan harapan kami semua, semoga mak di murahkan rezeki, cekal, panjang umur, tabah dan kelihatan muda selalu!
Menyambut Hari Jadi Emak


Anda Mungkin Meminati :

6 Nov 2014

Masih Tidak Puas Hati Lagi

Apa gunanya ada korang kan? boleh lah bincang, aku masih tidak puas hati lagi dan bertukar pendapat! aku nak posting semula pasal isian minyak ikut liter atau RM, mana yang lebih menguntungkan kita? adakah balance liter menguntungkan syarikat minyak?

Aku perlukan pendapat dari korang, hehe hari ni aku cuba la mempraktikalkan isian RM 40.00, sepatutnya jumlah liter yang masuk kedalam tangki kereta berjumlah 17.3913043478..dari mana aku mendapat nilai liter itu? teknik kiraan dia 1 liter = RM 2.30, jadi, untuk mendapat nilai liter bagi isi RM 40.00, RM 40.00 / 2.30 = 17.3913043478 lah! kan?


Anda Mungkin Meminati :

Minda power!

Setiap manusia yang lahir di dunia ini, mempunyai kelebihan masing-masing, kenali potensi diri dan diri sendiri dahulu, apakah kekuatan kita! Allah SWT telah menciptakan manusia itu sebaik baik kejadian, terokai lah kehebatan itu..ada! cuma kita je yang tidak sedar kehebatan diri yang ada..

Kalau kita cakap kita boleh buat, niat dan ada matlamat apa yang mahu di capai, pasti anda akan temui kehebatan yang ada di dalam diri kita...pokok nya, kena yakin dan usaha dan terus usaha untuk mencapai matlamat ...! Sebelum tidur aku selalu pesan dengan diri aku, esok aku nak pergi kerja pukul 7.00 pagi dan nak bangun awal seawal jam 6.00 pagi, walaupun jam di dinding ketika itu dah pukul 5.37 pagi...! Pasang niat dan bersungguh sungguh, kita pasti mencapai apa yang kita nak...kalau kita tanamkan perasaan malas, kita akan jadi seperti apa yang kita nak, iaitu malas sepanjang hari! Haha

Merujuk kepada kenyataan David j. Schwartz, The Magic of thinking, kata nya "Believe it can be done. When you believe something can be done, really believe, your mind will find the ways to do it. Believing a solution paves the way to solution", dan tertarik juga dengan kenyataan dari Stephen Richards yang berbunyi "When you concentrate your energy purposely on the future possibility that you aspire to realize, your energy is passed on to it and makes it attracted to you with a force stronger than the one you directed towards it"


Anda Mungkin Meminati :

4 Nov 2014

Hidangan Makanan Jepun Gyudon

Kalau dah nama pun anak jati Melaka, memang hari hari makan asam pedas!! kalau tak pekena asam pedas melaka, makan pula asam pedas johor, memang terbaik! lepas makan makanan pedas-pedas, mulalah bercakap pun 'pedas' sampai keluar 'api' ala ala orang melaka hahaha!  emm gurau gurau je ya, emm daging salai masak lemak negeri sembilan pun sedap juga.

Kadang kadang kita kena tukar selera,kan? baru kemanisan sebuah kehidupan dirasai begitu juga bila kita berblog, setiap entri tidaklah menjurus kepada sesuatu kategori, kadang kadang perlu ada entri yang serius, berkaitan kerjaya, keluarga, perniagaan, politik dan sebagainya, sekadar berkongsi pengalaman dan idea. apa salahnya? namun, terpulang kepada masing-masing.

Ok, kali ini nak buat review tentang Hidangan Makanan Jepun iaitu Gyudon, hidangan ini boleh di dapati di Restaurant Sukiya, biasanya ada di Aeon Jusco, cari je nama nya Sukiya.  


Anda Mungkin Meminati :

Pandai bergaya!

Pandai anak anak aku ni posing bergambar, gambar ini diambil semasa konvokesyen adik aku di ukm bangi minggu lepas, Aku takde dengan anak anak masa ni, ada kelas ganti di open universiti, kena prepare assignment dan cari bahan di library



Diorang ni kejap kejap nak minta ambil gambar, suka selfie, cepat besar ye anak anak, macam macam posing dan gaya diorang buat bila bergambar

Anda Mungkin Meminati :

31 Okt 2014

Tidur Berdiri Selepas Berbual

sofiyyah

Amboi, sambil berdiri pun boleh tertidur, nyenyak pula tu, entah apa yang mengantuk sangat ni Sofiyyah Az Zahra, Kelakar anak anak ini, macam macam ragam, tidur berdiri macam ini pun ada, apa yang penat sangat, nak kata fikir resepi apa nak masak malam ini, memang takdelah, terus tidur berdiri selepas berbual entah apa yang dia bebel kan dalam kereta, sedar sedar dah tidur je, 

Anda Mungkin Meminati :

Ikut Perangai Siapa La Ini.


Alahai si anak sulung ni, kenapa kamu berperangai sedemikian rupa? Haha..lagi sekali buat macam ni, nanti daddy babab! Si abang buat macam ni, esok si adik lak mengikut, muka tak puas hati, sebab tak dapat main game kat laptop aku, dah belikan tab untuk diorang, tapi diorang tak nak main game dalam tu, tetap nak juga main daddy punya game!!

Aku sendiri pun main dinner dash dan solitair je, itu je game yang ada kat laptop ni!! Daddy nak buat assignment la korang pergilah tengok cerita mr oss ke, upin ipin ke, cerita korea ke, atau perfect macth vivo, tangan sorang sorang dah la macam JCB!! Habis di geledahnya!! nanti korang tekan macam macam takut terdelete data data dalam tu lak nanti.


Anda Mungkin Meminati :

30 Okt 2014

Gambar Ini Bukan Edit

Zaman serba canggih ni, semua kata kata kena disertakan gambar sebagai bukti, kalau tak nanti orang tak percaya, sama macam dengan situasi seperti gambar di bawah ini, sebagai contoh seperti melalui sms ni : 'Bos, saya masuk lewat sikit ya, tayar kereta saya pancit, hantar kedai jap', bos reply mesej kita, 'ok, kau jangan tipu saya, mana gambar', dan situasi yang kedua, 'Bos, saya cuti kecemasan hari ini, sebab nenek saya meninggal', bos membalas mesej, alahai, tahun ini, sudah enam (6) kali nenek kau meninggal, kau ada berapa orang nenek ni ? 

Itu situasi yang biasa kita dengar, situasi aku pula, lagi sedih, iyelah kerja sebagai web designer, dan kerja bab-bab manipulasi gambar memang 'makanan', kadang kadang bila kita bersama rakan-rakan bercerita pasal sesuatu hal yang kebetulan kita pun pernah melaluinya dan kebetulan ada ambil gambar sebagai kenang-kenangan dalam telefon, saja je nak kongsi dengan rakan rakan untuk tatapan! bila tunjuk gambar, kita rasa macam bangga gila lah wei, maknanya kita takdelah cakap kosong! tapi yang kesiannya, rakan rakan cakap itu gambar edit ke? bohong la!
 

Gambar Ini Bukan Edit



Anda Mungkin Meminati :

28 Okt 2014

Ikut liter atau RM?

Banyak tersebar pasal teori penjimatan minyak ni yang menggunakan liter, pengiraan salah pula tu..sepatutnya jumlah liter yang masuk ialah 17.3913043478 bagi isian rm 40.
Ikut liter atau RM?

Aku pun selama ni, main bedal je isi minyak..haha..yang penting penuh. Oklah semua orang tahu kan , minyak naik dah jadi Rm 2.30 seliter. Ada untungnya kira guna liter dari nilai RM! Dan ada kelebihan juga mengisi minyak mengikut nilai RM. 

Aku punya kiraan, seliter Rm 2.30 sen, kalau tuang 10 liter maknanya Rm 2.30 x 10 liter bersamaan dengan rm 23! Kalau tuang rm 46 ringgit, kita dapat 20 liter. Kalau kita isi minyak rm 47, dapatlah 20.4347826087 liter!! masih dapat 20 liter juga..kan? Kan? Ada yang berpendapat meter noozle tidak membundarkan nilai selepas 2 titik perpuluhan, dimana syarikat minyak mengambil untung 0.0047826087 dari isian rm 47!  Nilai liter yang genap, lebih jimat jika kita tuang rm 46.00 .

Kalau Isi minyak mengikut nilai rm pula, sebagai contoh rm 48, rm48/rm2.30 kita akan dapat= 20.8695652174, kan ada lebihan tu pada kita...yang perpuluhan tu..oh ya, mungkin perbundaran balance lepas dari 2 titik perpuluhan itu menguntungkan syarikat minyak? Emm..

Aku ni takde la pandai matematik, dapat 7 je pun masa spm..haha, korang setuju mengikut liter atau nilai rm? Betul ke...pihak stesen minyak kaut untung dari nilai rm?

Cam menarik je isi genap genap..hehe..rm 46.00 =20 liter!

Saya mencuba secara praktikal dengan mengisi minyak menggunakan nilai RM 40.00..sepatutnya saya mendapat 17.3913043478 liter bagi isian RM 40.00 , selepas tuangan minyak selesai saya mendapati noozle meter mencatatkan seperti gambar dibawah

Ikut liter atau RM?

Ada perbundaran, pelik? ok ...setelah di tolak perbezaan jumlah liter yang sepatutnya, resultnya 0.0006956522!! so balance liter itu pergi ke mana ???

Saya tak pasti kesahihan ini, samaada menguntungkan syarikat minyak atau sebaliknya....tapi saya cam pelik, balance tu kemana?


Anda Mungkin Meminati :

19 Okt 2014

Bila Semua Bersih Baru Boleh Fikir

Bila semua bersih..baru boleh berfikir

Kipas Lipas ni, buka level paling tinggi pun tetap perlahan dah la perlahan, berbunyi bunyi pula tu bising we!  Sekarang ni pula banyak assignment (tugas) nak kena siapkan. Deadline pun dah nak dekat! Satu apa tak boleh nak fikir dan langsung tiada idea! Kopi o dan telur separuh masak sarapan pagi dah makan pun tetap takde idea! Aduh..

Dari duduk memikirkan idea job design dan assignment C++ programming yang sepatah haram tak faham logiknya dan memeningkan kepala ini! Baik aku mengemas! lagi berfaedah dan menyihatkan Jadi, aktiviti aku hari ini, cabut kepala kipas tu dan bersihkan bilah kipas dan motor kipas, emm patutlah berbunyi bunyi dan perlahan, banyak habuk rupanya! 

Bila semua dah bersih! Rasa tenang dan boleh lah tidur!! Haha

Anda Mungkin Meminati :

17 Okt 2014

Berbuat Baik Sesama Insan

Masa nak jumpa rakan sekejap di sebuah pasaraya, terserempak dengan pakcik ini, dari kelantan katanya. Datang melaka sebab nak cari kerja, tak kisah la apa pun, sapu sampah pun takpe, yang penting kerja halal, katanya, dalam hati aku mula berkata, huh jauh betul perjalanan pakcik ke sini. 

Datang dari kelantan bawa duit RM 100. sudah empat (4) hari berada di melaka, tapi duit dalam beg duit nya sudah tinggal hanya RM 3.00 sahaja. Kasihan pakcik ni. aku nak tolong, tapi aku pun takde duit tunai masa tu tapi ada la duit merah sekeping, duit biru lapan keping. Lepas la untuk beli rokok dunhill sekotak.


Anda Mungkin Meminati :

Kari kepala ikan!

Kari kepala ikan!

Peh! Kari kepala ikan..mula mula aku tak minat! Cam geli je nak makan..yelah..kepala kan! Kalau badan dan ekor ikan oklah lagi!

Aku selalu datang dekat kedai kari kepala ikan di bukit katil melaka, tapi takdelah makan kari kepala ikan! Makan sotong goreng tepung, sayur dan udang serta asam pedas pari je..

Kadang kadang join kawan kawan makan tengahari dan menu mereka kari kepala ikan...sekali order 2 kepala lak tu..dari gigi sampai ke mata semua licin! Habis di makan! Suka la tengok orang makan..

Lama lama jadi suka pula! Dulu benci sekarang rindu..tapi takde la sampai makan mata dia..! Haha ..cuma ambil sikit je kat sirip dia..manis! Banyak isi dekat kepala ikan ni...! Tuh yang mahal! Kalau makan ramai ramai best dan sedap.! Kalau sorang sorang jangan harap lah..! Hehe..

Anda Mungkin Meminati :

Latihan Membina Laman Web Joomla

Alhamdulillah, selesai sudah bengkel Latihan Membina Laman Web Joomla (Web Development) anjuran kerajaan negeri melaka, untuk makluman, hari ini adalah hari terakhir bagi sesi Latihan Membina Laman Web Joomla , latihan berlangsung selama dua (2) hari. semua peserta akhirnya berjaya membuat laman web masing masing dengan cemerlang dan jayanya mengunakan joomla.

Joomla ini adalah perisian percuma yang di reka untuk menghasilkan laman web dengan minima koding, tidak memerlukan kemahiran yang tinggi di dalam koding, jika fokus dan faham cara cara nak membina laman web mengunakan joomla, anda boleh menghasilkan laman web yang terbaik mengikut citarasa anda. Peserta dalam kelas ini terdiri daripada kakitangan di berberapa agensi kerajaan.

Latihan Membina Laman Web Joomla

Di hari kedua ni, kelas terakhir, pembelajaran lebih diterapkan berkenaan cara cara nak inspect element firebug dan animation design. Di akhir sebelum tamat kelas, hasil tugasan masing masing sangat memuaskan dan menepati kriteria laman web, Seronok bila dapat kongsi ilmu dan lihat semua peserta gembira di dalam kelas Latihan Membina Laman Web Joomla ini, 

Anda Mungkin Meminati :

16 Okt 2014

Latihan Asas Pembangunan Laman Web

Ramai yang hadir di dalam Latihan Asas Pembangunan Laman Web menggunakan Joomla yang diadakan pada 15 hingga 16 Oktober 2014 bertempat di UTC Melaka, rata rata peserta dari pelbagai latar belakang agensi kerajaan, sebenarnya membuat laman web tidak lah sesusah mana pun, amat mudah terutamanya menggunakan joomla. Hanya berberapa minit sahaja jika ikut cara installation dengan betul, sudah ada laman web dan telah boleh menulis artikel di laman web. Hanya ikut langkah satu persatu, inshaallah, pasti mampu membina laman web mengikut kehendak masing masing.

Ada peserta yang bertanyakan soalan di mana selama bertahun tahun mereka hadir di mana mana kelas web development yang tidak dapat di jawab dan tiada penyelesaian, tapi di kelas aku ini, persoalan mereka terjawab akhirnya. Mereka gembira aku pun gembira.


Anda Mungkin Meminati :

Terdesak nak duit

Terdesak nak duit

Terdesak nak duit2

Ini kes tetak, rompak dan samun yang berlaku di Melaka baru baru ini. Kejadian di pusat latihan memandu top sprint, kandang berlaku sekitar pukul 3.00 pagi dan selang satu hari di kedai runcit di bukit tembakau, melaka.

Menakutkan..kerana duit orang sanggup membunuh, langsung tiada perasaan kasihan sesama mahluk, yang penting apa yang di hajati tercapai walaupun bukan milik mereka. Ah, peduli apa mereka! Hidup mesti diteruskan! Barangkali itulah luahan si durjana! 

Keadaan kos sara hidup yang tidak menentu membuatkan masyarakat tidak siuman dan terdesak?

Kerana hendak menuang minyak motor sanggup berbunuh? Atau kerana sebatang rokok sanggup memukul? Oh dunia..kembalikan aku ke zaman dinasour..

Anda Mungkin Meminati :

7 Okt 2014

Macam mana nak downgrade IE version?

Macam mana nak downgrade IE version? Semua orang menggunakan pelayar untuk akses sistem, laman web, blog atau sebagainya untuk tujuan carian, guna aplikasi dan lain lain. Ada yang menggunakan pelayar (browser) seperti Internet Explorer, Chrome dan mozilla. terpulang kepada masing-masing, asalkan anda selesa menggunakan dan pantas dalam mengakses apa yang anda mahu.

Namun harus di ingat, tidak semua sistem, aplikasi, blog, atau laman web adalah sesuai dengan pelayar yang anda gunakan sekarang, untuk memastikan sama ada sesuai atau tidak, lihat di bahagian bawah (footer) di aplikasi yang dibuka, lihat pemberitahuan, apakah versi yang sesuai untuk paparan, sebagai contoh ( sesuai dilayari melalui internet explorer version 8 keatas atau chrome sahaja.)


Anda Mungkin Meminati :

29 Sep 2014

EPSA e pembelajaran sektor awam

Apa itu EPSA? EPSA ialah e Pembelajaran Sektor Awam khas untuk penjawat awam sahaja. Boleh mendaftar di epsa.gov.my dengan menggunakan email rasmi yang sah sahaja. Sebagai contoh amar@jais.gov.my.

Penjawat awam kena mencukupkan 7 hari  kursus dalam masa setahun. Bagi yang sibuk sampai tak dapat nak hadir mana mana kursus boleh cuba epsa ini. Ada panduan dan secara multimedia. Cuma ikut arahan yang diberi semasa menjawab.

Di dalam EPSA, ada masa yang telah ditetapkan di dalam setiap kursus, sebagai contoh, kursus menulis surat, masa yang diberi untuk menjawab kesemua soalan dalam masa 30 minit, anda perlu menjawab lebih dari 30 minit baru anda akan diberikan sijil dan tempoh kursus juga ada dinyatakan, sebagai contoh lagi, jika tempoh sesuatu kursus adalah selama 22 jam, untuk memenuhi 1 hari kursus anda perlukan 6 jam, so 22 bahagi dengan 6 anda telah melengkapkan 3 hari kursus. Hanya secara online sahaja. Tidak perlu tunggu 3 hari, hanya dalam masa lebih kurang 1 jam. Anda berjaya dan telah melengkapkan kursus selama 3 hari. Selepas menjawab dan ikut step by step, anda akan diberikan sijil, dan ada dah boleh mencetak sijil kursus anda!!

Sangat fleksibel, boleh berkursus di kedai mamak sahaja. Hanya ikut step by step dan arahan yang diberikan sahaja. Sangat mudah dan mesra pengguna.

Layari www.epsa.gov.my.


Anda Mungkin Meminati :

26 Sep 2014

Cara cara nak buat pemberitahuan SMS Google Calendar

Setiap orang, aku dan termasuk diri anda semua, pasti ada kalendar aktiviti hari ini, esok dan sebagainya. kadang kadang hampir terlupa, disebabkan banyak perkara yang hendak dilakukan. Jika di pejabat, mungkinlah ada orang seperti pembantu anda atau rakan tolong ingatkan, tetapi bukan untuk setiap masa! 

Untuk menambah nilai kehidupan anda menjadi lebih baik, menyokong kempen bumi hijau (kurang kertas) dan fleksibel dari segi masa, di tambah pula sekarang ini, ramai yang menggunakan smartphone hebat dan menggunakan gmail akaun! agak terlalu rugi jika tidak menggunakan platform yang percuma ini.

Google melalui email, akan menghantar pemberitahuan aktiviti anda melalui SMS.


Anda Mungkin Meminati :

17 Sep 2014

Cara Cara Mudah Install Font

Ini adalah panduan untuk melakukan instalasi font cara mudah di komputer anda tanpa perlu muat turun font di mana-mana akaun web.

Screen shot yang disediakan ini untuk windows 8, namun caranya dari awal lebih kurang..boleh praktis di window 7.


Anda Mungkin Meminati :

12 Sep 2014

Latihan Asas Koding PHP & MySql

Php & MySql Basic Class Safirulamar

Php & MySql Basic Class

Pada 9 hingga 10 September 2014, dipanggil Kerajaan Negeri Melaka untuk mengajar Asas Koding Pengaturcaan PHP dan Database, peserta kelas terdiri dari kakitangan agensi kerajaan. Alhamdulillah semua peserta berjaya menyiapkan tugasan yang diberikan dan yang paling penting faham struktur koding asas, Sebelum nak menganturcaraan, kena faham koding paling asas terlebih dahulu seperti HTML.

Bila bermain dengan script, kita kena banyak trial and error dan debug. Mantapkan asas html dahulu. Mencari ilmu jangan lah sekadar melepas batuk ditangga. Kena selalu praktis trial and error, Jumpa lagi di lain hari, jangan risau, Stack Overflow ada..haha

Anda Mungkin Meminati :

1 Sep 2014

Panduan ketika di pasar

Panduan ketika di pasar

Tips ini diambil dari instagram seorang rakan di facebook, berkenaan tips memilih ketam yang banyak isi. Info ini sangat berguna bagi aku, sebab aku yang banyak beli barang basah seperti ikanm ketam, udang dan sotong di pasar. Mengikut info yang di beritahu, yang sebelah kiri dalam gambar ialah ketam betina (yang bahagian bawah sedikit hitam), yang sebelah kanan (dalam gambar di atas) tu adalah ketam jantan, yang banyak isi adalah ketam betina (sebelah kiri tu).  

Ok, dah kenal yang mana satu banyak isi, dan yang mana tak banyak isi, lepas ni beli ketam betina atau yang bawah hitam je la. Untung bila makan, sebab banyak isi, Tips berguna yang lain, selain dari info ketam betina jantan ni, ialah kalau nak beli ikan segar, jangan cari yang dah merah matanya. Kalau mata korang yang merah, takpa, jangan mata ikan yang merah, Ok, tak panduan ketika di pasar nanti ? Begitulah sedikit sebanyak, tip panduan ketika di pasar nanti.

Masalahnya, bila sampai pasar, yang bawah nya warna hitam (ketam betina) selalunya takde...ah, putih pun putih la, yang penting ketam...! 

Anda Mungkin Meminati :

17 Agu 2014

Kisah Sebagai Pemain Bola Sepak

Bermulalah semula perlawanan latihan bola sepak untuk jabatan. Agak lama juga bercuti dari bermain bola sepak sejak awal dari puasa lagi. Sepanjang aku dalam kumpulan bola sepak ni, serius wei, Tidak Pernah Menang Walau Satu Perlawanan pun sama ada perlawanan peringkat persahabatan mahupun pertandingan antara jabatan. Ini Kisah Sebagai Pemain Bola Sepak.

Kelakar kan? hakikatnya main bola sepak ni sebenarnya memang penat, penat mengejar bola, entah macam mana lah nama aku boleh termasuk dalam pasukan bola sepak ini, mungkin sebab kehadiran semasa latihan sukses mungkin? minta bola pun orang tak beri. berlari lari kejar angin, kalau dapat bola pun, terlepas, haha. Entahlah, itulah pengalaman aku sebagai pemain bola sepak.

Menjadi lebih pelik, bila sesi latihan bola sepak, pemain yang hadir  berlatih di padang, boleh dikira pakai jari, tak sampai enam (6) orang pun datang, dari enam orang yang hadir ada yang duduk lihat tak bermain dan berlatih pun, memang tak ramai yang hadir, tapi yang menakjubkan, bila ada pertandingan perlawanan besar dan kalau ada lawatan sambil berjalan jalan, tiba tiba pula ada magik berlaku, yang hadir melebihi tiga (3) pasukan, sebab nak pergi lawatan berjalan jalan.


Anda Mungkin Meminati :

31 Jul 2014

Tercicir

Sembahyang raya tercicir telefon

Pada pagi raya selepas sembahyang raya aidilfitri sudah tentu kita banyak berjalan dan berkunjung dari sebuah rumah ke rumah mengunjungi saudara mara jauh dan dekat. Banyak cerita cuba di ceritakan, gelak ketawa, sambil makan lemang ketupat dan rendang. Meriah.  Sambil berbual, tak perasan ada sesuatu tercicir jika leka dan cuai, careless.

Aduh handphone aku tercicir wei, huish baru beli tu, pening ah, mana pula tercicir ni, cuba hubungi menggunakan telefon wife, tak dapat, panggilan di matikan.


Anda Mungkin Meminati :

22 Jul 2014

Original Atau Palsu (Samsung Only)

Sekarang ni zaman gajet, dari budak2x sampaikan ke orang tua semuanya ada smartphone. Pergi toilet,makan, dating, melepak dengan rakan dan keluarga mesti nak bawa gajet. Siang malam asyik menghadap je, masyarakat sekarang menjadi pendiam dan tak bertegur sapa.

Apa yang membezakan gajet/handphone korang dengan rakan rakan ialah palsu-klon atau original. Kan? Semua orang nak original, malulah kalau beli yang palsu ye tak? Kadang kadang kita kena tipu dengan jurujual, contohnya dekat RnR hentian rehat. Tiba tiba ada orang datang nak jual handphone, nampak macam sama bentuknya, padahal palsu, sekarang ni banyak copycat atau nama lain tiruan.


Anda Mungkin Meminati :

18 Jul 2014

Pokok Tumbang

Kejadian semasa aku dalam perjalanan hendak balik rumah, masa kejadian ini, waktu hampir pukul 3.45 pagi, memang lenggang jalan, adalah satu dua kenderaan termasuk aku, sejuk dan hujan masa ni, speed kereta masa ni, dalam 80-110 km/jam, tengah khayal memandu yelah mengantuk kan, mamai, tiba tiba pokok di tepi jalan ni rebah tumbang, fuh gila lah, terkejut aku ah, kereta di hadapan aku tak sempat elak, namun, aku sempat brek.

Jarak aku dengan kereta hadapan, dalam 50 meter je rasanya, dekat juga lah, kalau position berubah, dia belakang aku hadapan, mungkin aku yang kena hempap dengan pokok ini. Syukur Alhamdulillah, Allah pelihara aku dari malapetaka dan musibah. 

Pokok Tumbang

Pokok Tumbang

Nasib baik, dah la hujan lebat, bawa pun takde la laju sangat. Syukur Tuhan melindungi aku.


Anda Mungkin Meminati :

16 Jul 2014

Latihan Membina Laman Web Joomla

Pada 14 hingga 15 Julai 2014, Kerajaan Negeri Melaka meminta aku mengajar kakitangan kerajaan negeri mengenai Latihan Membina Laman Web Joomla  menggunakan perisian Joomla dan asas HTML, alhamdulillah ramai yang hadir ke kelas ini untuk mempelajari ilmu bagaimana membina laman web.

Latihan Membina Laman Web Joomla

Latihan Membina Laman Web Joomla


Kursus selama dua (2) hari ini diadakan secara percuma khas untuk rakyat Melaka, dengan tujuan untuk mewujudkan lebih ramai rakyat Melaka yang Celik ICT dan untuk tingkatkan kadar rakyat berpengetahuan di Melaka. Itu misi sebenar kursus Latihan Membina Laman Web Joomla.


Anda Mungkin Meminati :

8 Jul 2014

Macam mana nak baiki virus shortcut di pendrive

Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ? seterusnya mengembalikan data dan maklumat korang yang ada di dalam pendrive  tu? korang pernah tak kena Virus Shortcut dekat pendrive? Contohnya bila selepas mencucuk pendrive di komputer lain, tapi selepas tu bila korang buka pendrive, data korang hilang, banyak pula shortcut folder dan fail? Eh mana fail ni semua ? Folder korang pula hilang? Biasanya cikgu cikgu sekolah banyak kena Virus Shortcut ini, di makmal komputer sekolah jangkitan virus, mungkin cikgu ICT di sekolah tak buat penyelenggaraan berkala pada perkakasan komputer. Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ?

Sebenarnya fail korang tak hilang, cuma hidden je, virus ini dia nakal sedikit, tapi tkdalah kejam sangat, sampai nak remove terus, Ada berberapa cara cara Macam mana nak baiki Pendrive dari Virus Shortcut ini ? kembali kan data yang hilang. Mesti korang menangis kan bila data data penting dalam pendrive hilang?


Anda Mungkin Meminati :

PENAFIAN

Ini adalah Blog Peribadi Penulis. Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab jika semasa anda melayari blog ini berlaku sawan,Mulut Berbuih, Kematian, Pengsan atau Sebarang Kecelakaan dan Penyakit Berjangkit. Segala kandungan artikel di dalam blog ini, adalah berdasarkan pada pengalaman dan idea penulis sepenuhnya, tidak menyalin artikel dari mana mana blog atau dari website sesiapa, Artikel boleh di ubah, mengikut situasi semasa, Terima Kasih